Vi älskar ju verkligen att äta gott när vi är ute på resa, men har hört från flera olika håll att Hong Kong inte är något mat-mekka direkt.
Men en 7-miljoners stad måste ju rimligen innehålla hur mycket smaskig mat som helst, resonerar vi. Det måste väl liksom bara handla om att hitta rätt?

Därför har vi bokat en guidad mat-tur med Hong Kong foodie tours.Vi bokar listigt in oss redan vår första dag på plats och på den tur som går i kvarteren nära vårt hotell, dvs i Hong Kong Central. Allt för att kunna smita tillbaka till våra foodie-tour-favoriter så ofta vi vill under den kommande veckan.

Hong Kongs mat

Med på turen idag är 10 stycken hungriga turister från USA, Europa och Australien. Vi får varsin broschyr med dagens sex provsmakningsstopp; namnen på restaurangerna, vilka rätter vi kommer att prova, samt vart och ett av ställena noga utmärkta på en karta. Dessutom finns en lista över andra restauranger i området som rekommenderas av foodie-touren.

Hong Kongs mat

Hong Kongs mat

Dagens första stopp är en restaurang i en sliten källarlokal. Endast två rätter finns på menyn, men hit vallfärdar snudd på hela Hong Kong för att äta nudelsoppa med räkbollar.

Hong Kongs mat

Vi vandrar vidare till ytterligare en kyffig restaurang. Denna gång med hela ankor och andra djur hängande i skyltfönstret. Om vi på förra stället konstaterade att hit hade vi aldrig hittat på egen hand, kan vi på denna restaurang känna oss helt säkra på att hit hade vi aldrig vågat oss själva!
Här helsteker man djur, ända upp till grisstorlek i en bbq-marinad med hemligt recept. Serveras med ris och så är det bra med det. Så gott blir köttet att inget mer behövs!

Hong Kongs mat

Nu är vi mätta som gödankor själva, så nu passar det bra med en liten promenad i marknadskvarteren. Vi blir visade på vanliga grönsaker och kryddor i Hong Kong köket. Jättegurka och torkad fisk är storsäljande artiklar visar det sig.

Både gatuserveringar och marknader möter idag dock allt bistrare tider. Strängare bestämmelse för livsmedelshygien, samt galopperande fastighetspriser driver undan för undan bort dessa företeelser från Hong Kong´s gator.
Våra guider berättare att det blir svårare och svårare att hitta genuina restauranger med egen matlagning och egna recept för deras foodie-tours. Allt medan kedjorna breder ut sig.

Hong Kongs mat

Uppe vid Hollywood street ligger en hörnfastighet i endast 4 våningar. Ett nästan svindlande slöseri med lufttomter i denna skyskrapornas stad. Här pressas saft utan tillsatser av tredje generationen husägare och saftpressare.
Familjen har förstås åtskilliga gånger blivit erbjuda att köpas ut från sin förfallna fastighet. För belopp som skulle göra samtliga familjemedlemmar ekonomiskt oberoende. Men man säljer inte. För ”Hong Kong-borna behöver inte ytterligare en Starbucks i det här hörnet. Man behöver sin färskpressade saft utan tillsatser”, som ägaren så riktigt uttrycker saken.
Vi smakar förstås på denna saft.

Sedan blir det varsin ask sötsaker ”från mormors tid”, dvs torkade frukter, bär och ingefära.

Hong Kongs mat

Och se man på, nu är vi visst hungriga igen, för nu är det dags för Dim Sum. Här blir det en rejäl portion dumplings, vårrullar och typ ”kanelbulle med köttfyllning” (jodå det är gott) som sköljs ned med varmt te.

Hong Kongs mat

Hong Kongs mat

Vi avslutar vår runda med rykande färska bakverk på ett lokalt bageri.

Hong Kongs mat

Turen startar 2:15 och pågår i 3,5 timmar. Den innehåller, kan man väl säga, både en sen lunch och en tidigt middag, för åtminstone vi äter inget mer den dagen.

Hong Kong Foodie Tours har flera olika turer, varav denna tur i Central räknas som nybörjarturen. Sedan kan man arbetar sig uppåt till mer avancerade och utmanande turer.

Sammantaget är vi mer än nöjda, Vi har fått smaka massor av genuin och lokal mat som vi aldrig skulle ha hittat till själva och vi har dessutom fått se mer av stan och fått mycket information om Hong Kong-borna och deras dagliga liv och vanor.

Hong Kongs mat

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

12 Comments

 1. Marina

  Vilken bra start! Perfekt för att få ett hum om var man ska (och kan!) äta. Jag måste erkänna att sedan vi flyttade till Asien har äter jag på restauranger och ”hål i väggen” som jag aldrig skulle ens ha vågat titta åt tidigare. Men jag har lärt mig att det är otalt där man hittar den godaste – och billigaste – lokala maten.

  • gunilla yourstone

   Ja precis, turistrestaurangerna höll mer än dubbla priset mot de som vi hittade tack var mat-turen.

 2. Kul med foodie-tour! Det ser ut som att ni hittade en del gotti-gott 🙂

 3. Det här var ett mycket bra tips!

  • gunilla yourstone

   Ja vi kommer nog att prova fler guidade mat-turer vid tillfälle, det var verkligen trevligt!

 4. Hej Gunilla!!!

  Först och främst vill jag tacka för alla dina resebloggar, du har verkligen hjälpt mig och min familj med dina resetipps i både Kambodja, Och Bangkok. Stort tack verkligen, och jätte fina bilder.

  Nu är det dags för oss igen, vi åker till Siem Reap den 12 februari och på vägen hem har vi ett stopp i Hongkong på 3 nätter. Vi har aldrig varit i Hongkong innan, men ser verkligen fram mot resan. Vi har 2 barn med oss, en 13 & 9 åring. Vi älskar verkligen mat och jag driver/äger Gourmetkorv i Göteborg. Vi blev vrål sugna på att gå på matvandringen, men blev nerröstade av barnen:( Dels för att det tog 3,5 timmar och dels att vi inte har så mycket tid. Min fråga till dig är om du har lust att maila mig Dim Sum restaurangens namn och eventuellt adress, vi är hela familjen ett fan av Dumplings, även den lite läskiga restaurangen med bbq marinerat kött vore toppen om vi kunde få namn på. Sen läste jag att ni tyckte det var bättre att bo på Hongkong ön? Vi hade tänkt tvärt om, men eventuellt ändrar vi oss nu.

  Tack igen för din trevliga reseblogg.

  Mvh Malin,Zlatte,Oliver,Nellie

  • gunilla yourstone

   Hej, absolut kan jag maila dig namnet på restaurangerna. Vi är på Zanzibar just nu, åker hem i kväll och är hemma onsdag kväll. Skickar då eftersom jag har uppgifterna hemma.
   Jag vi gillade verkligen Hong Kong ön och kan rekommendera att bo där.
   Kul att ni gillar bloggen! ?

   • Åh tack snälla, ta det när du får lite tid över:) Zanzibar låter härligt, ser fram mot att få läsa din blogg om det stället;)

    Mvh
    Malin

 5. Planeringen inför resan pågår för fullt; bara elva dagar kvar. I guideinlägget nämner du Dragon restaurerat och Dim Sum Square som två bra restauranger. Är detta två av restaurangerna från denna turen? Vilka i så fall? Kommer du ihåg namnet på flera restauranger som ni kan rekommendera? Blev särskilt intresserad av den med hela BBQ-djur.

  • Gunilla Yourstone

   Båda dessa är från turen. Dragon var den med helstekta djur och Dim Sum Square den med “kanelbulle med köttfyllning”.
   Happy Eating i Hong Kong! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *