Lika mycket som vi uppskattar ett gott vin, lika oinsatta och ovetande är vi om vingårdar, distrikt, mylla, södersluttningar och ekfat.
Så när vi åkte till Kapstaden visste vi att vi gärna tillbringade en dag i vindistrikten, men hade vi ingen aning om vart vi skulle bege oss för denna begivenhet.

Lite goolande ledde oss snart fram till orten Franschhoek och dess Wine-tram, dvs vin-spårvagn. Konceptet att enligt en i förväg iordningställd rutt åka rälsbuss mellan vingårdar som vid ankomst dukar upp för provning, kändes som det perfekta (och charmigaste) upplägget för icke-vinnördar som oss.

Franschhoek Wine-tram

Det finns 5 olika sträckningar att välja mellan; blå, grön, röd, gul och lila tur. Många av dem tangerar varandra på olika platser. Vi valde grön linje av den enkla anledningen att den besöker vingårdar som ligger vackert på de omgivande bergens sluttningar och för att den hade en avgångstid som passade oss då vi kom körandes från Kapstaden samma dag.

Samtliga turer utom lila börjar eller slutar med rälsbussen som rullar oändligt långsamt till gårdarna Rickety Bridge och Grande Provence. Sedan (eller före på gul och röd) åker man tillbaka till Franschhoek centrum igen och byter till buss för resterande vingårdar.

Franschhoek Wine-tram

Dessa turer har 2-4 avgångar vardera varje dag. Turerna startar 10-13 ungfär. Beroende hur tidigt man startar har man sedan ett visst maximalt antal stopp. 6 för första turen på dagen och 4 för den sista. Om man stannar mer än 1 timme på en vingård, har man ett stopp mindre kvar till resterande gårdar.

Det är smart att i förväg göra en plan för var man ska stanna och ringa in och markera på sin egen tidtabell. Dagen kan lätt kännas förvirrande ju lägre den lider annars…

Franschhoek Wine-tram

Vi startade 12:15 och hade därmed 4 stopp till vårt förfogande. Räckte mer än väl tyckte vi om man vill komma hem i ett stycke…

Allt är mycket väloljat på vingårdarna. Man sitter ute eller inne och provar vin. Alla gårdar vi var på har en meny med flera olika provningar som de erbjuder, från 30 Rand till 150 Rand per provning ungefär. En provning hinns enkelt med på den timme man har till sitt förfogande.

Lunch bör bokas i förväg på någon av gårdarna. Vanligen förväntas en lunch ta 2 timmar, men vi klarade av vår på endast 1 timme.

Franschhoek Wine-tram

Vi hade förbokat vår gröna tur, vilket är smart eftersom de säljer slut under högsässong. En halv minut innan vår tur skulle avgå släntrade ett tjejgäng upp till biljettkuren och vill köpa biljetter till samma tur. De blev nekade, inte för att det inte fanns blijetter kvar, utan för att de var för sent ute. Man måste köpa biljetterna minst 30 minuter innan, sa man till dem.
Överhuvudtaget verkade man mycket noga med att hålla tiderna på turerna, vilket förstås är bra.

Våra stopp på grön linje blev: Grande Provence, Mont Rochelle, Le Lude och  Holden Manz. Vi åt vår förbokade lunch på Mont Rochelle.
Varav Le Lude blev vår favorit  pga att de tillverkade mousserande viner och hade en mycket vacker vingård.

Franschhoek Wine-tram

Sammanfattningsvis var the Wine-tram precis en sån charmig upplevelse som vi hoppats. Dock blev inte vi jätteimponerade av kvaliten på vinerna vi provade. Förmodligen bör man vara lite mer seriös i sin research än vi och kolla upp noggrannare vilka vingårdar man vill besöka.

Här hittar du mer information om Franschhoek Wine-tram.

Läs också om vårt charmiga boende i Franschhoek här.

Franschhoek Wine-tram

Franschhoek Wine-tram

Franschhoek Wine-tram

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

6 Comments

 1. Vilken härlig dag – vilket jag ju fattade på förhand, rälsbuss i Franschhoek var ju en av höjdpunkterna. Kul att ni haft nytta av flera av mina tips!

  • gunilla yourstone

   Vi tyckte också att det var en av höjdpunkterna! Ja det är ju härligt när man hittar bra tips! 🙂

 2. Wow, det låter som en utflykt helt i min smak. Älskar både viner (utan att vara nörd) och vackra vyer. Tack för tipset, som direkt noteras. Vill gärna åka dit.

  • gunilla yourstone

   Ja det var ett helt perfekt koncept. riktigt nöjda var vi när dagen var slut!

 3. Eva Kärrman

  Hej!
  Tack för en fin presentation av er resa till Kapstaden, inspirerande 🙂
  Vi åker till Sydafrika i slutet av januari 19. En organiserad resa i starten, då vi ska till Kruger parken mm. Vi avslutar med ”egna” dagar i Kapstaden. Tanken är att det blir ca 5-6 dagar där. Vi är lite fundersamma över om vi ”sysselsätter” oss i själva Kapstaden i 5-6 dagar!!?
  Er beskrivning av era dagar där underlättar betydligt för oss.
  Ni hyrde bil förstod jag och gjorde egen utfärd. Inga problem att köra i Sydafrika (förutom vänster trafiken :)) ?? Gjorde ni någon mer utfärd med bil förutom Franschook??
  Något mer i själva Kapstaden ni tycker att vi bör se/uppleva förutom det ni beskriver i er blogg?
  Något vi absolut bör undvika eller tänka oss för?

  • Gunilla Yourstone

   Om man har 5-6 dagar tycker jag absolut att kan ska ge sig ut lite runtomkring Kapstaden också. Vi gjorde en liten rundtur med Franschoek och Simonstown/Godahoppsudden. Om ni kollar i reseberättelsen, ser ni hur vi körde. Dessa två är de man absolut bör se utanför stan.
   Bilkörningen kändes ganska lugn. Tänk på att ha med internationellt körkort och på säkerheten.
   Promenera aldrig efter det blivit mörkt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *