Vi tyckte själva att det var lite stökigt att få grepp om Kappadokien. Var ska man bo, vilka områden ska man besöka, var kan man vandra, hur många dagar ska man stanna osv? De flesta resenärer verkar dessutom komma hit i form av bussresor. Antingen från charterorterna vid kusten, eller via rundresor i Turkiet.
Vi tänkte därför samla våra tankar och erfarenheter så långt om hur den oberoende resenären bäst lägger upp sin Kappadokien-vistelse.

Kappadokien

Vad är Kappadokien?

Kappadokien är ett område i Anatolien i centrala Turkiet som kännetecknas av ett fantastiskt landskap fullt av fantasifullt formade klippor.
Landskapet har uppstått ur en vulkans aska. Mjuka och lätteroderade material har vittrat och eroderat bort, medan hårdare bergarter blivit kvar.
Kappadokien täcker området runt städerna Nevsehir, Göreme och Urgup.

Kappadokien

Var ska man bo?

Nevsehir tycker vi spontant verkar vara en lite för stor stad, Urgup besökte vi aldrig och kan därför inte uttala oss om. Uchisar verkade trevligt, men vi fick intrycket att det var lite dyrare hotell där. Uchisar har även nackdelen att det ligger högt, man får därmed börja alla vandringar med att gå nedåt och sedan uppåt på tillbakaväg. Klar nackdel.
Mest praktiskt tror vi att man bor i Göreme. Om man söker sig något ännu mer genuint kanske det däremot kan vara läge att söka sig ut till någon mindre by. Hela Göreme består i stort sett av hotell, tour- och ballongföretag och restauranger.

Kappadokien

Vi bodde på Maccan Cave hotel i Göreme och var nöjda med det. Mycket fina rum, en trevlig restaurang med superfin utsikt, för bara 550 kr/natt.
Det var en liten bit att knata uppför på kvällarna när man skulle hem från Göreme centrum, men det fick man som sagt igen på utsikten.

6

Vilken tid på året bör man åka hit?

Det går att besöka Kappadokien året runt. Vintertid är det kallt och kan komma snö. Sommaren är varm och har flest besökare. Vår och höst ska därför vara att föredra.
Vi tyckte att maj kändes som en perfekt månad. Plus i kanten också för alla vackra blomsterängar.

Kappadokien

Hur länge ska man stanna?

Vad sägs om tre dagar? Optimalt längd bör vara någonstans mellan 2 och 4 dagar beroende på hur mycket man vill se, om man vill vandra osv.

IMG_0417

Hur tar man sig runt?

Omväxlande promenad/vandring, buss och taxi. Mellan byarna/städerna går bussar ungefär varje timme. Till startpunkten för en vandring t.ex. kan man med fördel ta en taxi. Alternativt att man hyr bil. Via rentalcars.com är det enkelt att hitta de bästa priserna. Vi såg också många som hyrde fyrhjulingar. Det provade inte vi, men det kan säkert vara ett både kul och effektivt sätt att ta sig runt. Det finns även ridturer att boka.

Vad ska man se och göra?

Flyga ballong och vandra, tycker vi.

Det finns massor av ballong-företag att välja emellan, vi åkte med AirKapadokya och var mycket nöjda med dem. En bra idé är att googla aktuella referenser för att försäkra sig att man flyger med ett välrenommerat företag. Boka ballongförden i god tid hemifrån, det är knappast de bästa bolagen som har platser kvar i sista minuten.

IMG_0070edited

En bra idé är även att boka ballongflygningen första morgonen. Ibland blir flygningarna inställda pga dåligt väder och då har man fortfarande en bra chans att kunna boka om till en annan morgon.

Kappadokien

Det finns stort antal tour-företag som alla erbjuder ungefär samma bussutflykter, Red tour, Green tour och Blue tour. Efter att ha provat Green tour, tycker vi att man bör skippa dessa turer och i stället uppleva Kappadokien på egen hand och utan tourbuss.

Kappadokia tour

Göreme Open Air museum tyckte vi inte var någon större hit, men ses som obligatoriskt och besöks säkert av uppemot 100% av alla Kappadokiens besökare. Se bara till att inte bli kvar för länge där, utan ut och upptäck det övriga Kappadokien i stället!

IMG_0077

Det går även att besöka vingårdar, och underjordiska städer. Vi skippade vingårdarna och tyckte inte att den underjordiska staden vi besökte på vår Green tour var värd besväret.

IMG_0273

Lämpliga vandringar

Göreme är en bra utgångspunkt för vandringar i den intilliggande dalarna; Love Valley, Pigeon Valley, Red and Rose Valley, Zemi Vallley och Sword Valley är alla bra förslag.

Kappadokien Kappadokien

Vi gillade också vår ravin från första dagen. Vi frågade på hotellet sen vad den hette, de kände naturligtvis till den, men de trodde inte att den hade något namn. Ravinen är dock enkel att hitta eftersom den ligger en kort promenad bort på andra sidan vägen sett från Göreme Open air museum.

Kappadokien

För några förslag på vandringar se denna sida.
Samt förstås vår egen vandringsberättelse.

Utrustning och klädsel

Klädsel beror naturligtvis på årstid, men lager på lager friluftskläder är en bra idé.
Regn kan komma plötsligt, och året runt, så regnkläder bör med. På vintern kommer snö.
Tidiga mornar i ballongkorgen kräver en varmare tröja.
Rejäla skor med bra sula. Underlaget kan vara lite lurigt med finkornigt grus som lätt ”rullar iväg med en” så att man tappar fotfästet. Sandaler är inte en jättebra idé.

IMG_0375

Tänk även på att Turkiet är ett muslimskt land där kvinnor normalt sett är ganska ordentligt påklädda.

Resa hit

Flyg går från Sverige med Turkish Airlines via Istanbul till antingen Kayseri eller Nevsehir.
En tur-och-retur biljett går på ca 2000 kr.

Läsa mer

Här är en jättebra sida om Kappadokien som ger svar på det mesta.

Vår egen reseberättelse från Turkiet hittar du här.

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook för fler restips i ditt flöde.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *