Vi vet inte hur det ser ut i andra svenska städer, men åtminstone i Umeå där vi bor, har alla varit i Turkiet. Alla, från minsta spädbarn till skröplig pensionär. Flera charterbolag flyger direkt. En vanlig vecka i maj är arbetsplatser, skolor och förskolor formligen tömda. Alla befinner sig på charter i Alanya.
Vänta nu, sa vi att alla varit i Turkiet? Ja det sa vi, men detta är inte helt och hållet sant. En ensam ljusskygg varelse vandrar ensam Umeå gator utan att någonsin upplevt vare sig Alanya, Nazar, Pegasus World eller ens swim-in grottbaren på Side Resort.
Men nu har det äntligen blivit dags: Gunilla ska resa till Turkiet!

DSCF4510edited

Resan går via Istanbul till Adiyaman/Kahta för bestigning av berget Nemrut Dagi och vidare till de magiska klippformationerna i Kappadokien. Budgeten för denna resa är 5000 kr per person för flyg och hotell och vi är borta en vecka.

2015-05-13: Ankomst till Istanbul
Vi anländer till Istanbuls flygplats vid fem-tiden på kvällen, metro plus spårvagn tar en knapp timme in till Sultanahmet, dvs Istanbuls ”Gamla stan”.
Vi har bokat två nätter på Erboy Hotel, beläget mellan Hagia Sofia och hamnen. Rummet är inredningsmässigt charmigt som en genomsnittlig operationssal, men läget och priset känns perfekt. Den vänliga hotellportiern upplyser oss om att hotellets gäster erhåller 10 procents rabatt på hotellets restaurang belägen i källaren. Men källaren låter ju tråkigt och vi har dessutom andra planer.
Men först är det dags för lite solnedgång på Bosporen. Vi har bestämt oss för att dissa middagskryssningarna för att i stället i all enkelhet promenera ner till hamnen och ta bilfärjan fram och tillbaka till Asien. 4 lira per person kostar det lilla nöjet.

DSCF4552edited DSCF4595edited DSCF4523edited

Och nu mot middagen. I närheten av vårt hotell ska det finnas en restaurang Pasazade, med bra kritik på Trippan. Vi har bestämt oss för att prova den. Vi hittar restaurangen utan problem, maten smakar bra. Mätta och nöjda beger vi oss tillbaka till hotellet. Men vänta nu, hotellet ligger ju på baksidan av samma hus, en våning upp eftersom det är suterräng…det ÄR ju hotellrestaurangen vi just ätit på!
Oh, how we hate when this happens…

DSCF4610 DSCF4617

2015-05-14: Konsten att göra Istanbul på en dag
Exakt en dag har vi på oss, så det gäller att ligga i, klockan 9 på morgonen ger i oss ut på stan. Vädret är perfekt, 20 grader och sol, det är skönt att gå i kortärmat, men man svettas inte. Först ut på listan är Topkapipalatset. Ingången ligger uppe bakom Hagia Sofia. Så, då har vi besparat våra läsare 20 minuters förvirrat irrande i parken som omger palatset…

DSCF4640

Bakom palatset finns en härlig utsiktsplats med utsikt över Bosporen. Här dröjer vi en stund i solgasset.

DSCF4674

Sedan Hagia Sofia, men kön är så lång att vi ryggar, kanske kan vi prova senare på dagen? Samma sak med blå moskén. Köerna ringlar evighetslånga.

DSCF4720edited

Vi beger oss mot först Grand Bazar och sedan kryddbasaren. Det blir inköp av lite turkish delight, men inget mer. Så dyker en helt annan men lika maffig moské upp och här finns inga köer, bara att trava in givet att man har en klädsam sjal över huvudet.

Lunchdags och en snabb vila på hotellrummet.

DSCF4742edited DSCF4766 DSCF4771 DSCF4782

Sedan basilikacisternen och Hagia Sofia som nu kan besökas helt utan köande.

17:00 har vi så betat av alla Istanbuls obligatoriska sevärdheter och kan med gott samvete dra oss tillbaka till Seven Hills hotell och deras takrestaurang efter lite strosande i kvarterer bakom Hagia Sofia. Vi gillar verkligen dessa kvarter och vid ett eventuellt återbesök i Istanbul kan vi tänka oss ett hotell här i stället.

IMG_9636 DSCF4924edited DSCF4876

DSCF4922edited DSCF4932edited

Lite fontäner i kvällsbelysning blir det också innan vi är färdiga med Istanbul för denna gång.

IMG_9719

2015-05-15: Nemrut Dagi

Läs om våra upplevelser vid berget Nemrut här.

2015-05-16: Nemrut Dagi och mot Kappadokien

När bussen till slut rullar in i Kayseri är vi 2 timmar försenade och det är redan mörkt. Vi tar en taxi till Maccan Cave Hotel i Göreme. Fem i tio kan vi beställa in kvällens middag, den första måltiden sedan 11 i förmiddags.

rum


2015-05-17: Luftballong och vandring till Rose Valley

Läs mer om Kappadokien i vår guide här.

DSCF5613edited

Sova, det får vi tydligen göra någon annan gång, på en helt annan resa i ett helt annat land, för den här morgonen ringer väckarklockan 03:45.

Vi ska flyga luftballong! Läs allt om denna fantastiska upplevelse här. 

DSCF5638edited DSCF5639edited

DSCF5691  DSCF5722

Tillbaka till hotellet, tung sömn, sen frukost. Först vid 11 är vi på språng igen. Göreme Open Air museum ska man besöka, det har vi förstått. Detta museum ligger på en halvtimmes promenad från Göreme.

Väl på plats visar sig Open Air museum vara en kombo av allt det där som vi uppskattar allra mest i livet; skrikande barn, skolklasser, trögrörliga grupper med guide, trängsel, folkmassor, människor som står i kö för att posera framför saker.
Till alla som inte är olidligt och passionerat intresserade av religiösa fresker målade av tidiga kristna out-laws, rekommenderar vi att skippa Open Air Museum helt och hållet!

DSCF5767

Väl utsläppta i det fria igen, andas vi betydligt mer regelbundet. Vi frågar efter vägen mot Rose-valley och får en riktning utpekad åt oss. Men först hittar vi en dalgång bara precis på andra sidan vägen från museet sett. Här finns ett mysigt litet café där vi tar varsin dricka i värmen.

– Ah! Tyst, lugnt, stilla och folktomt. Precis som vi vill ha det!
Ovanför cafét en smal ravin som vi utforskar.

DSCF5795 DSCF5841edited DSCF5829

Sedan vandrar vi genom att landskap av ”fairchimneys” och spännande klippformationer  i Swords Valley, till en magnifik utsiktspunkt över Rose Valley.

DSCF5852 DSCF5860 DSCF5879edited

Ytterligare ett soft litet café, här med färskpressad apelsinjuice som primärt dragplåster och sedan dessvärre en timmes vandring tillbaka längs en dammig landsväg innan den välförtjänta belöningen i form av öl och en mycket sen lunch infinner sig på Kales Terasse Restaurant i Göreme downtown.

DSCF5890edited

Till kvällen klättrar vi upp till ”sunset point” på klippkanten ovanför Göreme.

DSCF6064

DSCF5914 DSCF5931edited DSCF5935edited

2015-05-18: Kappadokiens Green Tour
På Trippan har vi läst oss till att av Kappdokiens tre standardturer; green, red and blue tour, så ”ska” man ta den gröna. Vårt hotell erbjöd oss dessutom redan vid bokningen ett paket som kändes gynsamt, där ballongflygning, flygplatstransfer och en valfri av nämnda dagsturer ingick till totalpriset 175 Euro. Vi har alltså bokat detta utan vidare research.
Hm. Utan vidare research är väl sällan receptet för en lyckad dag. Vi har inte jättestor behållning av denna dag; en guide som inleder med att avslöja att Turkiets huvudstad heter Ankara och sedan håller sig till denna intellektuella nivå, en gemensam promenad genom en ganska nedsmutsad dalgång, påfallande befriad från vackra vyer, en intetsägande lunch och väldigt mycket buss.

DSCF5961

Behållningen blir när vi får gå in i och utforska närmare några grottbostäder, uthuggna ur berget  på 300-talet efter Kristus.
Det obligatoriska shoppingstoppet som avslutar dagen visar sig dessutom ligga så strategiskt bra till att vi ges möjlighet att researcha lite inför morgondagens heldagsvandring längs Love Valley, istället för att hänga med in till den utpekade smyckestillverkningen.

DSCF5967 DSCF5986 DSCF6018edited

Note to self: No more bus-tours.

Till kvällen regn och därför middag på hotellets egen terrass.

DSCF6073

2015-05-19: Vandring i Love Valley och Pigeon Valley

Lär mer om vandringen här.

2015-05-20: Hemfärd
Transfer till flygplatsen i Kayseri, flyg till Istanbul, byte och vidare till Stockholm. Nattåg hem till Umeå.

Slutsatser
Vi gillade verkligen Turkiet! Så vänliga och trevliga människor överallt. God mat vart än vi kom och bedövande vacker natur.
Få kan engelska mer än några ord, men det kompenserar man mer än väl med nyfikenhet, värme och humor. I Turkiet är aldrig ett skämt eller ett leende långt borta.

DSCF5955

Det där omtalade direktflyget från Umeå till Antalya, det måste ju definitivt nyttjas! Vi kan tänka oss t.ex en vandringsvecka längs Lykian Way vid kusten.

Höjdpunkter

DSCF5729

Vi har lite svårt att välja faktiskt så det får bli utan inbördes ordning:

 • Hela Nemrut Dagi dygnet från ankomst till flygplatsen till och med soluppgångsbestigningen. Så avlägset, så välkomnande, så vackert!
  Mer av östra Turkiet vill vi ha!
 • Ballongflygningen över Kappadokien. Enligt Lonely Planet är detta en av de bästa platserna på jorden att flyga ballong. Och vi tror dem!
 • Vandringsdagen i Kappadokien, men Love Valley och vår räddande ängel i Pigeon Valley.

DSCF5925edited

Istanbul var ingen otrevlig stad på något vis, men den hamnar ovillkorligen i skymundan bakom de andra och större upplevelserna på den här resan.

DSCF6182

7 Comments

 1. Waow, vilka bilder! Fantastisk natur och maten ser ju så god ut! Jag blir verkligen inspirerad att resa till Turkiet när jag läser och ser bilderna. Jag är nämligen en av dem som faktiskt INTE har varit i Turkiet… 😉

  • gunilla yourstone

   Ja, Turkiet blev verkligen en favorit!

   Men det är väl bara att ta lilla husbilen och svänga förbi Turkiet någon dag, eller? 😉

 2. Anna-lena

  Det finns oändligt många fina ställen i Turkiet, och precis som ni skriver, fantastiskt trevliga människor överallt. Ju längre bort från charterställen desto trevligare. Och maten….bästa jag vet! Av turkiet vill man bara ha mer…

 3. Jan Nilsson

  Väldigt intressant läsning, det är detta som skulle få mej att resa till Turkiet!

  • Gunilla Yourstone

   Ju längre österut man kommer i Turkiet, desto mer spännande blir det skulle jag vilja säga. 🙂

 4. Eva Hållsten

  Hej
  Jag o min vän funderar på att vandra i Kappadokien i maj nu i vår.
  Bokade ni i förväg, svårighetsgrad på vandringar, fick man bagage transporterat mellan där man sover, vandringskartor, är 7 dagar ok längd totalt om man vill hinna Kappadokien eller för kort
  Tusen tack om du hinner ge mig lite information, annars helt ok

  🙏
  Eva Hållsten

  • Gunilla Yourstone

   Vi hade 3 heldagar i Kappadokien, vi bokade inte i förväg och vandrade bara själva på kortare turer.
   Turen genom Love Valley som jag beskriver kan man enkelt göra själv och den är också mycket värd att gå.
   I övrigt ångrar jag faktiskt att vi inte bokade en vandring med guide, så att vi hade fått hjälp att hitta de allra bästa vandringarna.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *