En gång i min ungdom stod jag (Gunilla) och mina medresenärer nedanför CN Tower i Toronto och blickade skeptiskt uppför huskroppen.

-180 spänn för att åka upp, äh det skiter vi, bestämde vi oss för. Snåla studenter som vi var.

Det kommer inte att hända igen, kan jag säga. Numera älskar jag att åka upp i höga byggnader och missar aldrig ett tillfälle som ges. Genom åren har det blivit några stycken. Här kommer våra bästa (och sämsta) tips till höga byggnader att åka upp i.

7 Höga byggnader som du bara måste åka upp i

1. Top of the Rock 259 meter – New York

New York med tonåring - höga byggnader du bara måste åka upp i
Utsikt från Top of the Rock

Kungen är korad. Utsikten kommer som ett slag i magen. Man tappar andan helt enkelt. Ett besök här har man med sig hela livet.

2. International Commerce Center 469 meter – Hong Kong

Sjukt läcker utsikt över Hong Kongön och Victoria Harbour. Ett observation-deck finns tillgängligt på våning 100 (sky100!). Inte blir det sämre av att lyxvarianten med bar eller Afternoon Tea finns tillgänglig på hotellet Ritz Carlton, beläget högst upp i byggnaden.

höga byggnader du bara måste åka upp i
Utsikt från International Commerce Center

3. Marina Bay Sands 194 meter – Singapore

höga byggnader du bara måste åka upp i
Marina Bay Sands infinity-pool

Utsikt över Singapores skyline å ena sidan och Garden by the bay å den andra. Det som pressar upp Marina bay Sands på en tredjeplats på vår lista är ändå att utsikten kan avnjutas från en infinity-pool. Givet att du bor på hotellet vill säga.

höga byggnader du bara måste åka upp i
Marina Bay Sands

4. The Shard 306 meter – London

London är vackert från ovan! Särskilt en krispigt solig januaridag. Här måste man äta ”Afternoon-tea”, eller ta en drink för att kunna njuta av utsikten över Themsen.

höga byggnader du bara måste åka upp i
Utsikt från the Shard

IMG_2393

5. Tokyo City View Roppongi Hill 270 meter – Tokyo

höga byggnader du bara måste åka upp i
Utsikt från Tokyo City View

Maffig utsikt över Tokyo, både inomhus och utomhusdäck.

6. Lebua State Tower 247 meter – Bangkok

höga byggnader du bara måste åka upp i

Hotellet med en av världens mest kända barer belägen på taket.

7. Oriental Pearl Tower  263 meter – Shanghai

höga byggnader du bara måste åka upp i
Oriental Pearl Towers glasgolv

Det häftigaste med denna byggnad, ja förutom att den har en grymt spejsad arkitektur då förstås, är att här finns ett glasgolv 263 meter över marken.
Något för the daredevil inside of you.

höga byggnader du bara måste åka upp i
Oriental Pearl Tower

Och 4 som du faktiskt kan skippa

1. Frihetsgudinnan 93 meter – New York

Är Frihetsgudinnan ens en byggnad? Om vi väljer att svara ja på denna fråga, så platsar hon definitivt in på varningslistan.
1990 tillbringade jag tre timmar i kö för att slutligen stå högst upp inuti Frihetsgudinnan. Där fick man stå kvar i exakt 3 sekunder, medan man ivrigt spanade ut genom ett minimalt smutsigt fönster mot Manhattan. Sedan var det till att påbörja klättringen nedåt. Ett av mitt reselivs största antiklimax.

Åka båt ut till ön som Frihetsgudinnan står på? Ja.
Spana in henne ordentligt utifrån? Definitivt.
Klättra upp? Big no no!

2. Coit tower 64 meter San Francisco

höga byggnader du bara måste åka upp i
Coint Tower

Ja men varför blev detta en sevärdhet? Frågan hänger på något sätt fortfarande i luften.

3. Tokyo Tower 333/150 meter – Tokyo

höga byggnader du bara måste åka upp i
Tokyo Tower – en replika av Eiffeltornet

Tokyos stolta svar på Eiffeltornet ser ganska skojigt ut på håll, men är värdelöst att åka upp i.  Några små smutsiga fönster och så var det bra med det. Tornet i sig är 333 meter högt med observation-deck ligger 150 meter upp.

4. Petrona Twin Towers 452/170 meter – Kuala Lumpur

höga byggnader du bara måste åka upp i
Från Petrona Towers gångbro

-Vågar vi verkligen skrivs så här? undrar vi ibland. Till exempel nu. Vi kommer definitivt att få mothugg, men vi blev faktiskt inte så imponerade av Petrona Towers uppifrån.
Inte värdelöst på något sätt, men behållningen av dessa torn var faktiskt störst från marken. Och från Skybaren Marinis om 57, vägg i vägg. Men visst, åk upp då. För att ha gjort det.

höga byggnader du bara måste åka upp i
Petrona Towers sett från baren Marinis at 57

Välkommen att följa 4000mil.se på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

24 Comments

 1. City Lover Reser / Dita

  Bra tips! Hongkong skall jag lägga på minnet.
  Gillar också Top of The Rockefeller Building. Utsikten över Central Park en vacker höstdag är bäst..
  Säger det igen: Vissa byggnader är häftiga att titta på från avstånd – Petrona Towers är ett typisk exempel.

 2. Vi har inte varit i något av dem, så jag kommer inte ”hugga” 😉 Inser att vi missat en del! Jag har iofs höjdskräck, men å andra sidan har jag lyckats ta mig upp i några hyfsat höga byggnader ändå, bland annat Skytower i Auckland på NZ nu senast i TV-tornet i Prag. Eller är de inte lika höga? Alltså, jag har ingen aning … allt är högt för mig 😉

  • gunilla yourstone

   Vad skönt att du inte hugger! 🙂
   Googlar snabbt, TV-tornet i Prag verkar något högre än Marina Bay Sands och Skytower i Aukland lite högre än the Shard. Så de platsar absolut. 🙂
   Om du klarade dem så är du redo för de andra också!

 3. Jag saknar World Trade Center. Bör besökas om en är i New York. 🙂

  • gunilla yourstone

   Tänker du på de gamla tornen som nu är borta eller det nya? Var upp i de gamla, men tyckte att de var sämre än Empire State, som i sin tur är sämre än Top of the Rock.
   Fast det nya heter inte det One World? Ingen av oss har varit uppe i det än. Fast den är väl typ världens 4:e högsta byggnad (jo, jag googlade en del inför den här posten…) så den är nog cool.

   • 1WTC , totalhöjd 541 m med en häftig skybar och restaurang högst upp och utsikt åt alla håll. Mäktigt!

  • gunilla yourstone

   Ok, nu har jag uppdaterat mig. De gamla hette World Trade Center och den nya One World Trade center. Det är bara jag som är så obotligt gammal att jag tänker på tvillingtornen när någon säger World Trade Center. 🙂

   • Hehe! Jag har sett båda namnen men One World Trade Center är nog det mer korrekta ja. Var uppe där förra hösten och det var makalöst häftigt! Så häftigt att vi dumpade både ESB och TotR. Får se om jag kör TotR i april när vi ska över igen. 🙂

    OWTC är dock mer än bara utsikt. Hissen upp och entrén till top floor är ganska häftiga upplevelser också.

 4. Åh the shard hade jag velat gå upp i när jag var i London senast, visste inte det fanns Afternoon tea där då hade jag kanske fått med mig sällskapet! 🙂

  • gunilla yourstone

   Vi kommer definitivt att köra en Afternoon Tea där nästa gång vi är i London!

 5. Linda, 155cm.se

  Jag gillar tydligheten och att jag tycks ha gjort en del liknande beslut som dig, eller alltså välja de du tycker är bra men dissa dina fyra. Men den som inte testar får aldrig veta så se det som en bra lärdom!

  • gunilla yourstone

   Ja mer och mer känns det som att man börja kunna ana innan vilka turistattraktioner som är värda tid och pengar och vilka som inte är det. Men ibland måste man liksom prova ändå för säkerhets skull. 🙂

 6. Marina

  Jag har en del torn kvar att besöka om man säger så! Av de här så har jag varit i Petrona Towers och uppe på Marina Bay Sands. Så lite finns det ju kvar…;)
  (Så får jag väl erkänna att jag varit i Dubai utan att åka upp i Burj Khalifa eftersom det var sådan kö och vi tyckte att vi kunde nöja oss med att titta på tornet nerifrån)

  • gunilla yourstone

   Jo Burj Khalifa saknas ju helt klart på listan. Fast vi är inte så sugna på Dubai så det kan dröja ett tag.

 7. Ann Beutler

  Besökte Abu Dhabi i dec -15 Där finns Observation dock på 74 våningen i Ethiad Towers. Verkligen fin utsikt, inga små rutor här inte.
  Marina Sand bay var oxå nice, samt ES building I NY. Har lite höjdrädsla som jag jobbar på att övervinna

  • gunilla yourstone

   Abu Dhabi/Dubai har vi kvar ännu så länge. Kanske måste listan revideras när vi varit där?

 8. För att lägga mig i WTC-diskussionen så tycker jag att gamla WTC var häftigt. Åt middag där 5 månader innan 9/11. Att sitta och titta ner på helikoptrar och med ett lysande Manhattan under var en upplevelse. Har bott på Lebua i BKK och varit upp men håller nog ändå utsikten från Vertigo på Banyan Tree högre. Shanghais var coolt men den eftermiddagen jag var där ägnade vi nästan uteslutande åt att köa. Köa nere, köa upp, köa runt och sen köa ner. Förtog det hela en del.

  • Gunilla Yourstone

   Jag ar upp i gamla World Trade 1990. riktigt bra, fast Empite state var ännu bättre, tyckte jag. Vertigo har jag aldrig testat, kanske måste bli nästa gång i Bangkok.

 9. Man måste inte äta i The Shard, det går bra att bara köpa biljett till utsiktsvåningen men du kanske menade ”måste för att det är mer avslappnat och cool”? Det är ju onekligen roligt att titta på utsikten med en cocktail i handen också. Rolig lista. Är så sugen på Singapore.

  • Gunilla Yourstone

   Ok, när vi var där hittade vi inga utsiktsalternativ, bara en restaurang och bar.
   Dock inga fönsterbord kvar, så vi fotade det vi ville och åkte ner igen. Mitt resesällskap denna gång (min dåvarande chef) var också lite höjdrädd, så hon var väl inte alltför bekväm där uppe.

 10. Lisa / livet från den ljusa sidan

  Dubai, burj kalifa bu eller bä?
  Jag säger bä… men är väl dyrt för vad man får. Så bäu, typ.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *