Off the beaten track. Finns det något bättre än att färdas lite vid sidan om allfarvägarna när man reser? Se det som inte precis alla andra ser. Slippa trängas.

Vi gillar ju de stora sevärdheterna också, ibland. Men off the beaten track är ofta ännu bättre. Här kommer våra allra bästa tips till 10 fantastiska världs-sevärdheter, som bara ingen riktigt har hört talas om än.

Nemrut Dagi Turkiet

En dagsresa bort från ära och redlighet. Dessutom bara 8 mil från gränsen till det krigshärjade Syrien. Inte så konstigt kanske att turistmassorna uteblir.
Men för den som orkar och vågar, (nej, man märker inget av kriget förutom de flyktingar som byborna i Karadut härbärgerar i sina hem och som extrahjälp på sina hotell) vilken upplevelse som väntar!

Nemrut är ett 2150 meter högt berg, på vars topp kung Antiochus I Theos några årtionden före Kristi födelse lät uppföra tre terrasser med statyer föreställande honom själv tillsammans med de samtida mäktigaste gudarna, t.ex. Zeus, Apollon, Herkules. Med tiden har den norra terrassen i stort sett helt utplånats, medan den östra och den västra är mer välbevarade, förutom att huvudena på statyerna halkat av.

Bor gör man bäst på Hotel Euphrat, som kan ordna med hämtning vid flygplatsen 5 mil bort, och transport upp och ner för berget.

Solnedgång och soluppgång är som vanligt de optimala tiderna. Slå till på en kombo, med båda för säkerhets skull.

Läs mer om Nemrut Dagi här.

Sighisoara Rumänien

Seriöst, vem har hört talas om Sighisoara? Inte vi heller, vill säga tills vi åkte dit under en roadtrip i Transsylvanien. Detta är den sötaste, pittoreskaste, charmigaste lilla stad vi någonsin stött på under våra resor. Hjärtat slår fortare, kinderna blossar, för här vill man vandra runt för evigt.

Läs mer om Sighisoara här.

Meteora Grekland

Den här platsen kan inte finnas på riktigt. 6 kloster från 1300-talet byggda ytterst på klippkanten på varsitt sockertoppsberg! Men de finns faktiskt om man bara orkar ta sig de 4,5 timmarna med hyrbil norrut från Aten.

Solnedgången här, den glömmer man inte i första taget.

Läs om vårt besök i Meterora här.

Fish River Canyon Namibia

Grand Canyon har vi alla hört talas om. En världskändis som besöks av stora mängder turister varje dag. I Afrika finns världens näst största canyon, Fish River Canyon. Lika magnifik, fast det är liksom bara du där.

Fish River Lodge är bästa boendet med ett antal turer ner i canyonen.

Zhujiajiao Kina

Denna otroligt charmiga vattenstad, där vägarna är kanaler, hittar du bara en timme från Shanghai.

Läs om vår resa till Kina och Zhujiajiao här.

Bodie Ghost Town USA

En övergiven guldgrävarstad mitt i öknen. Flaskorna i baren och kulorna på biljardbordet ligger fortfarande kvar där de lämnats. Det finns ett gäng spökstäder i USA, Bodie är förmodligen den coolaste.

Kakku Burma

Helt in the middle of nowhere, även för att vara Burma, liksom. Till denna del av landet får utländska turister endast färdas tillsammans med auktoriserad guide, utsedd av staten.

Men det är det värt, för pagodan är magnifik och förstås är man helt ensam.

Mödrudalur Island

Vad göööör alla turister nere i Reykjavik? När place-to-be helt klart är Islands sötaste (och minsta?) by Mödrudalur på norra Island?

Kyrkan är minst och bensinmacken sötast. Och det tama fåret, ja det är bara bäst!

Bensin, disel, någon?

Läs om vägen till Mödrudalur här.

Hällingsåfallet Sverige

Om Hällingsåfallet legat i södra Sverige, hade det varit en superkändis. Nu ligger det 2 mil längs grusväg utanför Gäddede i Jämtland och får nöja sig med en slumrande tillvaro. Men mäktigt är det var det än må ligga.

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för fler reseberättelser och resetips.

 

24 Comments

 1. Så bra tips! Den här länken sparar jag för framtida inspiration!

  • Gunilla Yourstone

   Gör det, man vet aldrig när man kommer i krokarna och det passar med ett besök. 🙂

 2. Staffan Johansson

  Wow! Riktigt bra inlägg! Tack för spännande tips, nu när det inte längre är lika exotiskt att åka till Rom, New York eller Tallin då det är samma butiker och restauranger snart överallt! Tack!

  • Gunilla Yourstone

   Tack! 🙂 Håller med om att många ställen förlorat sin identitet. Starbucks-land överallt, liksom. Vill man åka till länder som inte påverkats så mycket är tex Transsylvanien, norra Albanien och östra Turkiet en bra idé.

 3. Ni har verkligen besökt så häftiga ställen 🙂 underbara bilder! Grym artikel!!! Kram

  • Gunilla Yourstone

   Tack Lina! 🙂 Man fylls verkligen av tacksamhet när man tänker på alla fantastiska platser man fått möjlighet att besöka.

 4. Coolt, tack för grymma tips. Bara varit i Meteora än så länge. Och ja, det var helt magiskt!

 5. Men jisses vilka coola och vackra ställen ni hittat! Så fascinerande med de där statyerna i Turkiet. Och hur i hela världen är det ens möjligt att GÅ uppför de där sockertoppsbergen, än mindre bygga där!?

  Grand Canyon har jag besökt (i mars är det inte jättemycket turister 😉 ), men det där ser minst lika coolt ut.

  Jahaja, ett Venedig i Kina också!?

  Ha en fin söndag!

  Kram Lena

 6. Men JA – helt nya ställen på bucket list efter detta!
  Galet häftiga ställen ni letat upp och orkat ta er till.

 7. Meteora är ju ett världarv och ligger på mångas bucket list (min också) och charterarrangörerna gör dagsutflykter dit från Parga och öarna där uppe. Sighisoara hörde man om en del i samband med all barnhemsrapportering från Rumänien i svensk media för ett par decennier sedan. Kanske därför det glömdes bort som vackert efteråt.
  De andra har jag aldrig hört talas om. Tack för tipset om Zhujiajiao! Det finns ju kända vattenfall i Jämtland redan så det kanske handlar om att de ligger närmare Åre än detta och är mer tillgängliga?

  • Gunilla Yourstone

   haha, ja det är modigt av oss att påstå att alla ställen är okända och sen lägga ut inlägget bland massa restokiga och resebloggare. 🙂
   Men de flesta är nog ändå hyfsat okända för ganska många.

 8. Meteora i Grekland har jag ju hört talas om, men övriga ställen är fullständiga nyheter! Det bästa med att resa är ju just detta, det oväntade men fantastiska. När man inte har några förväntningar. När man inte möts av en enorm kö av turister. Väldigt bra inspiration! Måste kanske skriva ett liknande inlägg vid tillfälle 😉

  • Gunilla Yourstone

   Ja skriv ett du också. Jag höll på superlänge och sög på detta innan jag fick rummen ur, som det heter. 🙂

 9. Ljuvligt inlägg!

 10. Vilken fantastisk lista. Då har jag ytterligare åtta platser att lägga till på önskelistan. Meteora är nog i min topp-tio bland saker vi sett och upplevt :).

 11. men vilka otroliga platser, vet inte vilken av dem jag borde beta av först <3 Alla ser så besöksvärda ut!

 12. Åhhh tack! Vilka ställen. Så inspirerande. Vill åka nu!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *