Termen ”the Big Five” kommer från den tiden då europeer jagade vilda djur i Afrika. The Big Five var de djur som krävde grovkalibriga vapen och som ansågs farligast att jaga.

Vilka är ”the Big Five”?

The Big Five är lejon, leopard, elefant, noshörning och afrikansk buffel.

Idag används termen i stället vid safari och anses vara de djur som är ”finast” att få syn på under safari. Många safari-resenärer anser inte sin safari komplett utan att ha fått åtminstone en glimt av dessa fem.

Personligen kan jag väl annars tycka att geparden smäller högre än buffeln. Och att flodhästen, om man har turen att få se den  när den är uppe och rör på sig och inte bara ligger stilla i vattnet är en nog så mäktig syn. Och giraffen i sin enkelhet, så vackert djur. Ja osv, alla djuren på savannen är mäktiga att få se på sitt vis och det känns fel att haka upp sig på dessa fem alltför mycket.

the Big Five
Gepard i Namibia
the Big Five
Stora zebra-hjordar i Namibia

Vår safari i Kruger var min tredje safari. Jag har tidigare varit i Masai Mara i Kenya och i Etosha National Park i Namibia och under dessa sammanlagt sett alla de fem. Bufflarna var dock på mycket långt avstånd och leoparden syntes knappt bland buskarna. Men ändå liksom.

Nu i Kruger var det alltså på’t igen.
Till en början lät vi oss luras lite. Kruger-parken är mycket grönare och lummigare än både Masai Mara och Etosha. Vegetationen är bush i stället för savann. Bättre för djuren eftersom det finns mer att äta, men trixigare för safariturister att se djuren bland alla buskar och träd.

Intrycket var först nästan att parken var tom på djur motför de oändliga mängder djur man kan se dra runt på savannen i stora hjordar. Men skenet bedrog, hjordarna var inte lika stora, men djuren fanns där. Under våra 3 dygn i parken fick vi mer än väl vårt lystmäte av afrikanska safaridjur och riktigt mäktig närkontakt med alla ”the Big Five”.

Men kan man räkna med alla the Big Five när man åker på safari? Hur lätta är de att få syn på? Vi försöker reda ut begreppen här.

Lejon

Lejonet är väl alla safariresenärers dröm. Det känns snöpligt att åka hem utan att ha fått sett dessa oerhört mäktiga djur.

I Masai Mara såg vi lejon ganska många gånger. Oftast när de låg och dåsade under något träd med ett halvätet kadaver av zebra eller gnu intill sig. Inte mycket action alltså. Men även aktiva lejon som gjorde halvhjärtade försök att jaga ikapp en antilop. Djuren hade redan sett lejonet och loppet var egentligen kört, men man måste väl ändå kolla om det fanns något djur i hjorden som var skadat och inte kunde hänga med i tempot, antar jag?

I Etosha blev vi utan lejon. Kanske hade vi bara otur, men jag tror också så här efteråt att det är svårt med rovdjuren på selfdrive. Man behöver hjälp av professionella trackers.

I Kruger fick vi se en flock bestående av nio lejon som lojt promenerade fram i området. Solen hade just gått ner och de var precis runt vår jeep. Mycket mäktigt!

the Big Five
Lejon i Kruger
the Big Five
Ung lejonahnne i Kruger

Leopard

Leopaden brukar vara svåra att få syn på. De lever och rör sig ensamma och rör sig smidigt och försiktigt i vegetationen. Är gräset gult, är de dessutom perfekt kamouflerade.

Förutom en mindre bra vy av en leopard i Masai Mara (det var mer guiden som sa att där är den, typ), fick vi för första gången se leopard ordentligt i Kruger. Och det tre gånger dessutom.

Först en ensam leopard, sedan en mamma med en halvvuxen dotter och sista gången en leopard uppflugen i ett träd. När vi kom hoppade den snabbt ner och försvann i buskarna, men ändå.

the Big Five the Big Five

Elefant

Elefanten vågar jag nog påstå har en 100%-ig hitrate. Åker du på safari i Afrika, så får du se elefant. Vi såg dessutom elefant i Zimbabwe precis intill gångvägen till Victoriafallen, så ibland behöver man inte ens åka på safari, utan att bara vistas i Afrika kan räcka utmärkt.

Ett otroligt mäktigt djur. Tillräckligt stort för att alla ska lyckas se och fota tillfredsställande. Och ett ganska roligt djur i och med att de ofta ”gör” saker och har lite hyss för sig. Kanske mitt favoritdjur i Afrika?

the Big Fivethe Big Five

the Big Five
Den lilla ettriga!
the Big Five
And the little one who didn´t make it

Den där gången i Nambia när vi sitter och spanar vid ett vattenhål i skymningen. Plötsligt kommer två elefanter ner mot vattnet. Alla flyttar respektfullt på sig. Girafferna, zebrorna, antiloperna. Alla utan vildsvinet som står kvar precis som om inget hänt.

the Big Fivethe Big Five

Noshörning

Noshörning är, som jag förstått det ganska ovanligt i Kenya/Tanzania-omårdet, men betydligt vanligare i södra Afrika. Jag såg ingen i Masai Mara, men flera stycken både i Etosha och Kruger.

Det finns både vit och svart noshörning och namnet har inget med färgen att göra. Det är i stället på huvudformen man ser vilken av arterna man har med att göra. Vi såg den svarta i Etosha och den vita i Kruger.

the Big Five
Noshörning i Etosha
the Big Five
Noshörning i Kruger

Afrikansk buffel

Afrikansk buffel ska inte förväxlas med den asiatiska varianten. Detta är ett mycket större, mäktigare och farligare djur. Särskilt de äldre hanarna kan vara riktigt griniga mot besökare.

Buffel såg jag bara på långt avstånd i Masai Mara. Knappt så det gildes, kändes det som.

I Kruger ser vi en ensam ”grinig” äldre hane under vår allra sista safari. Och så var alltså sviten komplett. Tredje gången gillt på safari.

the Big Five
Buffel – det absolut sista vi fick se i Kruger

Läs alla våra inlägg från Namibia här och från Kruger här.

Gillar du också safari? Glöm då inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *