Christofer ska fylla 40. Han informeras i god tid om att födelsedagsfirandet kommer att äga rum på resande fot, dock ej var. Två veckor innan mottager han en packlista som förbryllar honom, shorts och t-shirt, vandringsskor, och rejäla regnkläder.Vart kan det vara?
På den stora dagen så, på planet ner till Stockholm får han ett paket innehållandes två guideböcker. Kina!
– Misstänkte du något? undrar Gunilla.
– Nä, jag trodde det skulle bli Sydtyskland, säger Christofer. Kina! Det kunde lika gärna ha varit månen!

IMG_1246edited

Gunilla, som varit i Kina förut bokar denna resa helt på egen hand. Flyg med SAS. Biljetten går till Shanghai och från Beijing. Rutten är: Shanghai, Longji, Yangshuo, Bejing. Turen till Longji, samt guide och chaufför i Beijing bokas av den kinesiska resebyrån China Highlights http://www.chinahighlights.com/. Hela resan med hotell och guidepaket kostar 17 000 kr/person.

2010-07-09: Ankomst Shanghai

Planet landar som så ofta i Asien, tidig morgon. Vi tar Maglevtåget (som dock inte är någon speciell upplevelse) och sedan taxi därifrån. Vilken stad! Till synes oändlig med mil efter mil av skyskrapor och 6-filiga motorvägar.
– Det här är ingen stad, det är ett monster, far det genom min omtöcknade hjärna.
Vårt hotell Broadway Mansion, som ligger perfekt i the Bund´s norra ände och med utsikt över Pudong, har tyvärr inga lediga rum så tidigt på dagen.

Vi byter om till shorts på toaletten i lobbyn, lämnar in väskorna för förvaring och tar en taxi ut till Shanghais närmaste vattenstad, Zhujiajiao. Sömnen, de 50 minuterna taxiresan tar, blir tung!
Zhujiajiao är en förtjusande liten vattenstad som vi strosar runt i några timmar.

DSC02872 DSC02871


Taxichauffören har väntat på oss och kör oss tillbaka igen. Nu får vi ett rum, men det är alldeles för sent på dagen för att lägga sig att vila.
Ut på stan alltså, och flanera längs the Bund. Skymningen faller, en efter en tänds Pudongs skyskrapor på andra sidan floden upp. Mycket vackert!
Klockan åtta ger vi oss själva tillåtelse att göra kväll.

DSC02886 DSC02893

2010-07-10: Shanghai!

Detta är dagen då Shanghai ska upplevas! Efter exakt 12 timmars djupsömn är vi redo för 20 miljoners staden. Vi börjar med Oriental Pearl Tower. Köerna är långa och vi får lämna ifrån oss nyinköpta 3 liter vatten i en säkerhetskontroll. Utsikten är sådär eftersom ett dis-lock ligger över staden. Behållningen blir att gå på glasgolvet! Vi jobbar oss vidare mot Chinatown (bara det med en kinesisk stad som har en Chinatown…) Det är varm och väldigt, väldigt mycket folk. Denna sommar har extra många turister valt att besöka Shanghai i och med världsutställningen som pågår. Vi har dock inga planer på att besöka den, vi vill koncentrera oss på Kina…

DSC02903 IMG_1302

Vi följer First Class guiden´s (Shanghai and Beijing) förslag till stadsvandring.
Till kvällen strosar vi längs the Bund igen och tar Shanghai Sightseeing Tunnel över till Pudong.

IMG_1327

Staden är verkligen full av människor alla tider på dygnet. Vid mörkrets inbrott upphör dessutom alla trafikregler att gälla. Rödljusen blinkar förgäves, varje korsning blir ett inferno av sicksackande fordon.

DSC02934

2010-07-11: En formell guide tar oss till Longji

Flyg idag till Guilin. Vår förbokade guide och chaufför möter oss på flygplatsen. Guiden rabblar memorerad fakta utantill i en våldsam hastighet, men kan för dålig engelska för att kunna svara på våra frågor. Vi är på väg till Drakens ryggrad, Longji, med sina risterasser. Gunilla har varit i Guilin förut och vill förutom att visa Christofer fantastiska Yangshuo, även se något nytt i området. Efter några timmars färd är vi framme. Det visas sig att byn där vi ska bo är utan vägförbindelse. Vi ska vandra sista biten längs en brant stig upp till byn och hotellet. Det blir till att öppna resväskorna och i all hast plocka ut det man tror sig behöva det närmaste dygnet.

IMG_1390

Vi inkvarterar oss på ett enkelt hotell och ger oss sedan iväg för att vandra bland risterasserna. Överallt blir vi stoppade av kvinnor i traditionella klädesdräkter som uppmanar oss att fota dem mot en ersättning. Några kvinnor vill släppa ut sitt långa hår och utföra en ”long-hair-show” mot betalning. Gunilla känner att det Kina hon minns sedan 11 år tillbaka har förändrats. Människorna är mer påflugna nu och alla vill ha pengar. Ingen konstig utveckling förstås, bara värt att notera.

DSC02994 DSC02978

På kvällen serveras vi en traditionell måltid med ris som rökts inuti en bambustam.

2010-07-12: Till Yangshuo

Vi startar dagen med ytterligare en vandring runt risterasserna innan vi vänder tillbaka mot bilen och åker till Yangshuo. Här tar vi farväl av vår guide och vår chaufför. I Yangshuo har alltså Gunilla varit förut, då en sömnig jordbruksby som sedan några år tillbaka invaderats av backpackers från väst. En skön känsla omgav byn. Nu: massor av hotell i alla prisklasser, ett inferno av turister, mest inhemska. Den enda gatan av butiker och restauranger har ersatts av kvarter efter kvarter. Då hann vi knappt ut på gatan innan vi haffades av en kvinna som erbjöds sig att guida oss runt på cykel nästa dag, ska samma sak hända idag, 11 år senare?
Jodå, mycket riktigt. Ping heter hon denna gång, är lantbrukarhustru och har lärt sig engelska av backpackers. Hon har ingen recension på svenska i sitt block, men vi slår till ändå och bokar in en starttid dagen efter. Vi får inga fler förslag på cykelguidning. Syns det på oss att vi är ”tingade”??

2010-07-13: På cykel bland Yangshuo´s kullar

Ping väntar på oss på utsatt tid med hyrda cyklar. Vi ger oss iväg. Dagen bjuder på 32 grader i skuggan och molnfritt. Men det är bara att kämpa på. Vyerna som möter oss är bedövande vackra.

DSC03019 DSC03017

IMG_1427

Innan dagen är slut har vi massor av nya fantastiska minnen och Ping, hon har en förstklassig ny recension på svenska i sitt block!

IMG_1438

På kvällen blir det födelsedagsmiddag.

DSC03078

2010-07-14: Mot Beijing

På eftermiddagen är det dags att flyga vidare mot Beijing. Ping har förstås en svägerska som gärna agerar flygplatstaxi.
Hotellet i Beijing, Grand Mercure Beijing Central, valdes utifrån att det var ett mycket bra pris (< 300 kr) för ett fräscht och centralt beläget hotell. Vår guide i Beijing skulle dock senare berätta för oss att han var djupt imponerad av vårt hotellval. Att vi inte som alla andra turister bodde nordost om Himmelska fridens torg, utan valde mer sofistikerade och kinesiska kvarter för vår vistelse…

2010-07-15: Himmelska fridens torg, Förbjudna staden

Vår guide, som kallar sig Jeff, hämtar upp oss på morgonen. Vi har bokat honom och en chaufför i tre heldagar.Kostnaden för detta ”paket” är 4000 kr, inklusive mat och inträden. Då kan vi ta oss snabbt och effektivt mellan sevärdheterna i staden, ut till kinesiska muren och tillbaka, gå före i köerna t.ex. till förbjudna staden, samt få massor med matnyttig information längs vägen. Inte bara om sevärdheterna utan även om hur kineserna lever idag, vad man tycker och tänker om olika saker. Vi tycker att det är ett bra deal! Jeff har vunnit utmärkelsen ”bästa guide” förra året och det kan vi förstå. Han är mycket trevlig och duktig och tillför massor till vår upplevelse.

DSC03089

Vi börjar med Himmelska fridens torg. En sak är sig i alla fall likt i Kina. När en människa med Gunillas hårfärg, hudfärg och längd (är det det som gör det, eller har hon en ovanligt lång näsa också?) visar sig på Himmelska fridens torg, får hon inte gå ostörd länge innan någon kinesisk familj vill föreviga henne till familjealbumet!

IMG_1454

Sedan förbjudna staden. Vilken trängsel! Vår guide säger att Förbjudna staden har 200 000 besökare per dygn. Vi tror honom. Hans råd är:
– Do as the Chinese. Push!

DSC03135 DSC03121

Vi hinner även med ett besök i de gamla stadsdelarna, Hutongerna.

DSC03177 DSC03250

2010-07-16: Kinesiska muren och en tecermoni

Idag är det dags för kinesiska muren. Gunilla har redan sett den vid Badaling och vill åka längre bort den här gången. Vi har också hört rykten om att Badaling blivit väldigt kommersialiserat. Man får inte gå ifred och njuta av muren för alla försäljare.  Vi åker till Jinshanling som ligger längre bort istället.
Att vandra på kinesiska muren är alltid jobbigt. Den är ju byggd högst upp på bergskrönen, förstås. Många branta trappor upp och ner blir det. Och man vill ju ta sig längst bort, eftersom man  vill undkomma människomassorna, för känslans skull och för fotona.

DSC03199 DSC03233

Vi har tyvärr en disig dag. Det finns gott om sådana i juli. September ska tydligen vara optimalt om man vill ha blå himmel i Beijing.
På hemväg svänger vi förbi ett tehus och blir förevisade en tecermoni. Intressant, men helt uppbyggt för turister. En burk te kostar 90 kr…
Överlag om man åker med guide ska man vara medveten om att dessa stopp för att se ”intressant” tillverkning av porslin och pärlsmycken, tecermonier och besök hos traditionella kinesiska läkare, alla bygger på ett provisionssystem där guiden får provision om han eller hon tar dit turister. Det finns en tariff baserat på hur många turister, här länge de stannar och vad de köper med sig.

2010-07-17: Himmelens tempel, Pearl market, akrobatik och en minnesvärd lunch

Fullt schema idag.Vi startar med sommarpalatset en bit utanför stan, sedan ett kortare stopp vid ”Birdnest”.

Vi har förklarat för vår guide att vi visserligen gillar kinesisk mat, men att det, liksom, känns som att äta samma rätt om och om igen. Han blir heligt upprörd:
– Det är för att de bara serverar den där turist-kinamaten till er! De tror att det är sånt ni vill ha. För att ni är vana vid det hemifrån och tror att det är kinesisk mat! Vill ni prova något annat idag?
Det vill vi förstås, men vi får lova att på inga villkor avslöja detta för China Highlights, det är strängt förbjudet att ta med turister på annat än de godkända restaurangerna. Chauffören är också med på noterna. Vi åker till de kines-muslimska kvarteren i Beijing. Vår guide beställer massor av rätter, den ena godare än den andra. Vi tre och även chauffören som normalt inte brukar sitta med vid bordet, äter så mycket vi orkar. När vi är mätta finns lika mycket mat kvar. Chauffören tar hem det som ”doggy-bag” till sin familj. Allt för samma pris som normalt bara skulle ha räck till oss två!

Sedan himmelens tempel följt av souvenirjakt på Pearl Market.

IMG_1655 IMG_1656

Vi avslutar kvällen med en akrobatikföreställning. Verkligen sevärt om man är i Kina.

2010-07-18: Hemfärd

Höjdpunkter på resan

  1. Cykeltur i Yangshuo, borde vara ett obligatoriskt inslag på varje Kina-resa.
  2. The Bund, Shanghai
  3. Kinesiska muren. 2:a gången för Gunilla, men den är alltid fantastisk…

Välkommen att följa 4000mil på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde!

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *