Morskie Oko har jag längtat efter ändå sedan jag bokade resan. Det är visserligen sant att vi bokade vår Polen-resa med huvudsyftet att besöka Auschwitz, men när jag hittade denna vandring i Tatras-bergen 2 timmar söder om Krakow, steg den snabbt i graderna till den en given höjdpunkt.

Konceptet är följande: Buss går från Krakow busstation till Zakopane var 20:e minut ungefär. Resan tar drygt 2 timmar. Ett tips är att åka med bolaget Szwagropol som har wi-fi ombord. Busstidtabell finns här. Från Zakopane går lokalbussar de 2 milen till startpunkten för vandringen.

Man vandrar 2 timmar på asfalterad väg genom en dunkel och trolsk barrskog. Alternativt låter sig skjutas av hästdroskor.

Väl på plats finns en restaurang och en vacker vy av sjön Morskie Oko. Samt halva Polens befolkning en solig helgdag…

Tricket är att sen fortsätta sin vandring runt sjön och upp på berget bakom. Här hittar man 1 timme senare, ytterligare en sjö, Czarny Staw som är ännu vackrare och med betydligt färre besökare. Om man rundar även denna sjö och klättrar ytterligare en bit upp har man en överjordisk vy över båda sjöarna.

Detta är alltså planen.

Men det blir inte alltid som man tänkt. Den dag vi vikt för vår vandring visar till en början ihållande regn på väderprognoserna. När dagen så kommer och det är uppehåll blir vi alltså till en början glada. Att molnen är låga, är sådant som man får stå ut med. Och kanske lättar det upp?

Vi river igång vår vandring med gott mod, men när vi kommer fram till sjön syns bara själva sjön. Den imponerande bergsfonden är dold i molnen. Ok, ingen fara, ett besök på restaurangen med tillhörande tomatsoppa och äppelpaj borde rimligen göra susen och få bort morgonslöjorna från sjön.

Det blir tvärt om, molnen (dimman?) sveper in sjön mer och mer tills sikten bara är 10-15 meter.

Vi fortsätter vandringen ändå. För vi vet ju att det alltid brukar ordna sig för oss. I Plitvice i Kroatien förra året, sprack det upp från hällande regn. Utsiktspunkten vid Transfaragan Road i Rumänien fick vi se innan dimman svepte in minuter efter att vi sett och fotat klart.

Vi kommer till Czarny Staw. Det gör vi. Men några vyer blir det inte i dag. Tyvärr.

Min dotter Alva älskar skog sedan förut och tycker inte att dimman gör något. Den är till och med mysig. Hon är mer än nöjd med vandringen denna trolska dag då våra stegräknare på mobilerna slutar på 35000 steg.

Själv använder jag dagen till personlig utveckling. Till att försöka tänka ”What is here to celebrate?” i stället för att gräma mig över den uteblivna vyn. Till att försöka förundras över dimmans trolska landskap i stället för att önska att vi valt söndag som vandringsdag i stället.

Till Zakopane och Morskie Oko kommer vi nog aldrig mer. För det finns alldeles för många andra vackra platser i världen. Vyn över Czarny Staw och Morskie Oko får jag mest troligt aldrig se. Å andra sidan fick jag en chans att fundera över mig själv och varför jag reser.
Och många andra vackra vyer har jag redan sett och andra väntar på resorna framöver.

Morskie Oko
Vyn vi aldrig fick se. foto: creative commons

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

10 Comments

 1. Åh nej! Det var liknande för oss i Bled men inte fullt så illa. Man kan förövrigt också ta tåg Zakopane-Krakow. Tar en bra stund men är sagolikt vackert i bergen.

  • gunilla yourstone

   Ja det är surt, men bara att gilla läget. Bättre lycka på nästa vandring hoppas jag, i Albanien i juli.
   Tågen gick bara typ 3 gånger om dagen, tyvärr.

 2. Nu tycker jag i och för sig att det är läckert med den trolska stämning som dimma för med sig men när jag ser den sista bilden så måste jag erkänna att alternativet hade varit helt fantastiskt!!!

  • gunilla yourstone

   Ja det kan absolut vara jättemysigt och kanske hade jag varit nöjd och tillfreds om jag inte sett bilderna innan. 🙂

 3. Vad tråkigt med dimman! Vi ska till Polen och Tjeckien efter midsommar. Peter har planerat resan så jag vet inte vad som står på programmet 😉

  • gunilla yourstone

   Ja tråkigt, men inte så mycket att göra åt.
   Om ni kommer i närheten av Zakopane får ni kanske försöka er på en tur ni också och se om ni har bättre tur med vädret.

 4. Älskar ju dimma rent fotografiskt men fattar att ni känner er lite lurade på konfekten. Hur många dagar var ni iväg totalt? Måste erkänna att jag blev lite sugen på denna vandring men hade bara tänkt åka två heldagar. Läge att lägga till en kanske?

  • gunilla yourstone

   Denna vandring går att göra som en lång heldagsgutflykt från Krakow. Om man åker senast 7, så kommer man tillbaka 8 på kvällen typ kanske…
   För oss blev det 3,5 dagar totalt på plats i Polen. Och vi sov över i Zakopane före och efter vandringen och åkte därifrån till flygplatsen sista dagen.
   Ja, lägg på en dag och håll tummarna för rätt väder!

 5. Hej!

  Rekommenderar ni vandringar här med småbarn? Rutinerade sådana 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Oj alltid svårt att svara på. Dock just denna vandring borde funka. Först är det ca 2 timmar på asfalt, där man istället kan åka häst och vagn. Sedan efter första sjön kan man gå så långt man vill och sedan vända om det inte funkar. Igen svår vandring där.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *