Här kommer vår guide till Kapstaden. Kapstaden är grymt inne just nu. Varenda reseaktör med någorlunda självrespekt har med staden på 2017 års listor över måste-destinationer.
Och Kapstaden är häftigt. En mix av Afrika och Europa, färgglada hus, hisnande utsiktspunkter och softa stränder. Väldigt exotiskt och samtidigt fortfarande leasure. Vi gillar också Kapstaden!

Hur är det med säkerheten?

Det första man kommer att tänka på när någon säger Kapstaden är väl säkerheten. Hur är det egentligen, är det farligt i Kapstaden, Kan man bli rånad och är kriminaliteten hög?

Ja kriminaliteten är hög med svenska mått. Man uppmanas att inte röra sig ute efter mörkrets inbrott, att alltid ta taxi på kvällarna. Hotell och privatbostäder har höga murar och galler för fönstren.

Längs gatorna står män med reflexvästar. De är självutnämnda trafikvakter som gärna vill hjälpa dig parkera eller ta dig över gatan. Och sen vill ha betalt för detta förstås.

Kåkstaden Langa

Att resa dit

Flyg med minst ett byte från Sverige, pris vanligen från 7000kr från Stockholm. Själva hade vi turen att hitta biljetter för 5500kr.

Alla barn måste ha ett fullständigt födelsebevis då de reser in och ut ur Sydafrika. På födelsebeviset ska det framkomma vilka barnets vårdnadshavare är. Barn som reser i annat sällskap än båda föräldrarna, behöver ett skriftligt medgivande på engelska från den eller de vårdnadshavare som inte är med på resan, att barnet får resa med berörd person.

Prisläge

Kapstaden känns ändå hyfsat prisvärt så där. Några prisexempel:

Middag för två på t.ex. etiopisk eller latinamerikans restaurang, inklusive dryck: 300 kr
En Uber inom stan 20-50 kr
En fine-dining middag, två rätter inkl. glas vin (2 pers): 625 kr
Utflykt halvdag till kåkstad inklusive hämtning och lämning: 350 kr/person

Guide till Kapstaden
Lunch i Waterfront

Boende

Hotellen i Kapstaden håller hög standard och priserna är som i Sverige ungefär. Våra tips om var i Kapstaden det är bäst att bo finns här och tips på tre mysiga guesthouses här.

Guide till Kapstaden

Att ta sig runt

Kapstaden är dessvärre ingen riktigt gåvänlig stad. Säkerhets-issues och trafikerade vägar gör att det kan vara lite komplicerat att förflytta sig till fot mellan stadsdelarna. Vi trodde att vi hade valt ett hotell där vi skulle kunna gå till en del av sevärdheterna, men det var alltså svårare än vi trodde.

Vi rekommenderar inte att hyra bil och ta sig runt med den inne i själva Kapstaden. Det är vänstertrafik och verkar inte helt okomplicerat att hitta parkering inne i stan. Däremot är bil det bästa sättet att transportera sig utanför själva stan. Välj en automatlåda bara, vänstertrafiken är nog komplicerad utan att du ska behöva växla med fel hand också…
Vi bokade vår hyrbil här.

Enklast var faktiskt att använda Uber för att ta sig till och från sevärdheter och restauranger inne i Kapstaden. Billigt och smidigt.

Vi läste också innan att många använder Hop on Hopp off bussarna för att transportera sig runt i Kapstaden.

Guide till Kapstaden

Sevärdheter

Kapstadens klassiska sevärdheter är:

 • Robben Island
 • Taffelberget
 • Bo-Kaap området
 • Waterfront

Många besökare vill även veta mer om den svarta befolkningens levnadsvillkor i nutid och dåtid. Då besöker man kanske även en kåkstad och/eller museet i distrikt six som berättar om när den svarta befolkningen tvångsförflyttades därifrån på 60-talet. En arrangör av utflykter till kåkstaden Langa hittar du här.

Utanför Kapstaden är Godahoppsudden, Pingvin-kolonin i Boulders Bay och vindistrikten de populäraste sevärdheterna.

Här hittar du våra egna favorit-sevärdheter i Kapstaden.

Bästa tid att åka

Till Kapstaden åker man under vår vinter, dvs när de har sommar. Oktober till april ungefär. Resten av året är Kapstaden inte att rekommendera. Kallt och regnigt.

Vi åkte sista veckan i mars. Då var det ännu varmt på dagarna, 23-25 grader ungefär, men kyligt på kvällar och mornar. En varm tröja måste definitivt med.

Turisttrycket var i mångt och mycket över för säsongen, vi åkte linbana upp till Taffelberget utan kö och det fanns bord på populära restauranger utan att vi bokat innan.

Allra vackrast är kanske att komma i november i stället, då det nog är grönare.

Guide till Kapstaden

Hur länge bör man stanna?

Vi hade fem och en halv dag till vårt förfogande och vi tyckte faktiskt att vi hann med allt vi ville. 2,5 dagar till själva Kapstaden och 3 dagar till omgivningarna, Kaphalvön och vindistrikten. Förstås kan man göra av med mer tid i området, så från 5,5 dagar till 8 kanske för hela området, får bli vårt svar på frågan.

Guide till Kapstaden
Utsikt från Table Mountain

Läs alla våra inlägg om Kapstaden här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

6 Comments

 1. Härligt! Vi var där förra året! Helt klart värt en resa dit! Fantastisk god mat och goda viner! Missa inte en utflykt till vindistrikten. Det var här vi lärde oss uppskatta goda vita viner.

 2. Ulf Andersson

  Är själv i Kapstaden ganska ofta.
  Har upptäckt att det är lätt att ta sig mellan de olika delarna av stan om man inte vill gå är det enkelt att ta lokal bussar eller lokal tåg ( billigt och enkelt). På kvällen är det enkelt att beställa taxi. Föredrar själv att åka dit under deras vinter då växtlighet är stor och det är mycket växter som blommar på Taffelberget. Fina vandringar på Taffelberget med väl uppmärkta vandringsleder.

  • gunilla yourstone

   Lokalbussarnas provade vi aldrig, tack för tipset. Intressant att du föredrar vintern, vi blev avrådda från att åka dit då. Låter underbar med massor av växter som blommar! 😊

 3. Marina

  Kan vara bra att veta att man inte behöver ta en jättelång semester om man ska hit. Har funderat lite på det. En fördel måste ju vara att det inte är någon tidsomställning att ta hänsyn till.

  • gunilla yourstone

   Absolut. Det gör ju jättestor skillnad att tiden är samma. Om man bara sover någorlunda på flyget (som vi gjorde) är man ju redo att ta sig an staden direkt man landar.
   Sen kan jag förstå om man vill ha lite mer tid till förfogande när man ändå reser så långt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *