Köpenhamn ligger så nära Sverige man gärna kan komma. Och ändå vara utomlands liksom. Bor man i södra Sverige åker man förmodligen hit lika ofta som till Stockholm. Eller oftare. För mig som norrlänning är Köpenhamn mer exotiskt och det går några år mellan besöken. Men i år var det dags för Köpenhamn igen, denna gång i adventstider.

Dessa saker kan man hitta på att se och göra i Köpenhamn.

1. Ströget

Köpenhamns legendariska shoppinggata. Här ligger till exempel Royal Copenhagens flagship store. Ströget är också det naturliga promenadstråket från järnvägsstationen och vidare mot Nyhavn.

2. Tivoli

Precis mitt i stan finns Köpenhamns anrika nöjespark från 1843. Med över fyra miljoner besökare årligen är Tivoli Danmarks främsta turistmål. Vi kan även rekommendera att besöka julmarknaden här under december.

göra i Köpenhamn

3. Den lilla sjöjungfrun

Köpenhamns mesta symbol är väl ärligt talat inte märkvärdig. De flesta som träffar henne för första gången brukar utbrista ”men vad liten hon är”. Men, men, hon hör till i Köpenhamn, så är det bara.

göra i Köpenhamn

4. Amalienborg

Amalienborg är Köpenhamns kungliga slott.  Det består av fyra stycken pampiga palats runt ett åttakantigt torg. Christian IX palats är drottningens bostad vintertid, Fredrik VII palats bor kronprinsparet i, Christian VII palats fungerar som festlokal och Christian VIII palats inrymmer Amalienborgmuseet, där man som besökare kan gå in.

göra i Köpenhamn

5. Vaktavlösningen

Varje dag klockan 12 sker en vaktavlösning på slottet Amalienborg. Även en gråmulen vardag i december samlas en inte helt oansenlig styrka av dedikerade turister inför denna tilldragelse. Mest amerikaner förstås, alla former av kungligheter har en närmast oemotståndlig dragningskraft på dem. Men alltså även vi.

Hela processen är ganska lång och segdragen. Soldaterna utgår dessutom från slottet Rosenborg några kvarter bort, så man kan även oförhappandes, springa på dem längs Köpenhamns gator också. Då de stoppar upp trafiken längs sin väg.

göra i Köpenhamn

6. Rosenborgs slott

Amalienborg är ju betydligt mer känt, eftersom det är här drottningen bor, men egentligen är Rosenborgs slott, några kvarter bort vackrare. Mer sagoslotts känsla, fler tinnar och torn liksom, dessutom en fin slottsträdgård runtom. I Rosenborgs slott förvaras dessutom Danmarks riksregalier.

göra i Köpenhamn

7. Nyhavn

Nyhavn är förmodligen Köpenhamns mest kända vy och mest fotade motiv. En rad färgglada och vackra gamla hus som står utmed en utgrävd hamn. Visste du förresten att det var svenska krigsfångar som grävde ut hamnen 1671-1673. Så den är ju så gott som våran va?
Uteserveringarna här hör till de mest populära i Köpenhamn och är sommartid alltid fullsatta.

göra i Köpenhamn

8. Båttur

Finns det vatten och finns det turister i en stad, så finns det också båtturer. Så lyder en gyllene regel och Köpenhamn är inget undantag. I detta fall utgår båtturerna från Nyhavn.

göra i Köpenhamn

9. Julmarknader

Om man kommer hit månaden före jul, är Köpenhamns alla julmarknader en klar höjdpunkt. De flesta av dem ligger utefter Ströget.

Läs också: Köpenhamns bästa julmarknader – och andra julupplevelser

göra i Köpenhamn

10. Smörrebröd

Danmarks nationalrätt? Detta är en traditionell dansk smörgås bestående av en skiva grovt fullkornsbröd med en kombination av pålägg som, så att säga dominerar över själva brödet. Smörrebröd ätas med med kniv och gaffel.

Påläggen kan varieras i det oändliga, men det finns några klassiker;  Sol over Gudhjem (rökt sill, gräslök samt rå äggula), Dyrlægens natmad (rågbröd, leverpastej, grovhackad buljonggelé, saltkött, ringar av rå lök och hackad kryddkrasse) samt Stjerneskud (sallad, tomatskivor, en stekt panerad rödspättefilé och en kokt rödspättefilé, eventuellt pocherat ägg, samt räkor och kaviar).

Foto: angermann Processed by: Helicon

11. Fotboll

Fotboll är stort i Danmark, att se en match live eller på en sportbar är ett bra sätt att uppleva kulturen.

12. Dansk ölkultur

Sa vi kultur? För ölen är också viktig i den danska kulturen. Man bör absolut besöka något trevligt traditionellt hak och ta en lokal öl.

13. Christiania

Christiania är Köpenhamns 2:a mest besökta turistattraktion, efter Tivoli. En kontroversiell sevärdhet, för detta är ett parallellsamhälle och en fristad för hasch (även om det fortfarande formellt är olagligt), som säljs öppet på Pusher street.

Foto: News Øresund – Peter Mulvany

14. Kastellet

Kastellet, granne med den lilla sjöjungfrun, en av de bäst bevarade fästningarna i Nordeuropa. Det byggdes av Kristian IV från 1624 och ser ovanifrån ut som en 5-uddig stjärna.

15. Nørrebro

Nørrebro ä ett hippt ”nytt” område i Köpenhamn, norr om centrum här finns bland annat skateparken Superkilen. En drömdestination för fotografen i  mig känner jag. Next time.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

8 Comments

 1. Tips: Glyptoteket nästa gång 🙂

 2. Absolut Glyptoteket. Om man har tid över så ta tåget till Louisiana Museum i Humlebaek. Tar ca 50 minuter inkl en kortare promenad från Humlebaeks station.

 3. Ja vaktparaden triggar oss som pavlovs hundar. När den kommer förbi kontoret vet man att det är lunchdags.
  Tivoli i all ära men inget slår Bakken med sin grönska, kulörta lyktor över ölträdgårdarna och unika åkattraktioner som krokodilerna.
  Även jag rekommenderar Glyptoteket men också Cisternerne på Frederiksberg med olika installationer i cool miljö.
  Glöm Carlsberg och prova Nørrebro Bryghus, Brewpub eller andra oberoende bryggeripubar. Ett besök på Reffens street food är också ett måste.

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, praktiskt ”väckarklocka”. 🙂
   Tack för bra tips från en ”halv-local”.

 4. Nils-Åke Fridh

  Dyrehaven Bakken verdens ældste forlystelse park.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *