För Christofer har det länge varit en dröm att resa till Japan och när Gunilla väl börjar läsa in sig blir hon snart lika entusiastisk. Resan går av stapeln under den bästa av tider att besöka Japan, dvs under körsbärsblomningen. Flygresan bokas direkt av Finnair till kampanjpris redan i augusti. Railpass och hotell bokas via Japansspecialisten. Total 21.000 kr/person. Fickpengar 8.000 kr/person.
Japan – ett kulturellt Galapagos, skriver Lonely Planet i sin guidebok, vi känner en stor förväntan på vad som ska mötas oss i detta så exotsika land!

DSCF5655edited

2013-03-28: till Tokyo

Avresa via Helsingfors. Redan på planet börjar äventyret. En japansk man som oavsiktligt spärrar vägen i mittgången, hoppar åt sidan och bugar djupt när han inser sitt misstag. Vi myser av tillfredsställelse. Så annorlunda, så exotiskt!

DSCF4780edited

2013-03-29: framme Tokyo

Vi tar Keisei Narita Skyliner från Tokyos flygplats till stadsdelen Ueno där vi ska bo. Till Ueno går praktiskt direkttåg från flygplatsen. Vi gillar genast känslan i Ueno, lite småstad i storstaden. Hotellet däremot är ocharmigt och rummet minimalt. Varje morgon är fönstret täckt av kondenserat vatten, lite som att sova i en plastpåse. Men det är väl detta man får för pengarna i en storstad som Tokyo.
Vårt hotell hittar du här.

DSCF4725

Körsbärsblomningen är exceptionellt tidig i Japan i år. I Tokyo som mycket som 10 dagar. Det innebär att i stället för att anlända före blomningen som vi trodde innan, kommer vi nu på näst sista dagen. Vi tillbringar därför eftermiddagen (efter en välbehövlig lur) i Uenoparken för att iaktta hur tokyoborna firar Hanami (= picknick under de blommande körsbärsträden).

DSCF4760edited

2013-03-30: Shinjuku-goyen, Shibuya-crossing och Roppongi hill

Hotellfrukosten består av toast, sallad med japansk dressing och något som verkar vara köttbullar i asiatisk brunsås. Spännande, här gäller det att prova allt innan vi ger oss ut att möta Staden!

Vi möts av ett råkallt Tokyo och grå himmel. Fleece och gore-tex på! (typiskt, det var ju så här det inte skulle bli, vill inte vara en gore-tex-mupp bland alla eleganta japanskor i korta kjolar och klackar!)
Första anhalten är Shinjuku-gojen, enligt våra vetenskapliga studier det absolut bästa stället i Tokyo att stifta bekantskap med Sakura, körsbärsblomningen.
Bara att hoppa ner i tunnelbanan då och ta första bästa tåg dit eller??
En timme senare befinner vi oss på en av Tokyos allra största tunnelbanestationer. Vi hade tänkt byta tåg här, men har tappat orienteringen och fattningen. Jetlaggen dunkar hårt bakom våra pannor och allt står på japanska.
Det ska ta oss ytterligare något dygn att avkoda systemet och lära oss hitta i Tokyos tunnelbana. Utan tvekan den mest svårresta stad vi någonsin varit i!

DSCF4777edited

DSCF4793edited DSCF4801edited

Ja, men vad säger man, ni ser ju själva!
Fantastiska upplevelser! Och japanerna verkar lika sålda som vi trots att de ser detta varje år. Det är lördag och tusentals människor vallfärdar till parken för att titta, njuta, fota och måla av, trots att vädret lämnar en del övrigt att önska.

Sedan svärdsmuseet och Shibuya-crossning. Strax före solnedgång anländer vi till det som ska visa sig vara dagens andra höjdpunkt; Tokyo city view, Roppongi Hill, en utsiktspunkt högst upp i en skyskrapa. Vi sätter oss vid en fönsterbord och inväntar skymningen med två tjeckiska öl som sällskap. Värt att veta kan vara att det är absolut förbjudet att medföra kamerastativ upp till taket på skrapan.

DSCF4848

DSCF5002 DSCF4853

2013-03-31: Kejsarpalatset, Tokyo International Forum och Tokyo Tower

Det är svårt att anpassa sig till den nya tiden, åtta timmar är en svår omställning, vi ligger vakna flera timmar varje natt och kastar oss av och an i vår plastpåse.
Frukost: två toast var med mycket marmelad får räcka…
Idag åker vi in till centrala Tokyo. Kejsarpalatset är inte mycket att se och det blåser verkligen kallt. Vi värmer oss en stund inne i Tokyo International Forum.
På kvällen blir det Tokyo Tower som är häftigt nedifrån men värdelöst att åka upp i…
Måste erkänna att Tokyo inte riktigt är ”my cup of tea” faktiskt. Svårjobbat och kallt.

DSCF4904 DSCF4914

DSCF4950edited

Vi hinner med lite neon också senare på kvällen och en fantastiskt god koreansk middag där man steker maten själv vid bordet och doppar i sås.

DSCF4893 DSCF4923

2013-04-01: Tsukiji fish-market

Klockan ringer 04:10. Har vi lyckats sova en timme tro?
När första tunnelbanetåget rullar in på stationen står vi bredda. Vi ska på fiskmarknaden och kolla in kommersen.

Spännande att se men jag har, på allvar, aldrig känt mig så i vägen någonstans varken förr eller senare!

DSCF4963edited DSCF4967edited DSCF4973

2013-04-02: Kyoto!

Tokyo i all ära, men visst är det nu resan börjar?
Vi tar Shinkansen ner till Kyoto direkt på morgonen och ger oss bara precis tid att slänga in väskorna på hotellrummet innan vi ger oss ut på stan. Här har körsbärsblomningen precis börjat, vår tajming är perfekt.
Kyoto har ett tunnelbanesystem, men det angör inga av de klassiska sevärdheterna. Dit är det istället buss som gäller. Vi bor praktiskt vid järnvägsstationen där busslinjerna utgår. Buss 5 som passerar både Gion, Maryama-parken och Filosofens stig har långa ringlande köer och först den andra bussen kommer vi med. Bussresan tar en evighet ståendes i en överfull buss, med det är lika bra att vänja sig, så här kommer alla våra dagar i Kyoto att se ut.
Filosofens stig håller allt vad guideböckerna utlovar, den är fantastisk med böljande körsbärsträd över en smal kanal. Många av de inhemska turisterna bär traditionella klädedräkter, kimono.

DSCF5011edited

DSCF5453

Vi följer filosofens stig från början till slut och börjar sedan vandra in mot Gion, geishadistriktet. Men det har varit en lång dag. Det var många timmar sedan vi åt och vi vet inte riktigt var vi ska gå. Ett lätt regn börjar falla, det skymmer, missmodet smyger sig på.

-Jäkla skit-japan, att det inte kan vara ordentligt skyltat på ett begripligt språk, så man vet var man ska!

Och så plötsligt runt ett hörn bara, och där är det! En gränd och en kanal omgivna av körsbärsträd och röda lyktor. Så perfekt att det inte kan var verkligt utan måste vara dekorer från Disney eller nåt. Jag vänder mig om och där ur en taxi kliver två geishor och försvinner in genom en dörr. Jag är inte längre hungrig eller trött. För här kommer den igen, den där känslan man vill åt, den japanska versionen av -Ja, jag lever till 100%!

Vi stannar i gränden hela kvällen, hittar en italiensk (!) restaurang där vi kan sitta ute bland körsbärsträden och äta och allt är fantastiskt och surrealistiskt vackert.

DSCF5096edited DSCF5154edited DSCF5162edited

Och här kommer ett av världshistoriens största mysterier, varför nämns inte denna gränd mer än i vaga bisatser i guideböckerna? Varför är den inte listad som en av Kyotos största sevärdheter: Shirakawa-minami Dori?

Läs mer om hur du prickar in körsbärsblomningen i Japan/Kyoto här.

Här kan du boka hotell i Kyoto.

2013-04-03: Babuskogen, trädgårdar och Hanami

Idag åker vi till Arashiyama och dem berömda bambuskogen. Den är lika trolsk och imponerande som utlovats, men kanske något mindre än vi trodde? Bortom bambuskogen hittar vi en fantastisk trädgård, Okochi Sanso, som tillhört den kända japanska skådespelaren Denjirō Ōkōchi.

IMG_5136edited IMG_5155edited

DSCF5223edited

Till kvällen blir det Hanami igen. Denna gång i Maryama-parken i centrala Kyoto. Här finns bord och serveringar och vi vågar oss på att sitta ner och beställa in en öl. Nu är vi nästan som japaner på riktigt, sittandes skräddare under körsbärsträden!

DSCF5263edited

DSCF5283edited

2013-04-04

Denna morgon stiger vi upp tidigt för att hinna före de andra turisterna ut till Fushimihelgedomen i utkanten av Kyoto. Målet är att kunna fota de berömda Tori-portarna utan att en massa människor fastnar på bilderna.
Hit kan vi ta JR-line-tåget, en välkommen omväxling mot de överfulla bussarna.
För första gången sedan vi kom till Japan skiner solen från en blå himmel. Det dröjer inte länge innan vi börjar skala av oss lager efter lager av kläder.
Vi är inte ensamma, men det är heller ingen överdriven trängsel. Vi får så många folktomma bilder vi kan önska oss och mer där till. Fushimihelgedomen är en underbar och rofylld plats där man kan vandra kilometer efter kilometer under de orange-röda bågarna.

DSCF5397edited

DSCF5437edited

Sedan blir det filosofens stig ytterligare en gång, nu i strålande solsken.

DSCF5457edited

IMG_5426edited

Till kvällen middag i Puntocho-gränden med utsikt över floden och sen en promenad i higashyama-kvarteren.

DSCF5674edited

DSCF5554edited

DSCF5572edited

DSCF5585edited

2013-04-05: Gyllene templet, zen-trädgård och geishor!

Ännu en solig varm dag. Även denna morgon startar vi tidigt för att hinna före ”the crowds”. Första målet för dagen är guldpaviljonger, följt av Ryoanjitemplet.

DSCF5612edited

Ryoanjitemplet är känt för sin zenträdgård med 15 stenar där endast 14 kan ses åt gången var man än befinner sig i trädgården.

DSCF5624edited DSCF5655edited

Inne i centrala Kyoto svämmar Gion-distriktet nästa över av brudpar som valt just denna soliga dag till att föreviga sig själva iförda praktfulla bröllopsdräkter.

DSCF5683edited

DSCF5531edited DSCF5679edited DSCF5690edited DSCF5696edited

Och så plötsligt, mitt i allt solsken, alla körsbärsträd, turister och kimonos, är de bara där; två underbart söta geishor i en vagn och, jodå jag får så gärna fotografera dem. Lycka!

DSCF5711edited

2013-04-06: Ninjamuseet

Idag är det Christofers stora dag, han ska äntligen få besöka Ninja-museet. Vi åker pendeltåg i två timmar innan vi är framme i Iga-Ueno.
Det fina vädret är borta och ett lätt regn strilar över oss medan vi orienterar oss fram till Ninjamuseet.
Vi får se en show med demonstration av olika vapen och gå runt i ninjornas hus med lönndörrar, falluckor mm.
Iga-Ueno rymmer också ett klassiskt samurajslott som vi förstås också kollar in.
Efter ytterligare två timmar pendeltåg tillbaka till Kyoto är Christofer synnerligen nöjd med dagen och Gunilla lite matt…

DSCF5778

DSCF5771edited

2013-04-07: Mot Kanazawa

Eftersom väderprognosen visar regn, passar vi på att sova ut innan vi stiger på tåget till Kanazawa. När vi checkar ut från hotellet visar cherry-blossom-forecast att längs  filosofens stig har körsbärsblommorna nu fallit till marken. I Kanazawa däremot ska körsbärsblomningen vara senare och träden just nu stå i full blom.
På plats i Kanazawa öser regnet ner. Vi ger oss inte ut på stan utan checkar in på vårt hotell nära järnvägsstationen, läser och äter middag i lugn och ro.

2013-04-08: Kanazawa med trädgårdar, tehus och samurajkvarter

Idag har vi bättre väder med omväxlande sol. Vi startar tidigt och besöker Kanazawas berömda trädgård. Den mest kända vyn är över en sjö (damm?) med en stenlykta i förgrunden. Här är redan trängsel och kö för att få knäppa av precis samma vy som alla guideböcker har. Trots att denna vy helt uppenbart inte ens är speciellt vacker så här tidigt på våren innan träden slagit ut.

IMG_5532edited
Överlag är det väl intrycket av denna berömda trädgård, att vi är för tidigt ute. Det blir nog vackrare om några veckor!

Däremot hittar vi ett tehus med fantastisk arkitektur. Vi går in och hamnar rakt i en klassisk japansk teceremoni. Mycket spännande!

DSCF5843 DSCF5830
Slottet, som tyvärr är under restaurering, hinner vi också med, sedan samurajkvarteren följt av geishakvarteren.
Temat för dagen verkar vara arkitektur, vi besöker många öppna hus och f.d. bostäder.
På kvällen beger vi oss ner till floden och äter middag sittandes på golvet på en traditionell japansk restaurang. Menyn är på japanska, men vi ber dem att helt enkelt servera något gott!

DSCF5859edited

DSCF5871edited

DSCF5907edited

DSCF5905edited

DSCF5884edited

DSCF5990

DSCF5969edited

2013-04-09: Shirakowagos hus och Takayama

Idag reser vi vidare mot Takayama. Vi tar en buss som går över bergen och först stannar i Shirakowago, en by berömd för husens arkitektur, med branta halmtak. Hela byn är som ett friluftsmuseum och vi tillbringar ett par timmar med att gå runt här innan vi hoppar på bussen vidare till Takayama.

IMG_5738edited

Vi har valt att skicka våra väskor i förväg för att slippa problemet med var de ska förvaras medan vi strosar i Shirakowago, men väl på plats i byn ser vi att det även finns förvaringsboxar att låsa in väskor i.
I Takayama bor vi på ett onsen-hotell, Takayama Green Hotell, som du hittar här. Vi får ett traditionellt japanska rum där futoner bäddas fram på kvällen och bort igen på morgonen. Hotellet innehåller två st. onsen, maten ingår och inom hotellet uppmanas man att vara klädd i hotellets kimono.

2013-04-10: Onsen

Idag är temat onsen!
Vi badar morgon, middag och kväll. Däremellan beger vi oss ut på stan och äter nudelsoppa. Staden är liten och pittoresk och här har körsbärsblommorna inte slagit ut än. På nudelbaren möter vi ett gäng damer som är uppenbart fascinerade av oss och fnittrande hälsar -Konichiwa! medan de bugar ivrigt.

Läs om vilka regler som gäller för onsen-badande här.

DSCF6028DSCF6022

2013-04-11: Mot Magome

När vi vaknar ligger ett tunt snötäcke över staden. Efter morgon-onsen går dagen mestadels åt till resa. För att ta sig från Takayama till Kisodalen måste man resa via Nagoya och byta tåg och buss flera gånger.
Vi anländer till den pittoreska lilla byn Magome vid 5-tiden och checkar in på vår enkla minchuku. En imponerande middag ingår.
Här hittar du vårt hotell.
Natten blir kall. På rummet har vi ett värmeaggregat som vi placerar NÄRA futonen. Men i det gemensamma badrummet finns ingen uppvärmning.
DSCF6089DSCF6091

2013-04-12: Vandring till Tsumago, till Nagoya
DSCF6104

Idag vandrar vi till Tsumago längs den gamla handelsvägen sedan Edo-tiden. Vandringen är varken lång eller ansträngande. Känns som att vi är ute lite väl tidigt på säsongen. Förmodligen är vandringen, som Lonely Planet utsett som en av Japans höjdpunkter, vackrare när våren kommit längre. I Tsumago äter vi lunch innan vi tar buss och tåg till Nagoya för vår sista natt i Japan.

DSCF6095

2013-04-13:Jordbävning och hemresa

På morgonen vakar Christofer av att märkligt ljud. Galgarna i hallen skallrar mot varandra. Samtidigt känner han hur sängen rör sig. Efter någon minut blir allt stilla igen.
-En jordbävning!
På tv-nyheterna på morgonen (på japanska!) uppfattar vi att jordbävningen hade sitt centrum på en ö utanför Osaka. Inga människor har kommit till skada.
Det känns lite häftigt att ha fått varit med om en jordbävning just i Japan, även om Gunilla är missnöjd med att hon sov igenom alltihop.
Sedan flyger vi hem.

Höjdpunkter på resan

  1. Ja vad säger man, först kommer Kyoto, Kyoto och Kyoto. En underbart vacker och fascinerade stad. Vi lade 4 heldagar här, man hade utan vidare kunnat stanna en vecka.
  2. Körsbärsblomningen
  3. Tehuset och teceremonin i Kanazawa
  4. Maten!
  5. Onsen
  6. Tokyo City View, Roppongi hill.

Hade vi ändrat något om vi gjort resan igen?
Pga körsbärsträdens tidiga blomning detta år, ändrade vi planerna i sista sekunden och åkte tidigare till Kyoto. Därmed missade vi Matsumoto och Hakone.
Matsumoto tror vi inte gjorde så mycket att vi missade, däremot snöaporna som vi också tänkt besöka, var ju synd att missa.
I Hakone hade vi bokat in en ryokan och kändes tråkigt att missa den upplevelsen.
Takayama går att hoppa över tycker vi, men inte onsen, men det man man ju boka in på en annan ort lika gärna.
Kanazawa bjöd på trevliga upplevelse med tehuset och restaurangen vi besökte på kvällen, men staden i sig är annars mycket en upprepning av Kyoto. Trevligt om man har tid men inget måste.
Gunilla gillade egentligen inte Tokyo så mycket, men det känns ändå som ett måste att åka dit om man är i Japan.

DSCF5459edited

 

Tsuamgo-Magome var en trevlig upplevelse om än något kall. Optimalt är nog att besöka dessa orter i en lite varmare väderlek. Vi skulle också med facit i hand ha skickat väskorna direkt från Takayama till Nagoya, så att vi sluppit sitta i flera timmar i Magome och vänta på dem.

Vår slutsats är att Kyoto egentligen är de enda obligatoriska stoppet på en Japan resa. Sedan handlar resten om att uppleva, förstå och ”jobba sin in i” kulturen på olika sätt. Och exakt var du gör det kan spela mindre roll, dock tror vi att det är lättare på mindre orter med färre turister…

När ska man åka till Japan?

Vår eller höst sägs det. Sommaren är varm och fuktig, vintern kall.
På våren (slutet på mars – mitten av april) har man körsbärsblomningen, på hösten vackra höstfärger.
Läs mer  här om hur man fixar rätt timing för körsbärsblomningen.

IMG_5328edited

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

10 Comments

  1. Rico Melchert (@Spelpojken)

    Fantastisk resedagbok, extremt sugen på att åka nu.
    Planen är våren 2015.
    Letade info om hur folk upplevt Japanspecialisten och det där verkar ju vara ytterligare ett gott betyg.

    Tack för trevlig läsning och fina bilder.

    //Rico

  2. gunilla yourstone

    Hej Rico,
    tack för din kommentar.

    Min erfarenhet av de nischade resebyråerna generellt är att de är lite för dåliga på att känna av den enskilde kunden och individanpassa, utan gärna erbjuder sina färdiga standardresor bara.
    Japanspecialisten gjorde ett bra jobb med att hjälpa oss med att boka om resrutten i sista minuten p.g.a. körsbärsblomningen. De kom också med en del tips som vi hade haft svårt att hitta på egen hand.

    mvh Gunilla

  3. Hittade hit via reseguiden på min jakt efter info om Japan, dit jag tänkt mig i sommar (yngste sonens förtjänst eftersom jag lovat honom en långresa när han fyller 20 och han önskade just detta resmål). Förstår av det du skriver att Japanspecialisten är ett bra val för att få hjälp med bokning etc. Annars brukar jag göra som du, dvs. boka allt själv och inte överlåta till någon resebyrå. Men inför Japan tvekar jag lite. Du råkar inte känna till hur lätt det är att ta sig till Okinawa? Och då menar jag även prismässigt.

    Intressant att hitta din blogg och läsa alla tips och om era resor. Extra kul att du gillar Italien – jag bodde där sju år. 🙂

    • gunilla yourstone

      Ja vi brukar ju oftast boka själva, men vi bokade ändå railpassen av Japanspecialisten, samt att vi ville ha hjälp med ett bra ryokan (som vi sen i och för sig tvingades avboka då körsbärsblomningen blev så tidig det året och vi ville till Kyoto direkt efter Tokyo), så då kändes det som lika bra att boka alla hotell med dem.
      Jo det funkade bra, men man bör vara ganska specifik i sina krav så att man verkligen får den resa man vill ha och inte bara en ”standardrutt”.

      Känner tyvärr inte till något om att resa till Okinawa.

      Jo, Italien är ju bara underbart, har du några insidertips på vart man ska åka?

      mvh Gunilla

      • Tänk, har alldeles glömt att jag skrev här för länge sedan. Japanresan har vi klarat av och det var en upplevelse. Jag skrev ihop vad vi ville se och meddelade Japanspecialisten och de satte ihop ett program som passade oss alldeles utmärkt.

        Om Italien:
        Toscana anses ju vara en vacker region men dess grannregion Umbrien är minst lika vacker och inte fullt så befolkad av andra turister. Trakterna runt Perugia är fulla av vinodlingar, solrosfält och olivlundar. På min fotoblogg finns en hel del bilder därifrån.
        En stad jag besökte för många år sedan är Urbino i Le Marche, en gammal, gammal stad med en väldigt speciell stadskärna.
        Sicilien besökte jag härom året och det var också en upplevelse. Vi åkte båt från Genova till Palermo varifrån vi gjorde en del bussutflykter, bl.a. till Agrigento med Tempeldalen, ett av Unesco:s världsarv.

        Själv bodde jag i en liten by norr om Milano, dit jag åker ett par gånger om året eftersom mina söner som vuxna valt att bo där. Gillar man mode och design är Milano ett måste, Att gå upp i Domkyrkans torn eller att ströva i centrum är också en njutning. En ny stadsdel har nyligen vuxit upp kring Garibaldistationen och har hur läcker arkitektur som helst. Foton på min sida förstås. 🙂

  4. Louise

    Du råkar inte minnas vad tehuset i kanasawa hette? Var ni tvungna att boka detta i förväg?

  5. Sitter och planerar resan nu. Kyoto är ett av våra stopp men vi börjar lite längre norrut för vi kommer i mitten av April så vi får se körsbärsblomningen.
    Resten av resan kommer mest att planeras utifrån våra couchsurfing hostar och var vi hittar familjer att bo hos.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *