På väg till Island? Då har vi tyvärr dåliga nyheter. Det är inte läge att bejaka den spontana sidan hos sig själv på just denna resa.

Island har upplevt en turist-explosion utan dess like sedan vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott 2010. I och med att stora delar av flygtrafiken i Europa fick ställas in pga askmolnet som vulkanutbrottet orsakade, var Island på nyhetflödet i stort sett i hela världen under flera veckor.
En massiv reklamkampanj för landet skulle det visa sig.

Från ca 300.000 besökare/år före 2010 slogs 2015 nytt turistrekord med 1.300.000 besökare. Och antalet lär knappast minska i och med det isländska fotbollslandslagets framgångar i EM i år.

För ett så litet land som Island, med en folkmängd på 330.000, innebär detta förstås stora påfrestningar på alla fronter. Det är svårt att få tag på folk som kan jobba i turistindustrin. När vi red islandshästar på norra Island, visad det sig att i stort sett alla guider var från andra europeiska länder. På biluthyrningsfirman var alla från Ryssland.

Var ska man bo på Island
Langahlid Cottages i Seydisfjordur

Ett annat stort problemområde är boenden. Boendena, speciellt de prisvärda bokas upp mycket tidigt. Och alla boendealternativ är dyra (utbud och efterfrågan, ni vet).
Enligt uppgift finns det boenden som redan nu är helt uppbokade inför sommaren 2017!

Utbud

På Island kan man förstås som vanligt bo på hotell med privat badrum. Sedan finns också ett stort utbud av rum med delat badrum i korridoren. Dessa finns ofta på sk guesthouses, dvs mindre privata hotell.

Dessutom finns det stort utbud av privata lägenheter. Utanför Reykjavik kan man också hyra stuga. Dessa finns på campingar eller hyrs ut av privatpersoner som har några stycken stugor på ägorna, ofta i kombination med turer, islandshästridning mm i utbudet. Stugorna ligger ofta lite avsides. Inte gångavstånd till restauranger, livsmedelsbutiker etc.
Om man reser en hel familj är lägenhet eller stuga ofta det enda ekonomiskt rimliga alternativet. Det ger dessutom möjlighet att laga en del mat själv och därmed hålla kostnaderna nere.

Var ska man bo på Island
Langahlid Cottages i Seydisfjordur

Priser

Om man vill ha ett dubbelrum med privat badrum inklusive frukost med ett centralt läge i Reykjavik, känns det som att man måste vara beredd på priser uppemot 2000 kr.
Kan man tänka sig att dela badrum med andra finns priser under 1000 kr.

I den lilla orten Reykjahlid på norra Island, den ort man bor på om man vill besöka Myvatn och sevärdheterna däromkring är prisläget ännu bistrare.
Här kostar ett dubbelrum med privat badrum och frukost 2500 kr. Här tar boendena helt slut under högsäsong och det månader innan säsongen startar.

Alternativ till att boka boende

Ett alternativ skulle definitivt kunna vara att hyra husbil på Island. Inte billigare, men ger en möjlighet att vara flexibel i sitt resande.

Våra boenden

Vi reste som en familj på 5 personer. Vi började boka upp våra 7 olika boenden så tidigt som 11 månader innan avresa. Då hittade vi stugor och lägenheter för 5 personer för priser runt 1700-2000 kr/natt.
När vi i oktober skulle boka resterande boenden var alla alternativ till liknande priser borta, utan nu blev det till att boka i prisklassen 2500-3000 kr/natt.

Var ska man bo på Island
Apartment by the sea i Höfn

Här bodde vi:

Reykjavik: Bergstaðastræti Apartment
Ganska liten lägenhet med bra centralt läge. Hade varit för liten för oss att stanna flera nätter i, att vistas i och laga mat i osv, i och med att vi fick ställa en extrasäng i allrummet, men passade bra för en natt. Bra pris. Dåligt wi-fi och badtunnan som visades på bilderna var tom på vatten och gick inte att bada i.

Utanför Vik: Mid Hvoll Cottages
Vi anlände klockan 9 på kvällen och sov bara i stugan en natt. Om vi stannat längre och  velat laga mat hade den varit för liten. Max 3 pers funkar den för då, eftersom 2 sov i bäddsoffan som tog upp hela allrummet i utbäddat skick.
Här fick man betala extra för lakan (100 kr/pers), samt förväntades även städa (städning ingick på alla andra ställen).
Stugorna ligger vackert, men ensligt. Handla eller ät innan du kommer hit.

Var ska man bo på Island
Utsikt från Mid Hvoll Cottages utanför Vik

Höfn: Apartment by the Sea
Jättesöt och fräsch lägenhet. Ligger lite avsides, men ändå gångavstånd in till restaurangerna i Höfn. Kostande 3000 kr vilket känns lite för mycket, men vi överser väl med det eftersom den var så fin.

Seydisfjordur: Langahlid Cottages
Dessa stugor (3 st) nämns i Lonely Planet som oerhört prisvärda. Vi bokade i samma sekund som vårt datum släpptes på booking.com.
-Tänk om denna stuga haft hjul! sa vi till varandra när vi bodde här.
Rymligt med tre sovrum, välutrustat kök, altan med badtunna och en formidabel utsikt (fast den hade vi ju inte kunnat ta med oss på hjul förstås…)
Låt vara att inredningen kanske inte var den vackraste, priset 1700 kr förlåter plywood-väggarna.

Reykjahlid: Hlid cottages
Kostnad för lakan tillkom, 100 kr/pers, sammanlagt blev detta det dyraste och sämsta boende på resan. Utsikten blev lite plåster på såren, men inte tillräckligt.
Det fanns en lapp med förhållningsorder i stugan där det stod att vi skulle städa, men när vi pratade med receptionisten sa hon att det inte behövdes. Lite oklart läge alltså, men vi städade inte och ingen har jagat oss för det.

Akureyri: Ice Apartments
Fin lägenhet som blev aningen trång för oss. Med sovloft och bäddsoffa. Perfekt läge mitt i stan och med en uteplats (delas på två lägenheter) med loungemöbler, lä och eftermiddagssol. Inte blev det sämre av att en liten bar en trappa ner sålde öl för 33 kr (typ halva priset mot normalt på Island) som man fick ta med sig upp till sin uteplats. Bra pris.

Borgarnes: Hotel Hafnarfjallför
Sista natten hittade vi ingen stuga eller lägenhet. Här blev det ett dubbelrum med privat badrum för oss vuxna och ett trippelrum med delat badrum för tonåringarna. Inkl. frukost.
Fin utsikt med underbar solnedgång (och regnbåge) samt gemensam badtunna. Helt ok boende.

Var ska man bo på Island
Badtunnan vid Hotel Hafnarfjallför utanför Borgarnes

När vi bodde i Höfn, förresten väcktes vi alla kvart i tolv på natten av en röst utanför lägenheten:

-Hello, I am calling about the apartment…

En desperat spontanresenär får man förmoda!

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

Tags

10 Comments

  1. När vi reste till Island i våras tänkte vi nästan lämna utan boende när vi först bokade flygen och tänkte ”äh, boende bokar vi senare, finns väl hur många alternativ som helst”. Jo men visst, när vi väl skulle boka fanns det TVÅ hotell med lediga rum i Reykjavik och båda blinkade rött eftersom de snart skulle ta slut 😀

    • gunilla yourstone

      Oj bara två hotell i hela Reykjavik! Tur att ni hann med att få något i alla fall!

  2. Trist att det var så svårt och dyrt att boka boende! När vi var där senast bokade vi ett enkelt hotell centralt i Reykjavik. Det var inte så svårt, men vi var ju bara 2 personer och det var bara ett ställe att bo på. När jag åkte runt Island för länge sen bodde vi på enkla ställen och privata boenden. Jag minns inte att det var så svårt, men det är många år sen så det har visst blivit en turistboom sedan dess…

    • gunilla yourstone

      Ja det gör ju det hela lite komplicerat, man önskar ju att det fanns massor av billiga boenden överallt. Som i Asien, eller Kroatien.
      Enligt de vi pratade med har det ändrats massor på senare år.

  3. Fin guide! Och ”brist på folk som kan jobba i turistbranschen”… Där gav du mig ett litet tankefrö inför framtiden.. 😉

    • gunilla yourstone

      Tack!
      Ja vill man åka till Island och jobba inom turistindustrin blir man nog mottagen med öppna armar.

  4. Känner igen det där! Vi reste runt Island i början av sommarn, och hade sett till att boka allt i god tid. Hade varit trevligt att kunna vara mer spontan med resplanen, men vågade inte chansa… Vi betalade ca 900kr i snitt per natt, bodde mest guesthouses, och det var ju lååångt ifrån lyx kan man ju säga. Men en fantastisk resa var det ändå, det var ju inte för boendets skull vi åkte dit 🙂

    • gunilla yourstone

      Nej men precis, vi ”krashade” ofta in på boendet dödströtta vid 9-tiden på kvällen efter en späckad dag med aktiviteter. Så boendet var inte så viktigt, men nåt boende vill man ju liksom ha. 🙂

  5. Vi är sugna på husbilsalternativet men funderar på om man blir ”utestängd” från en del äventyr för att vägarna inte funkar att köra på med husbil. Vad tror ni?

    • gunilla yourstone

      Ja lite så kan det vara. Vi hyrde oavsiktligt en fyrhjulsdriven jeep-aktig bil (mer om detta i kommande inlägg), men insåg ganska snart att det var ganska bra. 3-4 ställen som vi körde på hade känts som en stor utmaning i vanlig låg 2-hjulsdriven (och således också med en husbil) (varav en hade varit totalt självmord för stackars bilen…)
      ”Mordor-vägen” som jag skrev om tidigare i veckan hade man klarat, men fått köra väldigt långsamt och försiktigt.
      Man får väl väga fördelar mot nackdelar. Flexibiliteten mot begränsningen i vägar?
      Dock, det måste bara sägas, det finns ju även sk expedition vehicles. Ett okänt fordon för mig innan Island. Nu vet jag och Christofer är helt såld och drömmer om att bygga en själv:
      https://www.google.se/search?q=expedition+vehicles&espv=2&biw=1680&bih=905&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwivs5zQ3svOAhVKLZoKHdX-CPQQ_AUIBigB

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *