”Lissabon är det nya Barcelona”
Så sa vi till varandra på hemresan. Det måste det vara. En vacker välkomnande stad med vattenkontakt. Perfekt att bara promenera runt i och njuta. Tusen restauranger och uteserveringar som man bara måste prova nu! Ett klimat som gör det möjligt att åka året om och kunna njuta av lite värme och sol mitt på dagen.

Vi blev som du hör förälskade och kan inte fatta varför Lissabon förblivit en sån hemlighet ändå i så många år. Det är väl egentligen först i år, 2017 som vi läst och hört om svenskar som besöker Lissabon i någon större omfattning.

Här kommer våra bästa tips till hur du tar dig ann staden.

Guide till Lissabon

Hur tar man sig till Lissabon?

Direktflyg från Stockholm till Lissabon finns bara med Norwegian och det portugisiska bolaget TAP. TAP flyger alla veckans dagar, medan Norwegian bara flyger 2-4 dagar i veckan beroende på säsong. TAP är lågpris-style big time med säten som inte går att fälla osv.
Dessutom går det utmärkt att ta sig till Lissabon via en mellanlandning någonstans i Europa, t.ex. Frankfurt eller Zurich.

Vi flög Umeå-Stockholm-Frankfurt-Lissabon på nerväg och Lissabon-Zurich-Stockholm-Umeå på hemväg. En blandning av SAS, Lufthansa, TAP och Swiss, varav Swiss känns som det stabilaste bolaget i termer av kvalité och service.
Vi betalade 2500kr/person för våra biljetter, vilket känns som ett mycket bra pris från Umeå.

Enklast söker du aktuella priser och rutter på www.momondo.se

Guide till Lissabon

Bästa tid att åka till Lissabon?

Som vi skrev ovan, Lissabon är verkligen ett året-runt resmål.

Vi åkte i slutet av oktober/början av november och fick 26 grader och sol.
Tydligen ska hela vintern kunna bjuda på behagliga temperaturer och med en gnutta tur, även sol.

Vi kan väl nästan tycka att det är synd att åka till Lissabon över sommaren, då turisttrycket är som högst och temperaturerna som mest stekande.
Vårt råd blir i stället att åka slutet av september-november eller mars-maj.

Guide till Lissabon

Hur lång tid behöver man?

Vi hade 3 heldagar och det gjorde i princip fysiskt ont att lämna Lissabon efter denna korta tid. Men visst, är det den tiden man har, så är ju 3 dagar absolut bättre än ingenting. Om man verkligen vill ”göra” Lissabon med omgivningar, rekommenderar vi en 5-6 heldagar. 3 dagar i själva staden, en dag till Sintra, en till Cascais med omgivningar och kanske en dag till de mer okända omgivningarna söder om stan.

Guide till Lissabon

Var ska man bo i Lissabon?

3 distinkta turistområden finns, Bairro Alto, lite åt väster, Alfama lite åt öster och sedan det som vi uppfattade som absoluta centrum, vid Cais das Colunas, mitt emellan dessa två. Bairro Alto är ett bar- och restaurangdistrikt, liten varning där alltså för störd nattsömn om man satsar på fel gatstump. Samma med absoluta centrum kanske? Massor av uteserveringar längs gågatorna.

Alfama är charmigt och erbjuder utsikt om man väljer rätt läge. Inget tokigt val. Dock får man vara beredd på att knata lite upp och ner i backar om man bor här.

Själva bor vi denna gång lite norr om centrum, på Altis Grand Hotel. Ett lugnt område och pool och gym på hotellet. Perfekt om man reser med tonårstjejer, flitiga gäster på bägge etablissemangen.
17 minuters promenad till centrum, 30 kr med taxi.

Guide till Lissabon

Vad och var ska man äta?

Vill man göra det enkelt för sig svarar man Sea-food på vad-frågan.
Vi kryssar skickligt fram med våra tonåringar mellan Pizza Hut, hamburgare, Tapas och ärevördiga Sea-food restauranger med rykte.

Vi har skrivit ett inlägg med tips på tre bra restauranger här.

Ytterligare ett tips på vägen får bli området the Docks precis under 25:e April-bron. Här finns massor av trevliga restauranger, flodutsikt och en härlig stämning.

Och så är det kanske läge att prova de där omsusade Belem-kakorna, de vi lyckades lägga vantarna på först i flygplats-loungen på väg hem?

Guide till Lissabon

Vad ska man se och göra i Lissabon?

Först och främst ska man gå. Man ska vandra Alfamas och Bairro Alto backar upp och ner och upp igen. Man ska listigt placera sig strategiskt vid ett vackert vägavsnitt och vänta på nästa gula spårvagn. Fota i exakt rätt ögonblick, när alla andra fotografer redan tröttnat på att vänta. Sen ska man själv kliva på spårvagnen (linje 28!) och åka med en bit. I samförstånd med chauffören och de lokala passagerarna himla med ögonen åt alla pinsamma turister som står mitt på spåret och fotar oss där vi skramlar fram.
Man ska besöka alla miradorerna och blicka ut över Lissabon, titta in i någon av sardinburks-shopparna, men inte fatta grejen med dem, liksom.
Inse att det är att begränsa sin fantasi starkt, att bara kakla badrummet där hemma, när ju hela huset skulle kunna klä bara fint i kakelplattor!

Sen ska man tillbringa tid nere vid floden, cykla eller promenera längs strandpromenaden, beundra MAAT-museets arkitektur. Se solen gå ner bakom 25:e April-bron. Svänga in på Lisboa Story Center och se filmen om Den Stora Jordbävningen 1755.
Och så ska man sitta på många uteserveringar, så många som möjligt med utsikt, och bara njuta av att nu, just nu så är man här.

Guide till Lissabon

Guide till Lissabon

Guide till Lissabon

Guide till Lissabon
Gunilla har smitit in i cockpit…
Guide till Lissabon
MAAT
Guide till Lissabon
Alltså det här kaklet på radhuset där hemma?

Hur tar man sig runt?

Ja, vi tycker själva att det klarnade redan i förra stycket va?
Man ska gå och åka spårvagn. Och så kanske cykla lite och när man blir trött så tar man en taxi, för de är nästan gratis. Tunnelbana finns, men den provade vi inte. Med Lissabon-kortet åker man gratis i kollektivtrafiken.

Guide till Lissabon

Hur dyrt är det i Lissabon?

Lissabon är ett billigt resmål.

Hotell kostar ungefär som i Sverige eller övriga västeuropa, men att gå ut och äta på restaurang är halva priset mot Sverige eller ännu billigare.
Taxi kändes nästa gratis. Att åka mellan två adresser inom centrala Lissabon kostade bara några tior.

Guide till Lissabon

Guide till Lissabon

Läs alla våra inlägg om Lissabon här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook, Bloglovin och Instagram för fler reseberättelser och resetips.

6 Comments

 1. Väldigt bra guide! Jag var tvungen att kolla upp när jag var i Lissabon och det var i maj 2003 så det är alldeles för längesedan nu. Känner dock igen mig på väldigt många av era bilder och förstår verkligen er förälskelse i staden för det var precis så jag kände också när jag var där. Att jag hamnade där var förresten en slump, jag vann flygbiljetter inom Europa med Swiss och valde att ta det resmål som låg längst bort för att få ut mesta möjliga av vinsten och då blev det Lissabon. Vilket ju visade sig vara en riktig fullträff!

  • Gunilla Yourstone

   Ja det var ett tag sedan. Roligt med vinsten och valet av resmål. 🙂

 2. Lissabon verkar ju vara en väldigt mysig stad 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Riktigt trevlig stad. Man har vi en viss ”ribba” nu för tiden och imponeras inte av allt man ser på resa. Men Lissabon gillade vi! 🙂

 3. Hej! Underbart att Portugal börjar ta lite mer plats. Riktigt informativt och bra inlägg. Vi har inte själva varit där ännu men nu är det dags. Vi kommer tillbringa hela vintern och våren i Portugal så har ni fler insider tips så tar vi tacksamt emot dom!

  • Gunilla Yourstone

   Visst är Portugal ett underskattat land. Vi åker gärna tillbaka. Fler inlägg om Lissabon kommer i veckan på bloggen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *