Gunilla och Christofer heter vi, ett (numera) resefrälst par. Alltid med minst en resa (eller två, eller tre) bokad och i regel några till i planerings- och/eller drömstadiet.

Vi träffades 2007. Mitt i livet och med varsin uppsättning barn i bagaget. Gunilla var redan såld på konceptet resa, med ett antal ”drömresor” i historiken. Flygluff USA runt, tågluff i Europa förstås, Kilimanjaro-bestigning, Safari i Masai Mara, Kina mm.
Även om resorna de senaste åren fått stå tillbaka ganska rejält till förmån för småbarnsår mm.

Christofer däremot var mer skeptisk. Livet hade lärt honom att ”resa” var synonymt med charter, resorter, paraplydrinkar, skrikande barn och svärföräldrar. Han deklarerade tidigt att resa var inget för honom. Åtminstone inte om det inte var barnfritt och någon annan betalade och planerade.

Bekymrade detta Gunilla?
Inte nämnvärt skulle det visa sig, hon såg i stället för ett hopplös fall, en man som gått vilse och behövde ledning, och hon smidde en plan…

2008 började hon lugnt och försiktigt. Eftersom hon visste att hon hade med en gammal militär att göra, föreslog hon helt enkelt en ”fjällmarsch” i de västerbottniska Vindelfjällen. Hur skulle Christofer kunna motstå detta? Iförd sin, numera något skrynkliga, gamla uniform gick han villig som ett offerlamm i den första fällan. Läs mer om fjällresan här.

Det gäller som bekant att smida medan järnet är varmt och redan oktober 2008 bar det sig inte bättre än att man genom Christofers jobb blev bjudna på en weekend till New York. Som av en händelse bokades returbiljetten om och istället för att föra paret tillbaka till Sverige, bar det av till Kalifornien.
Två nätter var bokade i San Francisco och därtill en hyrbil. Resten av veckan tillbringade de båda på en klassisk kalifornisk road-trip. Ena dagen vandrades det i Yosemite National Park och berättades rövarhistorier runt lägerelden i Curry village, för att nästa dag besökas spökstaden Boodie och checkas in på sleazy motels med neonskyltar vid vägen, separat ingång till varje rum och drickaautomat utanför receptionen.

Det kan ha varit när paret så en sen eftermiddag rullade in i Death valley samtidigt som solen gick ner och färgade landskapet eldrött. Eller så var det lite senare när mörkret redan fallit och de, osäkra på vägen, rullade fram, mil efter mil i beckmörkret, mot det enda hotellet i hela nationalparken. (Vad skulle hände om det var fullt?)
Eller var det först senare när de checkat in i det näst sista rummet (superior, men vad gör man?) och satt i saloonen och tryckte selleri med dipp och öl i väntan på ett bord inne i restaurangen, som Christofer sa de magiska orden:
– Om det är så här, alltså om man kan resa så här, då är det ju en helt annan sak. Det här är ju inte som de resor jag gjort tidigare, det här är ju kul!

Hur vi reser

Sedan dess reser vi, så ofta vi kan och alltid till intressanta platser där vi kan se och uppleva, lära oss något nytt om den här fantastiska planeten och de varelser som har den som sitt hem.
Det är inget fel på charter och resorter (har vi hört). Men den typen av resor passar inte oss. Det är bortanför anläggningarna och stränderna vi hittar det som intresserar oss och och som framkallar den där åtråvärda känslan av att leva till 100% och verkligen ta tillvara på livet.

Vi har en varannan gång princip, dvs vi får välja resmål varannan gång och vi försöker sprida resorna över kontinenterna. Åkte vi till Afrika i fjol, så blir det kanske Asien i år…

Ibland bokar vi allt själv på internet, ibland anlitar vi en nischad resebyrå, typ Japanspecialisten. Ibland anlitar vi guide, ibland reser vi helt själva. Oftast bokar vi boendet i förväg, men då och då ger vi oss iväg utan alltför fasta planer och tar dagen som den kommer. Det händer att vi bor på lyxhotell, det händer att vi bor med delat badrum hos en änka i Zabljak.
Om tillfälle finns försöker vi alltid få in en dagsvandring någonstans på resan. Eller en cykeltur. Vi tycker att upplevelserna blir större om man får svettas lite för dem.
Vi försöker alltid resa med respekt för natur och människor och lägger helst våra pengar så att de kommer lokalbefolkningen och goda syften till godo. Ju mer vi ser av vår planet, desto angelägnare känns det att bevara den för eftervärlden.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

36 Comments

 1. Hej Gunilla,
  Vagabonds jury har precis haft sammanträde och utsett din bryggbild från Burma med människor i motljus till vinnarbilden i Instagramtävlingen om bästa solnedgångsbild.
  Grattis!
  Vi tänkte publicera den i nästa nummer av vagabond. Kan du därför mejla oss en högupplöst version av bilden?
  Hälsar
  Per/Vagabond, 070-653 50 82

  • gunilla yourstone

   Oj oj ,vad roligt, det tackar vi för!
   Bild kommer pronto.
   hälsningar Gunilla

 2. Emma Nordh

  Hej Gunilla! Vi är en familj med två barn 5 o 6 år – vi åker kambodja-vietnam-sydvästra thailand i nov, dec, jan.. Tack för ditt inlägg om templen i Angkor! Fick precis den information och de tips jag var ute efter! Vi vill ta oss vidare därifrån (siem Reap) till Phnom Phen (för att sedan därifrån ta oss mot Saigon via mekongdeltat). Hur tog ni er från Siem Reap till Phnom Phen? Tips? Maila gärna..
  Mvh Emma med familj

  • gunilla yourstone

   Hej Emma, vad härligt att höra att ni hade nytta av inlägget. Försökte skriva precis det jag själv hade velat hitta om Angkor Wat innan jag åkte! 🙂

   Vi flög från Siem Reap till Sihanoukville i södra Kambodja, så vi åkte aldrig via Phnom Pen då. Men det går ju bussar och dessutom flodbåt.
   Blev rekommenderad flodbåten och hade nog provat den om vi inte flugit.
   Vet dock inte hur den funkar med barn…
   Buss åkte vi däremot från Sihanoukville till Phnom Pen senare och tyckte att det funkade bra också.
   Ingen lyxstandard, men funkis.
   Taxi är ju dessutom så pass billigt i Kambodja att man även kan ta en privat taxi. Kostar kanske 400kr för den sträckan?

   • Emma Nordh

    Tack för svar! Flodbåt låter ju trevligare – eftersom vi har gott om tid och barn som accepterar det mesta satsar vi nog på den då. Med tanke på ditt svar att ni inte tog den men blev rekommenderade den antar jag att vi kan boka den på plats oxå. tack igen!

 3. Hej Gunilla och Christofer,

  Först och främst, tack för Er blogg, det är ett rent nöje att få följa med på era resor.

  Jag skriver till er då jag arbetar med ett nystartat projekt i Amsterdam som jag skulle vilja bjuda in er till att få uppleva. Vi erbjuder ett av Europas mest nytänkande och teknologiskt avancerade ”Real Life Escape Room” i centrala Amsterdam. Vi har två unikt designade utmaningar och dessa fängslande gruppäventyr kräver kreativitet, logik och en hel del mod. Är ni djärva nog att ställa upp väntar en unik upplevelse olikt någonting annat och ett minne ni sent kommer glömma.

  Om era äventyr skulle ta er till vårt vackra och nöjesfyllda Amsterdam, hade jag varit enormt exalterad över att få dela med mig av denna upplevelse med er två, och om ni väljer att ta med er fler på ert rymningsförsök. Upplevelsen kan erbjudas på ett flertal olika språk, inklusive svenska. Låt mig veta så ordnar jag med Er bokning.

  Vill ni efterforska mer på egen hand först är det helt förståeligt, det är inte varje dag någon erbjuder er att låsa in er i ett rum där ni inte vet vad som väntar 😉 Ta en titt på hemsida eller låt er övertygas av vad andra säger på Tripadvisor, där vi som nyaste nöjestillskottet redan erövrat 3:e platsen för ”Fun things to do in Amsterdam”.

  Jag ser fram emot att höra ifrån Er,
  Vänliga hälsningar Tess

 4. gunilla yourstone

  Hej, det låter verkligen spännande! 🙂
  Amsterdam är en stad som står på vår önskelista, vi hör av oss om vi får vägarna förbi!
  mvh Gunilla

 5. Linda Engström

  Hej! Kul att hitta den här bloggen, ska bli intressant att följa er framöver (och kanske läsa ikapp lite), ni verkar ha en skön inställning till resande!

  • gunilla yourstone

   Hej Linda
   Vad roligt att du vill följa oss!
   Reseberättelse från Sri Lanka kommer inom kort.
   Mvh Gunilla

 6. Hej

  Va kul att se att vi inte är de enda ”resgalna” paret i den gyllene medelåldern som gillar att utforska vår planet på, oftast, egen hand. Vi gillar upplägget på er sida, överskådlig och bra. Vi har läst flera av era reseberättelser och fått några väldigt bra tips för våra egna kommande resor. Vi har också en resesida där vi/jag brukar blogga när vi är på resande fot. Vi kom hem från en ”ö-luffning” i Karibien förra lördagen och åker snart igen :-). Länk till vår sida finns nedan. Välkommen att kika in och kom gärna med feedback. Hälsningar Berit o Håkan

  • gunilla yourstone

   Hej Berit, vad kul att du hittat till oss och gillar vår blogg.
   Ska kolla in er blogg, Karibien-ö-luff-låter superhäftigt, skulle vi också vilja göra någon gång!

 7. Ruth i Virginia

  Undrar hur ni finansierar era resor?
  Har ni inte jobb, där ni behöver vara IRL?
  Läste på FreedomTravel nånting om skolproblem med ett barn. Hur går det, när ni inte är hemma?

  • gunilla yourstone

   Hej Ruth, jo vi jobbar heltid i Sverige båda två. Jag som chef inom staten och Christofer är egen-företagare. Vi reser på våra semesterveckor (7st).
   Vi är två st varannanveckas-föräldrar och reser antingen när vi inte har barnen, eller tillsammans med barnen.

 8. Pia kollberg

  Hej jag surfade runt på er sida eftersom jag har så många drömmar om resor…och plötsligt dök en bild på Gunilla upp..visst har du barn på minervaskolan? Tycker mig känna igen dig. UNDERBAR BLOGG!!!

 9. Imponerande blogg. Vi försöker också resa en del men eftersom både frugan och jag är pensionärer så blir det bara en eller två gånger per år för att få pensionen att räcka till.
  Jag ser att vi har varit på en del av de platser ni har varit på eller skall besöka.
  Om ni är intresserade finns lite resor på min blogg
  https://boorjan.wordpress.com/
  Med vänlig hälsning
  Örjan

  • Gunilla Yourstone

   Hej och tack!
   En eller två gånger om året är ju definitivt bättre än ingen. 🙂
   Trevlig blogg, ni har händelsevis inte varit i Bhutan? Det är det vi researchar som bäst just nu. Inte många som varit där…

 10. Hej!

  Jag heter Carl Stridsberg. Bor i södra Halland med min hustru Anna. Jag är en gammal pensionerad skogsarbetare som fortsätter jobba efter pensionen med digital innehållsproduktion i form av mina webbplatser, https://listitsweden.se, https://hittaupplevelse.se och https://lovelaholm.se med kompletterande bloggar.

  Jag skulle gärna vilja skriva några rader om er i ord och bilder på min https://hittaupplevelse.se, bloggen där. Låter det intressant kanske ni har ett par bilder att medverka med i artikeln? Skicka gärna via mailadressen då, tack.. 🙂

  Bästa hälsningar
  Carl Stridsberg

 11. Per Johansson

  PS lycka till med resan till och i Israel, ett fantastiskt land, som även det är väldigt styvmoderligt
  behandlat, milt uttryckt, av en ofta oförstående omvärld. Så mycket av vår kristna kultur har
  ju rötterna där. Dit längtar jag alltid tillbaka. Trevlig resa!

 12. Henrik Stjernström

  Hamnade här av en slump. Vilken härlig slump. Fantastisk inställning till livet och den jord vi trampar. Tack för spännande läsning och er distans till det omöjliga. Och vilken resa i resan med stroke och rehab. All lycka till er.
  Ingenting är omöjligt som Gunde brukar säga. 😄😄💪

  • Gunilla Yourstone

   Tack! 🙂
   Vi kämpar. Och inget blir bättre av att man är negativ. 🙂

 13. Hej!
  TrueStory kommer under nästa vecka dra igång en omröstning för Sveriges bästa resebloggare, där vi valt att nominera er och er inspirerande blogg!

  Omröstningen kommer att pågå under hela juni månad, och er plattform kommer även lyftas fram på vår Instagram @truestoryse under perioden.

  Jag vill gärna berätta mer om omröstningen via mail, så skriv gärna till mig på den angivna mailadressen.

  Stort grattis till den välförtjänta nomineringen, och ha en fin kväll!

  Bästa hälsningar,
  Evelina

 14. Hi,

  My name is Nuno, I’m contacting you on behalf of Onrunads.

  We want to advertise on your website.

 15. Anna Pettersson

  Hej
  Tack för er fina blogg. Måste bara fråga om ni råkat befinna er i Örnsköldsvik under v33?
  Såg ett par som var så likt er. Blev lite starstruck 😍

  • Gunilla Yourstone

   Hej, vecka 33 det är nu denna vecka va? Nej vi har inte varit i Övik på hela sommaren. Eller stannade och lånade toan på Burgerking i mitten av juli förresten. 🙂
   Vad kul att du gillar bloggen! 🙂

 16. Lina Garvell

  Hej! Härligt att läsa om er vandring i Cinque Terre! Har själv planerat att resa dit i vår, med man, vuxna barn med respektive. Vi hade tänkt bo på olika ställen under resan; La Spezia, Vernazza och Rio Maggiore, och vandra däremellan med lätt packning. Funkar det eller hade du rekommenderat ett boende och att man gör dagsvandringar därifrån? Tacksam för svar! Med vänlig hälsning, Lina

  • Gunilla Yourstone

   Eftersom det är korta avstånd och så otroligt enkelt att ta sig emellan med tåg, så rekommenderar jag att bo i en och samma by och sedan ta sig till/från vandringarna med tåg.

 17. Thomas Andersson

  Hej.

  Kan inte hitta Norge, har ni missat det?

  • Gunilla Yourstone

   Vi har bara varit en snabb sväng i Norge sedan vi startade bloggen för 10 år sedan.

 18. Jan-Olof Furehed

  Hej ,

  Har precis hittar er och sett husbilsprojektet 🙂
  Har möjligheten att skjuta ut mig med ett avgångspaket och skulle ju få möjlighet att
  resa när och hur jag vill. Leker med tanken på husbil och i åka runt i Sverige och Europa för att i maklig takt uppleva allt.

  En lätt lastbil med skåp verkar vara rätt storlek med räta fina vinkar …
  MEN förstår jag rätt kan sådan inte bli en husbil enligt bilprovningen -skåp och hytt är ju skilda … Är det olagligt att inreda en lastbil utan omreg ? Skatt och försäkring ??
  stor skillnad ? Vad skall jag tänka på ? Antar att storlek kan ställa till det för parkering , färjor , broavgifter etc

  Har ni några korta råd ?

  Var lätt last bil ? Varför INTE lätt lastbil ?

  mvh /J-O

  • Christofer Yourstone

   Jag är inte expert på försäkringar, tyvärr. Kolla med försäkringsbolaget vad som gäller.
   Som jag ser det, så kan det inte vara olagligt att inreda ett skåp med bodel. Det finns nog regler om du skall regga den som husbil, men det kanske inte är nödvändigt att regga om den.

   Mina enkla råd: Kolla med försäkringsbolaget, kolla med Transportstyrelsen, gör det som är kul i livet!

 19. Andreas

  Hej

  Skulle gärna komma i kontakt med er ang en bild jag vill använda. Kan vi upprätta kontakt via Mail eller mobil?

 20. Upptäckte precis den här bloggen genom newyorkmybite och måste säga wow. Vad kul och inspirerande att höra om hur ni reser och hur ni sprider ut resorna över kontinenterna. Har själv kommit fram till att jag skulle kunna leva hela livet på resande fot och funderat på nästa resemål 🙂 Ser fram emot att följa era äventyr.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *