Nu börjar vi nästan bli tjatiga, det känner vi själva, men Hong Kong blev verkligen en favoritstad för oss. Här kommer vår guide till Hong Kong med våra bästa tips till hur man angriper Hong Kong som turistmål.

Bästa tid att åka

Enligt expertisen ska bästa tiden att besöka Hong Kong vara oktober till mitten av december.

Vår första dag (21:a november) hade vi verkligen det perfekta klimatet, varm nog att gå runt i shorts och kortärmat utan att frysa, men också utan att svettas en enda droppe. 23 grader typ.
Dag 4 däremot (24:e november) blåste det riktigt kallt uppe på Victoria Peak vid solnedgången.

Kanske kan det vara så att höstlovet, dvs 44, fram till vecka 46 är den allra mest optimala perioden för Hong Kong?

Från mitten av december och februari ut är det kallt i Hong Kong. Man behöver jacka, tröja etc. Många är de sydostasien-resenärer som stannat till i Hong Kong några dagar och som halvt om halvt fryst häcken av sig i sina tunna sommarkläder…

Sommartid kan det vara mycket regn.

Guide till Hong Kong

Att ta sig hit

Direktflyg finns med SAS och tar 11 timmar och 30 min. Om man kan tänka sig ett byte, finns en uppsjö av bolag att välja mellan. Någon form av priskrig verkar helt klart råda nu, biljetter finns i skrivande stund från 3700 kr. Vi hittade biljetter för så lite som 3000 kr/st.

Från flygplatsen in till stan tar man Airport Express Train, som tar 24 minuter. Tåget kostar 100HKD enkel väg, men när vi åkte fanns ett ”special deal” så att två personer åkte billigare.

Mot uppvisande av Airport Express Train-biljetter, verkar man dessutom kunna checka in sitt bagage redan inne på stationen i stan utan extra kostnad, givet att man flyger med de bolag som anslutit sig till denna service. Vi såg dock inte vårt flygbolags namn (Turkish Airlines) och provade inte heller.

Guide till Hong Kong

Visum, valuta och eluttag

Till Hong Kong behövs, till skillnad från övriga Kina, inget visum.
Valutan är Hong Kong Dollar som inte är bunden till den kinesiska Yuan:en, 1 HKD är i skrivande stund värd 1,21 SEK. (Vilket naturligtvis gör att man räknar dem som lika och så blir allt mycket dyrare än man först tror)

Uttagsautomater finns precis överallt inklusive ankomsthallen på flygplatsen. Ingen anledning att växla hemma alltså.

Eluttagen i Hong Kong går att använda med svenska kontakter utan adapter.

Prisnivå

Guide till Hong Kong

Hong Kong är ingen billig stad. Ett hotellrum med bra läge kan lätt halka iväg bortemot 2000 kr/natt om man inte ser upp. En middag för två kostar utan problem över 500 kr i turiststråken och i shoppingcentren.

Om man däremot väljer lokala och enklare restauranger sjunker priserna till ibland 100-lappen för två personer.

En öl kostar 30-60 kr.

Mat

I en så här stor stad finns naturligtvis allt. Vi åt libanesiskt, italienskt och vietnamesiskt under vår vistelse. Den mer genuina Hong Kong-maten kan däremot vara lite trixig och det är inte alltid man hittar rätt.  Vi rekommenderar därför att göra en Guidad mat-tur, som vi gjorde. Läs mer om det här.

Dim sum är förstås stort, men även helstekt, anka, gris etc i BBQ-marinad. Street-food börjar bli svårare och svårare att hitta pga hårdare regler runt livsmedelshantering, men finns fortfarande, tex på Stanley Street vid Central Mid Level Escalators.

Prova gärna Dragon restaurant på 12 Queen Victoria Street och Dim Sum Square på 27 Hillier Street.

Bästa området att bo i

Vi rekommenderar absolut området Central – Sheung Wan. Läs mer här.

Vad ska man se och göra?

De klassiska sevärdheterna i Hong Kong är:

Guide till Hong Kong

  • Victoria Peak inklusive Tram upp
  • Ljusshowen A Symphony of Lights klockan åtta varje kväll. Ses från läktaren vid Tsim Sha Tsui promenade på Kowloon-sidan.
  • Sky100, Hong Kongs högsta utsiktdäck
  • Åka de klassiska spårvagnarna, Ding ding trams,  samt de om möjligt ännu mer klassiska Star ferrys.
  • Linbanan Ngong Ping 360 och Big Buddha.

Vi testade samtliga dessa förutom Sky100, som vi skippade eftersom vi i stället drack Afternoon Tea tre våningar högre upp i samma byggnad.
Alla dessa var väl investerad tid och känns som måsten. Ska man skippa en så är det i så fall Ngong Ping 360 och Big Buddha.

Guide till Hong Kong

Förutom dessa kan vi varmt rekommendera:

  • Nan Liang Garden. En fantastiskt vacker och rofylld trädgård i norra Hong Kong. Missa inte klostret som man når via en gångbro över vägen.
  • Afternoon Tea på Ritz Carlton 103 våningar rakt upp i luften. Kan alltså med fördel ersätta Sky100, dvs om man gillar afternoon Tea och har 800kr brännandes i fickan.
  • Foodie-tour. Vi fick prova massor av spännande mat och fick lära oss mycket om Hong Kong och dess innevånare.
  • Central Mid-Level Escalators samt medföljande pubrunda i SoHo
  • Promenera i marknadsmyllret i Central-Sheung Wan

Läs hela vår reseberättelse från Hong Kong här.

Läs om Hong Kongs bästa utsiktpunkter här.

Guide till Hong Kong

Välkommen att gilla 4000mil.se på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

6 Comments

  1. Så perfekt med denna guide till Hong Kong! Det låter ju helt klart som en stad i min smak. Jag ska läsa ifatt alla tidigare inlägg också. Såg att du/ni jämförde med New York. 🙂

    • gunilla yourstone

      Hong Kong rekommenderas verkligen!
      Ja vi hoppas att humorn framgår när vi likställer Bruce Lee-statyn med Frihetsgudinnan. 🙂

  2. Kanske inga barnfamiljer som hänger här, men med barn bor man jättebra i Discovery bay (om man är där några fler dagar). Så lugnt och mysigt, och en kort färja in till city.
    Vi gillade också en busstur (lokalbuss) runt ön, med stopp på stränder.
    Och parken förstås, vad hette den nu igen? Så fin! I den även fjärilshus.

  3. Siv Jansson

    Jaaa jag ser fram emot nästa sommar (!!) när vi ska tillbaka. Sist vi var där var det bara ett stopover på ett dygn och Ronnie skulle jaga runt i kamerabutiker…!! Så den här gången hoppas jag få se lite annat!! =)

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *