På Sveriges största forum för resefrågor, Reseguiden.se finns det i skrivande stund 7568 frågor ställda om Thailand. På samma forum finns 10 frågor om Rumänien.

Nej, Rumänien är inget vanligt resmål bland oss svenskar och kommer kanske aldrig att bli det heller, sol- och badfixerade som vi nu är. Men den som vågar prova detta annorlunda resmål, finner ett spännande och vackert land, vänliga människor och en oanad kulturell skatt. Allt till ett mycket överkomligt pris.

Guide till Transsylvanien

Här kommer vår guide till att resa i Rumänien/Transsylvanien.

Klimat/Bästa tid att åka

Transsylvanien har heta somrar och kalla vintrar med snö. Vår och höst är därför bästa tiden att resa, när temperaturerna är mer ”lagom”.

I år när vi åkte, dröjde sig sommaren kvar ovanligt länge och 2:a veckan i september hade vi uppemot 30 grader på dagarna. Sena kvällar och tidiga mornar var svalare och läge för tröja. Detta väder är alltså inte normalt för årstiden.

Guide till Transsylvanien

Att ta sig dit

Direktflyg finns från Sverige till Bukarest, bl.a. med Tarom, som vi åkte med. Från Bukarest är det ett par timmar med hyrbil, shuttle-bus eller tåg till Transsylvanien.

Kostnadsnivå

Guide till Transsylvanien

Rumänien är billigt!
Vårt flygbiljetter kostade 1000 kr/person. Hyrbil för en vecka gick på 1300 kr hos Herz. Den som vågar välja en okänd lokal firma kan hyra en bil för 400 kr/vecka. (vi vågade inte)

Ett rent och fräscht hotellrum med privat badrum kostar så lite som 250 kr om man rör sig bara pyttelite bortanför de mest kända orterna som t.ex. Brasov.

Summa summarum gick hela vår resa för 2 personer en vecka (inklusive allt, flyg, hotell hyrbil, mat, inträden, 1 heldag med vandringsguide) på 12.000kr. Alltså 6000kr/person.

En varmrätt kostar från 40-80 kr, en öl 10-15 kr. Priserna är hämtade från turist-restauranger.

Guide till Transsylvanien

Mat

Den inhemska maten i Transsylvanien är dessvärre lite tråkig. Korv eller fläskgryta med mos. Kött utan sås. Dåligt med grönsaker. Dåligt med vegetariska alternativ.

Ett smaskigt förrätts-alternativ var ost- och charkuteri-tallrikar.

Det fanns också ganska många italienska restauranger där maten för det mesta var bra.

Guide till Transsylvanien

Hotell

Vi hittade massor av mysiga små familjeägda hotell. Priserna är generellt låga och allt var rent och fräscht.

Några hotell som vi rekommenderar

Sighisoara: Här bor vi på ett supersött litet hotell, Pensiune Citadela Sighisoara, med perfekt läge och parkeringsmöjlighet.

Sinaia, Pelé Castle: Complex La Tunuri – Vila Economat är beläget i slottets famla jaktstuga och ligger perfekt i slottsparken med utsikt över Pele Castle.

Bran: här bor vi i ett enkelt men rent och trevligt guesthose, Pension Ana Bran. Vårt rum har utsikt över Draculas slott.

Brasov: Casa Reims är inget jättespeciellt ställe, men rent och med bra läge och parkering för bilen.

Guide till Transsylvanien

Service

Det går inte att komma ifrån. Servicenivån på restauranger är inte riktigt det man är van vid från västeuropa/Sverige.
Det går lite långsamt, känns lite slött och oengagerat.

Dessutom verkar det finnas någon form av hierarki på de flesta restauranger. En servitör som tar upp beställningar och en ”hjälpreda” som inte kan engelska och bara får plocka disk osv. Innan man lär sig detta sitter man med stigande frustration och försöker förgäves få kontakt med ”hjälpredan” för att få beställa. Denne gör däremot allt för att titta bort och undvika ögonkontakt…

Tre bra exempel på rumänsk service-nivå:

På en restaurang stirrade man oförstående på oss, ryckte på axlarna och upprepade bara ”No, we dont serve any breakfast.” Fast det fanns en hel sida med frukostalternativ i menyn.

På en annan kom ingen och tog vår beställning. När vi gick och frågade sa de bara ”Nä vi tar inte upp beställningar om ni sitter där borta…”

En tredje restaurang placerade omsorgsfullt ut ljuslyktor i skymningen, dvs på de tomma borden bredvid oss. Vårt bord fick ingen lykta, utan vi fick fortsätta att treva oss fram till vår mat där i mörkret.

Alla ovanstående exempel kan man ju välja att bemöta med antingen humor eller frustration. Men resan blir ju betydligt roligare om man använder sig av den förstnämnda.

Guide till Transsylvanien
Jodå vi fick frukost, men inte på den restaurangen.

Å andra sidan, måste vi då också nämna. När vi stannade och frågade en taxichaufför om vägen till vårt hotell i Brasov, hoppade han direkt in i bilen och körde före oss till hotellet, utan att vilja ha någon ersättning för detta.

Hur ska man lägga upp resan?

Vi valde roadtrip-formen och trivdes i stort sett med den. Men i och med att det var vår 5:e roadtrip i år, infann sig dock en viss trötthet över att ständigt packa upp och packa ner på varje nytt ställe.
Vi bokade vår hyrbil här.

Guide till Transsylvanien
Transfăgărășan Road

Avstånden är emellertid inte så stora. Det går bra att positionera sig på ett eller ett par ställen och göra dagsutflykter.
De flesta väljer då att positionera sig i Brasov.
En bra idé för att Brasov ligger centralt till och har ett stort utbud av hotell och restauranger.
En dålig idé p.g.a. Brasovs trafiksituation. Vi hade inte velat köra ut och in ur Brasov varje dag i en vecka!

Den optimala vägen att gå är kanske en roadtrip i ett lugnare tempo än vår. Med 2-3 stationära utgångspunkter för utflykter, varav Brasov är en?

Vår roadtrip såg ut enligt följande:

Natt 1: Sinaia
Natt 2: Bran
Natt 3: Brasov
Natt 4: Brasov
Natt 5: Sighisoara
Natt 6: Söder om Balea Lake
Natt 7: Bukarest Internationella flygplats

En resa på sammanlagt 66 mil.

Balea Lake

Trafik

Trafiksituationen är lätt kaotisk. I Bukarest och andra större städer är vägarna underdimensionerade. Man sakar i de flesta fall planskilda korsningar för de större trafiklederna osv.

På landsbygden är vägarna dåliga och inte alltid asfalterade. Man delar vägbanan med häst-och-vagn-ekipage. Att köra bil i Transsylvanien/Rumänien tar därför längre tid än man kan tro.

Guide till Transsylvanien

Hur tar man sig fram på engelska?

Rumänerna lär sig numera engelska i skolan. Utanför turistindustrin verkar det dock ändå skralt med kunskaperna.

På många turistattraktioner och sevärdheter fanns bara information på rumänska.

Guide till Transsylvanien

Höjdpunkter på resan

Vår veckolånga roadtrip i Transsylvanien hade 4 tydliga höjdpunkter:

1. Pele Castle

2. Sighisoaras gamla stadskärna

3. Vår heldagsvandring i Piatra Craiului National Park

4. Transfagaransan Road med Balea Lake

Guide till Transsylvanien
Pele Castle
Sighisoara
Sighisoara

Glöm inte att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

11 Comments

  1. Vilken bra guide, den kanske vi kan få användning av nån gång! Vi vill gärna åka till Rumänien. Svenskar verkar helst vilja åka dit alla andra åker 😉 Men jag tycker att det pratats lite mindre om Thailand i år..???

    • gunilla yourstone

      Tack!
      Om man ska försöka sätta upp fingret i vädret och känna av vartåt det blåser, så ja, kanske lite mindre Thailand. Till förmån för Filippinerna, Sri Lanka, och Gili-öarna, typ.

  2. Låter väldigt spännande! Gillar ställen som inte kryllar av turister.

    • gunilla yourstone

      Här träffade man mest rumänska turister. Mer Transsylvanien kommer på bloggen framöver!

  3. Jättebra guide, jag som är så sugen på Transsylvanien. Väldigt lustigt med servicen men det låter ju väldigt komiskt när du berättar om det ?

    • gunilla yourstone

      Ja men visst var det lite komiskt? 🙂
      Jag antar att det är någon form av rest från kommunist-eran?

  4. Så härligt, jag är verkligen intresserad av Transsylvanien efter att ha läst om det i ett par bloggar (antar att en av dessa bloggar var din) 🙂

    • gunilla yourstone

      Ja det är absolut värt ett besök, helst om man gillar slott, vandring och söta medeltidsstäder.

  5. Maria Svanqvist

    Så roligt att läsa om fler som älskar Rumänien och den vackra lilla staden Sighisioara. Vi var i Rumänien för andra gången nu i somras, hyrde bil och åkte om kring uppe i transilvanien. Vi flög till Cluj med Ryan och lämnade bilen vid Timişoara, för att ta oss till Belgrad och tåg ner till Montenegro, vilken tågresa, så vackert!
    Men vänligast och vackrast på vår roadtrip var Rumänien. Kan varmt även rekommendera Sibiu, lite större stad än Sighisioara och mycket charmig. Sen landsbygden förstås med storkbon på telestolparna och tak och det vackra landskapet med solrosfält och många gamla citadell och vackra borgar. Vi var vid Slottet Corvin, ett sagoslott men med grym historia. Vi avslutade vår resa i Rumänien med några dagar i Timişoara, det var där som upproret med diktatorn Ceaușescu startade, även det en mycket vacker stad med spännande historia och massor att se och göra, inte minst alla mysiga caféer och uteställen. Jag kommer definitivt att åka tillbaka till Rumänien och blev nyfiken på norra Grekland och om de fantastiska klostren ni skrev om.

    • Gunilla Yourstone

      Spännande med fler tips på platser att besöka i Transsylvanien. Riktigt trevlig och lite ”exotisk” del av Europa. 🙂

  6. nice

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *