Alla som är fascinerade av Golden Gate bron, upp med en hand?

Tänkte väl det. De flesta som besökt San Francisco och Golden Gate brukar räkna bron som en av höjdpunkterna i staden.

Det vi (och de flesta andra antar jag) inte hade en aning om, är att Lissabon har i det närmaste en kopia av Golden Gate bron. Ponte 25 de Abril, dvs 25:e April-bron är något kortare än Golden Gate, men i mångt och mycket till stor del en kopia. En jämförelse mellan broarna hittar du här.

Ponte 25 de Abril kan (och bör) upplevas på 4 olika sätt.

25:e april-bron

1. Cykla eller promenera under bron

Längs med floden finns en bred härlig strandpromenad som även går under 25:e april-bron. Åtminstone en solig söndag, som när vi var här, är strandpromenaden fylld av lediga Lissabon-familjer och turister och stämningen är riktigt härlig.
Vi hyrde cyklar av Bike Iberia och svischade fram mellan centrala Lissabon, det futuristiska MAAT-museet och Belém-tornet.

25:e april-bron

Precis före bron finns ”the Docks”, ett restaurangstråk med massor av härliga restauranger. Alla med uteserveringar med utsikt över bron och småbåtshamnen. Det perfekta lunchstoppet.

25:e april-bron

25:e april-bron

2. Åka upp till den nya utsiktspunkten

I vägbane-höjd finns en nyinvigd utsiktspunkt, Pilar 7 för intresserade besökare. Man måste ta sig till andra sidan den stora vägen, från strandpromenaden sett. Vi använde en gångbro för att ta oss över. En hiss leder upp till utsiktspunkten. Här susar trafiken fram alldeles bredvid, bara ett plåtstaket skiljer oss från vägbanan. Från en utbyggnad med glasgolv har vi utsikt över bron, floden och solen. Vi besöker platsen strax före solnedgång och får ett riktigt läckert ljus här uppe. Visst är det andra besökare, men inte så farligt många. Vi får åka upp direkt med hissen och lyckas ta oss ut till utsikten och glasgolvet utan att trängas och köa allt för mycket.

Entré till Pilat 7 ingår i Lissabon-kortet.

25:e april-bron
Där uppe är det!

25:e april-bron

25:e april-bron

25:e april-bron

25:e april-bron

25:e april-bron

3. Åka bil över bron

Måste man ju förstås göra! För oss ordnar det sig alldeles automatiskt då vår heldagsutflykt vår sista dag i Lissabon är söder om stan och 25:e April-bron är enda förbindelsen mellan Lissabon och den andra sidan floden. Vi åker på morgonen och möter den massiva pendlingstrafiken.
– Här har jag stått och köat varje dag i 23 år, säger vår guide. Tills jag sadlade om och blev äventyrsguide.

25:e april-bron

4. Se solen gå ner bakom bron

Kan naturligtvis göras från oändligt många platser. Mirador Santa Catarina hann vi aldrig prova för solnedgång, men den verkade vid besök en helt annan tidpunkt på dagen, lovande för solnedgång.
Vårt bästa tips för att maximera upplevelsen blir dock den lilla baren nere vid vattnet, i anslutning till Cais das Colunas. Denna plats måste var den perfekta avslutningen på varje Lissabon-dag. En öl, massor med folk och härlig stämning. Och den där solnedgången, ni vet. Det som gör att man fortsätter att resa, igen och igen.

25:e april-bron

25:e april-bron

25:e april-bron

25:e april-bron

Läs alla våra inlägg om Lissabon här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook, Bloglovin och Instragram för fler resetips och reseberättelser.

 

8 Comments

 1. Minns att jag åkte buss över bron, kom söderifrån, Alvor.
  Solnedgångar är härligt.
  Vi har vår över Burmabergen men det har varit lite klent med den varan, ofta mulet.
  Titti

 2. Som ovan..åka buss över bron.. inte så mycket för att åka buss över bron..utan för att det fanns en stor shoppingmall på andra sidan.. där det f.ö finns en stor Jesus-staty också.. så man undrade ju om man var i rätt stad :-). Åker gärna till L igen.

  • Gunilla Yourstone

   Jesusstatyn är ju rolig också. Gillar det där när samma sak finns på olika platser i världen. Den maltesiska ön Gozo har en liten Jesus-staty också. 🙂

 3. Underbara bilder!

 4. Så himla roligt med den där bron alltså. Om jag besöker Lissabon så måste jag bara se bron med egna ögon 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Vi har lite fetish för mäktiga broar. Och 25:e april-bron hör definitivt till kategorin ”mäktiga”. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *