Ett japanskt Onsen är en badanläggning där man badar i hett vatten från varma källor. Onsen kan vara både inomhus och utomhus. Ofta finns det flera bassänger. Att bada i Onsen är absolut inte att jämställa med att bada på badhus hemma i Sverige eller ens på spa. I Japan är Onsen tradition och kultur. Badandet innefattar en mängd regler och ritualer som är självklara för japanerna själva men förstås långtifrån detta för oss utbölingar.

Att bryta mot dessa regler är tabu och väcker stor upprördhet.

Det var med viss bävan vi äntrade vårt första Onsen under vår resa till Japan för ett par år sedan.

Onsen i Japan
Onsen på Takayama Green Hotel

Vi valde staden Takayama för vår Onsen-debut. En stad som ligger högt på vägen mot de japanska alperna. Vi bor på ett hotell med två badanläggningar för män och två för kvinnor. Vi badar förstås morgon, middag och kväll.

Dessa är de regler vi funnit rätt på, kanske finns det fler:

1. Ta av skorna redan vi ingången till badet och byt till ett par av badets innetofflor.

2. Män och kvinnor badar var för sig i separata anläggningar.

3. Man badar naken i japanska Onsen, badkläder är inte tillåtna. Japanerna delar vårt svenska avslappnade förhållningssätt till nakna kroppar. Dvs så länge de är av samma kön.

4. Man måste tvätta sig noga enligt konstens alla regler innan man stiger ner i bassängen. I svenska simhallar fuskas det nog lite till mans med detta, många springer bara som hastigast igenom duscharna innan bad.
Ingen bra idé i Japan. Första stoppet efter omklädningsrummet här är ett antal bås med varsin minimal pall, behållare med shampoo, två, balsam, en trähink och en duschslang. Här sitter man (naken) på pallen och tvättar omsorgsfullt sig själv. Tvättar håret, tvålar in kroppen, häller njutningsfullt varm vatten från hinken över huvudet. Först efter denna nogsamma ritual är det läge att ens snegla åt bassängen.

5. Ingen tvål i bassängerna (och ingen handduk heller)
Detta är den vanligaste fadäsen utbölingar gör sig skyldig till. Att ta med sig tvålen ner i bassängen. Ett totalt tabu!

6. Inte springa, hoppa eller väsnas. Onsen är en plats för avslappning. Inte lek.

7. Tatueringar är (ofta) inte tillåtna.
Tatueringar anser stötande i Japan och personer med tatueringar är ofta inte tillåtna att bada onsen.

8. Torka sig innan man går tillbaka in i omklädningsrummet. Det anses inte trevligt att slaska runt med våt kropp utanför bassängområdet.

Onsen i Japan

Onsen i Japan

Hur gick det för oss då?

Jo lite pirrigt var det ju. Kan säga att första gången smög man lite försiktigt ut till bassängerna med handduken virad omkring sig. Utifall det skulle visa sig att alla andra ändå hade baddräkter.

Annars lyckades vi följa alla reglerna. Tog det lugnt och försiktigt och diskret.

Förutom inneskorna då. Där sket det sig big time, när Gunilla efter badet hade gått ut och bytt tillbaka till sina vanliga skor. Hon satt och väntade på en bänk, på att Christofer också skulle bli klar inne på herrarnas.
Loj, dåsig och med lite för låg vätskehalt i kroppen efter allt ångande. Då såg hon en vattencistern ett stort steg in på inne-sko-zoonen. Såg sig försiktigt omkring. Tomt! Granskade sulorna på sina skor. Torra! Tog blixtsnabbt och på tå steget in till cisternen.

Från ingenstans dök en japansk städerska upp. Skrek högt i avsky och ohämmad vrede. Det var utan tvekan en mycket stor skymt mot hela onsen-kulturen, hotellet och städerskan personligen att göra så!

Skämskudde, ursäkt och djup bugning på den.

Onsen-hotell i Takayama hittar du här.

Läs om hela vår resa till Japan här.

Onsen i Japan monkeys
Så här chill och röd i fejjan blev vi också av vårt onsen.
onsenspa_hiltonNisekoVillageOnsen Onsen i Japan
Foto: Hilton Niseko Village Onsen

Glöm inte att gilla 4000mil.se på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

12 Comments

  1. Aporna är så underbara! 🙂 Reglerna hoppar jag över att lära mig eftersom jag ändå inte är välkommen med min tatuering… 😉

    • gunilla yourstone

      Ja ett växande problem eftersom ”var och varannan” svensk numera är tatuerad. Det ryktas att de mer turisttillvända-onsenbaden börjat luckra upp på den regeln.

  2. Marina

    Det låter underbart. Nu vet jag att det inte blir samma sak på långa vägar, men det finns ju ett ”japanske spa” någonstans i Stockholm som jag är väldigt sugen p åatt besöka. (Det är ju alltid en början…)

    • gunilla yourstone

      Ja, Yasuragi i Nacka.
      Där var vi påsken 2007. Suveränt ställe, men anpassat till det svenska förstås.

  3. Kul att läsa! Jag badade själv onsen i Gero vid nyår 2014. Hade läst det där om tatueringar, men ingen verkade reagera på min tatuering på armen. Tror det luckrats upp även där. (Gjorde skofadäsen också, fast i ett provrum i en klädbutik!)

    • gunilla yourstone

      Vad skönt att det funkade med tatueringen. Visst är det härligt med onsen?
      Ja det där med olika skor tar de på allvar i Japan. 🙂

  4. Erika B Kindberg

    Hej
    Det lätt jätte skönt, jag tänkte fråga om jag kunde ta de regler in i min uppgift i skolan. Är det okej?
    Jag skulle själv vilja åka till japan 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Hej, det är ok. 🙂

      • Lennart

        Fin berättelse! Min fru och jag har själva besökt många Onsen i Japan, så även Takayama.

        Det enda i din story jag har svårt att köpa är att städerskan ”Skrek högt i avsky och ohämmad vrede.” Sannolikt en liten överdift?

        Japaner är överlag extremt ödmjuka och försiktiga i sin framtoning, och även om de håller sina traditioner mycket högt har de ändå lärt sig en viss förståelse för oss turisters ibland lite okunniga felsteg.

        De felsteg vi ändå, och nästan ofrånkomligt, gör brukar tyslåtet och i vänlig ton förmedlas utan att orsaka onödig uppståndelse. Att skrika högt i avsky och ohämmad vrede, inne på ett Onsen dessutom, låter i mina öron helt osannolikt, och skulle om något snarare rendera i skam, och att städerskan omedelbart skulle förlora sitt jobb.

        Inte därmed sagt att det inte inträffade. Bara att sannolikheten att vinna på Lotto, Triss och V65 samma dag känns avsevärt högre 😉

        Mvh, Lennart

        • Gunilla Yourstone

          Haha, det var det som var så konstigt med tanke på diskret, vänligt och allt det där.
          Hon blev väldigt upprörd. Och lät mig veta det. 🙂

  5. Birgitta

    Läste er skildring om Japan med stort intresse. I oktober planerar vi en resa till Japan. Planerna är att vara där ca 4 veckor och en del av tiden ska vi cykla ca 100 mil. Start i Tokyo, passera bl.a. Kyoto, Osaka och söderut därifrån. Har ni några tips angående cykling och boende på landsbygden. Tips på bra information, reseskildringar eller böcker om Japan.
    Ps. Hörde av en Japanresenär att det är ok om man sätter plåster över tatueringar, har ni hört det? Ds

    • Gunilla Yourstone

      Låter superspännande, men tyvärr har vi inga tips om cykling på landsbygden. Bo tänker jag att man ska göra på sk minchuku´s.
      Har också hört att det kan vara ok med plåster ibland.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *