Sverige är fullt av vackra platser. En ljum sommarkväll kan nästan vilken plats som helst i Sverige få en knäsvag med sin skönhet. Men nu sållar och väljer vi med omsorg och vaskar ner det till några få mycket specifika platser. De 10 vackraste platserna i Sverige, helt enkelt.

Stora sjöfallet

En av fyra nationalparker i världsarvet Laponia heter Stora Sjöfallet. Namnet syftar på en specifik plats där Sveriges mäktigaste vattenfall en gång låg. Innan Norrlands kolonialiserades och väldig natur blev till elkraft åt södra Sverige.

Trots att vattenfallet nu är borta är vyn över Langas, från Saltoluokta bort mot Stora Sjöfallet, fortfarande en av Sveriges absolut vackraste.

vackraste platserna i Sverige

Rödklitten, Höga kusten

Höga kusten är en farligt vacker del av Sverige. Allra vackrast blir det om man tar sig för att klättra upp på någon av alla berg här. Rödklitten är nog vår absoluta favorit. För sin okändhet, sin enslighet. Och för sin utsikt förstås!

Läs också: Bästa utsiktspunkterna vid Höga kusten – och hur du når dem

vackraste platserna i Sverige

Blå jungfrun

En ensam ö av röd granit som reser sig ur havet mitt i Kalmarsund. Dessutom med en aura av magi och sägner. Vackrare än så här blir aldrig havsmiljön. Läs om mitt besök på Blå Jungfrun här.

vackraste platserna i Sverige

Monteliusvägen

Hur stod man ut innan Monteliusvägen byggdes på Söder i Stockholm? Och dessa vyer öppnades upp för allmänheten? Det förstår man ju inte nu. Vi besöker aldrig Stockholm utan att svänga förbi här och njuta av Stockholms bästa utsikt.


Ales stenar och Hammars backar

En helt underbart förunderlig del av Sverige som innehåller allt det jag älskar mest. Havet, dramatiska stup, böljade grönt landskap med betande djur. Och så en mystiskt fornlämning ovanpå det. Ett enormt projekt på den tiden den byggdes. Och som står kvar och berättar något för oss än idag.

vackraste platserna i Sverige

Fryksås

Den lilla fäboden norr om Orsa som på grund av sitt läge och sina vyer nu omvandlats till hotell-område. Hel Orsa-bygden är ju sjukt vacker, men här uppe hittar vi ”the milion-dollar view”, den vackraste av dem alla.

vackraste platserna i Sverige
Vilka är de vackraste platserna i Sverige? Fryksås hör nog dit

Fjällbacka

En otroligt vacker plats som jag bara snuddat vid helt kort, men som gjorde ett bestående intryck och en bestämd känsla av att jag måste komma tillbaka och se mer.

Björkliden

Sveriges mest kända och avbildade vy? Kan det vara så? Lapporten, Tjuonavagge har blivit beröm på grund av sin distinkta fantasieggande form (man vill ju vandra rakt in i den!), men också antagligen för att den faktiskt är så lättillgänglig. Man kan få bra vyer från vägen. Men allra, allra bäst, ses Lapporten från Björklidens Hotellet Fjället. Bilden nedan tog vi vid 23-tiden på kvällen efter att vi kommit tillbaka efter en vandring på högfjällsslänterna nedanför Lapporten.

vackraste platserna i Sverige

Ölands södra udde

Det förunderliga, vidunderliga landskapet vid Ölands södra udde lämnar ingen oberörd. Det karga, men ändå vackra. De fåtaliga siluetterna som syns bryta den platta ytan och vidderna. Läs om vår heldagsvandring runt Ölands södra udde här.


Städjan

Våra svenska fjäll är ju sällan särskilt kaxiga av sig. Snarare diskreta och måttliga. Städjan är ett av undantagen. Ser ut som en toppig vulkan om man kommer från rätt håll, det vill säga från Nipfjällets sommarparkering.

Längs denna vandringsled får man också en av Sveriges vackraste vyer enligt oss, nämligen denna.

vackraste platserna i Sverige

Läs också: Sveriges mysigaste småstäder – våra 10 favoriter

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

6 Comments

 1. Anette Nilsson

  När jag läste, enligt er, den vackraste platsen kan jag bara hålla med. Vi blev helt betagna av Stora Sjöfallet. Vi gick där en dag i strålande solsken, det var varmt och så galet vackert. Är det någon nationalpark vi måste tillbaka till så är det Stora Sjöfallet. Vi har varit på några av de ställen på er lista och Fjällbacka och Ale Stenar kan nog vara med på vår också😀. God Jul🎄

  • Gunilla Yourstone

   Ja visst är Stora Sjöfallet en fantastisk plats! Tänk om man fått vara där innan vattenfallet förstördes. 😢

 2. Du glömde Gotland! Här finns topp 3 av Sveriges vackraste platser: Gotska Sandön, Närsholmen och utsikt över Visby innerstad med Östersjön och Högklint i bakgrunden 😜

 3. Apropå kolonisering av Norrland:

  Boktips: Älven i mig av Jannete Hentati

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *