Man kan ta sig till Kruger National Park på flera olika sätt. De flesta av våra med-gäster på nThambo Tree Camp har flugit in till lilla Hoedspruit och fått hämtning av lodgen där.

Själva har vi via MyChoice Sydafrika fått tips om en fantastiskt vacker vägsträcka, Panorama Route på vägen mellan antingen Johannesburg eller Nelspruit´s flygplatser och Krugerparken. När vi väl sett bilderna är vi helt målstyrda på att vi vill köra den här vägen!

Panorama Route och Blyde River Canyon

Panorama Route är en ca 7 mil lång sträcka längs Blyde River Canyon, världens 3:e största canyon efter Grand Canyon i USA och Fish River Canyon i grannlandet Namibia. Utöver denna väg och dess utsiktspunkter finns massor av andra intressanta stopp att göra i omgivningarna. Ska man hinna se och göra något på väg till eller från Johannesburg, bör man planera in minst ett övernattningsstopp på vägen, kanske helst två, eftersom tiden annars blir för tight.

Panorama Route och Blyde River Canyon

Utsiktspunkterna längs Panorama Route

Längs Panorama Route finns ett antal stopp och utsiktspunkter. Här fick man riktigt mäktiga vyer. Allra bäst är kanske utsiktspunkten Three Rondavels.

Panorama Route och Blyde River Canyon

Panorama Route och Blyde River Canyon Panorama Route och Blyde River Canyon

Panorama Route och Blyde River Canyon

Övrigt att se och göra i området

Precis utanför orten Graskop finns en helt ny glashiss ner i en ravin, som vi dessvärre inte hann prova.

Några vattenfall och en grotta finns även att besöka. Vi kommer ju själva precis från vattenfallens vattenfall, dvs Victoriafallen, så vi väljer bort ytterligare vattenfall denna gång.

Sammanfattningsvis kan man väl konstatera att man borde ha haft ännu mer tid på sig för att riktigt hinna göra hela området.

Panorama Route och Blyde River Canyon
The Mac Mac Falls

Däremot stannar vi i Graskop och provar de legendariska crepsen på Harrie´s Pancakes i Graskop.

Panorama Route och Blyde River Canyon

Sedan är hela vägen mellan Dullstroom och Panorama Route väldigt vacker och njutbar på alla vis.

Övernattning i området

Vi bor vår sista natt i Sydafrika på Walkersons Hotel & SPA, en helt otroligt vacker och trevlig anläggning på perfekt avstånd från Johannesburgs flygplats. 2,5 timmars körtid är lagom oavsett om man anlänt till Johannesburg och vill bita av körning till Kruger, eller om man kommer från Kruger och vill övernatta på lämpligt avstånd från flyget hem.

Panorama Route och Blyde River Canyon Walkersons Hotel and Spa Panorama Route och Blyde River Canyon Walkersons Hotel and Spa

Walkerssons är en ”estate”  med mängder av avkopplande aktiviteter som fiske, ridning, vandring, spa etc. Vi tar en avkopplande massage på morgonen innan vi avfärd till flyget.

Dessutom en vacker och avkopplande innemiljö. Vi har öppen spis på rummet och en karaff portvin för avsmakning på uteplatsen. Verkligen en perfekt avslutning på en härlig resa.

Panorama Route och Blyde River Canyon Walkersons Hotel and Spa Panorama Route och Blyde River Canyon Walkersons Hotel and Spa Panorama Route och Blyde River Canyon Walkersons Hotel and Spa

Ett förslag på en härlig rundresa i MyChoice Sydafrikas regi är denna 11-dagars äventyrsresa.

Glöm inte att följa 4000mil på Facebook för fler resetips.


Vistelsen på Walkersons Hotel & SPA genomfördes i samarbete med MyChoice Sydafrika

4 Comments

 1. Åh, den åkte vi förra året. Vi reste med Jambo. Tyvärr var det lite dimmigt men skönheten i bergen syntes ändå. Och vi åt på Harrie´s Pancakes också 🙂 En fantastisk resa med safari i Kruger!
  (PS länken till 11-dagarsresan fungerar inte.)

  • Gunilla Yourstone

   Vi åkte två gånger, både på dit och hemväg. På ditväg tog vi bilderna i denna artikel, men tyckte att vi hade lite otur med vädret. På tillbakaväg var det superdimma och det gick inte att se nåt alls. Vi hörde då av en guide på pannkaksstället att dimma är supervanligt. Så det visade sig att vi nog hade lite tur på ditväg. 🙂
   Nu ska länken funka.

 2. Ja det där ser ju rätt så trevligt ut. Hoppas att 2019 blir året där jag upptäcker mer av Afrika.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *