Jag älskar verkligen hacks. Det vill säga smarta knep som underlättar vardagen. Och eftersom jag reser en hel del handlar förstås många av mina hacks om just hur man underlättar livet på resa.

Här kommer 10 smarta saker som jag alltid gör på resa. Kanske mina bästa resehacks?

1. Kopiera passet

En säkerhetsgrej om olyckan är framme eller om man blir utsatt för ett brott och passen försvinner. (eller bara om man glömmer att ta med sig passet på en utflykt där det behövs)

Vi tar alltid en kopia på våra pass. Dels fotar vi av dem och förvarar fotona i molnet. Bra om båda har båda pass. Om en av oss skulle råka ut för en olycka och inte kunna meddela sig. Eftersom vi varit med om en olycka i Kula Lumpur en gång, så vet vi att det underlättar mycket om man har passet med sig.

Sedan som extra säkerhetsåtgärd är det inte så tokigt att ha en papperskopia också. Om man blir av med telefoner eller inte kommer åt internet. Den kan man låta ligga kvar i något fack på väskan från resa till resa, så vet man att den alltid finns med.

Passen som man vill ha dem. In the wild.

2. Reselådan

Så smart att man bli gråtfärdig. I stället för att hysteriskt leta runt sista kvällen innan avresa efter alla braiga resesaker som man investerat i genom åren, (allt ifrån pass till adaptrar, värdebälten och resekuddar) har man helt enkelt en reselåda där dessa förvaras mellan resorna. I denna reselåda finns allt det man bara behöver på resa och inget annat. Alltid lätt att packa och svårare att glömma något.

3. Packpåsar

För den som ständigt byter till nya boenden under en resa (som vi alltid gör) är packpåsar ovärderligt. I en packpåse i en viss färg ligger underkläder, i en annan (i en annan färg) ligger strumpor, badkläder i en tredje och toppar / t-shirts i en fjärde. Så slipper man rota runt i hela väskan varje gång man behöver ett par rena trosor.

Packpåsar

4. Mapp i mejlen

Vi bokar ofta våra resor långt i förväg. Längs vägen bokas sedan olika delmoment. Hotell, restaurangbokningar, museum, transfers, hyrbilar etc. Sen har man ett litet h-vete att hitta alla bokningarna förstås.

Om man inte, som jag, skapar en mapp i inkorgen i mejlen typ ”2022 Amsterdam”. (siffra först, så hamnar mappen överst av alla suspekta mappar man slänger sig med) Där i lägger man sedan alla bokningar som har just med Amsterdam-resan att göra. Enkelt att hitta när man står där på museet och ska gå in. Och så vidare.

5. Fasta produkter i handbagaget

Att resa med enbart handbagage har ett gäng fördelar. Men hur får man med alla hygienprodukter? Återpåfyllningsbara reseförpackningar förstås, men också fasta produkter. Det finns fasta alternativ för det mesta. Schampo-kaka, hudkräms-kaka, tandkrämstabletter osv.
Så blir flygets lilla plastpåse inte längre en begränsning.

Så där ja

6. Vattenflaska för refill

Att köpa vatten på flaska är dyrt och dåligt för miljön. Vi tar alltid med en egen flaska och fyller i olika drickfontäner, i hotell-lobysar. Från kranen i badrummet förstås om det vattnet går att dricka.

7. Boka med tomt säte emellan

Knappt man vågar berätta, så genialt är det faktiskt. När vi ska långflyga och det är 3-3-3 säten, som det ofta är nuförtiden, så brukar vi välja säten långt bak och i mittensektionen. Där bokar vi varsitt gångsäte på samma rad. Med ett tomt säte emellan.

Om flyget inte blir helt fullt, är det oftast en sån plats som förblir tom. Långt bak, mitten, mitten, så att säga. Oftast funkar det och vi får 3 säten till oss två. Extra plats, ingen främling att ”armbågas” med. Och båda sitter med fri lejd ut till gången, så att man inte blir låst om den andra somnar.

8. Boka långt innan

Vi bokar ofta våra resor långt, långt i förväg (som sagt) och har sparat så sjukt mycket pengar på det genom åren. Det mesta blir i regel dyrare och dyrare ju närmare inpå man kommer. Plus att de bästa hotellen säljer slut.

Jag minns tex en gång när jag betalat 600 kr per natt och rum på ett 4-stjärnigt hotell på Malta (bokat 11 månader innan) och dagspriset vid incheckingsdatum var 1600 kr.

9. Stödstrumpor på långflyget

Visste ni att man faktiskt kan få en stroke av att flyga långt? Det vill säga för de ca 10% av befolkningen som har ett litet hål i hjärtat. För att förhindra att en blodpropp bildas i något av benen (på grund av att man sitter still länge) och sedan då eventuellt transporteras upp i hjärnan via det där hålet och blir till en stroke, bör man alltid ha stödstrumpor när man flyger längre än 4 timmar. En billig livförsäkring.

10. Adresslapp på resväskan

Adresslapp trodde vi länge var något som nervösa charterresenärer satte på väskorna. Tills våra egna väskor försvann för första gången. Då insåg man hur tryggt det hade varit med namn, adress och telefonnummer prydligt antecknade på väskan. Så numer har vi alltid det.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

17 Comments

  1. Tack för tips.
    Angående adresslapp är det också bra att ha en lapp inuti väskan. Om lappen utanpå försvinner.

  2. Gör flera av de sakerna själv. Istället för reselåda så förvarar jag mina reseprylar i min mindre resväska (som i sin tur förvaras i min stora resväska för att jag har begränsat med förvaringsuttrymme). Bra sätt att maximera tomrummet som annars hade varit i mina resväskor. Jag reser alltid med en del kontanter ifall betalkort skulle krångla eller försvinna – fördelar och förvarar dessa kontanter på flera olika ställen så förhoppningsvis bara en liten del går förlorat om jag skulle råka ut för en ficktjuv. Har alltid med ett extra betalkort också som förvaras på ett annat ställe.

  3. Sara Jönsson

    Bra tips! Hade med mig schampo och balsamkaka på senaste resan utan incheckat bagage, funkar utmärkt!

  4. Bra inlägg! 🙂 Adresslapp även inuti väskan, som Cari skriver, är en bra idé. När vi flyger långt lägger vi en kopia av passet överst i incheckade väskan där vi även skriver dit flightnummer och datum.

    Packpåsar är bra skit och något jag upptäckte på vandringsresan nyligen när jag körde dry-bags. Ska skaffa ett helt gäng tänker jag för inte bara håller de ordning och reda på grejerna – tömmer man dem på luft så tar de minimal plats. Man fattar inte hur mycket luft man fraktar förrän man testat en tror jag.

    Mejlkorgen är en bra idé för ordningen. Vi kör en gemensam mapp på Google Drive som vi kör åtkomlig offline i våra telefoner. Då har vi alltid tillgång till filerna även om mobildata är avstängt (utanför EU exempelvis).

    Ett annat hett tips är VPN-tjänst i mobil och på dator så att man på ett säkrare sätt vågar ansluta till öppna wifin.

  5. Elisabeth

    Ytterligare ett tips för resor inom EU: nationellt ID-kort istället för pass. Mycket smidigare och nättare att hantera, och ligger i plånboken jämt, dvs ingen risk att glömma att ta med.

  6. Jajamän, allt det där gör vi (läs jag…). För kläder använder vi lätta ”packlådor”, för småsaker packpåsar. Rullar allt tätt, tätt och det ryms hur mycket som helst. Finns att köpa på bl.a Åhléns (och Ale-Hop billigt i Spanien och Portugal).
    Förutom resemappen i ”molnet” finns där även allt intressant som jag grävt fram om resmålet/resmålen. För kortare resor gör jag en resplan dag för dag. För längre bortavaro (mer än 2 veckor) en lista med saker att göra och som sedan prickas av allt eftersom. Vi bor ofta på samma ställe och gör utflykter därifrån.
    Vi har alltid med lite kontanter för i vissa länder, och på små orter, är ju fortfarande ”cash is king”.

  7. Check på passet, packlådor, mappar o datorn. Fast har bara en för privatresor och och en för tjänsteresor och så lägger jag in dokumenten efter hand. Vi gör också varsin resemapp där allt är utskrivet i ordning (flyg, boende , transport, nästa flyg etc). Sedan slänger man pappren efterhand. Sjukt smidigt.
    Vi började slarva m adresslappar när enbart började resa med handbagage ”för det har man ju alltid koll på”. Så blev jag av med min väska nu i december på en tjänsteresa hem från ha ha, Umeå. En tant hade tagit fel och tagit min när hon gick av tåget i Stockholm!!! Jag var så förtvivlad! Som ett under fick jag den tillbaka efter att ha efterlyst den via sociala medier (och hon fick sin som hon lämnat till mig). Men mardrömmen . Vi köpte adresslappar direkt efter det.

    Vi är sjukt dåliga på att boka med framförhållning dock . Jag har så mycket tjänsteresor så bli stressad av för många bokningar samtidigt. Plus att jag alltid inte vet . Ibland får jag in ett papper på konferens i roligt land och partner kan följa med. Men det vet man sällan förrän månader inne. En gång var vi faktiskt ute m flygbiljetter 11 månader innan och blev ju otroligt billigt. Men nu betalar vi ofta alldeles för mycket för våra biljetter 😬

    • Gunilla Yourstone

      Ja det kan vara svårt att ha den framförhållningen, men kan man så är det klart värt.
      Aj aj, med kabinväskan där, andras klantighet är svårt att gardera sig emot.

  8. Marias memoarer

    Gör mycket liknande som ni 😊 I mailen brukar jag ”pinna” alla bokningar så de hittas högst upp.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *