En av fördelarna med att ha rest mycket är ju att man vet ganska väl vad man gillar. Vi kan oftast i förväg förutse vilka sevärdheter och aktiviteter vi kommer att gilla och inte på ett resmål. Och letar alltid aktivt efter sånt som vi vet att vi uppskattar.

Dessa saker står alltid högt i kurs för oss på resor, de är upplevelser som vi samlar på, helt enkelt.

Höga byggnader

Jag minns fortfarande när jag var i London med jobbet, precis nedanför The Shard och hade svårt att övertala någon av mina kollegor att följa med mig upp i byggnaden. Det var en chock och ett uppvaknande för mig. ”Hm, alla gillar alltså inte att åka upp i höga byggnader på resa?” Tänk att det kan vara så olika. Själv älskar jag det och det har helt klart blivit några inlägg på detta tema genom åren.

7 höga byggnader som du bara måste åka upp i – och 4 som du faktiskt kan skippa
Att besöka Hong Kongs högsta byggnad International Commerce Center
Lotte World Tower Seoul – att åka upp i världens 6:e högsta byggnad
Värdens högsta byggnader topp 10

Top of the Rock New York – med utsikt över Empire State Building
Sky 100, Hong Kong
Lotte World Tower, Seoul

Vackra vägar

Finns det något härligare än att befinna sig på roadtrip någonstans i världen och köra en riktigt vacker väg? Vi kör gärna en omväg om vi hör talas om en vacker väg och gör dagsutflykter och detours enkom för vägen ibland också.

På bloggen har vi förstås flera inlägg om vackra vägar. Både summeringar och om enskilda vägar.

Norrlands vackraste vägar – 7 av våra favoriter
5 vägar på Island som du bara måste köra
Den långa vägen till gorillorna i Uganda – kan vi ha hittat en av världens vackraste sträckor?

Vägen över Flatruet
Ringvägen på Island
Uganda

Solnedgångar

Vi har hört att det finns människor som befinner sig på hotellrummet och duschar och byter om vid solnedgångstid på resa. Vi har även förstått att det finns de som lugnt sitter vid bordet på kvällens restaurang i full färd med att beställa in middag.

Själv skulle vi aldrig kunna jobba så. När solen går ner står vi alltid redo. På en väl-researchad plats med optimal utsikt över solnedgången. Kamerorna beredda. För det här kan man ju inte missa.

Inlägg om solnedgången har det blivit några stycken genom åren förstås, när man summerar så här har pinsamt många ordet ”fantastisk” i titeln?

Alla dessa fantastiska solnedgångar i Kapstaden
5 fantastiska platser för en solnedgång
Alla dessa fantastiska grekiska solnedgångar – hur ska man orka så mycket skönhet?
Sommarens vackraste solnedgång 2017 – vi korar en vinnare

Kapstaden
Milos, Grekland
Saxnäs

Världsarv

Finns det ett UNESCO-världsarv så besöker vi det. Helt klart. Dessa utnämningar brukar vara en bra kvalitetsstämpel för att det det är en högkvalitativ sevärdhet som är värd att lägga tid på.

Ofta blir det tvärt om också. Att det är först på plats eller kanske till och med efteråt som man får klart för sig att det mycket trevliga sevärdheten också är ett världsarv.

Världens bästa världsarv – Europa
Världens bästa världsarv – utanför Europa
UNESCO-världsarvet Hälsingegårdar – Sveriges senaste tillskott på listan
Världsarvsleden – ett relativt okänt alternativ till Högakustenleden

Världsarvet Mostar
Världsarvet Stone town på Zanzibar
Världsarvet Hälsingegårdar

Kanjons

Kan man någonsin bli mätt på kanjons? Nej tänkte väl det, vi är i alla fall inte i närheten. Allra helst att vandra i dem kanske, men kan man inte det, får man åtminstone kika ner i dem från ovan.

Världens största kanjons – och några till godingar när vi ändå håller på
Gorges du Verdon – en heldag längs Frankrikes häftigaste kanjon
Våra 7 bästa kanjonvandringar – äntligen har vi insett värdet av att vandra nedåt
Fish River Lodge

Vintgar Gorge, Slovenien
Fish River Canyon
Caminito del Rey, Spanien

Spökstäder

Vi slutar aldrig att fascineras av spökstäder. Det är något spännande och mystiskt med dem. Och samtidigt tragiskt. För här har ju människor levt och av en eller annan anledning varit tvungna att lämna.

Vära 3 bästa spökstäder – och 3 tills om vi är nyfikna på

Skrev vi för några år sedan. Och har senare även besökt Tjernobyl, som är en spökstad och dessutom så otroligt mycket mer.
Malmberget, där min mamma är uppväxt och som jag själv inte besökt sedan 1983, återvände vi till 2019 och fann en spökstad. Ett känsloladdat återseende.

Bodie Ghost Town, Kalifornien
Kolmanskop, Namibia
Tjernobyl

Afternoon Tea

Ett lyxigt Afternoon Tea ha vi alltid svårt att motstå. Serveras det dessutom med en maffig utsikt, ja då är vi sålda. Vi försöker alltid boka in oss på denna aktivitet när vi besöker de delar av världen där en Afternoon Tea-kultur finns.

Världens högsta Afternoon Tea i Burj Khalifa – Atmosphere Armani Hotel
Afternoon Tea i Hong Kong på 103:e våningen
Afternoon Tea på Galle Face Hotel

Burj Khalifa
Hong Kong
Galle Face Hotel

Broar

Långa broar, häftiga broar, vackra broar. Broar högt upp och broar på vackra platser. Ja men broar helt enkelt, samlar vi på i alla lägen. Att gå över, åka tåg eller bil över. Eller kanske båt under. Eller till nöds att bara iaktta från sidan.

Läs också: Världens vackraste broar – här är våra 10 favoriter


Färgglada städer

Åh finns det något härligare än att besöka en riktigt färgchock till stad! Klara, glada färger ska det vara. Och we love! Det har blivit några färgglada städer genom åren. Ibland av en händelse och ibland som en omväg bara för att vi i förväg sett bilder.

7 härligt färgglada städer – tänk att man kan bli på så bra humör av lite färg
Burano utanför Venedig – in the name of Instagram
Den blå byn Juzcar – att skapa en smurfby och en sevärdhet på köpet

Burano, Italien
Bo-Kaap, Kapstaden
Singapore

Utsikter från hotellrum

Finns det en spektakulär utsikt, så bokar vi. Jag tänkte nästan säga vad det än kostar, men i alla fall tycker vi att det är värt att betala en del extra för utsikten. Vatten, stadssiluetter, vild djur och broar. Är några av de utsikter som vi tryckt näsan mot genom åren.

De 12 maffigaste utsikterna som vi haft från våra hotellrum världen över
Varghotellet Järvzoo – närkontakt med vargar

Och… när vi nu ändå skriver om saken, så har vi faktiskt ett nytt prospekt på gång på den här fronten. En alldeles enastående och unik utsikt. I Sverige dessutom. Förhoppningsvis får vi anledning att återkomma till saken.

Fish River Lodge, Namibia
Bangkok
Varghotellet på Järvzoo

Brudpar

Och till sist då. En oemotståndlig raritet som man inte riktigt kan planera för, bara hoppas på. Och när tillfället kommer försiktigt, försiktigt, smyga upp kameran.

5 perfekta platser att (smyg-)fota brudpar på resan

Island
Burma
Kyoto

Har du några upplevelser som du ”samlar på” på resa?

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och Bloglovin.

 

12 Comments

 1. Fyrar. Kan bli diverse omvägar om jag råkar upptäcka att det finns en aldrig så liten fyr i närheten.
  Söker också efter gratis attraktioner/guidning/saker att göra. Har hittat allt möjligt roligt i bl.a New York.

  • Gunilla Yourstone

   Ja fyrar är ju underbara. Har dock inte blivit någon fyrresa till Irland som jag drömt om. Island var annars ett eldorado för fyrälskaren också.

 2. Jadå!! Just nu nationalparker i Sverige. Eller ja, kan ju alltid drömma lite om de mest avlägsna.

  • Gunilla Yourstone

   Ja dem har jag också börjat samla på efter at jag skrev ett inlägg om dem förra våren och insåg vilka de var. 🙂

 3. Världsarv och nationalparker ”samlar” vi också på. Räknar vi inte med Struwes meridianbåge så har vi kvar två svenska världsarv; Drottningholm och Birka. Av Sveriges nationalparker har vi besökt åtta och har planer på Gotska Sandön i sommar. I andra länder besöker vi också gärna landets världsarv.

  • Gunilla Yourstone

   6 st världsarv har vi kvar. Men planerar för 2 eller 3 under 2021. 2-3 nationalparker blir det också förhoppningsvis.

 4. Adrenalinkickar och svett samlar jag på. Typ ziplines, bungyjump, träningspass.

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, inte så tokiga samlarobjekt. 🙂 Själv är jag en feg adrenalin-junkie. Gärna zipline, men inte bungyjump.

 5. Elisabeth

  Kul upplägg! Jodå, höga byggnader och kanjons, absolut. Därutöver: grottor, gruvor, museijärnvägar, linbanor/bergbanor, vetenskapsmuseer, äventyr ”light” (dvs inte bungyjump, men sånt som är lite läskigt spännande utan att vara riktigt farligt, typ takvandring).Gärna djur, fast det är svårt när de är i fångenskap. Men alligatorer i en å i Everglades, eller frigående smågrisar på en liten väg på Nya Zeeland, eller sjölejon i Monterey och Fisherman’s wharf, eller elefantsafari där man behövde kikare i Thailand. Gärna akvarier, det känns inte alls jobbigt med instängda fiskar, som det gör med instängda djur på zoo. Vattenaktiviteter – snorkling, simma med delfiner eller sälar, simma i en mörk grotta.

  Brudpar var lite udda – svårt att planera, onekligen. Inget jag letar efter, men jag har en gång för länge sen fotobombat ett brudparsfoto. Scenen är lilla idylliska rådhuset i Zwettl, en österrikisk by. Jag och en kompis går en 10-dagarsvandring organiserad av scouterna. Vi ska under vandringen göra uppgifter av olika slag, till exempel intervjua en politiker. Så vi sätter våra stora tunga ryggsäckar utanför rådhuset, går in, iklädda scoutskjorta, lindrigt rena byxor, samt Lundhagskängor och får en pratstund med vice borgmästaren. När vi är klara och går ut krockar vi på trappen med ett brudpar som är uppställda för fotografering. Viss förvirring uppstår, vi behöver trassla oss fram förbi människor för att hitta våra ryggsäckar, det tar en stund att krångla på dem, och vi försvinner, rätt förlägna, bort så fort vi kan.

  • Gunilla Yourstone

   Grottor, linbanor och vild djur hade jag med från början, med det blev ett så längt inlägg så jag strök några. 🙂 Fast grottor är nog ner en hatkärlek.
   Museijärnvägar var ju en kul idé. Vetenskapsmuseer också. Är det typ såna som Tom Tit då?
   Äventyr light, det är min melodi också. Lite lagom så där. 🙂
   JA brudpar är lite udda, men vi har märkt att de platser vi besöker ofta väljs av brudpar som bakgrund för deras bröllopsfoton.

   • Elisabeth

    Japp, Tom Tits är det allra bästa i kategorin, helt outstanding (kan möjligen bero på att jag följt deras utveckling ända sen de började som en utställning i Södertälje konsthall). Men annars, allt som heter någonting med Science museum. Tekniska museet i Stockholm, Nemo i Amsterdam. Trondheim, Boston (att kombinera med Duck Tours – tur i amfibiefartyg), Paris (lite trist, men det var 20 år sen) osv.
    Det roligaste är väl att det nästan alltid är ordentligt ”hands-on”. Det tråkigaste är när museet inte är tillräckligt snabba på att laga det som går sönder när alla besökare rycker och trycker i allt som rör sig.

    • Gunilla Yourstone

     Dalenium Science Center har vi varit till någon gång med när barnen var små.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *