Kan du också få den känslan ibland i slutet av en resa, att det känns som att du varit borta flera år?

Så mycket har hänt, så mycket har setts och upplevts, så det kan bara inte ha fått plats på bara 1 eller 2 veckor. Hemmet känns så långt, långt borta. När var det egentligen du senast var där? Står det ens kvar?

Lagos

Den där första lördagförmiddagen på Lissabons flygplats känns så oändligt avlägsen. Lördagen när varken hyrbilsfirmans eller min egen medhavda gps ville samarbeta och det slutade med att jag körde ut ur Lissabon med mobiltelefonen på väster lår (Google maps är lite som choklad, Google maps understands, Google maps never lets you down) och blicken stadigt fäst på vägskyltningen. Stabilt rakt ut ur stan och över Vasco da Gama-bron. Bra kvinna reder sig själv.

Porto Covo

Två timmars körning ner till Alentejo, Portugals bäst bevarade hemlighet. Jag vet direkt att det här kommer att bli bra. Jag ser det på ljuset, på färgen på havet, på de öde ruffa stränderna. Känner det i vinden, i dofterna från Atlanten.

Stannar vid Arte e Sal, en fiskrestaurang direkt vid havet. Man har bokat lunch åt mig. Ett bord står färdigt, rätter bärs in. Vänligheten. Omsorgerna. Och maten förstås.

Lunchen på Arte e Sal

Det kan inte ha varit bara i lördags. För så mycket har ju hänt sedan dess. Vandringar, möten, vyer. Så många omsorger har riktats mot mig. Så mycket mat har tillagats och serverats mig. Så många underbara guesthouses och hotell som jag har besökt. Överdådiga frukostar, stigar längs lodräta klippor. Fyrar i solens sista timme.

Så många omsorger
Så många fyrar

De uråldriga korkekarna, den lilla söta hunden som väljer just mig som dagens vandringssällskap. De där storkarna som hittat den perfekta platsen för sina reden. Och som jag får se. Ensamma i världen är vi längst ut på klipporna. Storkmamman, den duniga lilla ungen och så jag.

Korkek

Den lilla hunden!

Och så fadon, den portugisiska passionerat nostalgiska musiken, som jag till slut får höra jag också.

Saudade. Portugal jag kommer att sakna dig.


Resan till Portugal genomfördes som en pressresa i samarbete med VisitPortugal

8 Comments

 1. Liniz Travel

  Härligt med Portugal. Jag blev helt frälst i landet när jag besökte det förra året. Hoppas resan var toppen!

 2. Fint! Jag och Tobias var på Algarvekusten med mellanmyhran i magen, första resan där vi lämnade äldsta barnet hemma. Vi körde ut till ”Världens ände” med picknick och tog oss ner på sluttningen med utsikt över hav, hav och hav. Jag var livrädd att vi skulle dö på kuppen, men i så fall hade nästan den solnedgången varit värt det…

  • Gunilla Yourstone

   Det är verkligen superfint ute vid Cabo do Sao Vicente! Fast ganska mycket folk. Jag cyklade dit ut en eftermiddag. Jag hade tyvärr ingen av dessa supersolnedgångar på denna resa. Men väldigt vacker kust! 🙂

 3. Det ser helt fantastiskt ut!

 4. Låter / ser helt fantastiskt ut. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *