Vad är egentligen det bästa att se och göra i Norrland? Listor över de bästa sevärdheterna har man skriva några stycken av. Seoul, Shanghai, Kiev, Madeira, med flera. Utan några större kval faktiskt. Men det är som att det blir större och mer laddat ju närmare hemma man kommer. Att skriva en guide till Umeå kändes stort. Att kora de 35 bästa sevärdheterna i Norrland känns gigantiskt. Man blir knäsvag. Är jag verkligen skickad? Jag har ju faktiskt inte varit överallt än. Inte sett och gjort allt. Har ju bara bott här i 19 + 19 år. Inte gjort mer än kanske 15-20 roadtrips genom Norrland över åren. Kanske måste ännu en till, minst, innan jag har de rätta kvalifikationerna?

Nej men vet ni, hörni, nu kör vi bara. Dessa är de allra bästa. Amen. Men utan inbördes ordning. Annars är vi tillbaka på ruta ett igen.

1. Vandra i Norrbottensfjällen

Förtjänas att nämnas först ändå. Trots det där med utan inbördes. För handen på hjärtat, visst är det därför man överhuvudtaget åker? Svenska fjällen är vackra och rofyllda var man än vandrar, men så dramatiskt som i norrbottniska Lappland, det blir det ingen annanstans. Var ska man då vandra? Abisko, Björkliden, Kebnekaise-området, Sarek, Stora sjöfallet, Arjeplogfjällen? You pick.

att se och göra i Norrland
Fjällvärlden – alltid en en de bästa sakerna att se och göra i Norrland

2. Ishotellet i Jukkasjärvi

Det är 99% utländska turister som bor på Ishotellet. Ett normalt år alltså. För att snö och is inte är lika exotiskt för oss svenskar, för att priset, ca 7000 kr per natt och rum är väl saftigt för oss? Nåväl, om man inte sover över kan man åtminstone göra ett dagsbesök och kolla in de fantastiska is-rummen.

att se och göra i Norrland

3. Treriksröset

En av de sakerna som man inte vill missa på en Norrland-grand-tour, är ju att besöka Sveriges allra nordligaste punkt, Treriksröset. Man vandrar eller åker båt från finska Kilpisjärvi.

Läs om vårt besök vid Treriksröset här.

att se och göra i Norrland

4. Lapporten

Ett klassiskt blickfång i Abisko/Björkliden-fjällen som syns över hela området, även från vägen och järnvägen.

5. Låktatjåkko fjällstation

Det är något speciellt med Låktatjåkko fjällstation. Beläget i väglöst land, 9 kilometer från civilisationen, på 1228 meters höjd över havet och dessutom med Sveriges högst belägna bar. En övernattning här, i en av de 18 bäddarna är en upplevelse för livet. Själva hade vi fönstret öppet hela natten och såg skymning avlösas av gryning.

6. Gruvan i Kiruna

Att besöka någon av de stora gruvorna här uppe i norr, tycker vi är ett måste. Det innehåller så sjukt mycket om Sveriges historia, nutid och framväxt som industrination. Och efter avslutat besök i LKAB i Kiruna återstår bara en sak. Att hitta guldvagnen!

att se och göra i Norrland

7. Inlandsbanan

Inlandsbanan är även den ett stycke 1900-talshistoria. Byggdes med storstilade planer, floppade och lades ner. Återuppstod igen som turistattraktion och går genom glesbygd, skog och avfolkningsland. Norrlandscharm helt enkelt. Boka inlandsbanan här.

8. Saltoloukta

Saltoluokta är en underbar gammal fjällstation där den äldsta bygganden är från 1912. Här erbjuds en skön stämning i väglöst land med en makalös utsikt över Stora Sjöfallet. Många bor här flera nätter och gör dagsvandringar. Allra bäst bor man i bröllopssviten Sirkas, där bland annat kungen och drottningen har bott. Och så vi då.

Saltoloukta

9. Laponia

Sveriges i särklass maffigaste UNESCO-världsarv är Laponia, det vill säga de 4 nationalparkerna Stora Sjöfallet, Sarek, Padjelanta och Muddus. Det är Europas största sammanhängande naturlandskap med så gott som orörd natur. Besöket börjar förstås med Naturum längs Vägen västerut, men sedan ger man sig ju ut i naturen.

Naturum Laponia

10. Haparanda skärgård

Längst österut i Sverige och längst norrut i Bottenviken hittar man en av Sveriges nationalparker. Haparanda skärgårds nationalparker är en av de nyare, ”bara” från 1995. Här ute möter den norrländska skogen skärgården, med djur och växter från båda världar. En vacker plats med relativt få besökare.

11. Paltzerian i Öjebyn

Norrlands nationalrätt. Eller en av dem. För vi har ju renskaven och surströmmingen också. Förstås finns det ett antal restauranger i Norrland där man kan komma över en redig kokpalt, men den allra bästa platsen kan faktiskt vara Paltzerian i Öjebyn utanför Piteå. En restaurang helt dedikerad åt palten.

Palt – en av de bästa sakerna att se och göra i Norrland

12. Storforsen

Europas största oreglerade fors och en mäktig upplevelse. Helst om man kommer i vårfloden (juni) eller om man aldrig sett de norrländska forsarna förut.

Läs om när vi besökte Storforsen här.

att se och göra i Norrland

13. Åka hundspann

Ytterligare en upplevelse som kan genomföras på en rad olika platser. Här hittar du ett antal alternativ i Västerbotten. Vi erkänner rodnande att vi faktiskt inte gjort detta i Norrland utan i stället i finska Lapland. Men hundarna och upplevelsen är ju förstås snarlika.

att se och göra i Norrland

14. Forsränning i Vindelälven

En perfekt plats för forsränning är den oreglerade Vindelälven. Läs om vårt något lugnare familje-forränningsäventyr här.

att se och göra i Norrland

15. Fatmomakke kyrkstad

Kyrkstäderna överhuvudtaget är ju fina att besöka. Fatmomakke är vår favorit bland dessa, helt enkelt för att den är helt unik i sitt slag med bebyggelse både i samisk stil och i nybyggarstil. Sedan gör ju inte inramningen med fjäll i bakgrunden det sämre.

att se och göra i Norrland

16. Vildmarksvägen

Norrlands coolaste väg. Även om den varit väl välbesökt de senaste året. Sveriges högst belägna asfalterade väg, 50 mil lång mellan Jämtland och Västerbotten. Men, kom ihåg, jaga inte renarna.

17. Rid i Jorm

I Jorm i norra Jämtland finns anläggningen Korpens öga. Härifrån utgår Rid i Jorms islandshästturer i fjällmiljö. Turer finns från halvdag till 5 dagar ute på fjället. Här har vi själva vandrat men packhäst en gång i tiden. Ett lyxigt sätt att fjällvandra med bärhjälp av en islandshäst!

18. Hällingsåfallet

Ett fantastiskt vattenfall som störtar 42 meter ner i Sveriges längsta vattenfyllda kanjon. Läs om vårt besök här.

att se och göra i Norrland

19. Prästgården i Borgvattnet

Ett tvättäkta spökhus i helt rätt miljö. I Prästgården i Borgvattnet förflyttas man bakåt i tiden och hamnar mitt bland gråterskor, biblar och dräpta spädbarn för en hel natt. Kyrkogården ligger förstås next door.

Läs om vår natt i Prästgården här.

att se och göra i Norrland
Ett riktigt spökhus

20. Döda fallet

Sveriges största naturkatastrof och ond bråd död. Döda fallet finns fortfarande kvar som ett stort ärr i den jämtländska naturen. Ett besök här är mäktigt och verkligt intressant. Kanske finns det något vi kan lära oss om naturens krafter och möjligheten att göra det gjorda ogjort?

Läs om vårt besök vid Döda fallet här.

21. Skallbergsgrottan

En riktigt häftig doldis. För denna spännande grotta har ju typ ingen hört talas om. Ändå platsar den på vår Norrlandslista topp 23 liksom. Först en supersmal kanjon med lodräta väggar. Sedan en grotta där man när det är som trängst måste åla fram på grottans golv. Dra sig fram på armbågarna. Finns vid orten Gideå i norra Ångermanland. Medtag hjälm och pannlampa. Läs mer här.

att se och göra i Norrland

22. Rotsidan

Fantastisk strandremsa vid Höga kusten, med kilometer efter kilometer av klipphällar. Och dessutom en deletapp av Världsarvsleden i området. Läs mer här.

23. Slåttdalsskrevan

Höga kustens mesta kändis är väl vandringen till Slåttdalsskrevan. Stark Ronja Rövardotterkänsla, även om det inte var här utan på Västkusten som scenerna i filmen spelades in. Missa för allt i världen inte att vandra tillbaka över Slåttdalsberget för at njuta av utsikten därifrån.

att se och göra i Norrland

24. Norrfällsviken

Höga kusten har ett antal mycket fina fiskelägen, varav Norrfällsviken är vår favorit. Trevliga vandringsleder i anslutning, ett mycket fint havsbad, och kvällssol på restaurang Kompassens brygga. Läs mer om Norrfällsviken här.

att se och göra i Norrland

25. Högbonden

En båttur ut från Bönhamn, så ligger han där. Längst ut mot det öppna havet. Fyren på klippan, som blev ett vandrarhem. Med havet och stillheten i fokus.
Läs om vårt besök här.

26. Flataklocken

Det här är ju stort ändå. För uppe på en höjd i Medelpadsskogarna ligger ju Sveriges mittpunkt! För två kalenderbitare som oss är detta gigantiskt. En skylt finns också att fota sig vid. Samt fika förstås.

27. Vägen över Flatruet

Sveriges högst belägna allmänna väg. 975 meter över havet. Rakt över kalfjället och Härjedalens hjärta. Med Helags i sikte molnfria dagar. Massor av ren också, Inte underligt att vi föll för denna väg.
Läs om när vi körde vägen över Flatruet här.

att se och göra i Norrland

28. Vandra i Funäsfjällen

Att vandra i Funäsfjällen är lite annorlunda mot Lapplandsfjällen ändå, tycker vi. Lite snällare, mildare fjäll, lite mer flärd och glamour runtom själva vandrandet. Lite mer Disney liksom över hela grejen. Vi kommer definitivt tillbaka och provar mer.

Läs mer: Guldtur nr 17 – Svansjön till Bolagen

att se och göra i Norrland
Högt upp på listan över saker att se och göra i Norrland – att bara vara

29. Fjällnäs hotell

Fjällnäs är verkligen ett unikt hotell i Sverige. Här har man lyckats kombinera lyx, en hemtrevlig atmosfär och perfekt service. Dessutom i en fantastisk omgivning mitt i fjällvärlden. Dyrt, javisst, men då och då måste man unna sig också.

30. Myskoxecentrum

I Tännäs i Härjedalen ligger Myskoxecentrum. Här kan man träffa myskoxar i hägn.
Myskoxecentrum bedriver också forskning på myskoxen. Man gör ett viktigt arbete för den vilda myskoxestammen, dels genom att erbjuda ett sätt för turister att se myskoxar utan att jaga efter den vilda flocken på fjället. Det är oerhört stressande för vilda myskoxar med mänsklig närvaro. Man har även vid ett tillfälle lyckats sätta ut en av myskoxarna från hägnet till den vilda flocken på fjället och därmed ökat genbasen i den betydligt. Så besök du också och bidra med din entréavgift till myskoxarnas framtid.

31. Sonfjället

Sonfjället är en riktigt fin nationalpark runt fjället med samma namn. Ett fjäll med en vacker siluett på håll och en nationalpark med fina, lättillgängliga vandringar som ändå erbjuder en äkta fjällkänsla.

Härjedalen

32. Hälsingegårdarna

Ett av Sveriges 15 UNESCO världsarv är Hälsingegårdarna. Lite annorlunda så till vida att Hälsingegårdarna ju är 100-tals till antalet, men världsarvsgårdarna bara 7. Som då så att säga får representera alla de hundratals andra.

Mycket sevärt i alla fall och ett av våra favoritvärldsarv vid sidan av Höga kusten och Laponia.

att se och göra i Norrland
Hälsingegårdar

33. Varghotellet i Järvzoo

Ett hotell inne i djurparken och dessutom med stora från-golv-till-tak fönster direkt ut mot varghägnet. Bättre utsikt kan vi faktiskt inte tänka oss, djurälskare som vi är.

Varghotellet

34. Norrlandets kustled

I Norrlandet, längs kusten precis utanför Gävle ligger denna, i mitt tycken underbara vandringsled. Det är inte orörd natur man passerar här, utan en sommarnöjesidyll från förra sekelskiftet. Så om man gillar punschverandor, spröjs och ångbåtsbryggor, har man kommit helt rätt.

35. Wij Trädgårdar

Sist men inte minst, längst ner i Norrlands allra sydligaste landskap, till på köpet i Prins Daniels hemkommun Ockelbo, ligger en mycket besöksvärd trädgård. Wij trädgårdar har 6 olika visningsträdgårdar och dessutom en restaurang som serverar det ätbara som odlas. Läs mer här.

att se och göra i Norrland

Läs också: Norrlands vackraste vägar – 7 av våra favoriter

Vad tycker du? Saknar du något på vår lista över bästa sakerna att se och göra i Norrland?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

14 Comments

  1. Roger Persson

    Hoverbergsgrottan utanför Svenstavik med utsktstorn och café uppe på bergets topp.

    Tännforsen väster om Åre, Sveriges största vattenfall.

    • Gunilla Yourstone

      Spännande med grottan, den kände jag inte till (men ska kolla upp!)
      Tännforsen är väl den sevärdhet som jag själv tänkte att jag kanske saknar på listan, men har tyvärr inte varit där själv än. Jag får åtgärda dessa två till sommaren. 🙂

  2. Angelica Au

    Jag blir bara mer och mer nyfiken på Norrland, denna stora del av Sverige som för mig är helt outforskad och känns nästan lika exotisk som ett annat land. Tack för alla tips och blogginlägg. Jag börjar smida resplaner. 😀

    • Gunilla Yourstone

      Delar är exotiskt och kanske som ett annat land (Sapmi!) Delar är förstås väldigt lika södra Sverige. Typ Gävle.
      Klart du ska rea norrut! 🙂

  3. Ja Norrland är ju typ halva Sverige så det är klart, svårt att få med allt. Men varför just 23 saker? Till din fråga, vad jag saknar. Kanske Lapporten. 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Ja det är ett stort grepp att ta. Å andra sidan har man ju skrivit om ”Bästa sevärdheterna i Jordanien”, dvs ett helt land utan att blinka, så… 🙂
      Varför 23? Jo, jag skriver alltid mina listor från det hållet. Först listar jag allt som jag tycker ska vara med. Sedan räknar jag hur många det blev. 🙂
      Lapporten skulle absolut kunnat ha varit med också.

  4. Ingrid Lindberg

    *Grodkällan utanför Arvidsjaur är en häftig plats. Glöm inte ta med en god matsäck och njut av tystnad och stillhet 👍
    *Trollforsen norr om Arvidsjaur
    *”Här slutar allmän väg”, sitt och njut av att vildmarken kallar i Adolfström.
    *Silvermuseumet i Arjeplog
    *Sveriges geografiska mittpunkt vid Flataklocken.
    *Toppstugan på Skuleberget, Höga Kusten

    • Gunilla Yourstone

      Åh, tack för härliga bidrag! 🙂
      Grodkällan, Skuleberget och Flataklocken har vi varit till. De övriga återstår att upptäcka. Tur att det blir fler roadtrips i ”Sveriges bästa landsände”. 🙂

  5. Yes saknar massor med saker. Och är i vanlig ordning allergisk mot något som heter ”bästa”. Era 23 favoriter är ju mer korrekt. Men jag fattar, det är en bra rubrik och jag är också skyldig till att ha bloggat något som är bäst utan att ge info om vilka kriterier jag utgår från. Fint att inlandet fick vara med på ett litet hörn. De flesta norrlandsomskrivningar brukar ju samla sig kring kusten.

    • Gunilla Yourstone

      Vaknat på lite fel sida idag? 🙂 Inlandet har fått vara med på mer än bara ett hörn. Vi har ansträngt oss för att fördela rätt så jämt över hela Norrland. Dessutom tycker nog jag att de flesta listor över Norrland oftast fokuserar på bara Lappland. Har nog aldrig sett något lista över Norrlands bästa som bara fokuserat på kusten?
      Sköt om dig i frustrationen. 🙂

  6. Rikard Fahlman

    Det bästa med norra Sverige är naturligtvis att bo där. Långa ljusa sommarnätter, knastertorr, vit och vacker snö på vintern och det kanske bästa av allt; den femte årstiden. Till det en tillvaro som ger utrymme för de allra flesta livspussel.

  7. Hej!
    Vi är på väg mot Sundsvall för tre nätter där målet är Hinlabadet. Sedan finns det några dagar kvar ”att göra något på” och ”på väg till” (från Falun) och ”på väg från” (ännu oklart… Örebro? Gävle? Uppsala? Västerås? Annat?).
    Vi är tacksamma för alla listor som finns över andras favoriter. Men saknar alltid någon liten rad om tillgänglighet med rullstol.
    Har ni kanske något tips för oss från er lista, görligt utifrån vår resa och med begränsning av barn som har rullstol (heltid)?

    • Gunilla Yourstone

      Järvzoo är rullstolsanpassat. Hamra nationalpark har en led också som är det, plus tillgång till fina grillplatser.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *