Den sista av våra 3 heldagar i Lissabon åker vi på heldagsutflykt söder om stan.

Här finns Arrabida National Park där vi ska tillbringa dagen med ett skapligt gediget program.

Upphämtning redan 8:00, en eloge till tonårstjejerna som ställer upp både på mammas och pappas idéer och rastlöshetsproblematik. Först vid halv sju på kvällen är vi tillbaka på hotellet igen.

Vår guide för dagen, Antonio från Vertente Natural, har ett förflutet inom såväl extremsport som handel med frusna seafood-delikatesser. Men nu är det dykning och guidning, med och för turister som gäller.

– Turismen är den första bransch som vänder efter lågkonjunktur, säger Antonio och vi nickar fundersamt. Så är det kanske? Har vi aldrig tänkt på. Men nu är det sista dagen i oktober, onsdag och lågsäsong. Nationalparken är ganska tom på andra turister än just vi. Precis som vi vill ha det efter vårt smått hysteriska Sintra-besök dagen innan.

Den första paleontologen och dinosauriernas fotspår

Storyn byggs upp långsamt. Ett pumphus pekas ut. En akvedukt likaså.

-Lägg dem på minnet, vi kommer att återkomma till dem, lyder instruktionen.

Så når vi udden, Cape Espichel.  Den karga, yttersta utposten mot den oändliga Atlanten. Här har man byggt en kyrka. Det här är huge i katolska kretsar. Hit vallfärdar man för här ute har ett under skett redan på 1300-talet. Här har minsann ingen mindre än Jungfru Maria själv setts rida upp för den branta klippväggen på en åsna.

Jojo, här ser man tydligt hur alltihop gick till.

Tvivlaren kan se själv, för från motstående udde syns åsnefotspåren än idag.

Konstpaus.
Vi promenerar någon kilometer för att komma runt på nästa udde och en geologi- och paleontologi-lektion tar vid.

Dinosaurier som klafsar fram i leran från ett floddelta. Fotspår som kapslas in i jordlagren. Kontinentalplattor som förskjuts så att spåren som legat begravda där under miljoner år av sediment plötsligt kommer i dagern.

Och där har vi dem!
Både på klippan under och framför oss och på den lodräta väggen upp mot klostret. Dinosauriernas fotspår som man i århundraden trott var en helig åsnas med Jungfru Maria som dyrbar last!
Ingen religiös uppenbarelse alltså, utan i stället den första paleontologen. Långt innan någon visste att dinosaurierna någonsin funnits!

Ser du dem?! Ser du spåren!

Vem hade kunnat tro att geologi kunde vara så här roligt?

Mountainbike

Nu är vi igång och taggade av dinosaurieupplevelsen! En våldsam mountainbikefärd längs klipporna följer nu. Utsikt och svett avlöser varandra innan vi kan glida ner för sluttningarna mot den lilla badorten och fiskebyn Sesimbra. Här äter vi en fantastisk seafood-lunch och njuter av den där speciella stämningen man bara hittar just i en badort i lågsäsong.

Ett moriskt fort, ett kalkbrott, en badstrand och en portugisisk kartritare

En story till tar form.

När vi lämnar Sesimbra säger vår guide:
-Den första badviken heter Golden Bay och den andra California Bay.

Vi ler lite överseende. Man har alltså döpt sin badstrand efter Kalifornien i USA för att man tyckte att den var så fin?

Men nu underskattar vi vår guides förmåga att bygga upp en story. För medan vi bestiger en imponerande morisk borg på berget bakom byn pratar vi om Portugal som sjöfararnation. Om hur portugiserna var de bästa kartritarna, när den nya världen skulle dokumenteras. Om kalkbrottet precis bortanför Sesimbra. Kalksten brändes i ugnar till krita som blev kalkfärg.
Och spanjorerna som koloniserade Centralamerika lät sin portugisiske kartritare namnge ett område och kartritaren var från Sesimbra och han tyckte området påminde om hemmet. California skulle området heta precis som berget bakom stranden där hemma där man bröt kalksten (cal) och brände den till krita i ugnar (forno).

California Bay i Sesimbra är alltså originalet och inte kopian!

Där ligger det: California!

Vinprovning

En programpunkt har vi kvar på vår dag. Vi besöker Portugal största vinproducent, José Maria da Fonseca som i sin tur har Vin&Sprit i Sverige som sin största kund. Det blir rundvisning av dammiga tunnor och privata vinsamlingar. Kungen och drottningen av Sverige har visst också varit här och fått provsmaka en lyckad årgång.

Smaka får vi också och sedan åker vi hemåt, över 25:e April-bron i mörkret och tillbaka till Lissabon och vårt hotell.

Vilken dag, vi är helt möra i huvudet efter alla berättelser och somliga nog även i baken efter allt cyklande.

Höjdpunkter är cyklingen för någon, lunchen för mig och de där dinosaurierna för oss alla.

Vertente Natural har massor av olika utflyktsalternativ i Sesimbra-regionen. Vandring, dykning, canyoning och förstås ovanstående aktiviteter.

Läs alla våra inlägg om Lissabon här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook, Bloglovin och Instagram för fler resetips i ditt flöde.


Denna utflykt genomfördes i samarbete med Portugals Turistbyrå
men inlägget ovan är våra egna intryck av dagens upplevelser

2 Comments

  1. Ska roadtrippa i europa i sommar, får nog planera in rätt mycket tid i portugal. Hittills har jag bara varit i Algarve, och i vinter åker jag ett par veckor till Azorerna.

    • Gunilla Yourstone

      Det låter som en bra idé att lägga mycket tid i Portugal. Vi åker gärna tillbaka och ser mer.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *