… samt möjligen om konsten att få till riktigt korta och snärtiga rubriker.

Umeå – Kapstaden är en resa på 24 timmar ungefär. Mellanlandning i Stockholm förstås och så i Doha den här gången.

Ursprungsplanen var en 2-veckors resa till Sydafrika över påsk i april. Med Kapstaden, safari i Krugerparken och Drakenbergen på schemat.

April och oktober är de bästa månaderna för en sådan kombo. På sommaren (vår sommar) blir Kapstaden kallt och regnigt. På vintern blir Kruger för lummigt och grönt för optimal djurskådning.

Men sen var det ju det här med livet också. Nytt jobb för Gunilla och inte läge att boka in fler resor än de tre (!) man redan som det var, varit tvungen att ansöka om ledigt för redan när jobberbjudandet kom.

Tunga förhandlingar med de, numera bara tre (ett barn har gått och blivit vuxen) barnens andra förälder. Varannan-veckas-föräldrarnas eviga dilemma. En förpliktelse att alltid synka sina liv.

Sydafrika ströks från schemat.

Men sen reste vi till Zanzibar i januari. Och mindes plötsligt med all kraft hur mycket vi älskar Afrika. Madeira, Algarve och Sicilien, som vi nyss funderat på för en veckolångt tillslag kändes blaskigt och som en utspädd kompromiss.

En vecka äger man som varannan-veckas-förälder. Den kan ingen ta ifrån en. Så nu är det bokat. Torsdagen den 23:e mars reser vi till Kapstaden. Fem och en halv dag har vi på plats, innan vi fredag eftermiddag påföljande vecka åter landar i Umeå, lagom i tid för att laga fredagsmiddag. Till våra tre och ett halvt barn.

resa till Kapstaden för 5 heldagar Chapmans Peak Drive.
Här ska vi köra! Chapmans Peak Drive.

Idioti skulle somliga säga. Med rätta!
Men det är det som är grejen med oss. Vi kan helt enkelt inte låta bli. Vi längtar för mycket, vill för mycket, älskar resan för mycket. Är helt enkelt för nyfikna för att stanna hemma.

Har du varit till Kapstaden med omnejd? Vad tycker du att vi ska prioritera givet den korta tiden?

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

 

20 Comments

 1. Var en vecka till Kapstaden för ett antal år sedan.
  Hann med bl.a Robben island, Taffelberget, pingvinerna i Boulders Bay och bo på vingård ett dygn.
  Höjdpunkten på resan var en guidad tur till kåkstäder och till district six museum.
  God mat åt vi och lite shopping.
  Titti

  • gunilla yourstone

   Tack för tips!
   Ja ska man åka på en guidad tur till en åkstad? Det finns inte risk att det blir lite ”människo-safari” över det då?

   • Vi åkte i en minibuss och var inte många.
    Jag/vi tyckte det var en fin tur.
    Även sonen i tonåren var med.
    Besökte ett soppkök, litet hotell och en skola. Barnen sjöng för oss.
    Hade en jättebra guide, man kunde åka dit på egen hand.
    Kayelitsha hette kåkstaden/s.k. township.
    Googlade nu och fann bla. cykelturer man kunde göra.
    Titti

 2. Fem dagar räcker utmärkt! Hika till Table mountain (halvdag) och använd andra halvan till strandhäng, köp kort på sightseeing turistiga bussen (jag brukar aldrig göra det annars men i Cape Town var det superbra), besök ett township (halvdag), åk till Stenllenbouch och drick vin (heldag), besök cape of good hope och kläm in lite city grejer där emellan. Du kommer inte behöva stressa. CPT är en fantastisk stad!

  • gunilla yourstone

   Åh tack för tips! Tycker du att det är bättre att utgår från Kapstaden och göra utflykter än att hyra bil och köra en sväng i omgivningarna några dagar?

 3. Bra beslut, även om det blir kort!

 4. Hoppas att ni får en fin resa!

 5. Linda, 155cm.se

  Åh njut, om ni läser livet från den ljusa sidan så ser ni att det går att hinna mycket under er korta tig. Upp på table mountian, vandra i bo kaap, strosa omkring och ta in staden och kirstenbosch national botanical garden om ni gillar parker och fina växter. Och så besöka en kåkstad tycker jag gav mycket. Ha så kul!

  • gunilla yourstone

   Jo jag har föjlt Lisa nu, vi har 2 dagar färre, men kommer inte att göra någon safari. Kåkstad får det bli!

 6. Om ni är intresserade av att prova sydafrikanska viner så behöver ni inte resa till Stellenbosch, även om Franshoek var ett trevligt ställe. Det finns turer som går till ’baksidan’ av Taffelberget, Constantia som har goda viner. Pingvinerna vid Boulders bay, Simons Town är en upplevelse, betala och gå in så ser man dem väldigt nära! Man äter fantastisk gott (fisk skaldjur), men vi dissade Mama Africa (restaurang), det kändes mest som en turistfälla även om musiken var bra.

 7. Ann Beutler

  Besökte landet 2002. I Kapstaden uppskattade jag Table Mountain, Lions Head, fin vandring nedför, tog taxi upp, Kirstenbosch trädgård storståtlig. Givetvis Robben Island, dont miss! Pinvinerna vid Boulders Beach var ett kul inslag av lite mera udda karaktär.
  Vi tog en halvdagsutfärd till Goda Hoppsudden. Efteråt var det kul att ändå fått besöka stället, minns ju geografilektionerna på mellanstadiet. Matstället där var iaf då rätt sunkigt. Sprang en råtta över golvet Mkt närgångna babianer Besökte Mama Africa, gick dit, kanske lite våghalsigt. Definitivt taxi därifrån. Provade mera ovanliga rätter. Kändes inte så turistigt då. Vi hyrde en jättebra taxidriver, som tog oss med till kåkstaden Kaylitsha. Vi besökte olika kooperativ bla köpte vi med jättefina muggar hem, tyvärr endast tre stycken. Ett B and B stannade vi till vid och ett dagis. Det var en mkt trevlig tur. Vi anlitade den drivern vid flera tillfällen.
  Därefter bodde vi hos en avlägsen släkting vid Betty Bay ngr dagar, besökte bla Franschok då. Sedan blev det Durban och Zululand, men det är en annan historia

  • gunilla yourstone

   Åh vilka bra tips!
   Vi ska verkligen försöka göra mesta möjliga av våra 5,5 dagar!

   • Ann Beutler

    Jag är helt säker att ni kommer att göra det..Ett ställe som jag gärna vill besöka är Tsitsikama NP i närheten av P Elisabeth , men jag är är 63 nu och inte helt alert i lederna och maken är inte helt frisk, så tveksamt om det blir mera SA för min/vår del. Var i jan-fen 3 v i Costa R och Panama, men en väninna. Hade tänkt en org. rundresa först, men det blev så kort tid på varje ställe, så lade upp en egen i stället . Det var en resa det! 19 april blir det iaf Holland. 3 nätter i Haag som ska bli spännande, nytt. Sedan 3 nätter Amsterdam, som jag har vistats väldigt mkt i. Maken har aldrig besökt Keukenhof, så snart är det dags. Har prickat in den veckan med tanke på lördagen då den stora blomsterparaden går! Ha nu en fin vistelse i SA!

    • gunilla yourstone

     Åh Costa Rica är jug supersugen på. Dit har jag lovat min dotter en resa vid tillfälle. Tack, vi är superladdade inför resan nu, det blir super!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *