I Sydafrika provade vi för första gången Uber och föll direkt för konceptet. Hur smidigt som helst och dessutom billigt.

Vad är Uber?

Uber är appen som revolutionerar taximarknaden världen över. Det Uber gör är att sammanföra privatpersoner som vill åka någonstans med privatpersoner som är beredda att för en peng köra personen i fråga dit hen vill.

Uber är idag världens största leverantör av taxi – utan att äga en enda bil.

Hur funkar det?

Idén är att alla aktörer installerar appen i telefonen och registrerar sig själva med namn och en del andra uppgifter. Man kan välja om man vill lägga till Paypal eller kreditkortsuppgifter direkt och betala med det eller om man i stället vill betala kontant.

När man vill åka någonstans öppnar man bara appen och knappar in adressen man vill till. Appen plockar själv upp var man befinner sig. Innan man genomför själva beställningen ser man priset på den resa man tänkt sig. Man ser sedan på kartan i appen vilka förare som befinner sig i närheten.
Inom någon minut har någon förare valt att ta körningen. Du får då besked om hur många minuter bort denna förare är, vad hen (oftast han ändå) heter, samt färg och märke/modell på bilen. Man ser t.o.m. i appen exakt var bilen befinner sig.

Man går ut på gatan och spanar efter bilen. När rätt bil stannar kollar man snabbt läget genom att fråga:
– Eh…Lazarus?
-Yes, are you Christofer?

Väl på plats i bilen har Uber försett föraren med en karta och vägbeskrivning till den plats kunden vill åka till.

Vad tyckte vi?

Så grymt smidigt, när vi väl hade laddat ner appen, var det bara Uber som gällde för oss.

Fördelar

Fördelarna är hur många som helst. Uber är billigare än vanlig taxi, kommer snabbare, nästan alltid på någon minut. Ubers chaufförer hittar dessutom bättre än de vanliga taxichaufförerna eftersom de har karta och vägbeskrivning i appen. Dessutom är de oftast trevligare än de vanliga taxichaufförerna och pratar gärna på om sin stad och ger tips.

Nackdelar

Den enda nackdel vi kan komma på är att man behöver vara uppkopplad för att kunna använda Uber. Vi tog alltid en Uber från hotellet och ut, men på hemväg var det inte alltid vi hittade nätverk och då var man tvungen att be restaurangen (eller var man nu var) att ringa efter en vanlig taxi istället.

Förstås kan man lösa problemet genom att skaffa ett tillfälligt sim-kort, men det gjorde inte vi.

Hur är det med säkerheten då? Kan man inte bli lurad och rånad?

Konceptet kändes väldigt säkert. Förarna är ju registrerade hos Uber och Uber vet exakt vilken chaufför som genomför vilken körning, så om de skulle försöka sig på något fuffens så är de ju kända och polisen kan enkelt få tag på dem.

Dessutom får alla kunder möjlighet att betygsätta chauffören efter genomförd körning, så det lönar sig nog betydligt bättre för affärerna att vara trevlig och renhårig, än att försöka luras.

Har du också provat Uber och vad tyckte du?

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

6 Comments

 1. Yes..I Polen, USA, England, Frankrike, Tyskland o Sverige. Mycket smidigt! Enda nackdel är väl i så fall att man inte kan förbeställa? Så himla skönt att bara säga hej o tack när man är framme o slippa fundera på betalning o dricks. ..strax efter plingar det till i e-posten..

  • gunilla yourstone

   Ja visst är det smidigt. Ja det har du rätt i, man kan ju inte förbeställa.

 2. Marina

  Jag har också använt dom, i Frankrike och i Singapore och kan bara hålla med – jättesmidigt!

 3. City Lover Reser / Dita

  Ja, det är ett jättebra koncept men tyvärr blir dem motarbetade i vissa länder, bl a i Sverige, även på Bali där vi nyligen var.
  På Lombok ön hade de ett liknande app BlueBird taxi vilket gjorde att man slapp de hetsiga och påträngande taxi drivers (som fanns på Bali). Med den appen kunde man förbeställa taxi från punkt A till B och den visade även hur mycket det skulle kosta. Är förvånad att Lombok som är mindre turistig hade bättre taxi system än Bali.

  • gunilla yourstone

   Ja i Sverige verkar det inte finnas Uberförare alls. Är väl för krångligt.
   Det lät ju smidigt på Lombok, men lite jobbigt på Bali. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *