Sintra kallar man lite slarvigt det färgglada palats som egentligen heter Pena Palace och ligger i orten Sintra.

Sintras klimat är lite svalare med sina 300 höjdmeter över havet och har därför i århundraden lockat traktens regerande kungligheter att tillbringa somrarna här. Den äldsta moriska borgen är från 800-talet och själva Pena Palace byggdes på 1800-talet.

Vi har begränsat med tid i Lissabon och gör Sintra som en heldagsutflykt tillsammans med Cascais och Europas västligaste punkt, Cape Roca.

Sintra

Sintra

Området runt Sintra järnvägsstation är hysteriskt underdimensionerat även en måndag i slutet av oktober. Busslast på busslast med turguides-grupper. Lissabon-tåget som varje halvtimme spottar ur sig några hundra independent travellers till. Och så vi då som kommer med lokalbussen från Cascais.

Sintra-borna har gått man ur huse och meckat upp alla tillgängliga fordon som med nöd, uppmuntran och i förekommande fall lite vaselin, kan ta sig upp för Sintas backar. 5 Euro per person ska man ha för alla typer av transporter mellan slotten och järnvägsstationen. Varken mer eller mindre. Det har man pratat ihop sig om. 10 minuter med tuk-tuk för oss fyra kostar alltså dubbelt så mycket som taxi-transfer in till Lissabon från flygplatsen. Men det är förstås bara att gilla läget eller gå. Vi väljer alternativ 1.

Sintra

Sintra

Sintra självt och logistiken runt om slotten är alltså en hassle, big time. Men Pena Caste är som en dröm. Precis så smaskigt lollipop-glänsande sött och Disney-sprakande förföriskt som vi hoppats på i våra fantasier och drömmar. Vi kommer i eftermiddags-ljuset som slickar tinnarna och kupolerna på ett för en fotograf närmast oemotståndligt sätt.
Rosa, klargult och mosaik. Tinnar, torn och kupoler. Samt en ”wall-walk” att gå på runt utsidan av slottet.

10 minuter bort med nämnda tuk-tuk finns även Quinta da Regaleria med sin Instagram-trappa och underjordiska gångar. Ett slott med klara Game of Throwns-vibbar, också väl värt ett besök och en favorit för fantasi-älskande tonåring!

Dessutom finns palatset Palácio Nacional de Sintra och den moriska borgen Castelo de Mouros. Vi såg båda på avstånd med hann inte besöka någon av dem.

Quinta da Regaleria
Sintra
Quinta da Regaleria

Hur lång tid ska man avsätta?

Det korta svaret på den frågan blir Mer tid än vad vi hade. Vi rekommenderar inte att stressa med både Sintra och Cascais på samma dag, som vi alltså gjorde. Dock är ju verkligheten ofta så att man har begränsat med tid. Och en eftermiddag i Sintra är definitivt bättre än ingen tid alls.

Optimalt tror vi, om man verkligen vill göra Sintra från grunden, alla palatsen och utan stress, vore att ta två övernattningar och lägga hela dagen emellan på alla sevärdheter.

Hotell i Sintra hittar du här.

Sintra

Sintra

Sintra

Hur tar man sig dit?

Tåg går från Lissabon varje halvtimme. Tåget angör en rad olika stationer i Lissabon, så det är bara att välja vilken man tycker ligger bäst till. Om man köper Lissabon-kortet, så ingår detta tåg. Kortet ger även rabatt på inträdena.

Buss går också från Cascais. Via Europas västligaste udde, Cape Roca om man så vill. Buss 403 avgår från Cascias busstation strax bakom järnvägsstationen. Buss 417 går direkt till Sintra utan att passera Cape Roca.

Sintra

Bästa foto-spot’en?

Puits Initiatique heter alltså den där ”Instagram-trappan” i Quinta da Regala. Den måste förstås fotas. Dock, vilket vi inte insåg innan, är trappan proppfull av turister som går upp och ner, så här måste man vara tidigt på morgonen för att få den berömda bilden i originalversionen, dvs utan asiater.

Bästa bilden på Pena Palace tar man från Temple of Columns. Man svänger väster, typ halvvägs mellan slottsentrén och själva slottet, precis innan ”slutspurten” upp mot slottet.
Denna utsiktspunkt är dessvärre avspärrad just nu p.g.a. ombyggnad. Inte minsta sneak peak av slottet kunde man få sig. Men till våren är säkert allt detta klart.

Sintra

Sintra

Sintra

Bästa tid att besöka Sintra?

Juni till mitten av september är enligt uppgift helt hysteriskt. Vi rekommenderar att åka en dag mitt i veckan utanför denna period.

Sintra

Sintra

Läs alla våra inlägg om Lissabon här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook och Bloglovin för fler resetips i ditt flöde.

 

8 Comments

 1. Lanclin-Linnea

  Åh vilka resminnen som väcks till liv! Vi var i Lissabon över en jul och besökte såklart Sintra och detta färgsprakande skrytbygge, helt fantastiskt! 🙂
  Vi besökte även Morernas imponerande borg som också var riktigt cool, men på ett annat sätt. Här är mitt inlägg om Morernas Borg: http://www.lanclin.com/morernas-borg-i-sintra/

  • Gunilla Yourstone

   Åh kul. Vi måste nog åka tillbaka och se ännu mer av Lissabon och Sintra.

 2. Vilka underbara färger! Jag måste verkligen tillbaka till Lissabon snart så att jag kan åka till Sintra. Det ser helt fantastiskt ut.

 3. Sagolikt är nog det enda ordet som passar för den där platsen. Kul att ni gillade det.

  • Gunilla Yourstone

   Ja sagolikt är kanske mer lättfattligt än Disney-sprakande. Nu när jag tänker på det. 🙂

 4. José Ribeiro

  Blev jätte glad när jag läste om ert resa i Lissabon! Fantastik som ni beskriver mina hem trakter ( född i Cascais) så klart känner jag till varenda punkt, längtar o åker ditt varje år! Skulle kunna rekommendera COIMBRA och PORTO!
  Mvh José

  • Gunilla Yourstone

   Portugal är verkligen fint. Vi skulle gärna åka tillbaka, tex till de platser du nämner. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *