Vad för slags mat kan man förvänta sig i Albanien?
Till att börja med har norra och södra Albanien olika matkultur. Det förklarar vår albanska vän på båten till Valbona med eftertryck.
-Totally different!

Vi börjar med att stifta bekantskap med norra Albaniens mat. Lite lagom slitna efter en tidig morgon, en flygresa till Tirana via Wien och en tupplur i bilen upp till Shkoder, sitter vi så till bords på vårt hotell Tradita, för att framåt 4 tiden inta vår lunch.

Läser trevande i menyn. Vår servitör tittar prövande på oss och säger:

-Ska jag helt enkelt värma lite bröd i ugnen och ställa fram lite sallad, ost och skinka?

Låter som en strålande idé och vi nickar lyckligt. Vi får in en enkel sallad, där de fåtaliga ingredienserna smakar mycket och ljuvligt. Alltså tomaterna!

Fårosten är släkt med fetaosten, men mildare till smaken. Brödet liknar pita, skinka är helt klart släkt med parman. En så enkel och ändå så genuint välsmakande måltid. Vi blir sålda direkt på det albanska köket.

Maten i Albanien

Ändå kan vi de kommande dagarna fnissa lite när vi tänker på den måltiden. För, ska det visa sig, precis alla måltider i norra Albanien ser ut så. Sallad på tomat och gurka, bröd, samma ost och så någon form av kött till det. I Theth frågar man inte ens vad vi vill äta, utan ställer bara fram. Vår matsäckslunch som vi får med oss från Valbona. Ja, förstås, ni har redan gissat det; ett stycke bröd, en decimeter gurka, en tomat, ett rejält tilltaget stycke av osten. Som kött presenterar man här en bit korv.

Maten i Albanien

Maten i Albanien

Frukosten är även den samma alla våra dagar här; samma bröd, samma ost, ett fat smör och ett fat av ortens marmelad. Och så en stor kopp rykande svart te. Sjukt gott förstås.

Maten i Albanien

När vi kommer ner till södra Albanien är vi förstås nyfikna på vilken mat som bjuds här.  Strandorterna är dock så pass internationaliserade att det är lite svårt att utröna någon matkultur. Det finns ganska mycket pizza och pasta och även rätter från det grekiska köket.

Dessutom rikligt med fisk och skaldjur förstås.

Maten i Albanien

Pasta och risotto måste vi dessvärre avråda från att äta i Albanien. De gånger vi provade detta blev vi riktigt besvikna, vi som nyligen varit i Italien och allt och ätit fantastisk mat. Pizzan var ok men inte mer.
I Durres beställde jag in en Club Sandwich och det slutade med att jag för första gången i mitt liv skickade tillbaka en maträtt ut i köket. För i stället för en Club Sandwich fick jag in en ostfralla som såg ut att precis ha tagits ut ur sin plastpåse hos SAS eller SJ.

Den grekiska maten var man bättre på att hantera och salladerna var lika ljuvliga här i söder som uppe i norr.

Maten i Albanien

Det var egentligen först när vi kom till Gjirokaster en bit in i landet i södra Albanien som vi hittad det lokala södra köket. Här fanns goda kötträtter, vindolmar, kofta och fantastiska grillande grönsaker.

Vår slutsats är att i Albanien bör man äta av det lokala köket. Skippa pastan (och Club Sandwichen!) och gå loss på sallader, den goda albanska osten, grillade grönsaker, lamm och seafood.

Maten i Albanien

Läs alla våra inlägg om Albanien här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

8 Comments

  1. Tomaterna såg tom ljuvligt goda ut. Resten hade jag kunnat skippa.

  2. Det ser ju jätte gott ut!!!! Vill oxå åka t Albanien! Kram

  3. Stort grattis 🙂

  4. Vi har ungefär samma erfarenheter. Många italienare åker till Albanien (inte minst i husbil!) och det har förstås påverkat dem till att laga pizza och pasta …

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *