Världsarven världen över är dryga 1000 till antalet och nya tillkommer varje år. Det är respektive land som nominerar sina egna världsarv, det man själv tycker är allra mest värt att bevara i det egna landet och sedan avgör UNESCO´s världsarvskommitté vilka som platsar. Världsarven anses som ”enastående” och ”av stor betydelse för mänskligheten ”.

Vår erfarenhet är att det lönar sig att hålla utkik efter världsarven på resa, de är alltid mycket sevärda och ofta ett minne för livet.

Här har vi valt ut några av våra absoluta favoriter i Europa.

Byggnadsverk

Alhambra

Alhambra i den spanska staden Granada är en riktigt mäktig morisk gammal borg med anor från 1300-talet. Biljetter måste bokas månader i förväg och köerna ringlar långa. Men värt det förstås. Sen får man heller inte missa att se hela borgen på avstånd från utsiktspunkten Mirador san Nicolas i andra änden av stan.

Läs vår guide till Alhambra här.

Schönbrunns slott i Wien

Slott kan verkligen vara olika att besöka. Vissa slott har man blivit besviken på, andra har varit enastående. I somras hamnade vi helt oplanerat i Wien en eftermiddag, eftersom vår flight hem till Stockholm åkte i från oss i bytet. Vi var förstås på direkt, hur skulle vi få ut maximalt av Wien på bara några timmar? Valet föll på Schönbrunns slott, vilket vi efteråt var extremt glada för.

Vilket slott, vilken slottspark! Och vilka fascinerande berättelser från förr vi fick höra i audioturen!

Läs mer om vårt besök till Schönbrunns slott här och om hur vi hamnade i Wien här.

Koncentrationslägret i Auschwitz

Ja, byggnadsverk, kanske inte, vilken kategori Auschwitz platsar in i är väl osäkert. Men helt säkert är att hit måste man åka någon gång i sitt liv och delta i det kollektiva minnet av Förintelsen. Bara då kan vi förhindra att historien upprepar sig.

Läs om när vi tog med Gunillas 14-åriga dotter till Auschwitz här.

Städer

Sienas historiska centrum

Ett av de där tillfällena när man känner sig förflyttad till Medeltiden.

Foto: Maxpixel

Sighișoara

Vi återkommer ju till Sighisoara då och då här på bloggen. Den lilla medeltida staden i Transsylvanien, Rumänien. Den mest bedårande stad vi någonsin besökt helt enkelt.

Läs mer om Sighisoara här.

Broområdet i den gamla staden Mostar

Mostar gjorde vi som en dagsutflykt från Baska Voda. Området runt bron Stari Most, är dessvärre överbelamrat med tingeltangelbutiker och inkastare utklädda i ottomansk kostymutstyrsel. Men klarar man att se bortanför detta är själv bron med omgivningar magnifik.

Själva kommer vi precis lagom för att se ett av de legendariska hoppen.

Läs om vår utflykt till Mostar här.

Naturarv

Plitvice

Plitvice är ett fantastiskt vackert naturområde i Kroatien med ett antal turkosa och gröna sjöar sammanbundna med diverse vattenfall. Här kan man vandra runt en hel dag och bara njuta!

Läs om vårt besök i Plitvice här.

Durmitor Nationalpark

Durmitor Nationalpark i Montenegro är perfekt för vandring. Vi genomför en toppbestigning av Planinica här i september 2012.

Läs om vår vandring i Durmitor här.

Höga Kusten

Höga Kusten i Ångermanland är ju egentligen både ett kultur- och ett naturarv. Hit åker vi så ofta vi hinner, höll vi på att säga. Att ha ett så maffigt världsarv på bara två timmars avstånd hemifrån är verkligen en lyx.

Slåttdalsskrevan, Skuleberget, Högbondes fyr och mycket mer.

Läs våra bäst tips till Höga Kusten här.

Vilka är dina bästa världsarv i Europa?

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler rese-listor och resetips.

19 Comments

 1. Kultur: Tempeldalen Agrigento, Gaudis Barcelona, Devon & Cornwalls gruvlandskap, Durham Cathedral, Pontcycyllteakvedukten, Skogskyrkogården, Visby, Aachens domkyrka
  Städer: Brugge, Venedig, Edinburgh
  Natur: Donaudeltat, Glaciärområdet Jungfrau, Jurassic Coast i Dorset

  • Gunilla Yourstone

   Ah, jag har många platser kvar i Storbritannien. Jurassic Coast i Dorset skulle jag gärna besöka.

 2. Om man ändå kollar in Alhambra – ta en sväng till charmiga Cordoba, även det ett världsarv

  • Gunilla Yourstone

   Åh det missade vi. Och Sevilla också för den delen, så det måste bli en sväng till! 🙂

 3. Har faktiskt inte varit på ett enda av de ställen som ni skriver om. Jag är på något sätt lite kluven till det där med världsarv. I 99% av fallen kanske det blir bra, men det var en kyrka i Georgien som kom med på världsarvslistan. Sen blev den på populär att de bestämde sig för att installera en hiss i kyrkan. De byggde om, hissen installerades, och gjorde helt enkelt så många ändringar för att göra det bekvämare för turisterna att kyrkan efter det inte längre fick vara världsarv. Surt sa räven…

  • Gunilla Yourstone

   Det lät ju inte så lysande med den där kyrkan.
   Men annars tänker jag att de är så många att anhopningen av turister blir mer ”lagom” för de flesta av världsarven. Som tex Sighisoara, Schönbrunn och Höga Kusten.

 4. Mostar och Alhambra är platser jag längtar efter att få se! Jag har besökt Auschwitz och ett par koncentrationsläger i Tyskland, hemskt, men så minnesvärt! Jag bloggade häromåret om de världsarv jag sett, men borde nog uppdatera inlägget efter Australienresan. Tycker det är en rolig sak att samla på, för jag tror inte att jag någonsin kommer bli färdig eftersom det finns så många världsarv. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Ja det är verkligen ett gäng som finns, fast ganska bra att är så, då finns det många att välja mellan och många att uppleva. 🙂

 5. När vi har bestämt oss för Alhambra var biljetterna redan slut. Nu ska vi dit i alla fall nästa vecka, och hoppas på det bästa. Det kanske finns några sevärdheter kvar i Andalusien utan vare sig trängsel eller slottid. Till exempel naturarvet Donana nationalpark. Ett lite speciellt kulturarv som vi sett som knappast är vackert men kanske bildande, är Völklingens järnverk.

 6. Vi har varit på en del av dessa ställen, men några av ställena har vi missat. Jag kommer inte alltid ihåg vilka ställen som är världsarv men när det gäller natur listar jag Biolowieza nationalpark i Polen högt.

  • Gunilla Yourstone

   Jag googlade nu och den är ett världsarv! Alva skulle älska att åka dit, ser jag av bilderna…

 7. Auswich är så intressant och skapar verkligen en förståelse hur det var. Har varit där två gånger på studieresor när jag gick i skolan och det var intressant men även tragiskt…

 8. Anna-Lena

  Hej!
  När ni är påväg till St Petersburg och tar båten över till Vasa, Finland. Skall ni ju passa på att ta en eller två dagar att besöka vårt världsnaturarv i Korsholm på ön Replot. Välkommen!

  • Gunilla Yourstone

   Ja det var en bra idé. Om man ändå lägger så mycket tid på resan är det smart att se lite mer längs vägen! 🙂

 9. Teide nationalpark, Auschwitz och Bamberg är några Europafavoriter. Och Nyhavn, eller var det ett världsarv?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *