Gozo är en sån där alldeles underbar liten ö, där det är lätt hänt att man börjar slänga sig med plattityder som “dold pärla” och “Medelhavet som det en gång var”.

Gozo är lillasyster-ön till Malta och platsen dit malteserna själva åker på semester. Ön är i stort sett befriad från stora hotell och turistkomplex, man bor i stället i små guesthouses, hyr lägenhet eller ett “farmhouse”.

Flyg går till Malta och sedan tar man buss eller taxi upp till färjan i Ic-Cirkewwa på norra Malta. Färjan över tar 25 minuter.

Detta är våra 5 bästa tips till saker att göra på Gozo.

1. Middag på Da Manuel i Xlendi

En bit upp i backen där bussen kommer in i byn Xlendi ligger restaurangen Da Manuel. 4 små rangliga bord på trottoaren på motstående sida av gatan. En charmigt förvirrad kypare, en förträfflig pasta och en enastående solnedgång bakom Xlendis klippor, ingår i priset här.

2. Vandra längs kusten

Längs i stort sett hela kusten finns vandringsstigar. Man kan bo på samma ställe och med buss ta sig till och från start- och slutpunkter dag för dag. Stigarna går ofta längs med den dramatiska kustlinjen, längst ut på de lodräta klipporna. Mäktigt!

Att göra på Gozo

3. Klippbad

Om man inte insett storheten med att bada från klippor förut, är det läge på Gozo. Medelhavet blir en gigantisk turkos pool, att kasta sig i gång på gång.

Att göra på Gozo

Att göra på Gozo

4. Gå vilse i Victorias gränder

Gozos huvudstad Victoria är ett virrvarr av mysiga gränder. Sömniga katter, gamla damer och antikaffärer om vartannat. Det är bara att gå loss.

Att göra på Gozo

5. Kolla in salt-pans och klippformationer

Även sedan Azure Window störtat ner i havet finns mycket spännande att titta på längs Gozos kust. Gjorda av människa och hav.

Att göra på Gozo Att göra på Gozo

Läs om vår resa till Malta och Gozo här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

Etiketter

2 kommentarer

  1. Dit vill jag åka! Visste inte om och har varit sugen på Malta länge, får lägga till detta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *