I börja på 90-talet, som ”20-nånting”-åring, bodde och pluggade jag ett år i Karlsruhe, Tyskland. Vid ett tillfälle var vi ett gäng som åkte på dagsutflykt till Heidelberg.

Heidelberg är den tyska ort som ingår på ”den stora Europa-touren”. Den ort i Tyskland som man, om man kommer från en annan världsdel, har hört talas om och bara måste besöka.
Väl på plats var gatorna tjocka av besökare från världens alla hörn, amerikaner, japanska grupper osv. Det var trångt, omysigt och dyrt att äta och dricka. Vi åkte därifrån ganska fort och kom aldrig tillbaka. För vi som bodde på plats i Tyskland visste ju att det fanns/finns dussintals charmiga, mysiga tyska städer och samhällen med korsvirkeshus och bierstuben. Många av dem utan några turister alls. Samtliga med åtminstone färre turister än Heidelberg. Tübingen , Rothenburg, Rottweil, Baden-baden osv. Listan kan göras lång.

den kända sevärdheten

1999 var det så dags igen. Jag åkte till Kina och ville se sockertoppsbergen i södra Kina. Guilin åkte man till då. Men jag hade även på en obskyr liten hemsida (tillhörande en kollega i konsultbranschen), snokat rätt på att det även fanns den lilla byn Yangshuo, mitt i detta sockertoppslandskap och lyckats boka ett rum på det enda hotellet i byn.

Väl på plats visade det sig förstås att Yangshuo var oändligt mycket vackrare och trevligare än Guilin och det kändes sorgligt att tänka sig att majoriteten av alla turister i området missade detta till förmån för det sämre resmålet Guilin.

DSC03019edited

Behöver ni fler exempel?
Nåväl, Empire State buildning. När vi besökte New York 2008 ringlade köerna till denna ikon timslånga, men några kvarter norrut, var det bara att åka rakt upp i Topp of the rock i Rockerfeller Center, med ett bättre utsiktsdäck och en maffigare utsikt (över Empire State buildning).

DSC00966

Låt vara att både Yangshou och Top of the rock, idag ett antal år senare, är betydligt mer kända än på den tiden det begav sig för mig.

Min tes är ändå följande:

För varje, eller i alla fall många av de kända turistmålen, finns en ”okänd släkting”, dvs ett annat närbeläget resmål som är okänt men minst lika bra eller till och med bättre än sin kända släkting. Och ända sedan den där dagen i Heidelberg har det alltid varit mitt mål att hitta den där andra, okända platsen…

Här kommer mina bäst tips på den kända sevärdheten och dess okända släkting

Nuwara Eliya – Haputale

den kända sevärdheten
Lipton Seat – Haputale

Alla turistbussar i Hill Country på Sri Lanka går till Nuwara Eliya. Vid lämpliga stopp på iordningställda parkeringsplatser stiger turisterna ut och beundrar och fotar de vackra teplantagen på behörigt avstånd.

Bara en av tio turister som besöker Hill Country tar sig till Haputale, trots att här finns minst lika vackra och pedantiskt skötta teplantage, färre turister och bättre möjligheter till vandring.

Angkor Wat – Beng Malea

den kända sevärdheten
Angkor Wat

Alla känner till Angkor Wat. Säg den bucket-list som inte innehåller ett besök till detta världsberömda tempel.
”Störst går först” heter det ju och anledningen till att just Angkor Wat blivit världsberömt, när området egentligen består av hundratals tempel, är just att det är störst.

Vi säger inte att man ska hoppa över Angkor Wat, men man ska helt klart avsätta tillräckligt med tid, 3 dagar hävdar vi, för att hinna besöka även de mindre kända templen.
Det okända Beng Malea ligger avsides, 2 timmar bort med tuk-tuk, och besöks av bara ett mindre antal turister, men är det allra bästa templet att besöka anser vi.

den kända sevärdheten
Beng Malea

Göreme open Air Museum – resten av Kappdokien

Kappodokien i Turkiet är ett ganska stort område, flera mil från ena änden till den andra, fyllt av fascinerande klippformationer. Man behöver egentligen ingen plan utan åt vilket håll man än beger sig från huvudorten Göreme, kommer man att se fantastiskt natur. Ofta också ganska ensam.

den kända sevärdheten

Men av någon anledning åker alla bussturerna från turkiska medelhavskusten till Göreme Open Air museum, ett inhägnat område med entré-avgift. Här trängs turisterna i massor för att beskåda samma klippformationer som är gratis på andra håll i området.

den kända sevärdheten

Hur är det möjligt? Vi vet faktiskt inte, det är mycket med mänskligheten som vi helt enkelt inte förstår oss på.

Kinesiska muren vid Badaling – Kinesiska muren någon annanstans

badaling3
foto: South China Morning Post

Från början var det bara möjligt för turister att besöka och gå upp på kinesiska muren på ett ställe, nämligen i Badaling. Detta är fortfarande den mest kända och från Beijing, närmaste platsen för detta. Men numera har ett antal alternativa platser öppnats; Mutianyu, Juyongguan, Simatai, Jinshanling, Huanghuacheng m.fl.

Genom att välja någon av de andra platserna får man lika mycket mur för pengarna, men slipper stora mängder försäljare, kinesiska skolklasser, turistgrupper, kamelridning, hoppborgar och allsköns annan bråte.

Blå moskén – Yeni Cami moskén

den kända sevärdheten

I Istanbul är det timslånga köer till Blå Moskén. Men i Istanbul finns flera andra vackra och imponerande moskéer där du kan slinka in en stund helt utan köande, t.ex. Yeni Cami.

Yala National Park – Udawalawe National Park

Ytterligare ett exempel från Sri Lanka.
Alla åker till Yala och trängs i koldioxidångorna från 600 jeepar.
I Udawalawe råder lugn och harmoni medan man i stillhet iakttar de vilda djuren.

den kända sevärdheten

Trängsel i Yala National Park
Trängsel i Yala National Park

Kyoto – Kanazawa

Nej, du ska för allt i världen inte hoppa över Kyoto. Vi älskar verkligen Kyoto och ser staden som en av världens främsta sevärdheter.

Men det kan vara mycket turister där, helt klart. Så när du är klar med Kyotos alla måsten, tillbringa då några dagar i betydligt lugnare Kanazawa, njut av geisha-kvarteren och parkerna även här. Känn lugnet och en fläkt av det genuina Japan.

den kända sevärdheten

den kända sevärdheten

Har du liknande upplevelse som vi, att det mest kända inte alltid är det bästa?
Vilka är dina bästa tips på ”okända släktingar” till kända sevärdheter?

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook för fler resetips.

26 Comments

 1. Grymt inlägg – jag suger i mig av tipsen!

 2. Så sant och något även jag funderat på. Är det tidsbrist kanske, att man känner att jag hinner bara bocka en och tusentalsmänniskor kan ju inte ha fel?
  Och det krävs ju dessutom en större insats att hitta gobitarna!
  Tack för ett trevligt inlägg!

  • gunilla yourstone

   Ja jag tror att man förlitar sig på guideböckerna, tour-företagens osv.
   Den andra okända sevärdheten kan ofta vara ganska trixig att hitta.
   Tror inte att alla heller har insett att det lönar sig att leta…

 3. Hallin på Resias blogg

  Vilket underbart inlägg! Suger i mig allt då jag gärna letar mig bortom ”turiststråken”.

  • gunilla yourstone

   Tack!
   Ja men visst är det mysigare där, bortom turistfällor och sefiepinnar. 🙂

 4. Härligt inlägg och jag är på samma nivå – alla dessa supertäta turistområden. Jag slipper dem gärna också och höll på att få frispel på Karlsbron i Prag i höstas.

  • gunilla yourstone

   Ja det är lätt att få panik när 200.000 asiater anfaller. 🙂
   Men som sagt, tror inte att alla inser att det finns alternativ.
   En del kanske inte bryr sig så mycket om trängseln heller. Många verkar ju bara vara ute på fotojakt efter samma foto som alla andra tar då de reser.

 5. Detta har jag funderat mycket på 🙂 Min taktik är att kolla någon 10-topplista över saker man ”måste” se i en stad, plats eller land. Sen kanske jag väljer någon ellet några av dem och försöker sen hitta andra saker som är i närheten, liknar eller motsvara de andra. Det funkar ofta bra och jag slipper ha minnet av selfiepinneskogar på näthinnan 😉

  • gunilla yourstone

   Vi brukar oftast köra kändisarna också, för man vet ju inte säkert om det är en turistfälla eller ej innan man varit där. Men selfipinneskogen är halvjobbig, man får försöka se det komiska i det hela. 🙂

 6. Instämmer fullständigt trots att Heidelberg är jättevackert. 😀 Jag skriver själv ofta om hur jag ogillar trängseln på Oxford Street och hellre tar mig till lokalare shopping.

  • gunilla yourstone

   Ja fast jag hann aldrig uppfatta skönheten i Heidelberg. Det var för många amerikaner i vägen. 🙂

 7. Bra inlägg! Det påminner lite om mitt inlägg om de mest överskattade platserna i Nya Zeeland. Det är lite samma idé att de är så sönderhypeade att de kommer så otroligt mycket folk dit och platsen lever inte alltid upp till sitt eget rykte.

  Har besökt flera av de kända och ett antal av de mindre kända. Mest var troligtvis i höstas när jag couchsurfade i Cappadocia, Turkiet. Vår host var ledig och körde runt oss i hela området. Vi fick se både open air museumet men det bästa var troligtvis en 3h vandring vi gjorde mitt i ingen stans. Vi blev avsläppta och han pekade bortåt och sa jag plockar upp er där. Det var något helt annat!
  Besökte även Kinesiska muren i sommars på 3 ställen och det var enormt skillnad från plats till plats, från köer till helt öde.

  • gunilla yourstone

   Ja oftast fokuserar man ju på de positiva upplevelserna då man reser och då man skriver om resor, men ibland kan det vara på sin plats att negga lite också. 🙂 Ska kolla in din post om Nya Zeeland!

 8. emolis

  Här kommer ett litet tips gällande sevärdheter i Hong Kong. Alla åker till jättebuddhan på Lantau Island och Po Lin klostret, m a o smockat med folk. Lillkusinen här är Ten Thousand Buddhas Monastery i Sha Tin. Åk dit tidigt en morgon och ni kommer vara ensamma uppe vid tempelområdet.

  Folkmassorna på bilden från kinesiska muren upplevde vi även på Senadotorget i Macau, det gick knappt att ta sig fram på gatorna. Dock har jag inget tips på något liknande bättre ställe 🙂

  • gunilla yourstone

   Aha, då ska vi kolla in Ten Thousand Buddhas Monastery. Tack för tipset! Fast är linbanan till Po Lin klostret häftig? Är lite sugen på den ändå?
   Var ni till Macau någon speciell dag eller är det alltid så mycket folk? Rekommenderar du ändå Macau? (mycket frågor, jag vet, men det är ju så innan man reser någonstans… 🙂 )

   • emolis

    Linbanan var faktiskt rätt så trevlig, tips är att välja en vagn med genomskinlig botten. Sen är det skönt att komma från storstaden och det finns en del vandringsleder på Lantau, så tycker absolut att ni ska åka dit.
    Vi gillade Macau och önskade tom att vi stannat en natt då vår rundtur blev något forcerad. Vi var där en söndag så mitt tips är, åk INTE dit en helgdag och boka färja i förväg. Vi trodde det bara var att åka dit och köpa biljett, men fick vänta tre timmar innan vi kom med en färja. På helgerna är det mycket folk överallt, men något måste man ju ändå göra dessa dagar 🙂

    • gunilla yourstone

     Perfekt då vet jag!
     Vi kommer att vara i Hong Kong måndag-fredag, dvs bara vardagar och det tror jag blir ganska perfekt. Mindre köande till attraktionerna.

 9. Intressant teori och bra tips! Visst blir det ofta så att alla besöker samma ställe, för att det har ett känt namn, och ibland blir ju upplevelsen lite sådär när det är alldeles för många turister… (Det står Kotor… men du menar Kyoto eller…?)

  • gunilla yourstone

   Men asch, Kotor! Det var nog för att jag valde mellan Kyoto-Kanazawa och Dubrovnik-Kotor som mitt sista exempel. Nu hat jag ändrat så att det står Kyoto även i rubriken.

 10. Mycket intressant och matnyttigt inlägg! Jag har ju inte varit i Asien (ännu) men noterar tipsen. Angående New York, så föredrar jag också helt klart Top of the Rock framför Empire State Building.

  Min ”okända släkting” får bli Stora Karlsö som ett alternativ (eller snarare komplement) till Gotland. Har bloggat om den ön på Travel on a Cloud.

  • gunilla yourstone

   Ja precis, många av dessa är ju just komplement eftersom ”storebrorsan” också är sevärd.
   Stora Karlsö har jag inte tagit mig till, trots ett antal besök på Gotland. Men kanske nästa gång!

 11. Underbart inlägg!! 🙂 Kan inte komma på några intressanta exempel själv, jag har väl knappt ens besökt några superhypade och fullsmockade sevärdheter, när jag tänker efter. Det skulle kanske vara typ pyramiderna i Giza isf, men jag tyckte inte det var jobbigt mycket människor där. Kanske hypad, men hanterbara mängder turister 🙂

  • gunilla yourstone

   Just pyramiderna låter ju annars som just en sån plats som skulle kunna upplevas som ”too much”. Fast ganska svårt att hitta ett alternativ.

 12. Fantastisk artikel! Väldigt hjälpsamma och intressanta idéer, tack för att ni delat era erfarenheter.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *