Mat och vin är verkligen en central del av en resa till Kapstaden. Här finns mycket att välja på, det mesta smakar gott och priserna är helt klart förmånliga.
Här ger vi våra tips på vad och var vi absolut tycker att man ska äta.

Mama Africa

middagsstopp i Kapstaden

På Long Street, Kapstadens restauranggata nr 1, ligger detta totala obligatorium. Här serveras afrikansk mat i en mycket afrikansk miljö och till ackompanjemang av afrikansk livemusik.

Att boka bord är ett måste, dvs. om man nu prompt måste ha ett bord. Vi ogillar att boka upp för mycket middagstider eftersom vi oftast prioriterar att utnyttja dagarna optimalt och kunna disponera tiden som vi vill. Om vi hittar till exempel hittar en maffig solnedgång vill vi kunna stanna kvar någon timme extra osv. Så vi bokade aldrig Mama Africa utan dök bara upp oförhappandes en fredagskväll vid 8-9-snåret.

middagsstopp i Kapstaden

Nej, det fanns absolut inga bord, men om vi kunde tänka oss att äta i baren, var vi så välkomna in. Så satt vi uppkurade på varsin barstol och delade på en tallrik vildsvin-, kudu- och krokodil-spett, precis intill scenen och det totalt överchamiga livebandet.

Dansgolvet gungade av turister i alla åldrar och nationaliteter som fick feeling och släppte alla hämningar. Världsklass!

The Cod Father

middagsstopp i Kapstaden

The Cod Father ligger i Camps Bay, dvs. några kilometer från centrala Kapstaden, men inte längre bort än att det går bra att ta en Uber. Vi fick tips av bloggen
På Vift och svängde förbi vår sista kväll utan närmare efterforskningar.

Här är det fullt mest varje kväll verkar det som, så även denna kväll. Dock gick det bara fint att sitta vid sushi-disken om man ville. Här sitter man på barstolar vid det löpande-sushi-bandet och kollar in sushi-kockarnas hantverk, men kan ändå välja att beställa av den ”vanliga” maten i stället.

Så fick det bli!
Det visar sig att ingen meny finns utan man följer helt enkelt med sin servitör till fiskdisken och väljer vilken fisk, eller skaldjur man vill ha. Man betalar per gram för sin seafood och alla får samma tillbehör, dvs potatis, ris, grönsaker samt 4 olika såser, där sås 1 och 2 helt enkelt är skirat smör med vitlök, respektive citron.

middagsstopp i Kapstaden

Detta är alltså helt klart ett ställe där råvaran spelar huvudrollen.
Jag tar butterfish, något som jag aldrig smakar förut och får sedan uppleva det som kan vara min allra bäst portion fisk någonsin! Det enda jag ångrar är att jag inte tog en större bit fisk. Jag hade gärna lämnat en stor del av tillbehören och bara koncentrerat mig på fisken.

Ja, ni hör ju själva, här har vi ett till måste!

Fine dining

middagsstopp i Kapstaden

I Kapstaden med omnejd finns massor av Fine-dining-restauranger. Riktigt god och snygg mat till verkligt låga priser. Även om man inte brukar slå på stort med maten på resa är det läge att göra det här, eftersom det är så prisvärt. Vi väljer att göra vårt fine-dining-tillslag i Franschhoek i vindistrikten, på restaurangen Ryan´s Kitchen.
Mycket gott och trevligt.

Bonusförslag 1: Addis in Cape

middagsstopp i Kapstaden

Addis in Cape runt hörnet från Long Street in på Church Street är väl inget måste i Kapstaden, men absolut ett bra alternativ för den som vill passa på att prova traditionell etiopisk mat. Man får in ett gäng gryträtter serverat på ett jättebröd. Sedan äter alla i sällskapet av maten genom att ta en bit bröd i handen och plocka upp av grytorna med det.

Bonusförslag 2: Waterfront

Inte en middag, tycker vi, men en lunch, måste absolut förläggas nere i Waterfront med närkontakt med havet, båtarna och det tama sjölejonet i hamnen.

middagsstopp i Kapstaden
middagsstopp i Kapstaden

Läs alla våra inlägg om Kapstaden här.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

8 Comments

 1. Fantastisk omslagsbild!

 2. Vad roligt att ni hittade till The CodFather och vilken tur att ni blev nöjda😝. Åt också butterfish och håller med dig, himmelskt god och då är jag inte ens en fiskälskare.
  Till Sydafrika kan man åka bara för att äta och dricka gott! (fast det skulle aldrig funka i praktiken för det finns ju så galet mycket att göra;))

  • gunilla yourstone

   Nej inte jag heller. Jag äter bara fisk om det är riktigt vällagat och högsta kvalité. Och det var verkligen detta.(åt fisk 3 gånger på denna resa och det var perfekt varje gång)
   Ja, ovanligt mycket fokus på mat och dryck blev det faktiskt för oss. Och långa luncher i Waterfront!

 3. Marina

  Mysiga ställen! Och jag bara älskar den fantastiska bilden på vinglasen – så läcker!

 4. Har hört väldigt mycket bra om maten och drycken i Sydafrika, men också om djur- och naturlivet där. Kan tänka mig att dagarna blir rätt fullspäckade då man reser dit…

  • gunilla yourstone

   Ja för oss var det fullt upp hela tiden. Men vi gillar ju det. 🙂
   Djurlivet, förutom pingviner, hann vi inte med, det får bli nästa resa.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *