Att resa är att äta?

Ja men litegrann faktiskt. Vi älskar att äta och prova på den lokala matkulturen på resa. Även om den inte är det mest kulinariska vi upplevt också faktiskt. Lite knasig eller mindre god mat kan ju ibland vara roligt som en upplevelse betraktad.
Sardinerna i tomatsås i Burma blev väl ingen jättehit, men kul ändå, åtminstone efteråt. Precis som den friterade spiggen i Granada, ormen i Siem Reap och fiskstanken på restaurangen i Ngapali.

Men okej, det är klart att det ändå är allra roligast när det smakar gott. När håret reser sig på armarna, tystnaden lägrar sig över bordet och man vill att måltiden aldrig ska ta slut.

Jag kommer aldrig att glömma min första Tom Yam. Inramningen var charter, Phuket och ”thailändsk afton”. Men det gjorde inget, för det förändrade mitt liv. Före och efter.

Att välja ut 8 specifika måltider, som de bästa någonsin på våra resor är ingen lätt uppgift. Men nu kör vi.

Måltiderna som vi kan vakna mitt i natten och längta tillbaka till. De som i sig själva skulle kunna berättiga till en flygbiljett tillbaka.

Bästa maten vi ätit på resa Magome

Japan – Magome

En liten bergsby mitt i det rurala Japan. För att ta oss hit har vi fått åka flera olika tåg och sedan buss. Byn är bland det näpnaste vi sett. Japanska kullerstenar, friserade träd och någon japansk variant av korsvirkeshus.

Vi bor på ryokan, dvs traditionellt japanskt boende. Gemensam toalett utan uppvärmning, innetofflor, futoner och husets egen kimono på. Efter mörkrets inbrott kommer snön. Bara lite, men ändå. Middagen ingår och dukas upp i matsalen. Brickor med kalla smårätter. Rått hästkött. Ångkokta grönsaker i lerkärl över gaslåga på bordet. Över nudelsoppan river man själv färsk vitlök. Yuzu Ponzu med smak av citron.

Bästa maten vi ätit på resa magome

Sydafrika – the Codfather

I Camps Bay utanför Kapstaden, ligger restaurangen The Codfather. Bara namnet gör ju egentligen stället värt ett besök, men vi har också blivit tipsade. Solnedgång utanför fönstret, en stimmig lokal, vartenda bord bokat sedan veckor tillbaka. Vi får plats i sushi-baren. Menyer och sånt trams sysslar man inte med här. Var om en pekar helt enkelt ut den fisk man vill äta. Tillbehören är samma för alla. Jag väljer butter-fish, Christofer langoustine. Och det är den bästa seafood vi någonsin ätit. När jag vaknar klockan tre på natten kan det fortfarande hända att ruelsen rullar in över mig:
”Varför valde jag inte en större bit fisk?”

Bästa maten vi ätit på resa the codfather

Bästa maten vi ätit på resa the Codfather

Läs om fler fantastiska restauranger i Kapstaden här.

Thailand – restaurang Tealisious i Bangkok

Tealisious låg på den tiden 5:a på Trippan (numera plats 44). Dessutom ligger den över gatan från (matmässigt) over-priced Lebua at State Tower som vi bor på.

Vi har två kvällar och det blir två besök. Man får själv definiera den styrka man vill ha på maten. Européer-medium, säger jag första kvällen. Andra kvällen blir jag djärv och ber David skruva upp det hela lite. Min biffsallad är det godaste jag ätit, men plågsamt stark. Till slut när svetten sprutar så att mina reskläder blir genomvåta ger jag upp. Jag lämnar tallriken med mat kvar på, greppar min resväska och åker ut till flyget.

Och ständigt sedan dess längtar jag tillbaka till min tallrik!

Bästa maten vi ätit på resa

Läs mer om våra upplevelser av thaimat här.

Grekland – Aten

Lunchen blev platt fall. En turistfälla med rutiga dukar längs Atens svar på Västerlånggatan. Efter Akropolis laddar vi om med skybar, men måste väl äta något också. Trippans ” i närheten av mig”-funktion guidar oss genom skymningen till To Kafeneion. Och till de bästa grekiska köttbullarna i tomatsås och fetaostpajen som någonsin sett dagens ljus!

Bästa maten vi ätit på resa

Singapore – Little India

Den där första dagen på semestern. Vi har lyckats bryta oss ut från vår luftkonditionerade lyxbubbla på Marina Bay Sands och hamnat på en uteservering i Little India. Samtidigt som maten kommer in, börjar någon i kökspersonalen hacka ett jätteknippe mynta på bänken direkt bredvid oss. Lukten av mynta, smakerna i vår indiska plockmatstallrik. Och det tropiska regnet som sekunden senare vräker ner utanför skärmtaken.

Bästa maten vi ätit på resa

Bästa maten vi ätit på resa

Turkiet – Karadut

Bästa maten vi ätit på resa

En liten okänd bergsby 8 mil från syriska gränsen. Vi har anlänt på eftermiddagen, sett solen gå ner från berget Nemrut Dagi, kylan smyger sig på. Vi är långt hemifrån, ingen kan egentligen engelska här. På vårt hotell, serveras samma middag till samtliga gäster. Bara att sätta sig ner bland på Kerim-mattorna, så kommer rätterna in en efter en.

Vi vet inte exakt vad vi får in, bara att vi kommer att minnas den här kvällen för evigt.

Bästa maten vi ätit på resa - karadut

Florida – Southernmost Beach Café i Key West

När en burgare är mer än bara en burgare. Vi lämnar det där bara, tror jag. Med en smak av mangosalsa och sötpotatis-pommes frites i munnen?

Bästa maten vi ätit på resa

Bästa maten vi ätit på resa

Kroatien – Cavtat

Solnedgången, vågskvalpet under oss. Och så den där tonfisken. Nej vi glömmer inte i första taget.

Bästa maten vi ätit på resa Cavtat

Bästa maten vi ätit på resa

Läs mer om våra matupplevelser på resa här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook, Bloglovin och Instagram för mer reseinspiration i ditt flöde.

 

15 Comments

 1. Mat är ju så stor del av en resa! Älskar när man får en fantastisk måltid som samtidigt berättar om kulturen. Vi har haft många fantastiska matupplevelser under våra resor förstås. Inte lätt att välja ut de bästa, men man kanske skulle försöka sig på det … 😉

  • Gunilla Yourstone

   Ja visst är det. Bäst är nog när man bara får mat serverat utan att själv behöva välja, fixed menu, typ. Är inte helt säker på att jag verkligen lyckades hitta de allra bästa. I Japan tex åt vi fantastiskt många gånger och vilket var egentligen bäst? Åh nu kom jag på en till suverän måltid i Kina förresten! 🙂

 2. Tealisious har jag tänkt på sedan jag läst om den tidigare hos dig/er.
  Måste ta och besöka den restauranten framöver.
  Mitt absoluta matminne är Chicken Massaman hos Sao/Sao´s kitchen i Huay Yang.
  Ingen lyxrestaurant lyckas bättre.
  Undrar hur många gånger jag ätiti den?!
  Titti

  • Gunilla Yourstone

   Tealisious är helt klart vår ett besök!
   Vi åker gärna tillbaka till Thailand bara för maten. 🙂

 3. Haha, om man tänker på fisk kl tre på natten då är det rätt ”illa”! Love it!

  Kram Lena

 4. Marina

  Det är något av det bästa med att resa, att få testa olika sorters mat. Och ofta blir det ”matman aldrig glömmer”, och det kan ju vara av två anledningar 😉

  • Gunilla Yourstone

   Visst är det? Och som sagt, det MÅSTE inte alltid vara gott ens. 🙂

 5. Lisa / livet från den ljusa sidan

  ÄLSKAR mat på resa. Och att resa för att äta.
  Imorgon blir det avfärd till Bad gastein för julbordsresa – Salzburger hof. Börjar svälta mig lite nu i förväg.

  Kommer också spela in ett poddavsnitt om just resa och mat, nere från alperna. Min bästa kombo!

  • Gunilla Yourstone

   Hehe. Där har jag varit en vecka 2001 för att fira dåvarande svärföräldrarnas jämna födelsedagar. Coolt ställe, faktiskt. Om man gillar att resa med lite stil. Du kommer att sänka medelåldern rejält. 🙂

   • Jag reser definitivt också för att äta men går också ut mycket på hemmaplan som ”småresor” i vardagen. Malmö är en finfin matstad. Senast igår blev det tamilsk lunch vilken var helt fantastisk.
    Älskar annars smårätter att sätta ihop och att bli överraskad.
    Mest underskattade kök kan vara Ungern och Slovenien här i Europa. Sedan älskar jag såklart att få döda folks fördomar om engelsk mat genom att rekommendera favoriter lite varstans. Allt är inte språkresornas mat med arvet av tung ransonering till en isolerad ö.

 6. Pingback: Bästa maten jag ätit på resa – New York My Bite of the Big Apple & Other Bites of the World

 7. Vad intressant att läsa om era matupplevelser! Kul att det är så varierande kök som har tilltalat er. Och modigt att äta den där starka rätten … Jag instämmer i att maten är en SÅ viktig del av en resa. Har en radda matminnen som flera är ”det bästa jag någonsin ätit”, för förstaplatsen varierar ju alltid om det ens finns någon. Blev så inspirerad att jag skrev ett eget inlägg på temat. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Nu har jag varit inne och läst. Härliga matupplevelser från jordens alla hörn! Och definitivt skaldjurstema. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *