Weekend i Krakow är verkligen en av de nya stora resebubblarna. En riktigt uppstickare på bara några år på weekend-himlen.
För att det är nära, för att flygförbindelserna är bra (direktflyg med SAS, Norwegian och Ryanair) och för att det är prisvärt.

Krakow är en stad för livsnjutare. Hit åker man för att äta, dricka och flanera.

weekend i Krakow

Sevärdheter – vad ska man göra?

I Krakow är det gamla stan, judiska kvarteren och slottet som är de stora sevärdheterna.

Gamla stan, Stare Miastro, omgärdas av en lummig park. I mitten ligger torget Rynek Glowny och St Mary´s Basilica. Det är här det händer kan man väl säga. De stiliga hästdroskorna som kör runt, tusentals turister på de många uteserveringarna på alla sidor av torget. På kvällen gatuartister som uppträder, folkvimmel och stämning.

weekend i Krakow

weekend i Krakow

Varje hel timme visar sig en trumpetare i St Marys ena torn och trumpetar en liten trudelutt för en aldrig sinande beundrarskara där nedanför. Det finns till och med en skylt som pekar ut var man ska stå för att se honom.

weekend i Krakow
Där är han ju!

Man kan även själv gå upp i tornet själv om man har intresse för trappsteg och utsikter. Biljetterna säljs separat från dem till själva kyrkan och i slot-tider.

Slottet Wawel ligger på en kulle precis utanför Gamla stan åt sydväst. Man kan nöja sig med att promenera upp till slottet och njuta av det utifrån, eller köpa några (eller alla) av de olika inträdesbiljetter som finns till olika delar av slottet, State Rooms, Royal Private Apartment, Crown Treasury och Armoury, osv. Biljetterna till de mer populära delarna verkar sälja slut snabbt och man blir tilldelad en tid flera timmar framåt. Vi provar State Rooms där vi får komma in direkt och är inte alltför imponerade. Kanske är de andra delarna bättre.

weekend i Krakow

Den bästa vyn av slottet får man från andra sidan floden, nedanför gatorna Konopnicklej eller Zwierzyniecka.

weekend i Krakow

Judiska kvarteren, Kazimierz, ligger strax söder om Gamla stan. Här finns mer gammal bebyggelse, synagogor, ett antal museer och den judiska kyrkogården. Samt förstås restauranger med traditionell kosher-mat.

Ovanstående är väl något av måsten i Krakow. Den som har mer tid och intresse för kommunistisk arkitektur kan även bege sig till förorten Nowa Huta för lite nostalgi-sightseeing.

Utanför Krakow

Koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau ligger en timme från Krakow. Enklast är att boka en guidad tur med buss. Läs om vårt besök i Auschwitz-Birkenau här.

weekend i Krakow

Saltgruvorna i Wieliczka är en annan sevärdhet som många besöker från Krakow. Utflykt till saltgruvorna i Wieliczka bokas här.

”Alpbyn” Zakopane och vandringen till Morskie Oko, 2 timmar bort, går att göra som en lång dagsutflykt från Krakow. Vi valde att övernatta.

Var ska man bo i Krakow?

Vi tycker absolut att man ska bo i Gamla stan, eller i alla fall i omedelbar anslutning till den. Det är här man vill tillbringa kvällarna. Dock inte alltför nära Rynek Glowny. Vi hyrde en lägenhet som hade fönstret mot en tvärgata till torget och hörde skrål och musik ändå fram till 5-snåret på mornarna.

Här hittar du trevliga hotell i Gamla stan.

Att ta sig runt

Promenera: Krakow är en gåvänlig stad, där mycket finns inom gångavstånd.

Hop-on hop-off-bussar finns, men ärligt talat varför. De mysigaste områdena når de inte in till.

weekend i Krakow

Golfbilar: Massor av privatguider körde runt turister i små behändiga golfbilar. Hade vi haft mer tid, hade vi absolut kunnat tänka oss att ta en sån tur första eftermiddagen för att få en överblick över stan och sedan återvända till fots till det man var intresserad av.

Spårvagnarna såg charmiga ut, men vi provade inte.

Hur många dagar behöver man?

Själva Krakow kan man göra på 1-2 dagar. Sedan beror det på hur många dagsutflykter man vill göra.

När ska man åka på weekend i Krakow?

Vi tycker absolut att man ska besöka Krakow under den varma årstiden. Krakow är i mångt och mycket sina uteserveringar och folklivet på gator och torg.

Hur tar man sig till Krakow?

SAS, Norwegian och Ryanair flyger direkt från Stockholm. Det tar 2 timmar ner och priserna brukar ligga på från under 1000-lappen t.o.r. till uppemot 2000 kr beroende på flygbolag, incheckat bagage etc.

Att gå ut och äta

Folklivet runt Rynek Glowny slår det mesta enligt oss. Här hittar man ett oräkneligt antal restauranger med både traditionell polsk mat och även italiensk meny.

Traditionell mat finns även på restaurangerna Morskie Oko och Polskie Smaki i Gamla stan.

weekend i Krakow

Även i de judiska kvarteren finns trevliga restauranger och uteserveringar. Mitt emot judiska kyrkogården är en perfekt positionering för kvällssol.

Baren Propaganda i judiska kvarteren är en nostalgibar för kommunistisk rekvisita, La Habana för nutida dito. Hamsa Hummus & Happiness är en populär restaurang med kosher-kök.

I Gamla stan finns baren Tram Bar med spårvagns-tema.

För den som känner att fokus ligger mer på att dricka än att äta, kan Krakow Pub Crawl & Polish Vodka Tasting-touren vara intressant. Inget för oss som reste med tonåring dock.

Är det så billigt som alla säger?

Mja, det beror på vilka förväntningar man har. Där många turister vistas ökar förstås priserna. I de turisttäta kvarter där vi i mångt och mycket rör oss, kostar en maträtt 60-70 kr och en öl 25-30 kr.

Taxi till eller från flygplatsen: 200 kr

Landsvägsbuss 2 timmar till Zakopane: 50 kr

Heldagstur med guide till Auschwitz: 350 kr

Hotellrum kostar som i Sverige ungefär. Vi hittade alternativ från under tusenlappen till 2500 kr för ett dubbelrum.

Om man kan tänka sig att bo utanför centrum blir det billigare.

Våra höjdpunkter under vår weekend i Krakow

Vi besökte Krakow en solig och varm juni-helg. Från fredag lunch till söndag förmiddag.

Hela syftet för oss var att besöka Auschwitz tillsammans med den av våra tonåringar som var intresserad av detta. Att kalla Auschwitz en höjdpunkt blir ju förstås helt fel, men som sagt det var därför vi åkte och vi är mycket nöjda med besöket så här efteråt.

Men om vi ser till själva staden Krakow:

För oss var torget Rynek Glowny den allra största behållningen. Soliga luncher och frukostar på uteserveringarna. Folklivet, hästdroskorna. Trumpetaren! Skymningen med spontana uppträdanden och happenings. Och så middag på ytterligare en uteservering.

weekend i Krakow

Att prova polsk husmanskost vid floden. Nere vid floden hade man ett litet ”festivalområde” med stånd med mat osv. Vi älskar att prova lokala specialiteter och kunde förstås inte motstå detta område.
Missförstå oss rätt, maten var förstås horribel, feta korvar, surkål och kokt blomkål, men det gjorde inget alls, för behållningen var att botanisera runt och kolla vad det fanns i grytorna, fråga upp lite om specialiteter, för att till slut så slå till på nämnda korv och kål.

Trabant-karavanen. När vi väntade på bussen till Auschwitz på parkeringen utanför hotellet Royal, tyckte vi nog att bilarna parkerade där, såg lite udda ut. Snart nog kom ägarna ut och började för handkraft knuffa ut bilarna från sina parkeringsplatser. Det var gamla Trabanter från 60- och 70-talet som ett gäng entusiaster vårdade ömt och en gång om året tog ut på turné.
-Till vardags kör jag BMW, sa en av männen.

De berättade och förevisade förstås med glädje. De skulle i år åka genom Tjeckien och Polen, enligt en karta som vi fick ta del av. Jodå det gick att få upp dem i 100km/h.
-But that is very dangerous, tillades snabbt.

Vi fick ett flott erbjudande om att provköra, vilket avböjdes. Så tuffade karavanen iväg mot nästa anhalt i en tjock dimma av avgaser.

We love!

Det som nog hade varit roligt att göra, är att boka en guidad rundtur i en Trabant. Det får bli nästa gång!

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

15 Comments

 1. Siv Jansson

  Härliga bilder!! Vi var ju där för några veckor sen och hade konstant regn… Men det blir absolut ett besök igen och då hoppas jag vi får njuta av torget på samma sätt! Håller helt med i beskrivningen av det, så härligt!! Blir verkligen glad av dina guider!!

  • gunilla yourstone

   Aj då, vilken otur. Men vädret kan man inte rå på.
   Tack för beröm! 🙂

 2. Ann Beutler

  Hej
  Vi ska vara i Krakow 31 aug till 3 sept. Är intresserad av Zakapone…tog ni buss dit eller tåg? Om buss..avgick den fr järnvägsstationen?

  • gunilla yourstone

   Vi tog buss, eftersom bussarna går var 20 minut och tågen bara några gånger om dagen. Bussen avgick från busstationen som ligger i anslutning till järnvägsstationen. Det är flera olika bussbokag som kör. På ditvägen åkte vi med Szwagropol som hade stora buss och wi-fi på bussen. Biljetterna köpte vi i biljettkiosken på busstationen. Tillbaka åkte vi med Majer som hade mindre bussar och inget wifi. De kande man bara betala kontakt till chauffören tror jag.
   Inlägg om Zakopane kommer i morgon. Det blev dock inte riktigt som vi tänkt oss denna gång…

 3. Bra, kortfattad beskrivning av denna charmiga stad. Det finns några Trabant-ägare som man kan ”hyra” och som guidar runt i stan, t.ex i Nowa Huta; Crazy Krakow Tour.

 4. Skulle gärna åka tillbaka till Krakow under en varmare årstid än mars.
  Trevligt med nya tips på saker att se och göra.
  Jag tipsar om att besöka Pomorska street, Former Gestapo head quarters and cells.
  När vi åkte i mars var hotellrummen mycket billigare.
  Bodde på Francuski i gamla stan , betalade ca 550 sv kr per natt. Dubbla priset i högsäsong.
  Hade turen att bli uppgraderade till en svit!
  Titti

  • Gunilla Yourstone

   Aha, det är billigare med hotell på vintern. Ja, vi tyckte nog att det var lite konstigt att det inte fanns billigare hotellrum när vi bokade. Men sommaren är trevlig i Krakow.

 5. Pingback: Krakow och saltgruvan i Wieliczka | FREEDOMtravel Reseblogg

 6. Jeg anser Gdańsk som det beste stedet under solen. Byen er levende, den har alt man trenger for lykke. Folk er flotte, og leiligheten vår vil være akkurat som jeg drømte. Grano Residence av Dekpol er en fantastisk investering.

 7. Väldigt bra och informativ artikel.
  Staden är helt underbar

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *