Få länder har imponerat på oss så som Namibia. Vart vi än kom i detta land möttes vi av världsklassupplevelser vad gäller djur och natur. Och trots att det gått 7 år sedan vår resa till Namibia, är det fortfarande det land vi nämner när någon frågar ”Vad har varit bäst hittills då?”.

– Namibia, alltid Namibia!

Inte så konstigt då att vi plötsligt grips av en oemotståndlig lust att sammanfatta detta vackra, säregna land. Så här kommer det. Best of the best in Namibia.

Att se och göra i Namibia

Fish River Canyon / Fish River Lodge

När orden inte räcker till. Så kändes det både när vi besökte Fish River Lodge och när vi 2 år efteråt skulle försöka skriva om upplevelsen på vår nystartade blogg.

Fish River Canyon är världens näst största canyon, efter Grand Canyon, USA. En otroligt mäktig canyon som på något helt obegripligt sätt förblivit helt okänd i världen. Tyvärr blir de allra flesta besökare stående ett tag vid kanten, stirrar ner och tar några foton, innan de återvänder till sin lodge och sedan åker vidare.

Att gå ner i canyonen är nämligen förbjudet. D.v.s. om man inte lyckas få ett permit för hela den 5 dygn långa vandringen genom canyonens total längd. Då krävs att man går i en grupp, har friskhetsintyg från läkare och så vidare.

Men så har vi Fish River Lodge. Ägs av en Rockerfeller. Stora landarealer nere i cayonen tillhör lodgen. Och då gör man tydligen som man vill. För här får man både gå och åka jeep ner så mycket man orkar. Vi väljer jeepturen som också inkluderar en del vandringsmoment.

Som Grand Canyon. Fast Afrika (och med Quiver Trees!). Och så är man helt ensam.

Och då har vi inte en nämnt själva boendet i Fish River Lodge. 20 meter från canyonkanten och en utomhusdusch med den utsikten.

Att se och göra i Namibia
Att se och göra i Namibia
Att se och göra i Namibia
Att se och göra i Namibia

Dead Vlei

Om vi så åkte till mars och månen skulle vi väl inte lyckas hitta ett lika overkligt landskap. Vit uttorkad, uppsprucken sjöbotten. Flera hundra meter höga orangea sanddyner. Mot den blå himlen. Och så de döda träden på det. Finns det här platsen på riktigt? Ja vi tror faktiskt det, vi har ju ändå varit där.

Att se och göra i Namibia
Att se och göra i Namibia

Etosha National Park

Safari i Afrika. En av livets stora upplevelser. I Namibia heter upplevelsen Etosha.

Att se och göra i Namibia
Att se och göra i Namibia

Wild horses of Namib

Ibland tänker man att man kanske ska göra en fotoblogg istället. Bokstäverna är ju bara i vägen. De tafatta försöken att förklara bara skymmer sikten. För hur beskriver man det här?

Att se och göra i Namibia
Att se och göra i Namibia
Att se och göra i Namibia
Att se och göra i Namibia

Solnedgången

Varje kväll händer den igen och igen och igen. Bara att bänka sig och njuta. Släpp bara kopplet på kameran, så springer den runt och fotar alldeles själv. Som du lärt den.

Att se och göra i Namibia
Att se och göra i Namibia

Kolmanskop Ghost Town

Spökstäder är coola, så är det bara. Denna spökstad i södra Namibia användes vid diamantbrytningen och övergavs när fyndigheterna i detta område sinade. Nu sveper sanden in över de öde husen.

Att se och göra i Namibia
Att se och göra i Namibia

Kalahari och San-folket

Hit skulle vi verkligen vilja återvända. Jag hade till och med med mig Lasse Bergs bok Skymning över Kalahari till Namibia, men eftersom Kalahari var vårt första stopp, hade jag inte riktigt hunnit börja läsningen än. San-folket levde ända in i vår tid som människan levde i människans ursprung. Vi hade SÅ gärna velat stanna till här och lära oss mer om detta intressanta folk. Som det nu blev, blev det bara en övernattning på väg söderut.

Att se och göra i Namibia

Lüderitz och Lüderitz Peninsula

– Sov inte i Lüderitz,  rådde man oss innan. Den råa kylan som sveper in där om natten är inte att leka med! Vi lydde rådet, men tillbringade en heldag här ute vid jordplattans ytterkant. Precis innan havet störtar ner i Hades. Färgglada hus, fyrar och skeppsvrak förstås.

Att se och göra i Namibia
Att se och göra i Namibia
Att se och göra i Namibia

Quiver Tree Forest

Märkliga, vackra och exotiska är de. Träden Quiver Tree i södra Namibia. Här kan man besöka en hel skog.

Att se och göra i Namibia

Naukluft mountains

I konkurrensen med Namibias övriga nationalparker är kanske inte Naukluft Mountains jättemärkvärdig. Men vi gillade vår vandring här främst i och med att vi fick riktig närkontakt med en babianstam. Inte en sån som lever i människans samhällen och äter ur soptunnor. Utan en babianflock i sin naturliga miljö utan särskilt stor människovana.

Att se och göra i Namibia

Swakopmund

Namibias andra största stad. Korsvirkeshus och en av få chanser att shoppa upp sig på lite afrikanska souvenirer och äta seafood.

Att se och göra i Namibia

Stenbockens vändkrets

Rätt kul ändå i sin enkelhet. Inte så ofta man svänger förbi den liksom…

Att se och göra i Namibia

Campa i det fria

Få platser på jorden passar så bra för camping som Namibia. Vi såg massor av coola bilar med taktält som vi blev avundsjuka på. Nästa gång hyrt vi en sån.

Läs också: Vår resa till Namibia

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

14 Comments

 1. Anneli

  Underbara bilder som vanligt!
  Kalahari! 😍 Som filmen Lejonkungen, fast på riktigt! Förstår att ni vill återvända!

  • Gunilla Yourstone

   Tack! Ja verkligen. En annan bra film och man vill få lite Afrika-nostalgi är Legend of Tarzan.
   Såg den själv på planet ner till Tanzania faktiskt.

 2. Namibia er virkelig et fantastisk land som tok meg med storm og fremdeles er et av mine favorittland, etter ni år og 71 besøkte land! Jeg har ikke vært i Kolmanskop og Lüderitz, da, men det gir meg jo bare en ekstra god grunn til å reise tilbake 😀

  • Gunilla Yourstone

   Ja visst är det ett fantastiskt land! Vi vill resa tillbaka och göra norra delarna av Namibia bättre Skeleton Coast, Epupa falls osv.

 3. Anneli S

  Hela familjen var i Namibia förra sommaren och det var fantastiskt! Den då 10-åriga sonen åkte pullka i sanddynorna och konstaterade att om han skulle flytta någonstans i välden så skulle det vara till Namibia. Vi besökte alla de platser du skriver om och jag åker mer än gärna tillbaka. Dock bär det av till Etiopien om fyra veckor. Den här gången och jag utan familjen och jag ser oerhört mycket fram emot det.

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, vi har också umgåtts med tanken på att flytta till Namibia. Etiopien! Gud vad spännande. Dit vill vi också!

 4. Oh, vilka härliga bilder. Vi har besökt Botswana, Sydafrika, Zambia, Zimbabwe och Tanzania, men aldrig Namibia.
  Nu tycker vi det finns fler världsdelar och resmål men frågan är om det inte får bli en resa till Namibia istället….

 5. Fy søren, så utrolig spennende Namibia ser ut! 🙂 Så fantastisk flotte bilder. Nå ble jeg inspirert! Takk! 🙂

 6. ann-louise olsson

  wow nu ska jag lobba ännu mer i familjen för en resa till Namibia!

 7. Vi gillade Namibia också väldigt mycket. En spektakulär natur.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *