Vid det här laget, medelålders och allt, vet vi ganska bra vad vi letar efter på resa. Vi har till och med skrivit ett inlägg om saken: ”Vad vi samlar på – på resa”.
Höga byggnadsverk, kanjons, broar. Och för all del vattenfall och rekord av olika slag. Världens högsta, längsta, största osv ni vet.

Check, check, check. Säger vi lystet och formligen kastar oss över Portugals nya turistattraktion, 516 Arouca Bridge.

516 Arouca Bridge

Vårt besök

516 Arouca Bridge ligger inne i Arouca UNESCO Geopark, ett frilufts- och rekreationsområde i norra Portugals inre, söder om den kända Dourodalen och en timme med bil från Porto.

Här finns mängder av vandringsleder. Vi väljer att börja vår vandring i Areinho, en av parkens entréer med p-platser, toaletter och en liten servering. Vi vandrar till en början längs floden Pavia i lugna lummiga omgivningar.


Dagens såg till en början mörk ut vädermässigt, men nu när vi börjar vandringen, upphör plötsligt regnet och vi får till och med lite solglimtar. Det blir till att skala av regnjackor ganska omgående. Så börjar Paiva Walkways, trappor och gångvägar i trätrallar och med räcken. Vi stiger ett hudratal meter uppåt. Samtidigt som floddalen blir till en mer dramatisk kanjon.

Det ombytliga vädret gör att vi är i stort sett ensamma här idag. Annars är detta en mycket populär plats för utflyter och vandring. Både bland lokalbefolkning och turister.

Trappor och kanjons i all ära. Men vi vet ju varför vi är här. Belöningen efter stigningen blir när vi på krönet äntligen får syn på vår bro. Som fått en egen liten regnbåge över sig dagen till ära.

516 Arouca Bridge

Retrievern inom mig vill kasta sig upp på bron direkt. Men här finns några utsiktspunkter under bron som man inte får missa att besöka först. Nya trappor leder nedåt i kanjonen. Men detta är inte den väg vi ska ta idag. Vi ska fortsätta över bron och vandra vidare på andra sidan.

516 Arouca Bridge

På bron får man inte springa, inte hoppa, inte svinga sig i eller klättra på reglarna. Rätt självklara regler och vi är själva rätt måna om att inte sätta bron i gungning på grund av fotona. De blir inte skarpa då ju. Man får heller inte sätta sig ner. För då tror de som arbetar på anläggningen att man har problem och behöver hjälp.

516 Arouca Bridge

Mitt på bron blåser det rätt kraftigt. Men bron är ändå förvånansvärt stilla. Under oss flyter floden i sin fåra. Ett vattenfall kastar sig ner längs bergssidan. Rätt litet och behändigt så här på hösten.

516 Arouca Bridge 516 Arouca Bridge

Så är broäventyret över. Rätt coolt. Vi tänker att även den höjdrädda borde klara detta? Bron känns väldigt skyddad och säker. Men vad vet vi?

516 Arouca Bridge

Fortsatt vandring och lunch

Efter bron tar vi av på en vandringsled till höger. Alltså tillbaka åt det håll som vi kom ifrån, fast på andra sidan kanjonen. Nu går vi genom ett lantligt odlingslandskap. Vackert och trivsamt.

Vandringsstigen är en stenlagd smal väg. Här och var kan man se att stenläggningen har urgröpningar efter hjulspår. Dessa stenläggningar är ända sedan romartiden. Det är från början deras vagnar som slitit ner och gröpt ur stenen!

Jag älskar den känslan. Där stenarna jag går på är samma som andra människor gått på för 2000 år sedan. Man känner historien. Och sin egen del i den.


Så når vi den lilla byn Alvarenga. Som av en händelse precis lagom till lunch. Restaurant Ze Mota är känd för sin specialitet, grillat kött och detta är precis det som man ska beställa in här. Gärna med en förrätt innan och lite tillbehör. Detta är möraste, bästa kött vi ätit på länge. Den perfekta avslutningen på en härlig vandring.

Rutten för vår vandring hittar du här.


516 Arouca Bridge – alla fakta

 1. Bron är, som dess namn antyder, 516 meter lång
 2. Bredden är 1,2 meter
 3. Konstruktionsmaterialet är stål
 4. Höjd över kanjonen 176 meter
 5. Bygget startade juli 2020
 6. Bron invigdes 2 maj 2021
 7. Ett besök på bron kostar 12 Euro för vuxen. Förbokning krävs.
 8. När 516 Arouca Bridge invigdes var den världens längsta hängbro för fotgängare. Den puttade då ner Charles Kuonen Hängebrück i Schweiz från tronen.
 9. Men säg den lycka som varar för evigt, redan den 13 maj 2022 invigdes en ännu längre hängbro för gångare i Tjeckien, Skybridge 721.

516 Arouca Bridge
516 Arouca Bridge

Läs också: Dourodalen – vi provar Portvin och njuter av ett UNESCO-världsarv

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

8 Comments

 1. Vilka fantastiska bilder ni delar med er. Tyvärr så är vi lite höjdrädda så vi får hålla oss till era fantastiska bilder och njuta av dem. Hade jag varit 30 år yngre så hade jag nog testat den bron. Ser verkligen spännande ut hela er vandring.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det var en spännade och verkligen komplett vandring detta med många fina passager. 😊

 2. Vilken härlig vandring! Hängbroar är häftiga. Hösten innan pandemin var vi och gick på Tysklands längsta hängbro, RT Titan, som när den invigdes 2017 med sina 483 meter hörde till världens längsta.
  Tack för fina bilder och inspiration, det är mycket som lockar i Portugal. Sist var vi bara ett par dygn och upplevde Dourodalen.

 3. När jag läste om den här bron första gången tänkte jag faktiskt; det här vore något för Gunilla på 4000mil.se 😂
  Dessvärre inget för mig. Blir yr bara jag ser dina fina bilder.

  • Gunilla Yourstone

   Hehe. Så tänkte jag också första gången jag såg den. ”Något för mig” 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *