20 udda fakta om Nederländerna. Nederländerna har vi ett lite speciellt förhållande till. Vi har visserligen inte varit där så jättemycket, Christofer faktiskt knappt alls. Men min syster är sedan många år gift med en holländare. Dessa saker har vi (och syrran!) lärt oss den hårda vägen om Nederländerna.

1. Holländska träskor fortfarande populära

De där holländska träskorna, helt utskurna ur trä ni vet. De är ingen rekvisita från Bröderna Grimms sagor eller museiföremål, utan de tillverkas och används fortfarande med stor entusiasm av den genomsnittlige holländaren. Obegripligt, jag har själv fått ett par i present och för mig är de avancerade tortyrinstrument, hårda som styrk på mina bortklemade små fossingar.

fakta om Nederländerna

2. Grattis till hela familjen

När någon fyller år i Nederländerna, så är det inte bara personen i fråga som gratuleras. Det är hela familjen.

– Grattis till din systers födelsedag! Typ så.

3. Amsterdam

Hela Amsterdam är byggt på pålar och dessutom till stora delar beläget under havsytan.

fakta om Nederländerna

4. Hälsa i Nederländerna

I Nederländerna räcker det inte med ett norrländskt ”Häj” och en hand i luften. Nej, här ska man fram och kindpussas. Väster, höger, väster. Så klart.

5. Språkförbistring

En från Friesland i norr inte fattar faktiskt inte vad en från Limburg i söder säger. Så olika är dialekterna.

Limburg

6. Hurra!

Mer födelsedag. Efter att man sjungit för födelsedagsbarnet hurrar man så klart. Men bara 3 gånger. Och ”Hippedepipp” säger man innan inte”Hipp, Hipp”

7. Flest cyklister

Nederländerna har cirka 17 miljoner invånare och nästan 23 miljoner cyklar. Det vill säga, varje holländare äger i genomsnitt 1,35 cyklar. Och cyklarna används. Holländare cyklar överallt och hela tiden.

fakta om Nederländerna
Udda fakta om Nederländerna: flest cyklar i världen

8. Ingen vildmark

Var du än befinner dig i Nederländerna så kan du aldrig ta en promenad utan att träffa på folk. Precis hela landet är helt enkelt befolkat.

9. Den heliga kakburken

Svenskarna har sitt Fika och holländarna har sin Kakburk. När man bjuder på kaffe bjuder man också runt en kakburk full med kakor. När kakfatet sträcks fram mot en tar man exakt en kaka. Burken ställs sedan bort med locket på.

Har man tur kommer kakburken på en ny runda vid påtåren.

Udda fakta om Nederländerna: kakburken går runt

10. Varmvattenkrus

I Nederländerna känns det onödigt lyxigt att slå på elementen i onödan. Istället lägger man ett varmvattenkrus i sängen när man ska sova om det är kallt.

11. Flest museer och festivaler

Amsterdam har flest museum per yta i hela världen. Och Nederländerna är Europas festivaltätaste land.

fakta om Nederländerna

12. Högsta punkten

Landets högsta punkt, Vaalserberg, är bara 323 meter över havet.

13. Längst i Europa

Holländarna är längst i Europa. Medellängden för män är 183 cm och för kvinnor 170 cm.

fakta om Nederländerna

14. Radhusliv

Många holländare bor i radhus. Dessa har alltid två ingångar. Huvudentrén används bara vid jämna födelsedagar, bröllop och dylikt. Annars använder både huset innevånare och gäster bakdörren från trädgården. Fast ringklocka finns förstås bara vid huvudentrén.

15. Holländsk frukost

Vad äter en äkta holländare till frukost? Jo gärna macka med Nutella och/eller hagelslag, dvs strössel på.

Gott och nyttigt!

16. Väderkvarnar

Väderkvarnarna är vanliga i Holland och har spelat en viktig roll i historien. Bara i centrala Amsterdam finns 8 väderkvarnar fortfarande kvar och i väderkvarnen Akersluis 10 är det möjligt att gifta sig. 1170 väderkvarnar finns i landet totalt och den 11:e maj är det väderkvarnens dag i Nederländerna.

fakta om Nederländerna
Udda fakta om Nederländerna: man kan gifta sig i en väderkvarn

17. Ostknackning

Nedeländerna är ju känt för sina ostar och traditionella ostmarknader existerar fortfarande i Gouda och Alkmaar.

Säljprocessen ser ut som följer: en köpare tar kontakt med bonden och erbjuder honom ett pris. Detta pris förkastas emellertid direkt och köparen går därifrån, bara för att återkomma en kort stund senare med ett andra bud. Bonden höjer priset och köparen går åter iväg. Han kommer tillbaka en tredje gång och osten vägs nu officiellt. Under tiden sysselsätter sig köparen också med ”ostknackning”. Han slår handflatan mot osten för att avgöra om hålen i osten är av rätt storlek. Knackandet fortsätter tills man kommit överens om ett pris. Varje slag betyder antingen att köparen har höjt sitt pris, eller att bonden har sänkt sitt. Så fort denna process är över testar köparen ostens smak och lagring. Ett smakprov tas med hjälp av en sextumsborr som köparen kör in i osten.

Ostbärare med vita uniformer och lackade stråhattar bär osten på bårar, 80 ostar på varje bår. Osten bärs till våghuset, där vågmästaren ropar ut korrekt vikt, vilken antecknas på en svart tavla. Bärarna för sedan osten till köparens lager eller till vagnar som transporterar bort osten.

fakta om Nederländerna

18. Alltid vänstervarv

Skridsko är en nationalsport i Nederländerna. Man är så fostrad i ban-åkning att man bara kan åka skridskor i vänstervarv, även ute på sjöar och i naturen.

19. Bokstaven G och en berömd konstnär

Bokstaven G uttalas ”sh”. Så den berömda holländska konstnären heter ju inte Vincent van Gogh utan Vincent van Shåsh.

20. Holländsk humor

Holländsk humor är rå men hjärtlig. Den är mer direkt än den svenska och det går inte att vara politiskt inkorrekt på holländska. Inget anses opassande. Typiskt holländskt skämt:

En man går förbi en blind person. Precis när han passerar slår han honom i ansiktet och säger.
– Den såg du inte komma, va?

eller ett typiskt Corona-skämt:

Mamman visar upp en bild av sina tre barn. Barnen är bundna på händer och fötter och har tejp för munnen. Hon suckar: detta är det ända sättet att få nått uträttat när jag arbetar hemifrån. Hennes väninna tittar och kommenterar på typiskt holländskt sätt: men du, de behöver ligga minst 1,5 meter ifrån varandra!

Helt opassande och Inte alls roligt tycker vi. Jätteroligt tycker man i Nederländerna.

fakta om Nederländerna

Läs också: 11 saker du inte visste om Filippinerna

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

15 Comments

  1. Haha kul om landet där jag bodde drygt 4 år 84-88 :-).
    Ja det där med kalla sovrum..brr.. inte slösa med värmen..
    .. jag har fått jättemycket Grattis när dåvarande sambons släktingar fyllde år..
    .. sen när någon frågar vad det blir för mat svarar man med vilken grönsak man har till maten, det blir potatis med blomkål.. sen vilket kött som servereras till är ovidkommande :-).
    Sedan fick jag frågan ute varför de ger fabriksjobb till en tjej, när så många killar har familjer att försörja… hur jag ska försörja mig förtäljer inte historien..
    Inställningen till smärta gick inte heller ihop med min…barn ska födas hemma (nu ändrat för flrsta barnet tror jag..), ville man ha ryggmärgsbedövning o föda på sjukhus var jag tvungen att skaffa intyg på panisk förlossningsskräck.. för att sedan avnjuta 6 veckors mammaledighet (är möjligen något, men inte mycket längre nu, 33 år senare)…
    Tandhygienisten vägrar bedöva…väntade med besök tills jag flyttade hem..

    En härlig tid jag inte skulle vilja vara utan :-)!

    • Gunilla Yourstone

      Ah, där kom ju massor av nya härliga fakta. 🙂
      Min syster kunde inte arbeta som veterinär där eftersom jobbet byggde på att man hade en hemmafru där hemma som jobbade gratis som telefonväxel för kunderna. Och så fick hennes holländare flytta till Sverige i stället.

      • Inte alls förvånad av din systers historia :-). (Ja, tog också med holländaren till Sverige, 1988). När jag fick veta att jag väntade barn ringde jag kommunen o frågade om dagis..”Javisst det har vi blev svaret. Varje onsdagförmiddag när du går till frissan kan du lämna ditt barn 2 timmar :-)”.

        Det fanns dock många hemmafruar som var intresserade av en extra inkomst som dagmamma..

        Sverige passade mig som arbetande mamma bättre.

        • Gunilla Yourstone

          Knasigt hur det kan vara så föråldrat i ett land i norra Europa. Det som händer är ju att kvinnor slutar skaffa barn.

  2. Barbro Lundqvist

    Intressant artikel
    Kul att läsa om vardagslivet

    • Gunilla Yourstone

      Ja det är mycket som skiljer även om man tycker att länderna ligger nära.

  3. Elisabeth

    Känner igen mycket av detta, och en del annat är nytt (ostknackningen t ex, måste vara något från södra delarna). Vi bor i norra NL sen tre år tillbaka. Några ytterligare specifika grejer: bara kallvatten i kranarna på jobbtoaletterna och gästtoaletten, och sällan några element i dessa utrymmen. Knepigt när man har sminkat sig på jobbet och ska tvätta bort foundationresterna från händerna… Trapporna är supersmala och branta, även där det faktiskt finns plats, som i stora butiker. Massor av gator är lagda med någon sorts marksten i stället för asfalt, både inne i stan och på landsbygden. Praktiskt när man ska gräva om ledningarna, då är det bara att plocka bort och sen lägga tillbaka stenen. Hemleverans av takeaway är jättevanligt, och kostar inget eller minimalt extra. Massor av ungdomar och studenter som kan jobba extra med detta, eller med andra typer av extrajobb, i mataffärer etc. Låga löner för ungdomar, men gott om extrajobb, även för 14-15-åringar (de är ju billigast). Man får inte gå i naturområden efter solnedgången, och man måste hålla sig till stigarna. Och självklart inte tälta i skogen, tänk hur det skulle se ut om alla gjorde det 😉 Cykelhjälm har man självklart inte, eftersom man anser sig vara jättebra på att cykla. Gärna med två barn på cykeln, eller en stor krukväxt i famnen, eller en rullresväska på släp över kullerstenarna. Julen firas nästan inte alls, och det finns ingen speciell julmat. Istället firas Sinterklaas den 5 december, det är då barnen får sina julklappar. Sinterklaas gör sitt intåg i städerna redan i slutet av november, han kommer med ångbåt från Spanien och sitter sedan upp på sin vita springare och paraderar genom staden, åtföljd av ett flertal ”Swarte Piet” – figurer. Stor debatt i samhället de senaste åren, då dessa Swarte Piet traditionellt är svartsminkade i ansiktet, med röda läppar, och skuttar runt och gör hyss. Alla utanför NL inser att de är ”pickaninny”-karikatyrer av svarta människor, medan holländarna försvarar sig med att det bara är lustiga figurer för barn. Nu är det dock fler och fler städer som byter ut de svartsminkade Pietarna mot såna som bara är sotiga i ansiktet (Swarte Piet kommer ner via skorstenen till barnen och delar ut presenterna). Många festivaler, skrev du, jajamensan, innan coronan var det stora jippon på stan minst en gång i månaden (vintermarknad, blomstermarknad på långfredan, vårmarknad med tivoli, Sinterklaas intåg, olika lokala historiska parader, karnevaler i södra NL, befrielsedagen 5 maj, eldfestival, konungens födelsedag 27 april osv osv). För övrigt är holländarna rätt prestigelösa, och bryr sig inte om att ha störst och nyast bil, eller störst och finast hus. Deltidsarbete är rätt vanligt, mest för kvinnor tyvärr, men även för män, pga någon lag från 90-talet då det var arbetslöshet, då alla fick rätt att gå ner i tid till 32 timmar per vecka om man ville. De allra flesta holländska städer är fantastiskt fina, gamla stenstäder med hus som självklart har anor från 1300-talet, fina torg, mysiga butiker osv. Inte så många 60-talsrivningar som i Sverige alltså.
    Ja, detta var ännu mera blandade holländska egenheter.

    • Gunilla Yourstone

      Kul med ännu fler, tack. 🙂
      Sinterklaas känner jag ju till med trodde att de firade riktigt jul också. Men det kanske är syrran som tillför det i sin mans familj?

    • Haha ja ännu mer igenkänning :-). Nää jag hade ingen värme i badrummet där jag bodde närmast porten i Delfzijl..svinkallt.. Ja supersmala branta trappor..fick såga sönder 160-träbottenmadrassen när vi flyttade till radhus o hade sovrummet uppe :-).

  4. Elisabeth

    Off topic: jag läser bloggar via Feedly. 4000 mil har slutat uppdateras där, senaste inlägget var 8 april, Tel Aviv-flyget inställt. Vet inte om någon annan har haft detta problem också? Gjorde ni någon ändring på bloggen runt det datumet?

    • Gunilla Yourstone

      Hej, kollade nu och det är samma på Bloglovin och anda ställen som plockar upp vår RSS-feed. Så måste vara något knas där. Vi kollar på det. Tack för hinten.

  5. Hej Gunilla,
    Jag känner igen en hel del av vad du skriver om mitt hemland men uttalande av Vincent van Gogh undrar jag över.
    Nu vet inte jag hur man på svenska uttalar ’sh’ men jag skulle säga at ’ch’ så som i chassis är närmare om uttalande är gjord av ’holländare’ från södra delar. Men i vanlige fall är holländska ’g’ mycket hårdare.

    Sedan är ordet holländare inte helt korrekt om man pratar om hela landet, men jag (är från östra Nederländerna) brukar använda ordet för enkelhetensskull. Nederländerna och nederländskt är mindre lätt.

    En ’Holländare’ som sedan 2007 är bosatt i Sverige.
    Mvh
    Roel

    • Gunilla Yourstone

      Ch och sh är samma på svenska tänker jag. Vissa uttalar det mjukare och andra hårdare.
      Sen vet jag inte om vi på svenska har något annat ord för personer från Nederländerna än holländare? Kommer inte på något annat i alla fall. 🙂

  6. Gunnel Nielsen

    Jag tänker eventuellt åka till Holland till sensommaren och cykla, är vägarna gjorda för cyklister ?

    • Gunilla Yourstone

      Där vi cyklade, vid Lisse och tulpanfälten, var det mycket anpassat för cyklister, med cykelvägar överallt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *