Efter 30 timmars resa* landade vi så hemma i Umeå igen fredag eftermiddag. Lagom till att hämta hunden, handla fredagsmiddag och lyssna på föredraget om kriget i Jemen som 13-åringen hållit i skolan samma dag och fått ett A för, samt Sveriges Mästerkock kvartsfinal som fredagens familjeunderhållning.

Fem och en halv dag i Kapstaden med omnejd hann vi alltså få till. Anledningarna bakom detta korta tillslag skrev vi mer om i detta inlägg för ett tag sedan. Så vad känner vi så här efteråt, var det värt den långa resan eller borde vi ha avvaktat tills mer tid fanns?

Naturligtvis är det vansinne att åka så långt för så kort tid, om man tittar på det klimatmässiga avtrycket, på restid i förhållande till upplevelsetid osv.
Men vi njöt av resan och ångrar inte att vi åkte. Vi tyckte att vi hann få till en trevlig och avslappnande semester på de få dagar vi hade, vi hann göra de måsten som vi hade på listan och är ikväll mycket glada och nöjda, om än något mosiga versioner av oss själva.

Förstås hade vi ju egentligen velat ha fler dagar, då hade vi lagt till Safari i Kruger, vandring i Drakensbergen, Lesotho, Swaziland osv. Men det går ju att komma tillbaka till Sydafrika och det ska vi definitivt göra för allt det där andra. Men för Kapstaden, vindistrikten och Kaphalvön, så var 5,5 dagar faktiskt fullt tillräckligt, om man är aldrig så lite effektiv längs vägen.

Evolution pillow

Två livlinor använde vi oss av denna gång, för att klara den långa resan.

 1. En nyinvestering i nackkudden Evolution pillow. Shit alltså, vi sov som fermenterade gnuer på planen. Timme efter timme. Stor skillnad mot andra nackkuddar vi provat!
 2. Christofers nya kreditkort från Swedbank som ger tillgång till alla världens flygplatslounger.
  På hemväg hade vi 7,5 timmar i Doha mitt i natten. Hade kunnat kännas som kinesisk vattentortyr, men nu käkade vi gratis sallad och sov sedan sött i en loungesoffa några timmar. Helt ok.

Så ja, givet att det bara är så pass kort tid man kan få loss i närtid, kan vi definitivt rekommendera Kapstaden även om resan dit och hem är lång.

 

*Körde från hotellet i Camps Bay 10:30, flight Kapstaden – Doha 13:20-22:00, flight till Doha – Stockholm avgick 05:15-12:00, flight Stockholm-Umeå försenad och avgick 16:00.

Läs alla våra inlägg om Kapstaden här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för mer resor i dina flöden.

10 Comments

 1. Härligt att fått följa med din SA resa på bloggen. Håller med dig om att man anpassar sig till antalet dagar man har till förfogande på resan.

  • gunilla yourstone

   Ja vi sa det att hade vi t.ex. haft 2 dagar till hade vi förmodligen gjort samma saker fast långsammare. 🙂

 2. Roligt att ni uppskattade Kapstaden! Ja, ni får ta en längre tur i vackra Sydafrika nästa gång!
  Tack för tips om bra nackkudde, nu beställt! Kommer bli perfekt för mig, tror jag! (har sjukproblem som borde underlättas med denna typ av kudde).

  • gunilla yourstone

   Ja det var verkligen supertrevligt där, vi kommer definitivt tillbaka!
   Nackkudden var sjukt bra, har aldrig sovit så bra på flygresa förut. Hoppas att du blir lika nöjd med din.

 3. Linda Schulz Wallin

  Vad heter det magiska kortet från Swedbank?

 4. Linda, 155cm.se

  Den där kudden blir en ju genast sugen på att testa!

  • gunilla yourstone

   Faktiskt riktigt, riktigt bra! Sov timme efter timme utan att ens vakna till.

 5. Vilka fantastiska färger på husen! Bara det gör att jag blir sugen på att åka dit och fotografera.

  • gunilla yourstone

   Ja området Bo-Kaap är som en enda smällkaramell med underbara färger. Gillar man att fota blir man fast hur länge som helst!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *