Portugal har inte ett lika distinkt mat-ID som många andra länder i södra Europa. Ingen pizza, souvlaki eller paella att stoltsera med.

Som tur är betyder detta inte att man inte kan äta gott i Lissabon, tvärt om. Under våra 3 heldagar i Lissabon åt vi gott alla måltider, även om vi måste erkänna att en lunch blev på Pizza Hut p.g.a. tidsbrist och hungriga tonåringar. Den portugisiska maten känns något robustare än medelhavskosten. Mer grytor och soppor och lite kraftigare mat.

Men framför allt är sea-food stort. Portugal är det europeiska land där det äts mest fisk per innevånare och det är kanske också i bland dessa rätter man kan hitta de största matupplevelserna.

Vi hittade tre restauranger i Lissabon men omnejd, som vi kan rekommendera vidare.

.restauranger i Lissabon

O Velho e o Mar i Sesimbra

-Vad ska jag äta som är typiskt portugisiskt? frågar jag vår guide på utflykten sista dagen.

-Torsk, svarar han utan att tveka. Trots att torsken inte ens finns i havet utanför Portugal, har fiskeflottorna kommit hem med ishavstorsk under så lång tid att det blivit något av en nationalrätt i Portugal. Tillagad på diverse sätt. Jag provar samma dag till lunch och det gjorde jag ta mig tusan rätt i!

På restaurangen O Velho e o Mar (som visar sig betyda Den gamle och havet, inser jag nu när jag skriver detta och googlar stället) i Sesimbra, söder om Lissabon, serveras jag det som måste vara en av mina allra bästa fiskmåltider någonsin. Nära nog i klass med episka Cod Father i Kapstaden. Dessutom med havsutsikt och solgass. Kan inte gärna bli bättre.

restauranger i Lissabon

restauranger i Lissabon

restauranger i Lissabon

Atalho Real

Ett riktigt hederligt Steak house med förstklassigt kött och snygg design. Denna restaurang ligger i anslutning till botaniska trädgården, strax norr om Bairro Alto. Här äter man för ungefär halva svenska priset.

restauranger i Lissabon

restauranger i Lissabon

Sitt inne i snygg inredning eller ute i den mysiga trädgården.

Caso SÉrio, Alfama

Tapas är inte portugisiskt utan spanskt, men åtminstone den mysiga stadsdelen Alfama, svämmar fullständigt över av mysiga tapas-restauranger. Korvar, ost och skinka, pumpamarmelad, tomatsallad och gärna en liten sardin eller två kan man med fördel välja. Vi åt våra tapas på restaurangen Caso SÉrio och var nöjda.

restauranger i Lissabon

Mer om maten i Portugal och tips på bra restauranger i Alentejo och Algarve hittar du här.

Läs alla våra inlägg om Lissabon här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *