Sydafrika är ett ganska stort land med varierande klimat. Så när är det egentligen optimalt att besöka landet?

Det beror dels på vilken del av Sydafrika det gäller och dels vad du vill ha ut av besöket.

bästa tiden att åka till Sydafrika

Norra Sydafrika, Kruger National Park

Många åker till Sydafrika för safarins skull och besöker då Kruger National Park. Bästa tiden för att se de vilda djuren är maj-september. Det beror på att regnperioden infaller oktober-mars och gör parken grön och lummig. Djuren blir då svårare att få syn på. Maj-september är det torrt i markerna och djuren är då lättare att se bland buskarna och träden. Torrare marker ger även färre vattenhål och därmed är det lättare för trackern att förutse var djuren finns och hur de rör sig.

April och oktober är båda mellansäsong för Wildlife watching.

bästa tiden att åka till Sydafrika

Rent vädermässigt är april-maj och sept-okt de bästa månaderna med behagligt väder. Nov-mars är som sagt regnperiod och juni-aug kan det bli ganska kallt, framför allt på nätterna. Under regnperioden rekommenderas malariatabletter.

Bakvänt nog är de ändå december-januari som är den period då flest turister besöker nationalparkerna i norra Sydafrika.

Vi besökte norra Sydafrika och Kruger de första dagarna i maj. Just detta år hade regnperioden varit ovanligt riklig och långdragen, så vi hade fortfarande en lummig och grön vegetation. Normalt ska det redan vara torrt denna tid på året. Vi klagar dock inte, vi fick se så mycket djur vi önskade ändå under våra dagar i Kruger.
Vår sista natt på väg mot Johannesburg hade vi riktigt kyligt och höstigt väder. Brasor i alla rum på hotellet.

bästa tiden att åka till Sydafrika

Läs om vår safari i Kruger här.

Kapstaden med omnejd

Kapstaden har bäst väder under november-mars. Oktober och april är mellansäsong och under maj-september är det mest regn och rusk och ganska kyligt i Kapstaden.

Under absoluta högsäsong, dec-jan, kan det vara ganska mycket turister i Kapstaden och långa köer eller slutsålt till de största turistattraktionerna som linbanan till Table Mountain och turena till Robben Island.

Vi besökte Kapstaden med omnejd i slutet av mars. Då var det fint och behagligt väder på dagarna och lite kyligt på kvällarna. Det kändes att den största turistanstormningen var över för säsongen, vi hade t.ex. ingen kö alls till linbanan upp till Table Mountain.

bästa tiden att åka till Sydafrika

När ska man åka då?

Tråkigt nog har alltså Kapstaden och Kruger helt omvända säsonger. Dvs de två områden som de allra flesta Sydafrika-resenärer vill kombinera under sin resa. Så hur gör man?

Antingen kompromissar man med en av destinationerna och vet med sig att man åker i ”fel” säsong, eller så väljer man april eller oktober, som är mellansäsong på båda ställena.

Det tredje alternativet är förstås att göra som vi. Åka på två helt separata resor.

bästa tiden att åka till Sydafrika

Vår guide till Kapstaden hittar du här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips i ditt flöde.

2 Comments

  1. Att det finns så mycket att se i världen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *