Man måste göra det bästa av de företräden man fått här i världen. Där är vi helt med. Vi kan också verkligen uppskatta när resmål och sevärdheter verkligen anstränger sig till sitt yttersta för att turisterna ska komma, spendera och trivas. Det ligger något verkligt ömmande i det. När man ser att de vill så gärna. I stället för de turisttrötta jättekolosserna. Världsnamnen.

Ibland blir det riktigt bra. Och roligt. Vi köper läget och går all in vi med. Ibland är det rörande och lite lustigt. Men ni har fortfarande med oss liksom, vi köper läget och satsar.  Och ibland blir det kanske mest krampaktigt?

Här kommer de, sevärdheterna som verkligen are trying to make the most out of it.

Kategori: Bre på bara – det här är ju riktigt roligt

James Bond berget i Schweiz

En bergstopp i Schweiz. Sånna finns det många av. Och alla har de sin lilla attraktion för att locka besökare. Det kan vara en roterande kabinbana, zipline, eller varför inte en hängbro över en glaciär?

Berget Schilthorn har valt att gå en annan väg. För här har en James Bond film spelats in. Låt vara med den sämsta James Bond-skådisen genom tiderna, George Lazenby fick bara göra en enda Bond-film, ”I Hennes Majestäts hemliga tjänst”. Men ändå. Det är unikt och måste utnyttjas. Och går dessutom hem bland asiaterna.

Här satsat man stort på James Bond-tema. Stora papperskulisser av Bond att posera tillsammans med på Instagram. Ett James Bond-museum. Till och med toaletterna får vara med på temat med frostade siluetter på glasdörrarna.

En liten promenadstig med informationsskyltar om de djärvaste stuntmännen som brutit armar och ben i Agent 007´s tjänst.

Och ja, det är lite kul. Vi avstår kulisserna, men går in en sväng på museet och läser med intresse om stuntmännen. Vi är med, det blir tumme upp!

Läs om vårt besök till James Bond-berget här.

Ekvatorn i Uganda

Åh har vi sagt att vi älskar linjer och punkter på världskartan? Sånna som inte egentligen finns på riktigt, men som vi människor har kommit på. För att förstå och förklara världen. Eller för att dela in den.

Polcirkeln är vi inte riktigt imponerade av. Inte i Sverige och heller inte i Finland. Här har man helt klart inte försökt göra det mesta av det man har tycker vi.

Desto mer imponerande i Uganda då och deras ambitionsnivå med ekvatorn. Här hade man inte sparat på turist-krutet alls. Ett härligt tydligt gult streck målat över vägen. Två foto-portaler med ”Ekvatorn” i text. Och det bästa av allt. Ett fejk-experiment med vattenvirvlar som snurrar åt olika håll beroende på vilken sida av ekvatorn man befinner sig på. Vi är imponerade.

Juzcar, den blå staden i Andalusien

Ja, så genialt! Måla sin söta andalusiska vita by klarblå i stället. Skapa sin egen sevärdhet liksom. Och turisterna kommer. I alla fall vi!

Läs om vårt besök till Juzcar här.


att skapa en sevärdhet - Juzcar

Kategori: We appriciate the effort

Slottet Bran i Transsylvanien

Ja men konstigt nog funkar det ändå. Fastän Greve Dracula bara precis har satt sin fot i slottet en gång och aldrig mer. Turisterna strömmar till i horder, betalar inträde och är nöjda. Förmodligen för att Bran är så Dracula-likt liksom. Så Instagram-vänligt.

Men vi känner oss lite lurade ändå. För det är ju liksom inte Greve Draculas slott. Alls. Det är bara det.

Wied il-Mielaħ Window

Den maltetsika ön Gozo hade en glimrande sevärdhet. Azur Widnow, det som fick Maltas alla turister att även åka hit på en dagsutflykt. En båge av sten över havet. Väldig vacker och imponerande. Och unik i sitt slag. Eller?

För samma minut som Azur Window rasade samman under en väldig storm för ett par år sedan dök en annan, ditintills helt okänd båge av sten upp på Gozo upp och salufördes som ”Det nya Azur Window”.

Hm. You might fool your selfs. But you ain’t fooling us.

Kategori: Nej vi är ledsna – ni har ingen sevärdhet

Den spräckta pagodan i Mingun

En av Burmas oändligt många pagoder.  Belägen i en klippa. Som visst spruckit mitt itu.

Klippan är knappt ens ihålig. Bara en liten, liten krypta. Och upp på taket för att träna sig på att inte trilla ner i helvetesgapet, får man visst inte gå heller. En lång båttur dit och så flera timmar på plats bland horder av försäljare. Nej, tyvärr, hur man har lyckats få med pagodan på listan över Burmas ”måste” vet inte vi. Men nej, Mingun, det håller inte. Ni har ingen sevärdhet.

Rainbow Street Amman

En gata med ett fantasieggande namn. Dessutom i en huvudstad utan jättemånga sevärdheter. Men väl på plats hinner jag gå hela gatan innan jag inser att det faktiskt är det jag gör. För det unika med Rainboow street är bara att det är typ den enda lite, lite stros-vänliga gatan i Amman. Med butiker och restauranger i alla fall i någon mängd. Det vill säga det som precis alla Europeiska städer är knökfulla av, bara av sig själva. Och mycket charmigare än just Rainbow Street.

Sorry, Amman, nice try. Men vi är tvungna att dissa.

Harsprånget i Porjus, Jokkmokks kommun

Finns det ovanligt många lite småsorgliga sevärdheter just i Sverige? Nej förmodligen inte, det är nog bara att man stöter på dem i högre grad här, eftersom man inte bara besöker de stora turistorterna i sitt eget land, utan alla möjlig orter. Och försöker vara turist där.

Vi gillar spökstäder. Går igång på övergivna platser. Harsprånget saluförs hårt av den lokala turistbyrån och föräras med en framskjutande position i listan över sevärdheter. Ett samhälle som existerade en gång för ett antal årtionden sen. Och sedan övergavs. Låter bra. Klart vi åker dit och kollar.

Fullt uppvuxen skog. Några buckliga ”cykelvägar” med sprickor och maskrosor i. Och vägskyltar. ”Storgatan” mm. Thats it. Nej, duger inte som sevärdhet för oss. Men nice try av Porjus. (men vi gillade i övrigt Porjus skarpt, så någon form av fortsättning följer!)

Läs också: Den Kända Sevärdheten – och platsen du borde besöka istället

Vill du läsa mer om våra resor? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *