4000 mil – en reseblogg https://4000mil.se/ We haven't been everywhere, but it is on our list. Thu, 08 Dec 2022 07:52:54 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.0.3 3 resesaker just nu – plus lite livsvisdom från gymväggen https://4000mil.se/index.php/3-resesaker-just-nu-plus-lite-livsvisdom-fran-gymvaggen/ https://4000mil.se/index.php/3-resesaker-just-nu-plus-lite-livsvisdom-fran-gymvaggen/#comments Thu, 08 Dec 2022 05:45:00 +0000 https://4000mil.se/?p=55781 3 saker från mina reseflöden just nu. Old Rasmus Minns ni Old Tjikko? Old Tjikko är världens äldsta trädorganism och finns i Fulufjällets nationalpark. Svindlande 9550 år gammal. Vi skrev om honom hösten 2020, sedan den massiva vandringstrenden 2020 hotade att ta död på honom en gång för alla. 10.000-tals […]

The post 3 resesaker just nu – plus lite livsvisdom från gymväggen appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
3 saker från mina reseflöden just nu.

Old Rasmus

Minns ni Old Tjikko? Old Tjikko är världens äldsta trädorganism och finns i Fulufjällets nationalpark. Svindlande 9550 år gammal. Vi skrev om honom hösten 2020, sedan den massiva vandringstrenden 2020 hotade att ta död på honom en gång för alla. 10.000-tals nyfikna vandringskängor som trängdes runt hans rötter i jakten på en selfie.

För någon vecka sedan publicerade Instagram-kontot sveriges_nationalparker en bild på Old Rasmus, en trädorganism som är nästan lika gammal. Men nu har man lärt sig. Positionen anges som ”någonstans på Sonfjällets sluttningar”. Så att massorna inte ska anfalla och trampa ihjäl.

Säkerhetskontrollens revolution

Nyheten kom för någon vecka sedan, men fick alldeles för lite uppmärksamhet tycker jag?

Att nu finns ny teknik som med hjälp av röntgen-teknik skapar en 3D-bild i innehållet i resenärernas väskor i säkerhetskontrollen. Detta innebär att man inom en snar framtid kommer att slippa plocka ut vätskepåsar, datorer mm ur väskan innan den skannas.
Detta provas redan i Storbritannien och det ryktas att det inom en snar framtid kommer till Arlanda.

Oj vilken tid det kommer att spara i säkerhetskontrollen för oss alla!

Nationellt ID-kort före årsskiftet

Idag är det exakt 23 dagar kvar att skaffa nationellt id-kort till en kostnad av bara 100 kr. Efter årsskiftet går priset tillbaka till 400 kr efter en tillfällig prissänkning som följd av passkaoset i somras.

I veckan har jag passat på att skaffa ett nationellt id-kort faktiskt. Min tanke är att det kan visa sig praktiskt att ha både detta kort och pass, där de båda id-handlingarnas utgångsdatum så att säga går om lott. Så om det blir fler kaos-perioder hos utfärdande myndighet, så har man åtminstone alltid det ena av två.

Utifall man plötsligt vill utomlands

Och så till sist till alla er som måste förflytta ett berg idag

Inte en resenyhet på något sätt.
Väggen i entrén till mitt gym har sett likadan ut i åratal. Samma tre rader bokstäver som möter mig varje dag. Men plötsligt. En dag talar raderna till mig. För så enkelt är det ju.

START where you are. USE what you have. DO what you can.

Oavsett vilka berg man har att förflytta just idag. Så är det bara att kavla upp ärmarna och börja.

Gympoesi

The post 3 resesaker just nu – plus lite livsvisdom från gymväggen appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
https://4000mil.se/index.php/3-resesaker-just-nu-plus-lite-livsvisdom-fran-gymvaggen/feed/ 2
Köpenhamns bästa julmarknader – och andra julupplevelser https://4000mil.se/index.php/kopenhamns-basta-julmarknader-och-andra-julupplevelser/ https://4000mil.se/index.php/kopenhamns-basta-julmarknader-och-andra-julupplevelser/#comments Tue, 06 Dec 2022 05:45:00 +0000 https://4000mil.se/?p=55688 Det här med julmarknadsresor har jag ärligt talat aldrig riktigt fattat. En julmarknad är ju trevlig, så där, men hur man än vänder och vrider på saken, ändå alltid bara en julmarknad, liksom? Och är inte den ena julmarknaden den andra väldigt lik? Så att resa iväg, bara för julmarknader? […]

The post Köpenhamns bästa julmarknader – och andra julupplevelser appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
Det här med julmarknadsresor har jag ärligt talat aldrig riktigt fattat. En julmarknad är ju trevlig, så där, men hur man än vänder och vrider på saken, ändå alltid bara en julmarknad, liksom?

Och är inte den ena julmarknaden den andra väldigt lik? Så att resa iväg, bara för julmarknader?

Köpenhamns bästa julmarknader
Tivoli

Så har jag funderat. Tills jag plötsligt befann mig på en julmarknadsresa själv.
Nu var ju inte denna resa till Köpenhamn i första hand en resa med syftet att se julmarknader, utan främst för att umgås med min son. Men ändå. Under våra 1,5 dygn i Köpenhamn, skulle fokus definitivt ligga på stadens julmarknader, hade vi bestämt oss för.

Så vad tycker jag nu, om Köpenhamn som julmarknadsstad?

Köpenhamns bästa julmarknader
Tivoli

Blown away, är de bästa ord jag kommer på. Vilken fantastisk julstämning som mötte oss i Köpenhamn. Trots att vädret var +4 och gråmulet. Jag kan definitivt rekommendera alla att bege sig hit på en maxad jul-rivstart.

Dessa är mina bästa tips till vart man ska bege sig för julstämning i Köpenhamn.

Köpenhamns bästa julmarknader
Tivoli

1. Tivoli

Kungen av alla julmarknader? Ja, vad vet jag, jag har ju inte ens varit till så många julmarknader i världen. Men jag har svårt att se hur något skulle kunna trumfa Tivolis extremt vackra och stämningsfulla juldekorationer.

Köpenhamns bästa julmarknader

Här blir man som barn på nytt och skuttar ystert runt som i trans över allt juligt och sagolikt. Nästan så man börjar tro på tomten av bara farten. Vi går all in här under några timmar och avslutar med jul-hotdog med rödkål på och glögg.

Köpenhamns bästa julmarknader
Köpenhamns bästa julmarknader – missa inte Tivoli


2. H.C. Andersens julmarknad

Denna julmarknad ligger vid Nytorv och längs Ströget. Den hamnar på vår 2:a plats tack vare sin livs levande tomte som minglar runt, gärna kramas och ställer upp på en selfie.

Köpenhamns bästa julmarknader Köpenhamns bästa julmarknader

3. Nyhavn

Nyhavns julmarknad kombinerar Köpenhamns mest klassiska vy med julstämning och restauranger. Alla Nyhavns restauranger har uteserveringarna öppna även under december, fast med infravärme och en och annan värmande brasa. Riktigt mysigt att äta lunch här.


4. Kongens Nytorv

Denna julmarknad ligger i direkt anslutning till Nyhavn. En av de större julmarknaderna i Köpenhamn med fina dekorationer.

Köpenhamns bästa julmarknader
Köpenhamns bästa julmarknader? – kungens Nytorv är mysig

5. Højbro Plads

Ytterligare en julmarknad i direkt anslutning till Ströget. Fina dekorationer och härlig stämning.

Köpenhamns bästa julmarknader

6. Jernbanecafeen

Så långt julmarknader. Men det finns ju fler sätt att komma i julstämning i Köpenhamn.

En riktigt pärla som under inga omständigheter får missas är puben Jernbanecafeen invid järnvägsstationen. Under resten av året är temat för denna pub järnväg och tåg. Men i advent går man crazy och juldekorerar i överflöd.

Köpenhamns bästa julmarknader

Väl på plats där inne serveras man underhållning i form av sång och musik, samt julöl från fat.


7. Det Gamle Apotek

I butiken Det Gamle Apotek på Ströget råder det evig jul. Här säljer man julpynt året om. Jag passar på att köpa en plåtburk med julmotiv för pepparkaksförvaring.

Köpenhamns bästa julmarknader

8. Royal Copenhagens juldukning

Royal Copenhagens flaggship store på Ströget i Köpenhamn presenterar varje år julbordsdukningar med sitt porslin. Om man gillar dyrt och lyxigt porslin är det trevligt att hoppa in här och kolla in årets dukningar.

9. Danskt julbord

Massor av hotell och restauranger erbjuder danskt julbord under advent. Vi provade inte denna gång, men skulle vara trevligt en annan gång.

I Danmark äter man ofta and till jul men det är också vanligt med ”flæskesteg”. Anden fylls med äpplen och plommon och serveras med kokt potatis och ”socker-potatis” (kokt potatis som brynts i smält socker), rödkål, inlagd gurka och gelé. Till efterrätt äter man ris à la Malta, precis som vi kan göra i Sverige. Till den serveras vanligen körsbärssås.

Just ris à la Malta smakar jag faktiskt, för den serveras till frukost på vårt hotell

Läs också: Rubjerg knude – fyren som räddades ur havet och fick nytt liv

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

The post Köpenhamns bästa julmarknader – och andra julupplevelser appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
https://4000mil.se/index.php/kopenhamns-basta-julmarknader-och-andra-julupplevelser/feed/ 8
Vilken härlig resa till Köpenhamn vi har haft, Alexander och jag! https://4000mil.se/index.php/vilken-harlig-resa-till-kopenhamn-vi-har-haft/ https://4000mil.se/index.php/vilken-harlig-resa-till-kopenhamn-vi-har-haft/#comments Sun, 04 Dec 2022 07:00:00 +0000 https://4000mil.se/?p=55686 Jag och min son Alexander har äntligen unnat oss lite egentid och en helt egen resa. Det blev Köpenhamn med två övernattningar och en heldag emellan. Köpenhamn på en dag På en dag i Köpenhamn hinner man väldigt mycket. Ströget, Nyhavn, Vaktavlösning på Amalienborg, Kastellet och Den lilla sjöjungfrun, Rosenborgs […]

The post Vilken härlig resa till Köpenhamn vi har haft, Alexander och jag! appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
Jag och min son Alexander har äntligen unnat oss lite egentid och en helt egen resa. Det blev Köpenhamn med två övernattningar och en heldag emellan.

Köpenhamn på en dag

På en dag i Köpenhamn hinner man väldigt mycket. Ströget, Nyhavn, Vaktavlösning på Amalienborg, Kastellet och Den lilla sjöjungfrun, Rosenborgs slott, ett helt gäng julmarknader och dessutom Tivoli.

Samt att vi passade på att besöka en sportbar och se en av Danmarks VM-matcher tillsammans med ett hundratal fans i landslagströjor. Tyvärr förlorade Danmark, men det var kul ändå. Vi hade laddat både med Danmarksmössor och en flagga.

Resan

Framme på hotellet kunde jag förvånad konstatera att resan hade ju inte varit det minst jobbig och jag var inte ens trött. Jag som brukar förvånas åt andra hållet. Hur jobbigt det alltid är att resa, fastän man ju inte gör något, bara sitter still.

Ett regnigt Arlanda

Men vid en närmare analys. Denna gång hämtade taxin oss 15:00, bara 1 timme innan flygets avgång. Säkerhetskontrollen i Umeå är alltid lugn och harmonisk och utan köer. Vi checkade heller inte in något bagage. Norwegians flyg avgick sedan på minuten på utsatt tid. Vi behövde alltså inte oroa oss för om vi skulle hinna med nästa flyg eller om vårt bagage skulle komma med.

På Arlanda avgick Köpenhamnsflighten i samma gate som Umeå inkom. Denna flight avgick till och med 10 minuter före tidtabell. På Kastrup hade vi inget bagage att vänta på utan kunde direkt rulla ner till tågen som tog oss in till Köpenhamn på bara 15 minuter. Hotellet låg sedan direkt utanför stationen.

Att jämföra med normala resor. Där vi ofta startar resan dagen innan för att ta oss ner till Arlanda. Ofta reser i ottan efter en halv natts sömn. Stökar på med kaos i både incheckning av bagage och sedan i säkerhetskontroll, stressar över att förseningar ska ställa till det för oss och förstöra vår resa. Och så vidare.

Hotellet

Några ord om vårt hotell också. Vi bor på Hotel Astoria precis utanför järnvägsstationen. En funkis-bakelse från 1930-talet, ursprungligen byggt som övernattningshotell för danska järnvägsbolagets konduktörer. Nu renoverat med 30-talscharmen kvar.

Vi gillar verkligen hotellet och stilen. Dessutom med rätt läge och rätt pris i en ganska ordentligt dyr hotellstad.

Enda minuset i marginalen är att tågen, som går en våning ned precis bredvid hotellet, hörs rätt bra. Vi bor på våning 1, fast åt motsatt håll mot för tågen och där hörs de som sagt väldigt bra. Dock blir vi inte störda av dem på natten, utan sover gott igenom alla nattliga avgångar.
Boka Hotel Astoria här.

Nu har jag tillbringat två helger i november på resa med mina respektive två vuxna barn. Ett så trevligt sätt att umgås på. Hoppas på mer sånt under 2023.

I veckan som kommer ska jag berätta för er om alla Köpenhamns härliga julmarknader.

 

The post Vilken härlig resa till Köpenhamn vi har haft, Alexander och jag! appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
https://4000mil.se/index.php/vilken-harlig-resa-till-kopenhamn-vi-har-haft/feed/ 4
Julklappstips – 7 reseböcker att ge bort eller själv läsa i jul https://4000mil.se/index.php/julklappstips-resebocker/ https://4000mil.se/index.php/julklappstips-resebocker/#respond Sat, 03 Dec 2022 07:00:00 +0000 https://4000mil.se/?p=55652 Min egen resebokhylla bara växer och växer. Ibland försöker jag rensa men går för det mesta bet. För böcker är alltid roliga att ha och att spara. Även de där ”felköpen”, alltså reseguider till platser som man sen aldrig reste till, är ju ändå kul att ha kvar. ”Coffee table-böckerna”, […]

The post Julklappstips – 7 reseböcker att ge bort eller själv läsa i jul appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
Min egen resebokhylla bara växer och växer. Ibland försöker jag rensa men går för det mesta bet. För böcker är alltid roliga att ha och att spara. Även de där ”felköpen”, alltså reseguider till platser som man sen aldrig reste till, är ju ändå kul att ha kvar.

”Coffee table-böckerna”, alltså de som är mer inspiration än reseguider är rätt roliga att plocka fram och bläddra i. Drömma sig bort. Några av dem är nästan sönderälskade med hundöron och fransiga omslag.

Nu i jultider, dessa 4 böcker rekommenderar jag, antingen för att förgylla någon annans jul med som julklapp, eller att själviskt köpa till sig själv och tillbringa  en lat juldag i sällskap med.

Resenärens makt – turism som när och tär

Denna bok är skriven av en resebloggkollega, Linda Vismer.

I somras skrev jag ett inlägg här på bloggen, Vad innebär egentligen hållbart resande? Det blev mycket läst och mycket kommenterat. Det blev uppenbart att ni som läser här på 4000mil, precis som vi som skriver, engagerar er mycket i detta ämne.

Logiskt, för om man älskar världen, så vill man både uppleva den och skona den ifrån sin egen påverkan. En väldigt dubbel önskan.

För den som vill dyka djupare ner i ämnet och få nya impulser och tankar, hur man själv kan få sina egna resor att göra så stort positivt avtryck som möjligt och så lite negativt som möjligt, rekommenderar jag Linda bok i jul.

Hon lägger fram fakta, resonerar och ställer öppna frågor. Inga pekpinnar, utan en bok som man kan växa av som människa. Köp den direkt av Linda här. Just nu får man den för 230 kr om man anger koden julmakt2022.

Upplev Tyskland med tåg

Den här boken har jag redan skrivit om på bloggen. Den innehåller dels fakta om hur det är att resa med tåg i Tyskland. Dels tips på sevärdheter i olika delar av Tyskland.

Men det bästa med boken är att den ger tips på rutter som följer järnvägsnätet och därmed är enkla och tidseffektiva att följa. Och där det finns många fina stopp att göra längs vägen.

I somras gjorde vi delar av Mosel-Rhein-rutten och nu till sommaren är vi sugna på att ge oss på ytterligare en. Kanske norra Tyskland längs Östersjökusten?

Varför just Tyskland? Jo men för att det är nära och enkelt, järnvägsnätet är utbyggt och det finns mycket att se och göra. Och så älskar man ju det tyska språket!

Köp boken Upplev Tyskland med tåg här.

3 böcker om att åka tåg i Europa

Det har verkligen kommit ut en hel uppsjö av böcker om att åka tåg i Europa. Både på svenska och engelska. Jag har faktiskt beställt 3 stycken som jag tänker unna mig att frossa i under julledigheterna. Vi har ju en hel ny tågluff på gång i sommar, som ska planeras upp.

De jag har beställt är:

Med tåg genom Europa: 470 tips och sju rutter

Detta är samma författarpar som Upplev Tyskland med tåg ovan. Jag tänker mig alltså att upplägget är snarlikt fast tipsen och ruttförslagen alltså gäller hela Europa. Köp boken här.

Lonely Planet Lonely Planet’s Guide to Train Travel in Europe

Vet inte exakt vad jag ska vänta mig av denna bok. Blir det Interrail-rutter eller mer enstaka vackra tågsträckor? Vi får helt enkelt se. Köp boken här.

Tågresor i Europa: 23 tågrutter för ett annat sätt att resa

Här är det 23 rutter som beskrivs. På mellan 5 och 14 dagar. Fast med ett Europeiskt perspektiv snarare än svenskt, eftersom det är en översatt bok. Köp boken här.

Vandringsslingor i Sverige : 98 vandringar som börjar och slutar på samma ställe

Dagsvandrarens ständiga problem är ju just detta. Hur man ska ta sig tillbaka till bilen, busshållsplatsen etc. Därför söker man hela tiden rundslingor som kommer tillbaka till och slutar på samma plats som man började.

Denna nya bok föreslår hela 98 rundvandringar, 5-15 kilometer långa. Bara att börja gå. Köp boken här.

Kvinnor jag tänker på om natten

Till sist då. Även detta en bok jag skrivit om tidigare under året. Inte en bok som sorterar in under resehyllan i bokhandeln. Men som inspirerar till äventyr och resa. Läs mitt tidigare inlägg här och köp Kvinnor jag tänker på om natten här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

The post Julklappstips – 7 reseböcker att ge bort eller själv läsa i jul appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
https://4000mil.se/index.php/julklappstips-resebocker/feed/ 0
Var ska man bo i Hamburg? – våra förslag på hotell och lägen https://4000mil.se/index.php/var-ska-man-bo-i-hamburg-vara-forslag-pa-hotell-och-lagen/ https://4000mil.se/index.php/var-ska-man-bo-i-hamburg-vara-forslag-pa-hotell-och-lagen/#comments Thu, 01 Dec 2022 05:45:00 +0000 https://4000mil.se/?p=51402 Var ska man bo i Hamburg? Efter två besök bara i år, känner vi att vi börjar få rätt bra kläm på Hamburg och vilka lägen som är att föredra. Vi tänker att det finns 3 olika lägen som är bra i Hamburg. Vilket av dem man väljer beror på […]

The post Var ska man bo i Hamburg? – våra förslag på hotell och lägen appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
Var ska man bo i Hamburg? Efter två besök bara i år, känner vi att vi börjar få rätt bra kläm på Hamburg och vilka lägen som är att föredra. Vi tänker att det finns 3 olika lägen som är bra i Hamburg. Vilket av dem man väljer beror på hur man anländer, hur länge man stannar och vad man vill göra under sitt besök.

Haupbahnhof-området

Om man anländer till Hamburg med tåg och kanske bara stannar 1-2 nätter, så kan stationsområdet vara att föredra. Det man ska veta är att detta område är rätt rufft. Men det klientel av missbrukare som allt som oftast följer med järnvägsstationer i större europeiska städer.

Men kanske är man beredd att stå ut med det på grund av bekvämligheten att kunna kliva rakt ut från tåget och sedan checka in på sitt hotell. Så resonerade vi under vår tågluff när vi gjorde ett ministopp på bara en natt i Hamburg.

Om man bor här har vi förslag på ett supertrevligt och prisvärt hotell.  Hotel Alt Nürnberg ligger bara metrar ifrån Hauptbahnhof och trots sitt läge på en bakgata är det fräscht, fint inrett och har supermysiga ägare. En riktig fullträff i området. Boka här.

Var ska man bo i Hamburg

Sen måste vi också nämna CAB20. Här har vi inte bott själva, men detta är ett prisvärt boende med delat badrum. Det ser rätt coolt ut faktiskt, nästan lite kapselliknande. Och rent och fräscht. Boka CAB20 här.

Hafencity

Om man vill bo i Hamburgs världsarv och med närhet till Miniatur wunderland, så är det här bland Hamburgs gamla kanaler man ska slå ner bopålarna. Gångavstånd även till Landungsbrucke och restaurangerna där.

Vi har två hotellförslag här. Dels PIERFREI Hotel Hafencity i där vi själva bodde i våras. Ett så snyggt designhotell där man även kan välja att boka sig en retro-husvagn att bo i på hotellets tak. Egen trädgård ingår då. Boka PIERDREI här.

Var ska man bo i Hamburg

Dels The Westin Hamburg som är beläget i Hamburgs nya spektakulära konserthus Elbphilharmonie. Detta är förstås på intet sätt Hamburgs billigaste boende, men vilken utsikt! Boka The Westin här.


Var ska man bo i Hamburg

St. Pauli

St. Pauli är Hamburgs bar-, restaurang- och nöjeskvarter, där även den legendariska Reeperbahn ligger. Detta är de kvarter som Hamburg-turisten traditionellt väljer att bo i.

Empire Riverside Hotel ligger ner mot Elbe och Landungsbrucke med en fantastisk utsikt över vattnet och hamnen. Detta är ett hotell som vi själva gärna skulle prova vid nästa besök. Boka Empire Riverside här.

Var ska man bo i Hamburg

Hotel Hafen Hamburg har också ett mycket bra läge, om än något tråkiga rum. Boka här.

Var ska man bo i Hamburg

East Hotel Hamburg ligger längre upp i St. Pauli och är ett bra väl för den som söker något extra i inredningsväg. Boka East Hotel här.

Var ska man bo i Hamburg

Läs också: 17 saker att se och göra i Hamburg – våra bästa tips

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

The post Var ska man bo i Hamburg? – våra förslag på hotell och lägen appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
https://4000mil.se/index.php/var-ska-man-bo-i-hamburg-vara-forslag-pa-hotell-och-lagen/feed/ 2
4 funderingar just nu – positiv elkris, folkomröstning om klimatet med mera https://4000mil.se/index.php/4-funderingar-just-nu-positiv-elkris-folkomrostning-om-klimatet-med-mera/ https://4000mil.se/index.php/4-funderingar-just-nu-positiv-elkris-folkomrostning-om-klimatet-med-mera/#comments Tue, 29 Nov 2022 05:45:00 +0000 https://4000mil.se/?p=55047 Några saker som jag funderar på just nu. Mer Börje Salming till oss alla Ingen har ju såklart missat att Börje Salming dog i veckan som var. Efter ett synnerligen aggressivt förlopp av den fruktansvärda sjukdomen ALS. Jag minns fortfarande Ulla-Carin Lindquists bok Ro utan åror som kom ut i början […]

The post 4 funderingar just nu – positiv elkris, folkomröstning om klimatet med mera appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
Några saker som jag funderar på just nu.

Mer Börje Salming till oss alla

Ingen har ju såklart missat att Börje Salming dog i veckan som var. Efter ett synnerligen aggressivt förlopp av den fruktansvärda sjukdomen ALS.

Jag minns fortfarande Ulla-Carin Lindquists bok Ro utan åror som kom ut i början av 2000-talet och handlade om hennes ALS-sjukdom.

Jag blir otroligt rörd när jag tänker på hur hyllad Börje blev innan han dog, både i Kanada och här hemma. Mitt i allt elände, så måste det ha betytt mycket för honom.

Men samtidigt. Jag kan inte låta bli att tänka på hur många människor som dör, i ALS och andra sjukdomar från helvetet, som inte får de hyllningarna. Som aldrig får höra att de (också) varit fantastiska i sina liv och uträttat stordåd på sitt sätt. Och det gör mig ledsen. Jag tycker faktiskt att alla förtjänar en Salming-hyllning i slutet av livet. Inte bara idrottsmän.

En fylld arena. 10.000 står upp och applåderar. En mikrofon knastrar och så säger någon:

– Tänk ändå att du stod ut med den där jädrans drittsekken till ex i alla år. Och utan att någonsin sänka dig till hans nivå.

Nya applåder.

Typ så.

Inflation och elpriser – och jag gillar

Plötsligt har allt blivit så dyrt. Vi svenskar börjar spara och tänka oss för. Behöver jag verkligen den här? Släkte jag lampan hemma? Hur sparar man på elen? Kanske kan man hängtorka i stället för att alltid köra torktumlaren?
Laga mat efter säsong, äta rester och minska svinnet.

Okej, jag vet att jag är priviligierad. Låga lån och låga kostnader på bostaden. Fjärrvärme och bundet el-avtal. Boende i norra Sverige. Och jag känner verkligen för de som lever mer knappa resurser.
Men ändå. Jag kan inte låta bli att på något sätt gilla det här litegrann.

För jordens resurser var ju alltid ändliga. Fastän vi i västvärlden sprungit runt och låtsas det motsatta i några decennier nu. Vi var faktiskt aldrig tänkta att leva liv där man kan kasta och köpa nytt, kasta och köpa nytt, om och om igen och utan reflektion.

Det är så här jag är uppfostrad en gång. Att ta till vara, tänka sig för och spara. Och det känns faktiskt rätt fräscht att det tänket kommit tillbaka igen i samhället i stort.

”Begränsningar skapar en känsla av rikedom” läser jag samtidigt i en tidningsartikel. Och det är så jag menar. Ju mindre man har, desto mer tacksam är man för det som man faktiskt har.

Gamla bron i Umeå

Värmeproblem i stugan

Apropå elpriser.

I helgen var vi ut till vår stuga. För första gången på säkert en månad. Vi har fjärrkontroll till vår värmepump och ställde in den på 20 grader innan vi satte oss i bilen ut.

När vi kom fram var det 8 grader i huset. Efter lite undersökningar kom Christofer fram till att värmepumpen var hel och fungerade. Men att termostaten måste vara trasig. För den trodde att stugan var uppvärmd till 20 grader, fastän där bara var 8. Lösningen blev att doppa en disktrasa i iskallt vatten och lägga över termostaten. Då kände termostaten äntligen att det var kallt och började sprida värme. Vi kunde stanna kvar över natten som planerat.
Men detta måste förstås åtgärdas så fort som möjligt inför vintern.

Folkomröstning om Parisavtalet

Sist då. Jo vi har ju demokrati i Sverige. Fortfarande. Det innebär fria val och att majoritetens röst gäller. I valet detta år vann den borgerliga sidan och nu har de bildat regering. Precis som det ska vara. Av det som de lägger fram så gillar man kanske en del. Hårdare tag mot de gängkriminella låter ju bra. Annat kanske man ogillar. Skulle inte ha valt själv liksom. Men det får man ta.

Men alltså, den här slakten av klimatåtgärderna! Att aktivt styra mot större fossila utsläpp. Att Parisavtalet liksom inte är viktigt längre. ”Når vi det inte, så gör vi det inte och då är det så”, var tydligen finansministerns åsikt.

Att strunta i Parisavtalet strider mot Miljölagen 2017:720 §2 och 3, har jag fått lära mig nyligt. Men förutom det.

Det är ju våra barns framtid det handlar om. Jag kan faktiskt bara inte tro att en majoritet av Sveriges befolkning är för minska takten på omställningen till fossilfritt, att skriva ner klimatambitionerna och missa nivåerna som vi har förbundit oss till i Paris-avtalet?

Snälla, kan vi ta en folkomröstning om det här, eller nåt? För så här kan det faktiskt inte få vara i 4 år.

The post 4 funderingar just nu – positiv elkris, folkomröstning om klimatet med mera appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
https://4000mil.se/index.php/4-funderingar-just-nu-positiv-elkris-folkomrostning-om-klimatet-med-mera/feed/ 9
Frukost i Berlin – på taket till Reichstagsgebäude https://4000mil.se/index.php/frukost-i-berlin-reichstagsgebaude/ https://4000mil.se/index.php/frukost-i-berlin-reichstagsgebaude/#comments Sun, 27 Nov 2022 07:00:00 +0000 https://4000mil.se/?p=55578 I 5 år har jag väntat på att få äta frukost här. Uppe på taket på självaste Reichstagsgebäude, alltså Riksdagshuset i Berlin. Inte i själva glaskupolen, men i en glasbyggnad precis bredvid. Här uppe ligger restaurangen Käfer som serverar både lunch och middag. Samt då även frukost från klockan 9. […]

The post Frukost i Berlin – på taket till Reichstagsgebäude appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
I 5 år har jag väntat på att få äta frukost här. Uppe på taket på självaste Reichstagsgebäude, alltså Riksdagshuset i Berlin. Inte i själva glaskupolen, men i en glasbyggnad precis bredvid. Här uppe ligger restaurangen Käfer som serverar både lunch och middag. Samt då även frukost från klockan 9.

Frukost i BerlinFrukost i Berlin

Jag tänkte boka in mig redan förra gången i Berlin. Men något satte stopp. Fanns det inte tillräckligt med tid? Mitt besök var ju så kort då? Eller var det fel dag? Jag minns inte riktigt.

Nu är jag tillbaka i Berlin och vill bjuda Alva och Eddie.

Vid bokningen på hemsidan måste man ange namn och födelsedatum för alla i bokningen. Samt att man vid besöket måste ha med sig ett id-kort. Det är tydligt att vi ska kollas upp. Registreras och bokföras. Inte så konstigt kanske med tanke på att detta är Tysklands riksdagshus.

Vi har bokat klockan 10. Man ska vara på plats 15-20 minuter innan. Det slutar med att vi får åka från lägenheten redan strax efter 9. Stiger av på S-bahn-stationen Brandenburger Tor. När vi kommer upp på Unter den Linden, är den stora paradgatan nästan öde.

Brandenburger Tor-området känns luftigt. Bara någon enstaka influenser som poserar för Instagram.

Vid Reichstagsgebäude är det en liten kö. Vi ska prickas av en första gång. Gå igenom en säkerhetskontroll à la flygplats och sedan prickas av ytterligare en gång. Denna gång med id-kortscheck.

Allt detta sker i ett ”för-hus” till riksdagen. Väl i själva Reichstagsgebäude är det slussar som gäller. Alla måste gå in genom dörr 1. Som sedan måste stängas innan nästa dörr öppnas.

Reichstagsgebäude är en ärevördig byggnad. Ser gammal ut. Men blev förmodligen sönderbombad under 2:a världskriget och sedan återuppbyggd i gammal stil. Som allt annat i Tyskland.

Förtroendeingivande pelare i sten. Inskriptioner. Flaggor som vajar. Och så, högt upp som krona på allt ärevördigt och traditionellt, en nybyggd glaskupol på taket. Med glasgolv ner till plenumsalen där riksdagen samlas.

Vi, en skara på ett tjugotal personer, tar hissen upp på taket samfällt. Slussade. Övervakade.

Där uppe finns Käfers glaskub också. Bredvid kupolen.

Vi får ett bord en bit in. Sätter oss. Fast… Det finns ju fortfarande ett ledigt bort längst fram vid fönstret. Jag kan inte låta bli. Man måste ju få fråga i alla fall. Trevligt. Och jo, då får vi ju fönsterbordet. Blir flyttade. Hurra. Lyckan är fullständig.

Frukost i Berlin

Vi tar in de dyraste frukosten. Feel Good Breakfast. Det vill säga jag och Eddie. Alva tar ett vegetariskt alternativ. Med Sekt förstås.

Frukost i Berlin
Frukost i Berlin

Frukost i Berlin

Gott, lyxigt och med Berlin  för våra fötter. Precis som frukostar borde vara oftare. Om än en något mulen morgon.

Frukost i Berlin

Frukost i Berlin
Frukost i Berlin

På vägen ut tar vi oss tid att klättra upp i kupolen också. Coolt ställe. Hit får besökare åka upp enbart också. Man måste inte äta på restaurangen. Fast proceduren med föranmälan, personnummer, id-koll och säkerhetskontroll gäller då också. Förstås.

Nu är vi redo för en sista dag på stan.

Läs också: Tempelhof – Hitlers gamla flygplats har blivit ett coolt parkområde

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

The post Frukost i Berlin – på taket till Reichstagsgebäude appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
https://4000mil.se/index.php/frukost-i-berlin-reichstagsgebaude/feed/ 2
Sveriges mest udda sevärdheter – våra 10 förslag https://4000mil.se/index.php/sveriges-mest-udda-sevardheter/ https://4000mil.se/index.php/sveriges-mest-udda-sevardheter/#respond Sat, 26 Nov 2022 07:00:00 +0000 https://4000mil.se/?p=53799 Mer och mer börjar vi uppskatta de där lite udda sevärdheterna. De oväntade, lite roliga och annorlunda sakerna. Dels för att de inte är så hysteriskt besöka som de mer ”vanliga” sevärdheterna. Men också för att de ofta förvånar och överraskar. Dessa är våra bästa udda sevärdheter inom Sverige. Bilkyrkogården […]

The post Sveriges mest udda sevärdheter – våra 10 förslag appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
Mer och mer börjar vi uppskatta de där lite udda sevärdheterna. De oväntade, lite roliga och annorlunda sakerna. Dels för att de inte är så hysteriskt besöka som de mer ”vanliga” sevärdheterna. Men också för att de ofta förvånar och överraskar.

Dessa är våra bästa udda sevärdheter inom Sverige.

Bilkyrkogården i Kyrke Mosse

Ett antal gamla bilvrak som ligger utspridda på en Mosse. Och så blir det en sevärdhet av det. Udda är bara förnamnet. Bra är det också. Jag känner mig supernöjd med mitt besök och tar tonvis med foton.

Café Cineast

I en liten ort i Norrlands inland. I Härjedalen mot Hälsingland till. 2509 innevånare. Finns här ens någonstans att stanna och äta? Undrar en besökare. Kanske en pizzeria om man har tur?

Men bättre upp, här i Sveg finns ett superambitiöst café i två våningar, som också är ett filmmuseum med originalrekvisita från en rad världsberömda filmer. Darth Vaders mask, Han Solos pistol, förlovningsringarna från Natural Born Killers och jackan från The Big Lebowski, bland annat. Alltså unika rariteter som samlats just här!

Nasoteket, Lunds universitet

I Café Athen i Akademinska föreningens hus i Lund kan man bese en unik samling näsavgjutningar av mer eller mindre kända personer. Näsa nummer 1 i samlingarna är en avgjutning av ingen mindre än Hans Alfredsson.

Foto: Stig Johnsson

Karl XII hunds grav

Karl XII tyckte mycket om djur och hade hela 3 hundar efter varandra med namnet Pompe. Den första av dessa hundar ligger begravd i slottsparken vid Karlbergs Slott. Hunden dog 1699 och har förärats med gravsten och allt.

Foto: Lars (Lon) Olsson

Thailändska paviljongen

Mitt ute i de jämtländska skogarna står det plötsligt en thailändsk paviljong. Nästan att man får gnugga sig i ögonen och fundera om man är riktigt frisk och ser rätt. Men jo, det gör man ju.

Hur kom den dit? Jo historien börjar redan 1897, när Kung Chulalongkorn besökte Sverige på inbjudan av Oscar II. Bland mycket annat for han igenom Ragunda i Jämtland. Den dammiga grusväg där han färdades döptes senare till Kung Chulalongkorns väg. Som ett minne.

1992 besökte en thailändsk dansgrupp Ragunda kommun och de fick höra talas om vägen som var uppkallad efter deras kung. De besökte platsen och blev hänförda. 1993 bildades Föreningen Chulalongkorns Minne (FCM) som tog första steget till projektet att bygga en thailändsk paviljong här.

Projektet finansierades genom insamlingar och sponsorer i Thailand och Sverige. Den dåvarande thailändske kungens egna hantverkare stod för utsmyckningarna.
Detta är den enda paviljongen i sitt slag utanför Thailand.

Jesus i gruvan i Kristineberg

I Kristineberg i Lycksele kommun finns Kristinebergsgruvan. Här finns koppar, zink, bly, silver och guld. Men även en underjordskyrka nere i gruvan.
Historien är nämligen som följer; den 29 november 1946, efter en gruvsprängning framträdde plötsligt en 2 meter lång, ljus Kristusliknande bild i bergväggen. Uppståndelsen blev stor och folk från hela världen vallfärdade hit. Så småningom mörknade dock Jesus-figuren och världens pilgrimer förlorade intresset för platsen.
– Skam den som ger sig, tänkte man dock i Kristineberg och byggde underjordskyrkan där man målade en kopia av de ursprungliga Jesus-bilden på väggen. Inte lika många människor vallfärdare. Men några i alla fall?

Foto: MikaelLindmark

James Bond-museum

James Bond är ju en brittisk actionhjälte. Dessutom världsberömd. Ändå finns ett stort James Bond museum, med massor av insamlade prylar från filmerna, inte i London eller någon annan världsmetropol, utan i Nybro i Småland. Udda minst sagt.

Bild, inte från Nybro, utan från Schilthorn i Schweiz

Nimis

Lars Vilks illegala konstverk Nimis (”för mycket” på latin)  i form av trätorn byggda av drivved, ligger i naturreservatet Kullaberg kommer förr eller senare att rivas som svartbygge. Men än står de kvar och kan beses som en rätt udda sevärdhet.

Foto: Anders Lagerås

Hälleskogsbrännan

Ett före detta skogsbrandsområde som blivit en sevärdhet. Låter väldigt udda och är också en extremt speciellt plats att besöka.

Sveriges längsta bänk-fighten – en roadtrip?

Alltså vad hände? Plötsligt blev Sverige helt galet. Slaget om Sveriges längsta bänk härjar besinningslöst. Kalmar har kastat sig in i leken. Liksom Karlskrona och Djurgården. Men Hjo verkade leda med sina 265 meter.

Fast då har man inte räknat med lilla Brantevik på Österlen. ”Sveriges längsta ljugarbänk – tro det eller ej”.
– Jaha, fick man ljuga också, undrar nu alla konkurrenterna förbryllat.

Det enda rätta för att attackera denna sevärdhet verkar vara att arrangera en roadtrip och åka runt till dem alla.

Brantevik. Inte längst, men fräckast.

Läs också: Sveriges mysigaste småstäder – våra favoriter

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

The post Sveriges mest udda sevärdheter – våra 10 förslag appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
https://4000mil.se/index.php/sveriges-mest-udda-sevardheter/feed/ 0
Våra hotell i norra Portugal https://4000mil.se/index.php/vara-hotell-i-norra-portugal/ https://4000mil.se/index.php/vara-hotell-i-norra-portugal/#comments Thu, 24 Nov 2022 05:45:00 +0000 https://4000mil.se/?p=54903 Under vår resa till norra Portugal bodde vi på ett helt gäng mysiga fina hotell, som vi gärna delar med oss av till er. Casas Do Coro Vårt favorithotell denna gång är Casas Do Coro i den lilla byn Marialva i närheten av Dourodalen. Hotellet ligger högst upp på ett […]

The post Våra hotell i norra Portugal appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
Under vår resa till norra Portugal bodde vi på ett helt gäng mysiga fina hotell, som vi gärna delar med oss av till er.

Casas Do Coro

Casas Do Coro

Vårt favorithotell denna gång är Casas Do Coro i den lilla byn Marialva i närheten av Dourodalen. Hotellet ligger högst upp på ett berg under en gammal slottsruin som liksom vakar över och omsluter hotellet. Hotellet är som en liten by i sig självt med friståendet byggnader med vindlande gångvägar emellan.


Ett superfint spa finns och ett fint poolområde där vi faktiskt hinner med ett dopp sen eftermiddag. Detta hotell kan verkligen rekommenderas!

  

Bastu med harmonisk utsikt

Douro Palace Hotel

Även detta hotell ligger i Dourodalen och har ett fint spa. Här med utsikt över själva Dourofloden. Vi får en riktigt fin solnedgång precis när vi anländer till hotellet.


Villa C Boutique Hotel

Ett snyggt avskalat hotell vid havet norr om Porto i Vila do Conde. Vi gillar verkligen inredning och design på detta hotell som känns riktigt fräscht. Riktigt bra frukost också.

Moon & Sun Braga

Till sist då, tillbringade vi också en natt i Braga, där vi bodde mitt i stan på hotellet Moon & Sun.

Här hade vi en härlig takterrass högst upp med utsikt över solnedgången. Ett varsitt glas bubbel ingick.

Braga

Läs också: Santa Maria de Feira – en bagare, ett luciatåg och så Portugals födelse på det

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

The post Våra hotell i norra Portugal appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
https://4000mil.se/index.php/vara-hotell-i-norra-portugal/feed/ 4
Norra Kvill – storskogens och skogstjärnarnas nationalpark https://4000mil.se/index.php/norra-kvill-nationalpark/ https://4000mil.se/index.php/norra-kvill-nationalpark/#comments Wed, 23 Nov 2022 05:45:00 +0000 https://4000mil.se/?p=54907 Ambitionsnivån är hög på min roadtrip genom Småland i augusti. Inte mindre än 3 nationalparker på lika många dagar står på schemat. Först ut är Norra Kvill. Storskogens, vildmarkens och blockmarkernas nationalpark. Men också skogstjärnens och näckrosornas. Jag parkerar in vid Norra Kvill sen eftermiddag. Tyskarna i husbilar har redan […]

The post Norra Kvill – storskogens och skogstjärnarnas nationalpark appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
Ambitionsnivån är hög på min roadtrip genom Småland i augusti. Inte mindre än 3 nationalparker på lika många dagar står på schemat. Först ut är Norra Kvill. Storskogens, vildmarkens och blockmarkernas nationalpark. Men också skogstjärnens och näckrosornas.

Norra Kvill
Norra Kvill

Jag parkerar in vid Norra Kvill sen eftermiddag. Tyskarna i husbilar har redan börjat installera sig för kvällen. Ställd ut utemöblerna. Hängt upp tvätt.

Så länge ska ju inte jag stanna. Jag ska vidare till Oskarshamn efter detta. Men en nationalpark måste ändå alltid få ta den tid den tar. Jag väljer den längsta av två vandringsleder, Lilla Idgölenrundan. Opedagogiskt nog är Stora Idgölenrundan kortare än Lilla.

Norra Kvill

En första skogstjärn passeras, Stora Idgölen, alltså. Solen glimmar och glänser i dess yta. Jag kan inte motstå att ta rast nästan genast. Nyponsoppa och knäckemacka åker fram vid strandkanten. Ständiga följeslagare i min stash denna resa. Det blir njutläge direkt.

Norra Kvill Norra Kvill

Men jag är ju för böveln här för att vandra, så jag jagar upp mig själv på fötter igen på en stund!

Vandringsleden leder mig vidare genom en riktigt John Bauer-skog. Klippblock täckta med mossa. Om ett troll stack fram näsan vore det inget konstigt med det. Fast det gör det ju inte. Hur mycket man än vill.

Norra Kvill

Bortanför nästa tjärn stiger jag upp mot en höjd med utsikt. Sedan brant ner med rep som extra säkerhet.

Norra Kvill

Så är jag tillbaka vid min första tjärn fast på andra sidan. Blir omsprungen av barnen från en svensk-tysk familj. Tyskarnas paradis är detta. Den tysta storskogen.
Vi svenskar längtar nog mer efter de öppna vidderna? Tänker i alla fall jag.

Norra Kvill

Så är jag tillbaka där jag började. Rundan är komplett. John Bauer släpper taget om mig. Långsamt. Längs de slingriga skogsvägarna mot Oskarshamn.

Om Norra Kvill nationalpark

Norra Kvill är ingen urskog, men har fått stå orörd i 150 år. Norra Kvill ligger i Småland och blev nationalpark 1927 och utökades 1994. Här finns två vandringsleder, varav den ena är en förlängning av den andra. Som längst man kan vandra 4 kilometer.

Norra Kvill har två vandringsleder

Norra Kvill

Läs också: Blå Jungfrun nationalpark – en plats som andas magi

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

The post Norra Kvill – storskogens och skogstjärnarnas nationalpark appeared first on 4000 mil - en reseblogg.

]]>
https://4000mil.se/index.php/norra-kvill-nationalpark/feed/ 6