I början av juni var jag i Portugal och vandrade leden Rota Vicentina. Jag provade 3 olika delsträckor, sinsemellan ganska olika, men alla vackra på sitt eget sätt.
Men vad är egentligen Rota Vicentina och var och hur vandrar man bäst? För att svara på alla frågor som jag själv hade innan min resa, har jag satt ihop en guide till Rota Vicentina.

Du kan läsa om mina tre vandringar här.

Guide till Rota Vicentina

Vad är Rota Vicentina?

Rota Vincetina är en relativt ny vandringsled i sydvästra delen av Portugal, mellan Lissabon och Algarve. Leden är totalt 445 km lång och består av flera olika sträckningar, dels den kustnära Fishermans Trail, där man går parallellt med havet och dels Historical Way som går mer inåt land i kultur- och jordbruksområden. Leden innehåller även ett flertal cirkulära rutter som kan göras på en dag eller några timmar.

Inga stigar har anlagts enkom för leden skull, utan de fanns alla där från början. Det är gamla vandringsstigar som använts av fiskare, bönder och lokalbefolkning för att ta sig från punkt a till punkt b. Det som gjorts nyligt är att man märkt upp dessa stigar med Rota Vicentinas (röd/gul) och Fishermans Trails (blå/grön) ledmarkeringar, för att vandrare ska kunna hitta och använda dessa stigar.

Logistik och färdmedel

Längs många delar av Rota Vicentina kan man, förutom vandra även cykla. Vid Porto das Baracas där jag själv vandrade en delsträcka längs Atlanten, träffade jag på fler cyklister än vandrare. Och bodde på natten tillsammans med 16 amerikanska cyklister som gjorde en 10-dagarstur längs Rota Vicentina (även om en tredjedel av gruppen valde att stiga in i transportbussen just denna morgon).

Guide till Rota Vicentina

Det finns egentligen två sätt att angripa Rota Vicentina.

Antingen gör man som jag, tar en hyrbil och åker från Lissabons flygplats till Faros flygplats. Stannar på vägen och gör tillslag i form av dagsvandringar. För detta passar ju de cirkulära rutterna allra bäst, men man kan även gå längs de långa lederna. Antingen ordnar man skjuts ena vägen eller så går man fram och tillbaka.

Det andra sättet är att ta tåg eller buss till en startpunkt och sedan vandra några dagsetapper antingen söderut eller norrut. Därifrån tar man återigen buss eller tåg till flygplatsen.

Bagagetransport från hotell till hotell kan då ordnas antingen genom att man man bokar hela resan som ett paket från någon av Rota Vicentinas samarbetspartners, eller genom att själv boka taxiservice. När jag pratade med boendena jag bodde på, lät det även som att dessa kunde hjälpa till med att ordna bagagetransport. Hör med hotellen alltså.

Vad kan man se och uppleva samt mina höjdpunkter

En given höjdpunkt som man helt enkelt inte får missa om man vandrar Rota Vicentina är de storkbon som finns utmed Atlantkusten. Så oerhört vackert, så dramatiskt beläget och så, för mig helt oväntat. Jag smög i buskarna för att komma närmare, jag fotade mig trött och jag njöt av naturens storslagenhet.
Dessa hittade jag vid Porto das Baracas.

Guide till Rota Vicentina

De oerhört vackra korkekarna bör man också ta sig tid att vandra under vid något tillfälle. Dem ser man inte ute vid kusten utan i stället längs Historical Way,

Guide till Rota Vicentina

De vackra och charmiga små städerna längs Portugals kust, t.ex Vila Nova de Milfontes eller Porto Covo måste man absolut uppleva.

Guide till Rota Vicentina

Samt förstås gott om tid att botanisera i det portugisiska köket.

För vem passar Rota Vicentina?

Vandringarna passar alla som vill upptäcka en lite mer okänd vandringsled, den som tycker om att vandra havsnära, samt den som vill uppleva och lära mer av Portugals kultur och historia.

I och med att många av delsträckorna, särskilt längst kusten går på relativt plan mark, passar denna vandring de flesta. Men behöver inte vara jättevältränad eller vandringsvan för att klara Rota Vicentina.

Förstås passar leden också de som vill kombinera vandring med sol och bad.

Guide till Rota Vicentina

Bästa tiden att vandra Rota Vicentina

Just i år när jag vandrade, var våren rekordkall i Porugal med 18-20 grader och ganska mycket moln och regn. Ett normalt år dock ska detta vara bästa perioden. Gå i maj-juni för ett blomstrande landskap, eller sept-okt för värme i Atlanten. Sommaren är för varm för att vandra några längre sträckor.

Inåt land blir det varmare än direkt ute vid kusten.

Att ta sig till Rota Vicentina

Rota Vicentina ligger mellan Lissabon och Faro. Smartast är att flyga in till en av dessa flygplatser och ut från den andra. Och vandra utvalda sträckor däremellan.

Hur lång tid behöver man?

Det fina med Rota Vicentina är att man kan anpassa rutten efter hur lång tid man har. Det går att vandra bara en cirkulär rutt en dag och det går att vandra i 2 veckor. Bara att välja. På en vecka hinner man få sig ett ganska bra smakprov av leden ändå tycker jag.

Guide till Rota Vicentina

Var ska man bo?

Jag bodde på oerhört charmiga hotell under min resa. Jag kan helt enkelt inte skryta upp dem alla nog här på bloggen. Läs mer om hotellen här.

Vad och var ska man äta?

Rota Vicentina har att antal samarbetspartners, hotell, restauranger och agencies. Hotellen som  är anslutna till Rota Vicentina brukar i de flesta fall kunna erbjuda en matsäckslunch att ta med för dagens vandring. I övrigt finns förstås restauranger längs många sträckor, det är ju inte ödemark man vandrar i.

Jag rekommenderar verkligen att man tar sig tid och råd och smakar på den lokala maten. Mycket seafood, rustikt och alltid lagat med kärlek.

Här har jag skrivit mer om maten jag åt och restaurangerna jag besökte.

Vill du har fler tips på bra vandringar i Europa och världen. Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook.


Resan till Portugal genomfördes som en pressresa i samarbete med VisitPortugal och Rota Vicentina

2 Comments

  1. Fantastiske bilder og flott guide! Jeg reiser nedover i slutten av april for å vandre Fishermans Trail. Gleder meg veldig. Har ikke besøkt fastlands-Portugal enda, og det er virkelig på tide. 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Åh vad härligt. Du har en magisk vandring framför dig. Älskade området. Glöm inte att lyssna på Fado.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *