Ordet turistfälla klingar ju inte vansinnigt bra, eller hur? Men vad är en turistfälla egentligen? Svensk ordbok säger så här:

Turist­attraktion (med om­givande in­rättningar) med o­rimligt höga priser

Turistfälla är alltså något (orimligt) dyrt och för turister. Ofta förknippar man ju dessutom uttrycket med att upplevelsen är dålig, men så behöver det nödvändigtvis inte vara. Enligt ovanstående definition. Eller enligt oss för den delen.

Då och då springer vi på saker på våra resor, som är helt och hållet uppbyggt för turister, som är alldeles för dyra, men som, i slutet av dagen faktiskt känns som måsten och värt det. Om man nu faktiskt är där, är turist och vill ”make the most out of it”, så att säga.

Våra bästa turistfällor kommer här.

turistfällor

Åka gondol i Venedig

Turistfällornas turistfälla. För ingen vid sina sinnens fulla bruk, kan väl hävda att 800 kr för en halvtimmes gondoltur är en sansad prissättning? Gondoleärerna tjänar flis som managementkonsulter på offentlig upphandling, men turisterna köar ändå. För detta är verkligen turistindustrin när den harmoniserar som bäst. Utbud och efterfrågan, man vet var man får, eftersom andra turisters 30 minutes of fame i gondolen kan iakttas från broar och gränder.

Första gången i Venedig var jag för snål, andra gången kunde inget stoppa mig. Det skulle åkas gondol och det till vilket pris som helst (nämligen 800 kr/halvtimme då) och det var SÅ värt det.

Läs våra bästa tips till Venedig här.

turistfällor

Singapore Sling på Raffles Hotell i Singapore

Drinken är förvisso odödlig, men receptet är på inget sätt hemligt eller exceptionellt. Enkelt att slänga ihop själv hemma faktiskt:

 • 1,5 cl Cherry Heering
 • 12 cl ananasjuice
 • 1,5 cl limejuice
 • 0,75 cl Cointreau
 • 0,75 cl Bénédictine
 • 1 cl Grenadine
 • 1 stänk Angostura Bitter
 • 1 st citronskiva(or), eller lime
 • 2 st körsbär
 • 3 cl Gin

På andra cocktail-barer av klass i Singapore kostar drinken 70-100 kr. På Raffles Hotell´s Long Bar kostar den 250 kr. Ingen utsikt, en ganska traditionell barinredning. En påse jordnötter ingår.

Men ändå så värt det liksom. Vi kan inte riktigt förklara fenomenet eller vår entusiasm. Vi brukar ju kunna vara tvärt om. Gå omvägar runt sånt här. Kikade in på Hemingways Florida Bar i Havanna. Vände i dörren med varsin grimas.

Men Singapore Sling på Raffles. Det är grejer det!

Läs om vårt besök i Singapore här.

turistfällor

Mama Africa i Kapstaden

Bleka dollar-turister utan taktkänsla som äter krokodilspett och släpper alla hämningar till afrikansk live-musik? Nej, skulle vi säga om vi bara fick erbjudandet så där. Men restaurangen Mama Africa på Long Street i Kapstaden är oemotståndlig helt enkelt, om man vill känna Afrika vibrera inuti sig, men liksom ändå är ängslig turist som vill ha det lite, lite arrangerat också och inte våra gå så långt på natten.

Läs om när vi besökte Mama Africa här.

turistfällor

Convertible i Havanna

För någon kubansk månadslön eller så kan man bli rundkörd på 1, 2 eller 3-timmarstur i Havanna i en alldeles egen convertible från 50-talet. Rosa, nagellacksröd eller blå. Du väljer själv.

Klart att det är värt det.

Läs om när vi åkte convertible i Havanna här.

turistfällor

turistfällor

Old Hansa i Tallinn

En medeltida restaurang mitt på torget i gamla stan i Tallinn. Grovhuggen gästabuds-interiör, serveringspersonal och inkastare i medeltidskläder. En meny som sägs härstamma från medeltiden. Kan det bli mer turistfälla? Nej, det är tveksamt vad som finns kvar att göra på den fronten.

Men absolut ett måste i Tallinn!

Läs om våra bästa tips till Tallinn här.

turistfällor

turistfällor

Välkommen att gillar 4000mil på Facebook för fler turistfällor och andra resetips i dina flöden.

 

6 Comments

 1. Ja vissa ”turistfällor” är ju turistfällor just för att det är/har varit bra/unika/sevärda. Det kan vara skoj med ursprunget till något, som den där Singapore Sling på Raffles, Sachertorte på hotell Sacher osv osv. Och att priset höjs så mycket är väl helt enkelt ett sätt att reglera turismen. Om Singapore Sling skulle kosta 70 kronor på Raffles skulle kanske 20 gånger mer folk gå dit.
  Sen kan man ju förstås komma mycket billigare undan med både gondol i Venedig och amerikansk bil på Kuba, men det är en annan sak.

  • Gunilla Yourstone

   Kan man komma billigare undan med gondolturen? Vi tänkte faktiskt aldrig tanken att pruta? Eller hur gör man?
   Absolut är det ett sätt att reglera, läste för ett tag sedan om Eiffeltornet (tror jag att det var) som måste höja avgiften igen för att inte för många skulle vara intresserade av att åka upp.

 2. Gondoltur känns ju nog lite som ett måste i Venedig tycker jag 🙂 Men prislappen svider nog… I Australien tyckte jag att priset för att simma med valhajar var rätt högt (snål backpacker, hej!), men nu i efterhand känner jag att jag lätt skulle betala för att göra det igen <3

  • Gunilla Yourstone

   Det gör ju bara ont precis när man betalar på något sätt. Sedan är det ju över. 🙂
   Om det är en sån upplevelse (som valhajarna) så är det ju alltid värt det.
   Många saker man gjort på resa minns man ju hela livet.

 3. Gjorde en dyr helikoptertur över New York för ett antal år sedan.
  Nog en ”turistfälla” men resans höjdpunkt.
  Så ibland kan det vara värt det man får betala!
  Mama Africa har besökts liksom Raffels hotel. Dock blev ingen Singpore Sling.
  Titti

  • Gunilla Yourstone

   Precis, om det är en höjdpunkt så är det ju värt det. Som vår Afternoon Tea i Dubai till exempel.
   Vad drack ni på Raffles om inte Singapore Sling?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *