Vår resebloggarkollega ResaMedvetet publicerade för någon vecka sedan en gigantisk sammanställning över resebloggarnas resor under 2017. Det var statistik om hur många resor som gjorts, vilka länder, vilken tid på året o.s.v. Nördigt, men kul. Det fick oss att fundera. När reser egentligen svenskarna helst och mest, när reser vi själva helst och mest och vilken månad är egentligen den optimala för att ge sig ut på resa?
När svenskarna helst drömmer, planerar och googlar om resor, har vi ganska bra koll på genom statistiken för vår blogg. Från och med juldagen till helgen efter trettonhelgen googlas och läses det enormt mycket om resor.
Och sedan också under sommarsemestern. Från midsommardagen och hela vägen fram till första veckan i augusti är en annan resedrömmarintensiv period. Vi kan till och med drista oss till att tänka att under jullovet är det mer verkstad med bokning och planering för då klickas det vidare på många av våra utlänkar. Medan sommaren tycks aningen mera drömsk = inte alls lika många utlänkar klickas det på då.
Men själva resandet då?
Enligt ResaMedvetets sammanställning var den populäraste resemånaden för resebloggarna september, följt av juli och april.
Hur resmönstret ser ut för Sveriges befolkning i stort kan vi ju dessvärre inte utläsa från vår bloggstatistik, men en rimlig gissning är ju juni-juli, följt av januari, samt höst- påsk- och sportlov?
Hur ser då vår egen resestatistik ut över kalenderåret?
Även om vi mestadels reser utan barn, är vi ändå relativt utelämnade åt skolloven. Då blir tempot på jobbet lägre, många är lediga, det förläggs inga livsviktiga möten till de veckorna osv. Det är då man som ständigt skuldtyngd resebloggare och multiresenär kan smyga iväg relativt obemärkt och ägna sig åt sin smutsiga, skuldbelagda och inte så lite provocerande hobby.
Får vi välja själva så är slutet på januari och början på februari perfekt. Den tyngsta perioden att streta på hemma i mörkret och kyla brukar vara precis efter jul. Före jul har man julen att se fram emot, förbereda och fixa inför. Men precis efter jul. Puh! Allt det roliga, juliga är över och slut och så mycket mörker, kyla och vinter är kvar! Då blir vi lätt lite deppiga och tyngda. Perfekt då mentalt, att ha en härlig två-veckors resa till andra sidan jorden bokad några veckor senare. Att se fram emot och som gör att cykelturerna till hunddagis och jobbet i djupsnö känns lätt som en plätt och bara fine and dandy.
Fast otajmat för jobbet att dra iväg när alla andra precis kommit tillbaka efter jul och allt drar igång igen för terminen. Alla styrgrupper som ska ha en avstämning, alla utbildningar som körs, alla deadlines och lönerevisioner som bokas in i ens Outlook. Så i praktiken blir det mer jullovstiderna som funkar för oss än slutet på januari och februari.
Sen gillar vi juni och september för att Medelhavet är så härligt just då.
Augusti gillar vi inte riktigt för resa. Dels är Sverige som allra bäst första veckan i augusti, och trevligt hela månaden, dels är alla resmål antingen proppfulla med turister, eller hysteriskt varma, eller har regnperiod just då. Eller en kombination av alla tre. Å andra sidan fyller Gunilla år just i augusti och hon gillar att tillbringa födelsedagen på resa. Komplicerat.
Men om vi ser hur det faktiskt har blivit? Alla våra resor (utomlands) från 2007 till nu, hur har de fördelat sig över året?
Jodå, september ligger mycket riktigt i topp med flest resor. Nästan vartenda år har vi visst varit iväg då. Följt av juni, oslagbart eftersom vårt svenska sommarlov har börjat, fast inga andra skollov i Europa. Och sedan kommer faktiskt oktober, visar det sig.
Minst antal resor har vi lyckats få till i februari, precis som vi anade. Fastän vi egentligen vill som mest just då. Och även november. En annan mellanmånad när mycket ska hända på jobbet.
När reser du helst, när reser du nästa aldrig och när blir det i praktiken läge för resor?
Välkommen att följa 4000mil på Facebook, Instagram och Bloglovin för mer reseinspiration i dina flöden!
I januari vill jag inte vara i Sverige i 4 v, ändå har det blivit så i år. Orsaken till det är att vi kom hem fr en kryssning 13 dec och det blev lite för tätt. För att ändå muntra oss mig lite, så har jag planerat en vinterresa till Kiruna med skoter, hundspann norrsken mm..så det ska bli spännande.
Surt med hemma-januari. Fast det låter spännande med hundspann. Tänker vi att vi ska prova varje vinter. Men hittills har det inte blivit av.
Vi gillar att vandra året om och slipper gärna pulsa i snö. Sommarhalvåret är Sverige perfekt för vandring, men var ska man vandra på vinterhalvåret? Vi har flera år i rad testat att vandra i Spanien och har goda erfarenheter av såväl Costa del Sol som Costa Brava, Mallorca och Kanarieöarna. Det är lagom varmt för vandring och glest med folk på stigarna. Visst kan det regna eller blåsa rejält enstaka dagar, men generellt kan vi bara rekommendera Spanien under vinterhalvåret.
Vi har vandrat på Sri Lanka och i Tanzania på vintern. Burma ska vara bra också. Fast det är ju enklare att hitta bra vandring på sommarhalvåret.
Skulle vilja testa La Gomera eller ön La Palma för vandring också.
Vilka härliga reflektioner och intressant läsning. Kan bara hålla med om att början på året är en extra lockande tid att ”fly” Sverige för ett tag. 🙂
Ja man vill ju helst iväg då. Synd bara att det är som mest att göra på mitt jobb just då.
Mest pga av jobb osv så blir det april, juni och september. Vintern när jag personligen helst skulle vilja försvinna bort till varmare breddgrader, då stretar man på och drömmer och planerar. Sparar pengar.
Annars så gillar jag din ”ägna sig åt sin smutsiga, skuldbelagda och inte så lite provocerande hobby.”
Gör ett inlägg om det! Varför är det egentligen så…. hur många gånger får man höra ”ska ni ut och resa nu igen”, ”hur har ni råd”…. ingen har några problem med att folk byter bil vartannat år. 😀
Haha, det är ju en strålande idé faktiskt! Ska jag nog ta och göra. 🙂
Jag noterar också att ta ledig på sportlovet för att ”bara vara hemma” med sina barn är helt legitimt och naturligt. Att ta ledigt på sportlovet för att resa med sina barn, hamnar på skuldkontot…