Rumänien. Å ena sidan, å andra sidan. Ovärderliga kulturskatter, historia, pittoreska städer och byar, charm. Landskap som i en saga möter oss, slott som vi bara trodde fanns i filmer från Disney.
Men också avgaser, förfall, sopberg längs vägarna, klippskrevor som används som toaletter längs vandringsstigarna. Europas slavhandel som pågår öppet i “massage”-kvarter.
Rumänien är hela spektrat, Europas vackraste ansikte och smutsigaste baksida placerat på en och samma person.

Sighisoara och Bukarest

Som två symboler för Rumäniens mångfald och komplexitet, besöker vi å ena sidan den lilla medeltidsstaden Sighisoara och å andra sidan huvudstaden Bukarest.

Prinsessan och uteliggaren, skönheten och odjuret, you name them! Varandras diametrala motsatser är de i alla fall.

Sighisoara – A grown-up woman should never fall so easily?

Man besöker olika platser här i världen. Ibland är de en besvikelse, ibland är de ok men inte mer, ibland riktigt bra. Och så ibland, slår förälskelsen till handlöst och omedelbart. Som nu med Sighisoara. En bländande färgstark skönhet. Vi vandrar runt, runt hela eftermiddagen i de historiska delarna. Storögda med rödblossande kinder, nynnades på varsin kärlekshymn. Vill se mer, veta mer, lära känna, umgås och hålla handen!

Färgglada pastellhus, ett citadell med torn, medeltida murar. En försiktig turism i samklang. Sighisoara som grundades redan på 1100-talet och finns med på Unescos lista över världskulturarv.

Vi får en eftermiddag och kväll tillsammans, för vår del kunde det gärna ha varit mer.

Sighisoara och Bukarest

Sighisoara och BukarestSighisoara och BukarestSighisoara och Bukarest Sighisoara och Bukarest Sighisoara och Bukarest

Sighisoara och Bukarest Sighisoara och Bukarest

Sighisoara och Bukarest

Bukarest

Vi har egentligen slutit bort Bukarest redan innan avresa.
Men så hann vi klart med Balea Lake och Fagaras mountains snabbare än beräknat och det bokade flygplatshotellet känns ju inte så lockande för två äventyrslystna själar.
Vi beslutar oss därför för att svischa ner till Bukarest i rekordfart, checka in våra väskor på flygplatshotellet, lämna igen hyrbilen till Hertz och ta flygbussen in till Bukarest en sväng i alla fall.

Så sitter vi på flygbussen. Varma lår klibbar mot gallonsäten. En smal glipa i bussfönstret förser 50 personer med syre. Vi kramar ryggsäckarna hårt i knät, spanar ut genom fönstret. Vi vill så gärna förvånas. Komma tillbaka med något oväntat.
Ser en stad på väg att kvävas i sina egna koldioxidspyor. Förfall, kommunist-arkitektur och ett desperat behov av utopier som exempelvis planskilda korsningar.

Efter 60 minuter befrias vi från gallonsäten och buss. Fotar Parlamentspalatset pliktskyldigast. Orkar inte ens fundera ut en kreativ vinkel, det måste bara göras.

Sighisoara och Bukarest

I gamla stan hittar vi en pytteliten kyrka. Därinne i mörkret pågår en ortodox mässa för fullt. Bara några få besökare på plats. Några kvinnor i svarta hucklen sjunger. Rökelsen ligger tung.

Sighisoara och Bukarest

Våra hjärtan slår ett extra slag, Christofer smyger igång filmkameran. För här är det ju, vårt “gömda” Bukarest”!

Ute på gatan igen svalnar våra hjärtan dessvärre fort, för när vi svänger runt ett hörn, hamnar vi i porr-kvarteren. Skyltar med “massage” och strippklubbar ovanför barnfamiljer som äter middag.
Men vi tänker inte vara med och normalisera Europas slavhandel!

Vi tar flygbussen tillbaka igen. Så besvikna som man bara kan bli, när saker och ting visar sig vara just precis som man  trodde att de skulle vara.

Missa inte att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

8 kommentarer

 1. Aouff, Bukarest har svårt att övertyga mig om något tyvärr – jag har också så svårt att se hur normalt livet är för den utsatte. Det fanns en dokumentär för några år sen (om romer) där just Bukarest och kringliggande förorter var med. Synd att ni inte fick er en annan bild verkligen, det hade ju behövts!

  • gunilla yourstone

   DN hade ju ett sånt söndags-reportage om Bukarests förorter för något år sen också, minns jag. Ja att skriva ner stan känns lite som att sparka på någon som redan ligger, men vi hade ingen positiv upplevelse tyvärr.

 2. Fantastiskt inlägg! Välskrivet och intressant!

 3. Mycket bra skrivet om Rumäniens dubbla ansikten! Så fascinerande och skrämmande, så vackert och så tragiskt.

  Staden med de färgglada husen påminner om Szentendre i Ungern.

  • gunilla yourstone

   I så fall måste jag ta mig till Szentendre snarast möjligt, för det här var verkligen vackert.

 4. Så trist att ni behövde bli besvikna. Samtidigt helt fantastiska bilder ju! Så underbara färgglada och charmiga hus!

  • gunilla yourstone

   Ja fast det gjorde inte så mycket, vi var nog ganska inställda på att det skulle bli så. Ja Sighisoara var fantastiskt!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *