Vi skrev härom veckan ett inlägg om världens bästa världsarv i Europa och tänkte oss sedan ett motsvarande inlägg utanför Europa. När vi så börjar researcha för detta blir vi nog lite bleka om nosen, när vi inser hur otroligt få av världsarven i resten av världen som vi faktiskt har besökt. Otroliga natur- och kulturskatter i Afrika, Mellanöstern, övriga Asien och Latinamerika som vi aldrig varit i närheten av! Att utnämna några som bäst när man sett så lite är kanske lite optimistiskt. Men nåja, i alla fall, här kommer 9 världsarv utanför Europa som vi sett och som vi starkt rekommenderar ett besök till.

Kyoto

Asien

Historiska Kyoto

Kyoto är en fantastisk stad som för evigt kommer att ingå i våra favoriter i världen.

Vi reser hit de första dagarna i april 2013, när stadens samtliga körsbärsträd står i full blom. Massor av turister, både utländska och inhemska. Fest (hanami) och vackra kimonos i varje hört av staden. Även utan körsbärsblomning finns mycket sevärt; tempel, trädgårdar och gamla traditionella kvarter.

Läs också om våra bästa tips på saker att se och göra i Kyoto.

Himmelens tempel

I Beijing finns förstås massor av historiska sevärdheter, varav flera är utnämnda till världsarv. Vi faller lite extra för Himmelens tempel. Hit kom kejsaren en gång per år för att offra till himlen för årets skörd. Templen här har ett intensivt blått, himmelsfärgat tak.

Läs om våra bäst tips till Beijing här.

De äldre delarna av staden Galle och dess befästningar

Galle på Sri Lanka är en riktigt mysig stad. Kolonial arkitektur som delvis restaurerats och tjocka befästningsmurar runt om. Väl värt en övernattning om man befinner sig på Sri Lanka. Vi tillbringar sista natten innan hemfärd här i februari 2016.

Nordamerika

Viñalesdalen, Kuba

Här var vi ju alldeles nyligt!
Den bördiga dalen har ett speciellt landskap med sockertoppsberg som bara finns här och i södra Kina. Och visst är det vackert! Men till Vinales kommer man först och främst för att lära känna det lantliga Kuba. Se tobaksodlingarna, möta oxkärror och ridande lantbrukare, smaka på lokalproducerad kubansk mat när den är som bäst.

Läs om våra två dagar i Vinales här.

Grand Canyon National Park

Det var länge sedan, men en riktigt klassisk övermäktig upplevelse!

Afrika

Robben Island

Viktig historia! Guiderna på Robben Island är själva före detta fångar som berättar om åren i fängelset. Man får under någon kort sekund tillfälle att titta in i Nelson Mandelas cell där han satt i 18 år. Att åka hit ut är en intressant historielektion och känns som det minsta man kan göra för alla dem som kämpade för demokrati och rättvisa.

Nelson Mandelas cell

Kilimanjaro National Park

Höjden gör att Kilimanjaro-bestigningen kanske inte är den behagligaste upplevelsen i livet. Men en fantastisk och annorlunda natur är det och en rejäl upplevelse att se solen gå upp över Afrika från Kilimanjaros topp.

Här berättar Gunilla om sin dramatiska Kilimanjaro-bestigning från 1998.

Kilimanjaro

Zanzibars stenstad

Tanzania igen? Jo för Stonetown på Zanzibar är ytterligare en kolonial gräddbakelse att sätta i sig.

Sydamerika

Naturskyddsområdet Pantanal i Brasilien

Hit kom Alva och jag på höstlovet 2013 för att om möjligt få närkontakt med vilda Hyacintaror. Detta lyckades över förväntan. Vi kom riktigt nära massor av aror och fick även se sen blå-gula aran som egentligen inte ska finnas här. Och massor av andra spännande djur.

Läs om vår papegoj-resa till Brasilien här.

Capybara kan man träffa på t.ex.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *