Sällan har jag väl ätit så gott som under denna resa. Mat är verkligen något man tar allvarligt på i Portugal. Måltiderna lagas med omsorg och kärlek. Lunch intas varje dag ute på restaurang och tar gärna två timmar i anspråk. Inget fuskade med lunchboxar, snabbmat och smörgåsar.
Den portugisiska maten
Det portugisiska köket har inga glittriga världskändisar som den grekiska salladen, den italienska pizzan eller den spanska paellan.
Man lagar mycket grytor och grillar kött och fisk. Bland de bästa måltider jag äter är ”bara” fisk serverat med skirat smör, kokt potatis och lite grönsaker.
Vanliga ingredienser i matlagningen är vitlök, oregano, citron, olivolja och tomat och pepparfrukter.
Den portugisiska riset, som odlas söder om Lissabon är en en särskilt sort som utsöndrar en gräddliknande substans när det kokas. Lite risottokänsla, fast utan tillsatt parmensan alltså.
Tapas är tradition här liksom i Spanien men heter i stället petiscos. Man äter förstås senare än vi, middagen påbörjas typiskt vid 8-snåret på kvällen.
Alltid en skål oliver före maten. Vanliga efterrätter är pudding, kaka, glass och frukt. Åtminstone i de trakter jag besöker, serveras en korg med mandlar och nötter sist av allt. Man knäcker nötterna själv med en nötknäckare. Mandel anses vara bra mot i stort sett allt.
Arte e Sal, lite norr om Porto Covo
En vindpinad byggnad längs den oändliga Atlanten. Precis norr om vandringsleden Rota Vicentinas startpunkt. Rustikt, enkelt. Här spelar maten huvudrollen. Som alltid i Portugal, en ägare som minglar runt bland borden. Skryter upp sin mat. Säkerställer att alla har det bra.
Oliver, tre förrätter, varmrätten får jag välja själv. Tar torsk, berättar om hur jag i Sessimbra i höstas fick mitt livs bästa portion torsk.
-Tills nu, säger kyparen. Ditt livs bästa portions torsk tills nu.
Han har rätt. Vi säger väl delad plats med Sessimbra?
Vad kan väl rimligen passa bättre efter det än tomatglass? Nä, tänkte väl det.
Tasca do Celso, Vila Nova de Milfontes
Min hyresvärdinna granskar kritiskt mitt utskrivna pappersschema. Tasca do Celso.
-Nåja bra. Det är den bästa restaurangen i stan.
Här kommer rätterna in i en aldrig sinande ström. När jag hallucinerar smörstekt sparris och grillad lammkotlett dyker plötsligt en sardell-bruschetta upp osv.
Ägare styr upp med fast hand.
”Detta måste hon smaka!” och ”Fota den här också!” innan en förrätt serveras till grannbordet.
Herdade do Touril
På mitt boende för natten, Herdade do Touril, mitt i hjärtat av Rota Vincentina, serveras en fix meny till gästerna. Jag äter sallad till förrätt och en mycket trevlig fisk, som jag inte har något svenskt namn på, till varmrätt och efterrätt på det.
Som vanligt har fisken huvudrollen, inte så mycket oväsentligt lull-lull serveras till. Men allra bäst kanske ändå den sista efterrätten. Fado i hotellets eget vardagsrum.
Aldeia da Pedralva i norra Algarve
Aldeia de Pealva är en by som är ett hotell. Eller kanske ett hotell som är en by? För några bybor bor fortfarande kvar mellan hotellrumsstugorna.
Hotellets restaurang serverar suveräna lammracks med sötpotatispuré.
Senses, Cascade Wellness & Lifestyle Resort i Lagos
På mitt sista boende i Lagos, Algarve äter jag på hotellets restaurang, Senses. En riktig fine-dining restaurang med kreativ, härlig mat. En 5-rättersmiddag serveras.
Dessa fina ställen kan ju lätt bli lite stela och nervösa, men som vanligt i Portugal möts jag här av idel värme och idel omsorger. Samt mycket god vällagad mat förstås.
Don Sebastiano, Lagos
En restaurang med anor. Samt den berömda och älskade kungen Don Sebastiano´s porträtt en trappa ner på väg till toan. Här är det alltid fullsatt och man serverar förstklassig fisk sedan 100 år tillbaka.
Läs om de bästa restaurangerna i Lissabon här.
Läs alla inlägg om Portugal här.
Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram för mer reseinspiration i dina flöden.
Resan till Portugal genomfördes som en pressresa i samarbete med VisitPortugal
Varmaste tack för tips på matställen! Ser fram emot många härliga matupplevelser när vi åker ner i höst. Fisk är en favorit och vet att det tillagas mycket i Portugal. När vi var på Madeira åt jag fisk nästan varje dag.
Det första och sista tipset kanske passar dig allra bäst då. Även om alla var mycket bra. 🙂